Bild, fotoverktyg och funderingar.

Båtar

Det är skönt att pyssla med vårbestyren, ibland. Förr var det träbåtar av ek eller öker av gran. Byta bord, täta, fernissa och pyssla med motorn. Sedan blev det segelbåtar ett tag och därefter lite uppehåll några år.

De senaste åren har jag haft en del olika båtar som en uttern hardtopp en Solvig och nu en Monark 670. Alla köpta billigt som renoveringsobjekt, mer eller mindre. Monarken har motorn utbytt och drevet renoverat. Men allt är inte färdigt. Det återstår att lösa motorkylningen på ett vettigt sätt. Båten hade en Volvomotor från början. Nu sitter en folkvagnsdiesel i den och det får bli nästa vinterjobb att fixa till den ordentligt. Jag får puttra runt i 6-7 knop i sommar då kylningen är lite provisorisk. Annars ska den göra 20-25 knop. Båten är skapligt stor med ruff och salong trots sitt lilla format 670 cm lång och 240 cm bred. 

Här är lite bilder på de tre senaste båtarna. 

Inlagt 2021-05-22 10:04 | Läst 772 ggr. | Permalink
Härligt, lycka till med renoveringen. Hade själv en Uttern hardtopp med 50 Hk Mercury för länge sedan. Trevlig båt även om min hade en gräslig babybajsaktig färg. Din modells färg är ju så galet bright på bild att man nästan måste ha solbrillor
Svar från jerrysoderberg 2021-05-22 20:08
Tack för kommentaren Sten-Åke.
Uttern är en toppenbåt. Synd att man inte kan ha en massa båtar, det blir för jobbigt men hade varit kul.. Jag har en Utter 430 med pulpet och en gammal 30 hästars Johnsson. Den är också bra. Men, i år blir det Monarken som får lite extra omvårdnad.
Ha de gott
Jerry
Blir lite avundsjuk på folk som bor nära området NO om Klintemåla (vid mannens fyr). Vi tillbringade somrarna i den trakten på 80- och 90- talet och nu är vi båtlösa.

Förstår dock inte att du slutade segla. Vi började med en Ryds Camping och for från Västerås till Västervik på vår första semester, sen blev det segling i 25 år och havskappsegling ytterligare 15 år.

Lycka till med båtrenoveringen som verkar lovande.
Svar från jerrysoderberg 2021-05-22 20:15
Tack för kommentaren Nils-Erik.
Jag tänkte skaffa en liten Stortriss eller annan liten segelbåt i samma storlek att fara runt med på Lucernafjärden och utanför där. De är billiga idag och seglar som en jolle, livligt. Det enda är kostnaden för båtplatser och uppläggning som ökar.
Kul att kappsegla antar jag, det finns två segelklubbar i Västervik tror jag. VSS och Vikingarna. Jag skulle nog inte palla att kappsegla. Magnefic Midgeten jag hade gick lagom fort... var väl en ganska trött seglare tror jag. Vi får se hur det blir.
Ha de gott.
Jerry
Hej. Jo det är ett kärt besvär det där med båt. Och när man är i färd med att rulla ner båten upptäcker man en spricka i akterspegeln. Under vattenlinjen. Hem igen och in till Norrtälje och handla epoxi. Det fick bli Biltemas snålvariant. Men som sagt små båtar små bekymmer. Inte som kompisarna som fick masthaveri på Trälhavet utanför Waxholm. En trämast från 1936 kostar en modig slant att ersätta.
Ha det gott på sjön.
/Gunnar S
Svar från jerrysoderberg 2021-05-22 20:24
Tack för kommentaren Gunnar.
Ja, det blir ofta dyrare än det var tänkt att äga båt. Gamla träbåtar kan bli jätte dyra att hålla i skick. Min yngste son har ärvt en del båtintresse. Han har en Ejdern 30 fotare och en gammal skötbåt med en Bröderna Nilson 3B. En motor som tillverkades ända fram till 1960-talet. Maxvarvet är 900. Han är ensamma om att vara ung och ha en båt med råoljemotor. Jag har gett han alla gamla båtgrejjer. Blåslamporna såg jag sedan var visst ganska dyra att köpa sekond hand. Men de måste ju finnas om det ska funka. Lite olika kulor hade jag också. De är olika höga för att ge tomgångsegenskaper eller inte gå varma vid hård körning...
Ha de gott.
Jerry
Sten-Åke Sändh 2021-05-23 15:42
Vaddå elstart .... när man kan trampa igång dem?
Svar från jerrysoderberg 2021-05-23 15:49
Det funkar bra att både kicka eller sparka om man kan men jag har sagt åt han att inte göra det. Det fanns en man som följde med runt ett varv. Han gick aldrig mer på ett bra sätt. Pinnar som inte går in är lite otäcka.// Jerry
Sten-Åke Sändh 2021-05-24 11:16
Han som olyckades med kickstarten och fastnade i svänghjulet måste ha slarvat med byxklämmorna. Ja, såna där metallclips som de gubbar som hade svid eller vida byxor med slag hade förr, när de cyklade hem från kontoren.
Svar från jerrysoderberg 2021-05-24 11:50
Ja, det kan ha varit så. Men, en olycka kan hända även om man är försiktig. En annan gammal båt fick man använda en plankstump för att få in pinnen i svänghjulet. Det var nog också lite farligt...
Ha de gott.