Sommarstugan i Kungsbacka

För en vecka sedan var vi uppe vid sommarstugan i Kungsbacka för lite familjeträff samt trädgårdsarbete. Storlommen skulle ju också beskådas.


storlommen kom och hälsade på i viken redan första dagen, hade ifs inte sett dem för jag gick ner och skulle fotografera anden, tror det är en knipa.

 jag försökte att smyga mig ut på bryggan och det var nog dumt för min smygning blev nog direkt avslöjad för de dök snabbt och försvann. Hade nog varit bättre att snabbt gå ut på bryggan och ta några bilder, eller en mer avancerad smyg med ålning medelst hasning, får se vad det blir nästa gång. 

denna mås låg och ruvade när vi var här för en månad sedan, nu ruvar mås i en månad så det kanske inte är en bluff, men ligger den kvar även nästa besök i Kungsbacka så misstänker jag att den bara ligger och slappar 

skräddarna var det en hel del 

på kvällen såg jag storlommarna lång ut i sjön från vardagsrummet, blev några bilder från fönstret

det är något som blommar i Kungsbacka 

vår stora rhododendron bl.a  

nere i kökslandet är det mycket kvar att göra

men såhär såg ett land ut efter några timmars rensande 

en azalea

vår båt var ute på en tur med grannen 

tände upp en fejkad brasa med en flamlampa bakom veden, den ändrar ljuset så det ser ganska naturligt ut 

Inlagt 2022-06-18 07:20 | Läst 473 ggr. | Permalink
:) precis de ser, känner av å dyker snabbt ..borta.
När de dyker efter mat så var beredd å snabbt förflytta dig till nåt nära sjökant. När de kommer upp var beredd. Fick det tipset å det funkar.
Ser dom sticker dom

Fin rhododendron "träd" buske
Får tända riktig braseld för mys å sprak. Behövs kanske sotaren först å besikta?
/N
Svar från pdahlen 2022-06-18 15:18
Jag tror nog att de stack mot någon strand, för när de försvann i viken så titta jag runt ut i sjön flera hundra meter ut och inte några lommar, de var totalt borta. Jag sökte av strandkanten också med kikare men såg inga, men det finns många buskar som går ut över vattnet så de kanske har någon tillflyktsort, får kolla mer direkt strandkanten nästa gång. Vi har inte använt spisen på en tio år, så det behövs nog det mesta. Hade fundering på att sätta in en insats så att man behåller lite värme, nu sugs ju värmen i huset ut via brasan, har för mig att det blir en negativ effekt av att elda.
niniz 2022-06-18 15:54
Det viktiga är å va still tyst så inte de blir störda utan får möjlighet att va utan rädsla. Därför smyger man till lämpligt ställe och går när de dykt

Fint är det vid er sjö
De där storlommarna är vackra, de ser nästan sprutmålade ut.
Det var en präktig rododendron, vår torkade nästan bort förra sommaren men börjar återhämta sig så smått nu och kommit med några få blommor.
Svar från pdahlen 2022-06-18 15:20
Jo storlom hade jag länge på min önskelista, så visade det sig att vi hade det i vår sjö. Denna Rhododendron står kanska skuggigt så den klarar nog sommartorka skapligt bra, den får inget vatten mer än regn.
De mörka lombilderna på håll är nog de finaste. En fågel som kanske ska ses på lite avstånd enligt hur de beter sej. Mycket jobb med grönsakslandet men ska ni verkligen ha ett till att sköta om och ett till växthus? Vilken otrolig rhododendron !
Hälsningar Lena
Svar från pdahlen 2022-06-18 15:27
Jo lommarna passar in fint i det mörka vattnet, tror jag tog dessa bilder vid tiotiden på kvällen. Vi har egentligen ingen plan med varken kökslandet eller växthuset. Det har egentligen inte använts så mycket de senaste 10 år, särskilt inte efter vi lämnat Kungsbacka för Skåne. Tanken nu är att få röjt bort ogräset, sly mm så får vi se om vi kommer på något bra att odla. Det kan ju vara något som bara håller ogräset borta, någon typ av täckodling, eller om vi kan komma på något som man kan odla och som inte ska skördas varje dag. Idag har vi endast en vinranka i växthuset, den planterades för 35 år sedan, ger fortfarande druvor.
Gillar bilden med den ruvande måsen. Ska bli spännande att se vad som kommer att planteras och växa i det rensade kökslandet.
/Ulla
Svar från pdahlen 2022-06-19 06:09
Ska bli intressant att se om det blir något från den måsen. Ja vi får se vad det blir, om något, just nu vill jag bara fått röjt bort allt som inte ska vara kvar
Tror också det är en knipa. Storlommen är ju ett önskemål att få på bild, närmaste finns vid en ödemarkssjö ett par mil norr om hemmet, hörde den där för ett par veckor sedan i dimman. Undrar om den stannar, för redan då började de tyska turisterna flockas, och de har ju ofta flytetyg med sig. Du fick ju riktiga bilder på lommen. Är azalean en guldazalea? men den skall väl vara rent gul kanske, det är den azalea jag gillar bäst. Tyvärr växer de inte hos mig, kalkrik sandjord, torrt ofta.
Svar från pdahlen 2022-06-19 06:07
Tackar. Storlommen passar väl in i stilla vatten och lite dimma, denna gången gick jag inte runt och leta efter den utan tog de tillfällen när jag såg den i får lilla vik. Vet inte vad det är för azalea men den är mer röd/orange, det är växt min far planerade för en 40 år sedan
Roligt att du fick bilder på storlommen, har för mig du sagt att du inta hade bilder på den. Gillar också kvällsbilderna särskilt, fint med det mörka vattnet. Och det är väl nu på våren och försommaren man mest hör det där ödemarksskriet, så fint! Många hälsningar/ Björn
Svar från pdahlen 2022-06-19 06:02
Det har länge varit en önskefågel, och så visades det sig att vi haft den i vår sjö under många år utan att jag upptäckt. Har inte tänkt på lätet heller, fast jag borde ha hört den. Såg den för första gången för en månad sedan när vi var uppe förra gången

https://www.fotosidan.se/blogs/peterdahlen/plotsligt-hander-det-14.htm
Oj vad det ser härligt ut. Storlommen är en vacker och trevlig fågel. Sjön verkar vara kanonfin.
Hälsningar, Bjarne
Svar från pdahlen 2022-06-19 16:52
Tackar, sjön blev utforskad både runt om och under vattnet när jag var liten, tillbringa alla skollov här från en 10 år ålder.