Sommarstugan i Kungsbacka den 10-11 november

Nu förflyttar vi oss till den 10-11 november, inte så länge sedan men ser ändå inte ut som nu. Vi hade bestämt att åka upp till Kungsbacka och göra en sista plock av trattkantareller innan frosten, då visste vi inte att det snart skulle komma massa snö också. 


I trädgården stod olvonen med knoppar 

Även stjärnmagnolian hade tjocka knoppar 

I skogen blommade blåklockan 



Jag letade faktiskt efter pilledutter, men tydligen inte tillräckligt bra, för på denna närbild jag tog så ser jag massa pilledutter som jag inte såg ute i skogen. 


Nu är jag på andra sidan sjön, den lilla ö som jag fotograferar från sommarstugan ligger här alldeles vid land. 

Vi hade varit uppe någon vecka tidigare och fått en hel del svamp, men det var en hel del kvar att plocka 

Detta är resultatet från dag1 och endast en timmas plockning, därefter blev vi i princip bortjagade från platsen av en arg dam som menade att vi inte fick köra på denna skogsväg. Detta fastän jag hade varit så företagen att jag hade ett tillstånd från ordförande i vägföreningen att köra hit några gånger per år, men detta var visst en regel utan undantag…. Vi får se hur vi gör nästa år. 

Jag hittade ett område på 10x10m där majoriteten av svamparna var väldigt gula. 


Skillnad mot en vanlig trattkantarell 
På båda ställena vi var på så fanns det en hel del 


Några bilder från huset, här ön på andra sidan 

Vi rensade all svamp i Kungsbacka och från dag 1 så frös vi in 50 påsar. De svamp som vi plockade dag 2 rensade vi i Kungsbacka men vi tog dessa tillbaka till Rydebäck där vi har en svamptork, så det blev några glas med torkad svamp också 

Inlagt 2025-11-23 06:04 | Läst 240 ggr. | Permalink
Lena Holm 2025-11-23 11:17
Kul när det finns så gott om svamp och man kan bereda både torkade och frysa in. De jag torkar kör jag sönder till mjöl och förvarar i glas. Jag har börjat göra detta då jag insett att de torkade alltid hamnar i morteln när jag ska använda dem. Alltså blir det grovt mjöl på en gång och de tar ännu mindre plats. Mycket fin svampskog ser det ut att vara.
Hälsningar Lena
Svar från pdahlen 2025-11-23 14:35
Tackar, jo det är en fin skog, särskilt bra för trattkantareller. Jag brukar blötlägga de torkade svamparna och använda dem som vanlig svamp. Men jag ska prova att göra någon sås och ha krossat för att se om det är någon skillnad, kanske ger svampmjöl en mer koncentrerad smak? Får testa och se, eller så använder man båda och får både smak och struktur
Lena Holm 2025-11-23 16:13
Svampmjölet ger väldigt mycket smak och man kan t ex blanda det i färs. Jag ska göra vildsvinsköttbullar ikväll och då blandar man i mjöl från trattkantareller samt krossad grönpeppar. Det bli mycket gott. Vildsvinsfärsen från en ung gris har ingen speciell viltsmak, det går utmärkt att använda t ex blandfärs eller nötfärs.
Hälsningar Lena
Svar från pdahlen 2025-11-24 06:06
Tack för tipset, jag brukar ha klippt svamp i småbitar i mina köttbullar, som egentligen är mer danska frikadeller (dvs större). Men helt klart ska jag testa med svamppulver istället
Vibybo 2025-11-23 19:02
Så vackert olvon! Hade en blåklocka utanför dörren tills snön täckte den. Så makalöst mycket kantareller, många år sedan jag plockade.
Svar från pdahlen 2025-11-24 06:09
Tackar, i år kom säsongen igång väldigt sent och det verkar som all svamp kom samtligt, det var inte heller så att det var mycket smått ute utan det var normalstorlek på de flesta. Finns många olika olvon, vet inte vilken som står här, men det är fint när man har något som blommar även på vintern
mojje 2025-11-23 21:09
Härlig natur jag ser och njuter. Skoj att ni hittade en hel del svamp också ju.
Svar från pdahlen 2025-11-24 06:10
Tackar, det är en fin blandning av nytta och nöje. Du borde ha en del svamp i dina skogar också