Vintergatan

Precis hemkommen från sommarstugan i Danmark. Skulle bli några klara nätter så vi tog en tur,  fast det började inte så bra på måndagsnatten. Skulle vara skapligt på månaden med det drog in moln i en strid ström, så det var svårt att göra polar aligment som var något jag iaf ville få klart under kvällen. Efter 25 minuters försök så fick jag PA att gå igenom. Hittade sedan en lucka bland molnen och började fotografera ett objekt, det gick bra i någon timme men så drog molnen in även över mitt motiv och därefter gick det fort. Det började småregna så jag fick avbryta och hämta in kameror och elektronik. Inte långt därefter började det åska, enligt Blixtvakt var det den enda åska som fanns i hela Norden, den var såklart precis här.

Nästa kväll i tisdags, var en fantastisk kväll där allt bara fungerade. Kameran gick konstant under hela natten och samlade in 8 timmars data under tisdagsnatten på 6 objekt. Dessa bilder kommer i framtida bloggar, i denna blogg är det också från tisdagen, fast från en annan kamera. På onsdagen skulle det inte bli så bra enligt prognosen, men det visade sig att jag hade kunnat fotografera mellan 21-22 och 03-05 men det blir lite hackat så jag struntade i det. På torsdagsnatten skulle det vara helmulet så jag plockade ner utrustningen på eftermiddagen, och så visade det sig såklart att det var en fin klar natt, dock utan min medverkan, men jag fick iaf sova.

Tillbaka till tisdagen, tog en kamera och ett 24/1,8 samt stativ och gick ner till stranden vid Roskilde fjord. Vintergatan brukar bli bra här nere, dock ligger det en mindre stad på andra sidan fjorden som ger ganska mycket ljusföroreningar. Jag fotograferade en förgrund, och Vintergatan i två steg en nedre och en övre bild. Bilderna är sedan stackade och detta är gjort i Sequater som är bra för man kan frysa marken. Eftersom jorden vrider sig så flyttas ju stjärnorna, därför måste marken och himlen hanteras på olika sätt eftersom marken inte ska flyttas vid stackningen. Med det material jag tog för tre bilder, har jag gjort ett antal olika redigeringar med, några visas nedan. 

Stackad av 40 st 5 sekunders bilder, endast en bild i höjd. Tog inte med någon tracker hit ner så därför den kortare tiden.


Denna har den första bilden i bloggen som den nedre bilden och ihopsatt med en bild med också är på 40x5 sekunder till den övre delen, två bilder i höjd


Här en med tre bilder i höjd, den nedre delen är en separat bild som är på 25 sekunder 

två bilder i höjd


tre bilder i höjd,


tre bilder i höjd 

tre bilder i höjd 


Här en bild på riggen som fotograferar deep space objekt medans jag höll på med Vintergatan. Det blå ljuset kommer från LED från powerbank och regleringen till de två värmeband som sitter på objektivet och guidekameran för att motverka fukt

Inlagt 2022-09-24 06:40 | Läst 638 ggr. | Permalink
Näst sista blev väldigt snyggt. Vill gärna behålla det mörka i nattblå men det är smaksak.
Vi har inga klara kvällar. Missat fler ex norrsken pga det. Däremot nätter klarnat upp men då sover jag
:)
Svar från pdahlen 2022-09-24 08:42
Tackar, jo jag kände lika dant på onsdagen, då det var klart väder efter 2.00 hjälper inte så mycket, ska man köra så vill man ha klart redan på kvällen så man kan rigga upp allt och sedan köra på. Nu när jag är hemma så fungerar det bättre då det är skyddat, har inte ens behövt värmeband här (det gör nog väldigt mycket för fukten att det är under tak). Här skulle jag kunna tänka mig att koppla upp allt på kvällen och programmera en start tex 2 på natten
Fantastiskt snyggt! Alla är bra, men jag gillar de stående bilderna lite extra där man får med mer av förgrunden. Det ger ett fint djup.
Hälsningar, Bjarne
Svar från pdahlen 2022-09-25 06:54
Tackar, jo det är väl bäst med förgrundsbilden, men lite besvärlig visning i bloggen för stående bilder
Mycket snygg serie bilder bilder. Gillar speciellt de första två bilderna. Det ger med sin breda bildvinkel en mäktig känsla. Jag vet att du fotar med Nikon. Är 24:an också ett Nikonobjektiv?

Hälsningar Jörgen
Svar från pdahlen 2022-09-25 07:01
Tackar, jo det är Nikon 24/1,8. Den är dock inte så bra för stjärnor upptäckte jag, det var ganska svampformat och utdraget i bildkanten. Och när man stackar så läggs det fel ihop, dock fanns det en funktion i programmet som snyggade till stjärnorna i kanterna, för slutresultatet ser ändå skapligt ut.
Vackert och maffigt samtidigt…och känslan av vår litenhet ramlar direkt över mig.
Även jag är svag för liggande och breda bilder så de två första och fyran får extra guldstjärna!
Svar från pdahlen 2022-09-25 07:04
Tackar, alla utom en är lika breda, men jag förstår vad du menar
Fina vintergatsbilder! Du har fullt sjå på nätterna också, hälsningar/ Björn
Svar från pdahlen 2022-09-25 07:09
Tackar, iaf i några nätter. På måndagsnatt var det till 01.30 och tisdagsnatt till 05.30 (onsdagsmorgonen), men jag retar mig mer för de nätter jag missade. Nu ser det skit ut i vädret i de kommande två veckorna, men jag fick iaf ihop till 6 deep sky bilder
Det gör sig fint på dina bilder - vårt hem Vintergatan. Det blir vackert, särskilt med nära förgrund . Panta rei - allt flyter, rör sig, inte tänkt på det med markfixering. Nästa vecka väntas ett vått lock över himlen.
Svar från pdahlen 2022-09-25 07:13
Tackar, jo man får planera bilden baserad på utrustning. Om jag kör utan tracker så är marken fast men stjärnorna rör sig mellan bilderna. Använder jag tracker så är stjärna fast men marken blir ju med rörelseoskärpa. Har man tracker så måste man ta bilder där den inte är på för att ha någon markbild. Jo vädret ser ut att bli dåligt nu i två veckor minst
Jag tycker puffbilden är den bästa och en mycket fin bild av vintergatan. Den här typen av astrofoto tilltalar mej mer än när det bara är bilder rakt ut i det stora mörka. Men jag är djupt imponerad av alla bilder du visar och det är extra kul att få lite detaljer runt omkring som t ex sista bilden.
Hälsningar Lena
Svar från pdahlen 2022-09-26 06:26
Tackar. Kan hålla med dig i det att det är snyggare med astroscape, men det är också en helt annan typ av fotografering som är svårare att bedriva i närområdet. Jag är för bekväm för att ge mig ut mitt i natten i en biltur, så det får vara gångavstånd. Men jag har möjlighet i Danmark och i Kungsbacka så några fler bilder kan det nog bli. Deep space har den fördelen att den kan man utföra på gräsmattan eller balkongen utan tanke på miljön runtomkring