SkyWatcher EQ5 rigg och ZWO AsiairPlus

OBS bör bara läsas av de som är tekniknördar och intresserade av Asiair 

Jag ägnade en stor del av december för att sätta mig in hur den nyinköpta utrustningen för astrofoto fungerar, man ska ju när det är live kunna göra detta i sömnen, bokstavligen talat.

EQ5
Börjar med själva riggen EQ5 som med en handkontroll har en GoTo funktion, denna tillsamman med en kamera/objektiv fungerar som en egen enhet. Det tar inte så lång tid att sätta upp riggen, börjar med stativet och att N benet pekar mot norr samt ser till att det är i våg med ett vattenpass. Därefter sätter man på huvudet och riktar in detta mot polaris. Därefter sätter man dit motvikten och ser att den balanserar mot kameran. Kopplar upp elektroniken för styrningen, så är man igång.

För hjälp till en grovinställning mot polaris så kan man använda Appen PS Align, se att det är rätt plats, välja DSO, välja show data, skriva in polaris och sedan trycka på Push to, då kan man ganska säkert justera in i höjdled, däremot i sidled där kompassen används så kan det vara mindre noggrannhet. 

När man startar med handkontrollen så gör man först en initialisering, genom att svara på ett antal frågor om position och tid, därefter kan man antingen gör en kalibrering mot stjärnor, om det är första gången på platsen, eller så går man vidare till att ange ett mål. Kalibrering mot en till tre stjärnor fungerar riktigt fint och för mig som inte ser Polaris från balkongen hemifrån kan finjustera riggen med hjälp av några utvalda stjärnor som jag kan se, men två och tre stjärnors kalibrering så får man ut ett resultat med hur fel riggen står mot polaris och vad man ska justera och i vilken riktning, man kan därefter göra om kalibreringen efter justeringen, tills man är nära 0 grader/minuters fel i båda riktningarna. 

Därefter är det bara att sätta på kamera/objektiv, timer för att styra exponeringen samt en värmestrapp för att inte linsen ska imma igen. Lämpligt är att som första mål välja en stark stjärna så ser man både att man är rätt i position samt att man kan använda stjärnan för att sätta fokus, därefter går man till det verkliga målet. När man är färdig för natten så sätter man riggen i hemposition och kopplar ner.

Asiair med USB kabel 
Egentligen fungerar det ganska bra med enbart EQ5, men det går att förfina detta ytterligare med en Asiair, vilket är en liten Raspberry Pi dator, med den kan man styra både riggen och kamera, guide kamera, filterhjul, fokus mm, nu har jag inte allt detta (än) men den underlättar ändå processen.

Det första jag gjorde var att koppla upp Asiair med en USB kabel till handkontrollen och en USB kabel till kameran. Med denna set up måste man som tidigare starta riggen med initialiseringen via handkontrollen och när det är klart kan man koppla upp Asiair Wi-Fi nät mot en surfplatta/mobil. Därefter kopplar man upp riggen och då ska man välja SkyWatcher SynScan förbindelsen. Styrning av tracking sker via handkontrollen. De flesta Nikon och Canon kameror kan anslutas och gå i PC mode, de måste vara inställda på enbart RAW. Man väljer sin kamera i listan och kopplar upp den i appen.  När rigg och kamera är uppkopplad så väljer man mål och GoTo, jag förklara detta bättre under nästa kapitel. Att tänka på är att om man använder USB förbindelsen till riggen ska man inte avsluta med hemposition från Asiair utan göra hemposition från handkontrollen istället, för mig ställer sig riggen inte rätt efter ett hemkommando från Asiair när man går via USB till handkontrollen, vet inte riktigt varför.

Asiair med EQDir kabel
Detta verkar vara det smidigaste sättet att köra med Asiair mot riggen. I detta fallet använder man en speciell EQDir kabel, köpes separat, som man kopplar från Asiair USB direkt till styrenheten på EQ5, handkontrollen används inte i denna set up.  Man slår på Asiair och styrenheten och kopplar upp Wi-Fi från Asiair mot surfplattan. Kopplar upp riggen och nu ska man använda inställningen EqMod mount och koppla upp denna. Det finns också en inställning som är EQMod with SkySafari, men denna har jag inte fått att fungera än. Skillnaden här är att man väljer mål från SkySafari istället från Asiair appen, ytterligare något att lära sig någon gång.

