Whirlpool

Whirlpool skulle kunna vara en tvättmaskin, men det är det inte denna gång, Whirlpool galaxy, Malströmsgalaxen, M51 eller NGC 5194, det är en spiralgalax belägen i stjärnbilden Jakthundarna. Ligger 25 milj ljusår bort och har en radie på 30 000 ljusår.

Vi drog till lägenheten för någon dag sedan och förrgår kväll var det faktiskt ganska klart väder, så jag riggade upp kameran på balkongen. Det är en inglasad balkong så miljön blir ju ganska behaglig för astrofoto (bl.a ingen fukt), dock så begränsas synfältet till SW till NW, så man får välja objekt efter det.

Jag hade några objekt som jag inte provat tidigare, ett var Whirlpool galaxy, som ligger precis under stjärnan Alkaid, handtaget på Karlavagnen, så den borde gå att hitta tyckte jag. Men det var inte lätt, jag började med 300/4 men fick gå över till ett 28mm för att syfta in Whirlpool i centrum av bilden, när jag hade en känsla att där kan den vara så bytte jag till 300mm igen. Jag kunde dock inte se Whirlpool i bilden från kameran, men jag chansade och ställde in 50 bilder så fick kameran jobba där ute på balkongen. 

Utrustning denna gång är D750 och 300/4 och jag använde trackern, jag behöver dock finjustera trackern för den klarade nu inte mer än 20 sekunder med 300mm, problemet är att man inte kan se polaris från balkongen så man får syfta in och finjustera tills man får det så bra som möjligt. 

Det var spännande att se om jag hade fått något från kvällen innan, det var först när jag granskade bilderna i datorn jag hittade Whirlpool i nedkant av bilden. Detta är den färdiga bilden som består av ungefär 50 bilder och totalt 860 sekunder f/4,5 och ISO 500.


Så här ser bilden ut innan beskärning, man ser stjärnan Alkaid i ovankant och ganska långt ner i bilden under stjärnan ligger Whirlpool, inte så lätt att hitta på displayen på kameran som sagt. Har funderat på om man skulle koppa upp iPaden mot kameran och få bilden till granskning på den istället, många funderingar :). Hade iaf tur att den kom med denna gång. Tror också att jag testar med lite större brännvidd 420 eller 630mm nästa gång. 

En skärmdump från skyguide, det var denna jag använde för att orientera mig. Jag gick på att sätta centrum i sökaren på en plats nedanför Alkaid som låg på ett avstånd ungefär halva mot avståndet mot Mizar, stjärnorna i Karlavagnen ser man tydligt så de var bra här för att orientera sig. 


På tre av bilderna som jag inte tog med i stacken hade jag dessa streck, varje är 20 sekunder långt. Troligen satelliter som sveper förbi med en aning förskjutning emellan. 

Jag försökte också med ett annat objekt som skulle ligga vid den SW stammen av Vintergatan Veal Nebula, men det är möjligt att jag inte kunde vinkla upp kameran så högt som erfordrades, hittade den iaf inte, men tog ändå 50 bilder på ingenting, får försöka mig på den en annan gång.

Ett annat objekt jag ska prova är Pinweel M101 Vindsnurregalaxen som också är en spiralgalax och som ligger mellan Alkaid och Mizar som toppen av en triangel, man ser den på bilden från Skyguide, den borde vara möjlig att hitta på samma sätt som Whirlpool 

