Topaz DeNoise AI del 2

Fortsättning med del 2, där resultatet avslöjas. 
Del 1 med testbilderna i blogg https://www.fotosidan.se/blogs/peterdahlen/topaz-denoise-ai-del-1.htm

De bilder som var med högt ISO i blogg del 1 var #2, 3 och 5.

Jag köpte DeNoise för astrobilder, då man processar dessa väldigt hårt så får man med en hel del brus, även om inte ISOt är så högt. Men har sett nu att programmet gör bra nytta med tex naturbilder där man måste använda högt ISO pga korta tider, jag är inte längre så rädd att använda högt ISO med tak på ISO i autoISO tex, skulle det sticka iväg så går i princip alla bilder att rädda. 

Har än så länge enbart dragit i Remove Noise i Standard för normalbilder och Severe Noise för astrobilder. Så det är möjligt att det går att förbättra ytterligare med att använda Enhance sharpness och Recover original detail. 

Bilderna nedan är hur det ser ut i Topaz i det läge som visar original och den processade bilden. Här kan det kanske vara lättare att bedöma hur detaljer suddas ut genom att jämföra mot den bild som inte har brusreducerats, den till vänster. Bilden som visas är en delförstoring vilket man ser i bilden uppe till höger. 

Jag tycker programmet gör ett fantastiskt jobb, så även om jag hittills inte har använt alla spakar i programmet så ser det processade resultatet fullt användbart. Efter processing i DeNoise så har jag lagt på lite detaljskärpa i LR, vilket jag också gjorde på referensbilderna. Bilder över ISO 10000 tar jag sällan, men man kan ju hamna runt ISO 6000 ibland och här gör programmet bra nytta för att få bort bruset.

bilden ovan ISO 25600 referensbilden i blogg del 1 var med ISO125



bilden ovan ISO 36000 referensbilden i blogg del 1 var med ISO 900


bilden ovan ISO 10000 referensbilden i blogg del 1 var med ISO 450

Jag tog med två bilder till där jag använt Topaz i standardflödet. Har för mig att ISO var runt 6000 i båda nedan, använde ju kort tid och därför stack ISOt upp. 



Inlagt 2022-06-26 19:15 | Läst 715 ggr. | Permalink
Osäker på vad jag skall tycka, men tornseglaren blev bra helt klart!
Svar från pdahlen 2022-06-26 20:37
Idag fotograferade jag fjärilar i trädgården, flygande, använde 1/6400 som gav ISO2000, det tror jag inte jag hade gjort om jag inte hade haft Topaz DeNoise att täcka upp om det behövs extra brusreducering. Ska testa lite åt det hållet att prioritera tider före ISO, så får vi se. Än så länge har jag bara gjort fyra ”vanliga” bilder med DeNoise, den med tornseglaren, svalan och två bilder på koltrastar i min carport.
Jag är inte förvånad, har länge flaggat för att 'stresstesta' de kameror man har med 'hög-ISO', detta efter att ha gjort just det med min då (3 år sen) nya Z50 som presterade fullt användbara och bra bilder en mulen eftermiddag i november med ISO upp till 45600.. Efter genomgången 'vanlig' behandling i Lightroom och sedan efterskärpning i PS7 efter det, och det överraskade mig hur bra hög-ISO bilder ändå numera kan bli! Vet att du gärna begränsat hög-ISO i mitt tycke lite onödigt mycket.. Det gäller bara att redigera bilderna individuellt och inte köra för mycket 'presets' på dina bilder, så blir det bra! Själv har jag aldrig någon begränsning för auto-ISO, parametrarna tid och bländare är oftast viktigare att kunna hålla, än ISO:t, det fixar redigeringen..
Hälsn!

Här är just den stresstesten: https://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/iso-stresstest-med-nya-z50.htm
Svar från pdahlen 2022-06-27 12:31
Jo jag hade från början ganska hårda krav på ISO, på D500 inte över 2000 och för Z6/D750 inte över 3600. Det gjorde ju att jag snålade med tiderna och ibland gick autoISO i taket och jag fick underexponeringar. På flygande fågel så var det kanske runt 1/1000 men där kör jag idag istället 1/2000-1/3600, har ju sett att man nu lättare kan rädda bruset än rörelseoskärpa. Var och tittade och idag har jag 10000 som ISO tak på D500 och Z6 har jag inget tak på.