Ett standardflöde för att ta bilder via Asiair är enligt följande:

- Riggen ska vara uppkopplad och tracking påslagen
- Kameran ska vara vald och uppkopplad, se till att spara parallellt till kameran är påslagen, då sparas raw i kameran och filtypen FITs på minneskortet kopplat till Asiair.

- Kameran ska vara inställd i bulb, endast raw. VR avslagen och AF avslagen. AutoISO ska också stängas av. Lämpligen väljer man sedan bländare , tid och ISO efter de kalibreringbilder man tidigare har tagit. 

- Tar man bilder via Asiair, koppla också upp ett externt USB minne och se att detta är valt under minneslagring

- Första gången man sätter upp riggen så gör man en polinställningen med hjälp av Asiair, har man gjort grovinställningen när man satte upp riggen så är det bara mindre justeringar och tar bara några minuter. 

- Välj en stark stjärna och gör GoTo, riggen ska nu förflytta sig till stjärnan. Ställer in en exponeringstid för preview bilden och fokus i närheten av oändligheten och trycker på preview. En bild visas nu på skärmen på surfplattan. Om stjärnan inte är skapligt i centrum gör jag en plate solve och synkar mot riggen och ny GoTo, då justeras riggen så att målet är helt i centrum, mer om detta senare.
- Om målet är i centrum så väljer jag här att koppla ner kameran från PC anslutning och istället gå över till live view på kameran, för att ställa fokus. Det går att göra detta från surfplattan också, men eftersom det är bilder som laddas över så tar det lite tid och det är så små justeringar i fokus man ska göra så jag upplever det som enklare att se på displayen i live view. På surfplattan kan man välja Focus och kameran sänder då regelbundet bilder över till plattan, men med fördröjningen i kanske en sekund mellan bilderna så känns det bättre i live på kameran. Man stoppas Asiair Focus med att trycka på startknappen igen, det tog några veckor innan jag förstod det.

- Bilden ovan visar OK fokus med en bathinov mask på objektivet, det går snabbare att ställa in fokus med masken. Det bör vara en ganska ljusstark stjärna för att masken ska fungera som bäst. Jag har använt masken i starten på en stark stjärna, men vid fininställning vid ett objekt så är det inte säkert man har någon stark stjärna och då brukar det vara enklare att ställa in utan mask, då kan man sätta fokus när en stjärna blir som minst, det brukar också komma nya små stjärnor vid fokus som inte syns när man är off fokus. 
- När fokus är Ok så kopplas kameran upp mot Asiair, man kan ta en testbild för att se att det fungerar via preview
- Nästa steg är att välja det riktiga målet och ta en bild med preview för att se om det är centrerat, om inte gör en plate solve, se nedan 

- Plate solve är en makalös manick, det är nog det jag uppskattar bäst med Asiair just nu, när jag inte har så mycket av annan utrustning att ansluta. Med plate solve tas en bild på vad kameran ser, tex bilden ovan på M33 triangelgalaxen, den suddiga pricken snett upp till höger på bilden ovan sett från centrum. Efter ungefär 0,3 sekunder får man en position vart kameran pekar och gör man då en synkning mot riggen och gör om GoTo så flyttar sig riggen till en mer exakt postion, bilden nedan. Det är lite trolleri att manicken hittar position på 0,3 sekunder när jag själv kan leta efter triangelgalaxen i flera timmar innan GoTo funktion. Upptäckte nu att det är viktigt att det står rätt Focal length, brännvidd, vid initialiseringen av Asiair har den angivit 294mm för mitt 300mm objektiv. När jag nu senare bytte till 135mm så kunde den inte utföra plate solve. Den använder tydligen sensorn storlek och brännvidden för att beräkna betrakningsytan och jämför den med sitt bibliotek på något magiskt sätt, otroligt. Fick uppfattningen att det var bättre då (om man skiftar objektiv ofta) att ange 0 i brännvidd och att vid plate solve då själv beräknar detta. Men något att tänka på att det antingen står rätt brännvidd eller 0mm


- Man kan här välja att koppla ur kameran igen och styra kameran själv med en timer, men använder man Asiair så kan man sköta exponeringstid och antal exponeringar från Asiair, jag brukar ställa in ISO och bländare på kameran, men ISO går också att ändra vid kamerainställningar i Asiair. 
- För att sätta exponeringar till det valda objektet, gå till Autorun. Tryck på symbolen med tre linjer. Därefter tryck på +. Välj exponeringstid och antal bilder och OK
- Vid huvudsidan ser man en symbol hur många bilder man ska ta och hur många som ska tas, tex 50/0 när man startar. Trycker man på start, så börjar processen och bilden tas och laddas därefter upp så att den kan ses på surfplattan. Fördelen med detta är att man kan följa fotograferingen för att se att trackingen fungerar samt att det inte kommer in moln mm. Man kan stoppa processen genom att klicka på start igen.

