Bild, fotoverktyg och funderingar.

Fattigmanskamera

En av de billigaste kamerorna under 60-80-talet var Praktica. De var lätta att känna igen då de hade avvikande formgivning. Lite kantigare, lite klumpigare och randiga objektiv. En del sa att de inte var så moderna. De var nog lite av folk-kamera, då. Fattigmanskameran. Många var det som rynkade på näsan åt dessa.

Det var, trots att den gjordes i öststaterna, en bra kamera. Den var pålitlig och tog bra bilder. Den hade mekanisk slutare och ett enkelt system för nedbländning av objektivet. Det var då som nu fotografens kunskap som avgjorde om bilden blev bra. 

Idag är Praktica en av de kameramärkena jag gärna använder. De fungerar fortfarande trots sin ålder och tar bra bilder. De är bra arbetsredskap. Jag brukar blända ned till f5.6 eller f8. Då blir det skarpa fina bilder.

De har inte blivit samlarkameror så priserna är låga. En kamera som några kanske fortfarande skäms för att äga...... eller säga att de använder. En kamera som andra tycker om.

Inlagt 2022-05-21 10:48 | Läst 432 ggr. | Permalink
Läser med intresse dina bloggar om gamla kameror. Särskilt Praktica. Det är nog jag som är den där fattigmannen. Köpte en begagnad Praktica nova i mitten/slutet av 60 talet. Till den hade jag förutom det objektiv som följde med ett Soligor 135 mm. Även ett 200mm av ett märke jag inte minns. Det var sådana med en extra ring som man bländade av till det förutbestämda valet. Idag har jag insett att jag skulle varit mycket mer noggrann med inställningar. Min granne hade en Pentax spotmatic som jag var lite avundsjuk på. Blev senare Konica T och en T4. Långt senare tog jag mig råd med en Nikon FE. Dagens kamera är D7000 och D750 så med dom så känner jag mig inte längre så fattig utan nu är det mannen bakom kameran som det hänger på. Blir sugen på en Praktica men då blir det nog bara en bokhyllprydnad.
Sten
syntax 2022-05-21 12:44
Det är nog oändligt många fotografer som i sin ungdom, när dom var fattiga studeranden, började med en Praktica. Den kameran har gjort en stor kulturhistorisk insats.
Praktica var mycket bättre än sitt (lite elaka) rykte. Duger bra att ta fina bilder med än i dag!
Praktica PLC3 och nu även MTL5B är arbetsverktyg jag använder. PLC3 har fullöppningsmätning med eletctric-optik (har tre st) medan MTL5B har den där knappen bredvid avtrycket för nedbländningsmätning. Praktiskt placerad. Zeiss jena-optiken har ofta betydligt bättre närgräns än sina japanska konkurrenter, både vidvinklar och normaler är lite av macro allihopa. Sen är ju Tessar 50, Pancolar 50 och 80mm riktiga godbitar, liksom Sonnarerna. Jena Sonnar 135mm /3,5 har fått omdömen som superoptik i flera olika tester och prov som man kan läsa om. https://www.cyberphoto.se/captains-log/carl-zeiss-jena-135-3-5
syntax 2022-05-21 18:03
Det var på den tiden när folk inte alls insåg detta du skriver om, som man kunde köpa Zeiss Jena riktigt billigt. På den tiden när man ständigt hörde illasinnat tal om att östgrejer var bara skit.
Jag köpte en hel del Zeiss Jena väldigt billigt, och sakerna står fortfarande i mitt vitrinskåp.
Förresten Nils - har du ett speciellt litet hus på tomten för att härbärgera alla dina intressanta prylar... :-)
Nils Bergqvist 2022-05-21 19:19
Ja det skulle man kunna tro, men dpm ligger i skåp och i kameraväskor/ryggsäckar. Prakticautrustningen med Jena-optiken har jag i en ryggsäck. Men en liten bod på tomten där man kunde ha mörkrum också, vore inte fel ;-)