Inlagt 2021-09-30 06:42 | Läst 1283 ggr. | Permalink
Dina nattliga bildäventyr är coola och jag förstår att det underlättar att jobba från balkongen. Intressant också att få veta lite om hur det går till även om jag nog inte kommer att ge mej på detta.
Hälsningar Lena
Svar från pdahlen 2021-09-30 18:49
Tackar, balkongen är utmärkt på sitt sätt, men tyvärr är det en del ljusföroreningar från både Helsingborg och Helsingör. Det är iaf bra för att träna sig fram eftersom det enbart är någon meter till värmen
Whirlpool blev en ny tvättmaskin för mig i våras, men att det är en galax viste jag inte och första bilden visar ju tydligt att det rör sig om en virvel. Kul att få lära sig lite mer om den oändliga rymden tack för det.
Ha det gott/Stig
Svar från pdahlen 2021-09-30 18:50
Tackar, kul att hitta nya motiv i rymden
Ja, vackra dubbelgalax M51! som många amatörer ville fota efter Andromedagalaxen M31och Triangelgalaxen M33 m fl .. men måste ha minst fokallängd 800 - 1000 mm newtonian,, lite för stor teleskop..för att se bättre spiralstruktur och mängd stjärnor. Trevligt att se den bilden du togs. hälsar Lasse
Svar från pdahlen 2021-09-30 18:55
Tackar, med den utrustning jag har idag så kommer jag nog inte upp till mer än 630mm. Har dock en tubkikare med 100mm öppning och 20-60x och har nu köpt en T2 adapter till kameran så jag ska prova denna också det är en möjlighet iaf. Men jag har lagt en order på en kraftigare rigg EQM35 som klarar 10kg och då kan jag använda större objektiv eller teleskop om jag nu vill gå den vägen. Kul ändå att man kan fånga objekt från balkongen med 300mm och med ljusföroreningar på level 9
Åh roligt att du haft klart tillräckligt så du kan få till bra bilder. Det blev snyggt
👍👏
Svar från pdahlen 2021-09-30 18:58
Jag blev både överraskad och nöjd att det blev så bra med dessa ljusföroreningar jag har här. Har ju sett iaf att det går att ta acceptabla bilder från balkongen på olika motiv samt att det är bra träning att hitta och prova motiven så om jag kommer till Danmark där det är mörkare kan samla in så mycket data som möjligt och inte ägna så mycket tid till att leta. Man ser att man lär sig att orientera sig runt.

Jag lärde mig också i veckan att batterierna i trackern tar snabbt slut, efter egentligen 2 kort, fast 2 x 50 exponeringar så var det två 1,5V batterierna slut, men började se i manualen att man kunde driva trackern via USB ingången och en power bank jag hade :), så nu behöver jag inte avbryta för batteribyte :)

Men vädret är ju eländigt, idag toppade det med både regn och blåst, men som tur var så hade jag några timmar en kväll med klart väder, nu väntar jag på nästa tillfälle
Var intresserad av rymden i min ungdom, men sen kom barn och andra intressen. Riktigt beskrivande bild på den galaxen.
Svar från pdahlen 2021-10-01 19:33
Tackar, rymden kan vara utmärkt att utforska på ålderns höst, kan man inte komma längre än till balkongen eller trädgården så passar detta fint, så det är en hobby för framtiden :)
Fantastiska bilder! Beundrar ditt tålamod och skicklighet :-) Intressant läsning också.
Hälsningar Halina
Svar från pdahlen 2021-10-01 19:34
Tackar, jo det krävs på förberedelser och efterbearbetning
Väldigt bra bilder, särskilt den första, och pedagogiskt och fint berättat tillsammans med dom andra bilderna! Häftigt att det går att göra så mkt utan proffsutrustning. Hälsningar/ Björn
Svar från pdahlen 2021-10-01 19:37
Tackar, jo jag blev lite förvånad att det kunde bli såpass bra med ett 300mm och inte speciellt mörkt heller. Det viktiga är nog den totala tiden som är 860 sekunder, men det sköter ju utrustningen själv.
Oj vad läcker bild den första. Förstår att det ligger arbete bakom dem. Snyggt blev det.

MvH
Johnny
Svar från pdahlen 2021-10-01 19:40
Tackar, jo det gäller ju först att hitta motivet, därefter att själva fotograferingen går som den ska och sist är det ju redigeringen, redigeringen är helt avgörande i astrobilder det går inte att ta en jpg från kameran här inte