Fågel, fisk eller mittemellan av Peter Dahlén

Tretåig mås, ett nytt X

Labbarna som jag tidigare rapporterade om från besöket på Kullaberg var ren bonus, inget som jag hade förväntat, däremot tretåig mås (ride) har varit ganska regelbundet rapporterad när det blåst här ute denna vinter. Vid mina tidigare två besök hade jag inte fått se den, men denna gången så såg jag fem :). Som tur är behöver man inte räkna tårna, jag vet inte ens hur många tår en vanlig mås har, kanske fyra? I Sverige häckar den enbart på Nidingen utanför Kungsbacka, men det var först i Skåne jag fick se den, troligen inblåst från Storbritannien. 

En ungmås känner man igen med den svarta kanten på framkanten av vingen 

En vuxen känner man igen med att vingspetsen är helsvart, som denna till höger. Vid mitt första besök så kom jag hem med massa bilder på trut som också har svart på vingspetsen men då inte ända ut på spetsen, som är vit på trut och även på andra måsar

Inlagt 2020-02-26 06:25 | Läst 1174 ggr. | Permalink
Ännu ett X, helt otroligt, Grattis igen :)

Den var ju riktigt fin när den var ung med det svarta strecket på sin fjäderdräkt. kallar man dem juveniler tills de blir vuxna eller är det en period mellan juvenil-ungfågel-vuxen? Bara slog mig nu hehe :)

Fina bilder :)
Svar från pdahlen 2020-02-26 08:45
Tackar, jo en solig dag med många X, tänk att jag fotograferade flygande fågel ned till ISO 180 :), det var nog ett halvår sedan det gick.

Jag kallade det ungfågel för det är nog inte alla som vet vad juvenil är, enligt boken är det ung flygfärdig fågel som bär sin första dräkt av riktiga fjädrar men som ännu inte bytt ut några
Joakim88 2020-02-26 11:50
Ja det är inte ofta man ligger på så låga iso tal nu för tiden hehe men som tur är så vänder det :)

Ja okej jag kallar typ alla unga fåglar för juveniler ;) men då vet jag tack :)
Svar från pdahlen 2020-02-26 12:40
Det är säkert mer rätt att kalla dem juveniler, och skulle jag göra det så förstår säker de som läser vad det är, om ett par år :)
Joakim88 2020-02-26 20:22
Ja nu lär ju dom göra det om de läser kommentarerna :)
Trevligt! Bra bilder också! Ser man inga Alkekungar, Liror, och Stormsvalor nu? Det kanske är fel årstid för dom.. kanske är dom söderöver på världshaven..
Hälsn!
Svar från pdahlen 2020-02-26 12:47
Tackar, nä inga av de du listade. Jag kommer med mitt nästa X i morgon och då är det sillgrissla. Jag fick också sillgrisslor och tordmulor när jag var där sist. Det som har varit rapporterat ute på Kullaberg i veckan och som jag inte har fått än är
Svärta
Alfågel
Stormfågel
Dvärgmås
Tobisgrissla

Det hade ju inte varit fel att få något av dessa
ehrsa 2020-02-26 13:23
Trevligt! Alla utom Stormfågel ser man i skärgården här, vissa lite senare i vår men Alfågel brukar ligga i 100- tal på de yttre fjärdarna och kanske 1000-tal utanför dom yttre öarna hela vintern så länge ingen is hindrar.. och det gör den ju inte detta år.. Tobisgrissla häckade på Tärnskär som jag besökt så ofta, sen kom Minken.. sedan dess så finns den inte kvar.. Lika illa med Tordmular som häckade på närliggande öar, dom försvann också då.. Sillgrissla häckade uppe vid Svenska Högarna förr, men jag vet inte hur det är numera? Tordmular är roliga, om man håller armarna rakt ut och viftar upp och ner så kommer dom ofta tillbaks, om dom har sett en.. dom kan komma tillbaks flera gånger och även komma närmare, men det tar tid för dom att vända.. dom är som en torped med stor svängradie! Och lite nyfikna..
Hälsn!