- En annan möjlighet är att sätta en Plan, med detta kan man sätta in flera objekt, det är i princip Autorun som ovan men att man lägger flera objekt i serie efter varandra, med förflyttning till nytt mål mellan tagningarna. Här görs också en plate solve vid varje objekt för att säkerställa att objektet är i rätt position. 

- Man väljer Plan och därefter de tre strecken. Inne i Plan väljer men tre streck (lista) i huvudet och anger namn för planen. Hur man tar bort namnen ur planen har jag inte förstått än. Därefter klickar man på + och anger ett objekt, därefter på + igen och anger exponeringstid samt antal exponeringar samt OK, går tillbaka med < och är redo att knappa in ett nytt mål med +


ser ut så här när man lagt in ett mål samt tid och antal exponeringar vid första målet

klickar man på kugghjulet så kommer det upp en ytterligare inställningar för det angivna målet 


såhär ser det ut när processen pågår, det är nu första objekt av två och den är på bild 48 av 100 och den har 13 sekunder kvar av exponeringen 
mellan målen gör den en förflyttning till nytt objekt och en plate solve och justering vid målet 

Detta glömmer man:

- att slå på tracking

- att se till att bilder lagras parallellt i kameran för raw filer är på

- att se till att minnesstickan är vald, annars lagras bilderna i Asiairs minne

- att se till att brännvidden är rätt eller står på 0

- samt allt övrigt man glömt 

Inlagt 2022-01-11 08:43 | Läst 437 ggr. | Permalink
Intressant läsning! Inte för att jag fattar nåt utöver att detta är svårt även med specialutrustning, men även det är bra att känna till. För den som har din utrustning bör inlägget vara guld värt!
Svar från pdahlen 2022-01-13 08:05
Då manualen är bristfällig så iaf för min egen skull så är det bra med minnesanteckningar, det är ju inte så mycket astrofoto mellan april och september så det gäller att komma ihåg vad ,an ska göra när hösten kommer
Hej Peter - jeg fatter ikke en "bjælde", som vi siger på dansk (din fru må ovedrsætte), men jeg synes det lyder spændende og det er i hvertfald en imponereden beskrivelse or et stort arbejde, som interesserede må kunne være henrykte for. Respekt.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från pdahlen 2022-01-13 08:03
Det är verkligen något nytt att sätta in sig i, då manualen är ganska dålig så måste man förlita sig på youtube och olika forum för att förstå vad man ska göra. Denna lilla pryl som inte är större än 3x3x5cm styr kamera, en guidekamera, filterhjul, autofokus, rigg mm. I den bästa av världar kan man programmera den för att fotografera ett objekt och sedan gå till nästa och nästa och att den därefter stänger av sig när den är färdig
Rolig och intressant läsning om din nya Smart WiFi enhet! Den tillverkar i Italien? Fem el tio år sedan fanns inte då den produkt typ dvs Wifi smarta enheter till all datorstyrda teleskopet och många tillbehör ex CCD, digital kamera etc liksom vi hade hemma till ex lampor, radio, alarm direkt kontroller från mobiler. Roligt att du köpte den prylen. hälsar Lasse
Lars Ove Pehrsson Koll 2022-01-11 20:27
Jo, kom ihåg att Hans-Åke Ö kommenterade om den röda enhet på din kommentarsfält för 1 - 2 månader sedan.
Svar från pdahlen 2022-01-13 07:56
Den är ZWO som gör denna dator, det verkar som det är kinesiskt iaf startade bolaget i Kina. ZWO har blivit väldigt stora inom astrofoto och mycket hänger nog på just denna dator och att de sedan har all kringutrustning som passar till denna, med filterhjul och autofokus, guidekamera mm som allt styrs från datorn. Har man inte denna dator så finns det liknade styrningar från en PC, tex NINA är ett gratisprogram som gör något liknade men då ska man ha en PC ute i kylan eller som jag hade tänkt om jag inte köpt denna att dra kablar ut till riggen och sitta inne i värmen.