Sillgrissla, ett nytt X, även tordmule i slutet av bloggen

Fortsätter med rapporter från en fin söndag på Kullaberg. Sillgrisslor (lomvie) gav ytterligare ett X, det passerade också några tordmule (alk), dessa fåglar är ganska lika. Får erkänna att jag la ut sortering till de som kan. Om jag jämför bilderna mellan dessa så är det näbben som man bäst kan gå på, sillgrisslan har en längre spetsig medan tordmulen ser ut som den har flugit rakt in i ett berg, även i andra änden skiljer de sig, där sticker fötterna ut på sillgrisslan, så man kan säga att grisslan är mer spetsig i båda ändar medan tordmule ser ut som en rugbyboll 🏉 . Både sillgrisslan och tordmulen har svart huvud i sommardräkt och enbart svart på överdelen i vinterdräkt. Några har redan skiftat till sommardräkt, eller kanske mer troligt att de aldrig bytte om till vinterkläder, nu när det aldrig blev vinter? Fåglarna är långt ut så bilderna är kraftigt beskurna.

Här ett bra exempel där den undre sillgrisslan kör i sommardräkt

Bilden ovan är en beskärning av bilden nedanför

Här är en bild utan beskärning, tänk då att jag har motsvarade 750mm i brännvidd, ungefär 50mm motsvarar ”utan förstorning” eller om det är exakt 43mm, vilket då motsvarar en förstoring redan i denna bild på 17X. Sillgrisslorna är i mitten av bilden, så de är långt ut och bilderna är som sagt kraftig beskurna. 


Nedan är bilderna på tordmule, enligt Jan E så fanns det möjlighet att locka dem närmare om man viftade med armarna, men det visste jag inte då, skulle ha behövts, nu är de kraftigt beskurna istället. Fast står jag där i kustbandet och viftar så tror väl hälften att jag är i sjönöd och den andra hälft att jag är galen.

Inlagt 2020-02-27 06:59 | Läst 1778 ggr. | Permalink
Roliga bilder att se,förstår att dom är långt ut. Och din text gör ju inte bloggen sämre.....Hälsningar/ Björn
Svar från pdahlen 2020-02-28 05:57
Tackar, jo de är mer kul att se än att det blir några bra bilder
Finns mycket att upptäcka vid havet så här, speciellt i busigt väder! Du får testa med att vifta med armarna nån gång, det fungerar bra här i skärgården, men även när man åker med en båt, Tordmularna kommer ofta tillbaks även då när man viftar upp och ner med armarna, och då kommer dom ofta lite närmare dessutom! Perfekt för att fotas, men det går ofta snabbt, inte säkert att fokus hinner med.. Här kan du läsa om 'företeelsen'.. https://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/som-flygande-pingviner.htm Det här med att vifta upp och ner med båda armarna brukar fungera även på Storskarvar.. dom står ju själva ofta med utsträckta vingar, kanske det är detta som just dom blir nyfikna på.. inte vet jag!
Hälsn!
Svar från pdahlen 2020-02-28 06:05
Jag får göra det någon gång när ingen ser det :), kul att se dina bilder, kan se att du hade viftat lite mer