Se upp

Lite bilder från rymden i januari, de är samtliga tagna 10m från soffan, så därför inte i de bästa förhållande om man ser till ljusföroreningar.

Den 10 Januari var det fullmåne och penumbral månförmörkelse, någon tidning hade skrivit partiell månförmörkelse, men det var det ju inte. Penumbral förmörkelse ser man oftast inte, enbart som lättare skuggning/slöja över månen. Partiell så ligger en del av månen i mer tydligt mörker, som man ser. Nedan en bild från den 10/1, mitt i den penumbrala förmörkelsen, vilket man inte kan se :). Nästa partiella förmörkelse kommer inte förrän 19/11 2021.

Nu på kvällen, innan kl 20, ser man Venus i horisonten. Den andra vita pricken högre upp är stjärnan Lambda Aquarii, som är en del i Aquarius.

Aquirius från Hair

When the moon is in the Seventh House
And Jupiter aligns with Mars
Then peace will guide the planets
And love will steer the stars
This is the dawning of the age of Aquarius
Age of Aquarius
Aquarius
Aquarius

Venus över trädet

Venus i ”närbild”

Här ser man en större del av himlen, det är Venus längs ner över trädet, snett vänster Lambda Aquarii och ytterligare något längre upp snett vänster Neptunus (den 8:e planeten från solen), den pricken som lyser lite starkare uppe i en grupp stjärnor. Linjerna är från flygplan

Här var det ganska mycket ljusföroreningar från både Helsingborg och Helsingör, men till höger den som lyser starkast är Vega som är en del i stjärnbilden Lyra, de 4 stärnorna som bildar en romb till vänster om Vega. Vintergatan ska gå rakt upp i bild men den ser man inte pga ljusföroreningarna. Vad de blå och gröna ljusen är vet jag inte riktigt, kanske det är något i Vintergatan?

Sjärnbilden Pegasus, de 4 stärnorna som bildar en romb till vänster i bild, strax där ovan är Andromeda galaxen, Vintergatan till höger. Appen Sky guide har varit till stor hjälp, man kan ställa in det datum och tid såsom stjärnhimlen såg ut när bilden togs.

Andromeda, med 200mm och 20 sekunder, en bild

Jag tog 4 serier bilder med 10 st i varje. I två serier satt kameran fast i stativet, utan stjärnföljare. DSS ville inte ta emot dessa bilder pga för dålig score, värdet låg på 2 vet inte varför det blev så. Man ser ett tydligt hopp mellan varje bild pga jordens rörelse, men det borde programmet ha hanterat tycker jag.

I de två andra serietagningarna så hade jag en stegmotor mellan stativ och kamera som kompenserar för jordens vridning, man ställer in den mot Polstjärnan, tyvärr så såg jag inte stjärnan från balkongen så det blev en uppskattad inställning som blev en aning fel för jag ser att Andromeda stegas ”åt fel håll” mellan bilderna. Men score i DSS blev upp till 600. Det blir att öva lite mer här. Bilderna nedan är med motorn

Stackad i DSS med 10 st bilder utan dark frames

Stackad i DSS, 10 bilder samt mörka och vita frames, 20 sekunder

Stackad i DSS, 10 bilder samt mörka och vita frames, 25 sekunder

Inlagt 2020-01-21 08:41 | Läst 1035 ggr. | Permalink
Svårt det här.. Kul att du ändå försöker! Upptäckte själv nyligen att jag hade Jupiter och 4 av dess största månar 'tydliga', på en extern hårddisk.. Minns inte ens att jag provat att fota dom.. Och nu minns jag inte ens var dom fanns.. bland alla 295 000 sparade filer/bilder.. (numera mestadels bara JPG).
Hälsn!
Svar från pdahlen 2020-01-21 17:18
Kul att prova något annat ibland. Har också en bild av Jupiter med några månar, någonstans. Jag sorterar i årsmappar och så börjar varje fil med en sifferkombination, så alla fåglar börjar med 50 (men det kan ju bli många bilder ändå att söka igenom). Brukar väl bli en 3-5000 redigerade bilder per år.
Roligt med dina astronomiska bilder! Under tonåren läste jag det mesta jag kom över och som var begripligt utan högre kunskaper i matematik.Trots att solen ligger långt bort har den ju rätt stor bågvinkel så det är lätt att förstå att det rätt ofta bara blir halvskugga.
När du tar astrobilder, fokuserar du alltid på verkligt oändligt? Jag tycker det är svårt att se när jag har perfekt fokus på stjärnor och AF funkar ju inte. Din närbild på Venus ser ju ut som man ser att det inte är "fullvenus" även om bilden inte är helskarp. Kula att föla!
Hälsningar/ Björn
Svar från pdahlen 2020-01-21 17:12
Tackar. Ett objektiv med AF (iaf till Nikon) går ju förbi oändligheten så verklig oändlighet ligger några mm innan stoppet. Jag tycker man ser fokus lättast i live view och förstorat. Brukar välja en stark stjärna och ställa in på denna och sedan se till att man inte rubbar ringen, är man extra noggrann så kan man sätta ett bredare gummiband runt objektivet vid fokusringen så man låser denna
Jag säger som övriga att det är kul att se dina astrobilder, och jag har nu fått hem ett Nano Pro Clear-Night Filter som jag testade i går kväll och bildbehandlade i DSS, men jag blev tyvärr inte nöjd med resultatet en enskild bild blev bättre. Skall redovisa resultatet i en kommande blogg. Det är väl som jag sagt tidigare att det är bara att testa vidare, men det är ont om stjärnklara nätter just nu. Min altan ligger i söderläge så det är också lite begränsat med stjärnor, jag får in Orion men i övrigt så är det ganska fattigt. Om jag vill fota mot norr får jag gå ut på tomten där kanske jag kan hitta lite andra stjärnbilder och planeter.
Ha det gott/Stig
Svar från pdahlen 2020-01-21 22:07
Filtret ser ut att vara liknade det som jag köpte.

https://www.kamda.se/haida-nanopro-mc-clear-night-filter-77mm?gclid=EAIaIQobChMIjZL86seV5wIV0OeaCh2OCA4tEAQYASABEgK8y_D_BwE

Jag har dock inte gjort någon test med eller utan filter utan har haft på det efter det jag köpt det. Effekten av filtret påverkas troligen av hur mycket ljusföroreningar man har, har man inte då mycket så gör det kanske inte så stor nytta? Jag ligger zon 9, det bästa jag kan få i närheten är 5.

Det som ser mest intressent ut verkar väl vara från syd till nordväst.
Häftiga bilder av natthimlen! Har en upp och ner vänd måne där jag är just nu. Ska försöka fota den någon kväll.

MvH
Johnny
Svar från pdahlen 2020-01-22 06:35
Tackar, spännande var är man då, är det på andra sidan ekvatorn?
En intressant lektion i astronomi.
Mycket man inte vet och kan men kan få en liteninblick i bloggarna.
Svar från pdahlen 2020-01-22 12:23
Tackar, jag får ju lite inblick i olika miljöer i dina resor