Pics

Bild, fotoverktyg och funderingar.

En gamal bild...

Båtsässongen närmar sig. Nu får det bli skåpmat istället... Lite vintagestuk. 

Postat 2021-05-18 05:40 | Läst 312 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Fotoprogram

Nu när andra visar vackra blommande och grönskande bilder tar jag en sväng i datorn efter motiv. Där hittar jag fotoredigeringsprogram eller raw-konverterare om en ska va noga. Jag skaffade RawTherapee förra året. Det är ett program jag använder för att redigera raw-filer från kamerorna. Det tar alla filer jag stött på.

Man kan även redigera jpg-filer på ett bra sätt med det. Alla verktyg som behövs för att göra en bra bild av en bildfil finns där och den behandlar bildens data på ett sätt som skapar fina resultat ut ur programmet. Jag upplever att resultatet blir jämnare i tonerna än med Camera-raw.

Jag har haft RawTherapee ett år nu. Programmet är bättre än den raw-konverteraren jag hade innan. Den var en del av Photoshop och kallas Camera-raw. Om ingen redigering i lager behövs är RawTherapee det bästa fotoprogramet jag använt. Ett kraftfullare program än Camera-raw. Jag kan inte jämföra det med Lightroom då jag använt det för lite.

Sedan kommer den ekonomiska biten. RawTherapee är ett fritt program medan Camera-raw är en del av Photoshop som kostar kulor. Jag kommer inte att gå tillbaka till Adobes program då jag upplever  alternativet billigare och passande mina behov bättre. De som jobbar med foto använder Adobes programvaror då det är branschstandard. Sedan är det lite kul att Adobe skickar reklam varje vecka till mig med erbjudanden... Det företaget gjorde programmen jag hyrde av dem obrukbara, genom att ändra inloggningen och inte svara på mejl, från uppsägning till hyresslutet... Nästan tre månader. Om dom tycker jag inte!

Sen finns ju dom som tycker om Adobe. De är ok.

Postat 2021-05-15 20:48 | Läst 524 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Retinette

En vacker liten sak med fäste för rem.  Den går faktiskt att ha i en rockficka Jag fick den av en fotohandlare. Synd att blixtskon saknas, den funkar annars. Bara de längsta tiderna hänger sig. De gamla tyska kamerorna med centralslutare är ofta opålitliga på de längre tiderna och att de hänger sig är vanligt. Den ska jag testa i sommar...

Jag tog bilden med den gamla  Canon G15. Bilden är tagen i befintligt ljus från ett stort fönster med en pappskiva som bakgrund. Sedan redigerade/retuscherade jag bilden i RawTherapee och GIMP. Några blemmor fick vara. Den är ju begagnad. Här är bilden redigerad och klar...

Postat 2021-05-15 08:48 | Läst 363 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Blogg nummer 50 -vilken resa

Jag har bloggat under en och en halv månad i morgon. Fast egentligen är det mer. Under förra året bloggade jag en stund men, eftersom omständigheter fick mig att sluta och radera bloggens innehåll så kallar jag detta för femtionde bloggen. Det är ungefär femtio år sedan den första kameran blev min. En Kodak Pocketcamera. Den var inte så bra.

Den första kameran jag köpte själv var en Praktica. Den var bra, fast jag hade svårt att sköta den i början. På den tiden var tidningsfotografen ett spännande yrke. De fanns på alla redaktioner och dokumenterade det som hände i bygden. Idag är de inte så många, fotograferna. Numer ligger tidningarna och väntar i datorn/telefonen att läsas vid frukostbordet. Förr var den av papper.

Om jag ska se spännvidden inom fotografin under mitt liv så är det stort. I ungdomen var tekniken mekanisk från knapptryckning till färdig produkt. Nu är den digital från knapptryckning till färdig produkt. Fantastiskt!

Själv har jag gått från Praktica till Canon AV-1 vidare till Nikon F parallellt med Canon F-1 för att nu skaffat en Leica CL. Jag har provat det mesta analogt och köpt sådant jag inte hade råd med tidigare, under den tiden filmkameror varit billiga att skaffa begagnat.

Hur gick det? Blev jag fotograf? -Både ja och nej. När min hustru dog i cancer bestämde jag mig för att skapa en förändring i livet. Jag började fotografera igen. Jag har utbildat mig, mest digitalt i Gamleby. En ettårig påbyggnadsutbildning. Där kom jag in efter att sökt utan erfarenhet från tidigare fotoutbildning. Jag sökte med en kollektion, en bildberättelse och det gick bra. I Gamleby ökade min kunskap om vad som händer innan och efter knapptryckningen. Varför jag tar bilden och planeringen hur jag vill den ska bli. Även bildredigeringskunskaperna ökade till en nivå jag sällan använder idag. Sedan har jag gått fyra sommarutbildningar på olika fotoskolor. Bl. annat en analog. Det gav enormt mycket då det också tog mig från grunden till nästa nivå.

Men, jag har inte jobbat i yrket. Bara gjort småjobb (i firman jag hade) och illusterat årsredovisningar på jobbet. Sedan har det blivit ett antal bröllop beställda av människor som sett mina bilder. Jag har också haft ett antal utställningar lokalt, på Planket GBG samt STHLM och deltagit i en galleriutställning i Stockholm. 

Nu spårade jag ur. Det skulle ju handla om mina bloggar. Men, det tar vi vid annat tillfälle....

En liten del av en fantastisk resa jag fått vara med om och att glädjas över. Undrar om det finns fler här som gjort en liknande resa.

Foto är fantastiskt

Postat 2021-05-14 10:42 | Läst 491 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Man ska inte förhäva sig...

Självporträtt är svårt att ta. Det känns gärna pinsamt. Alla vågar inte... Vad är en bra selfie? Ska den visa vem jag är? Den kanske ska visa vem jag vill vara! Kanske den speglar hur jag känner mig. Den ska nog vara inbjudande. Skapa förtroende? -Jag tar en Pucko.

Postat 2021-05-13 19:44 | Läst 365 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 5 Nästa