Bild, fotoverktyg och funderingar.

Konica

Jag testade julklappskameran idag. Den funkade bra en halvtimma. Sedan blev det för kallt så fettet började stelna och kameran blev lite seg. Det var blåsigt och -8 ute så det var nog inte konstigt. Jag får göra som förr ha kameran i bilen eller under jackan.

Konica gjorde bra kameror och objektiv. Detta är min 6:e Konica och alla funkar fint. Samma med objektiven. De är bra förutom ett riktigt gammalt 1.8 som inte är riktigt skapt.

Denna kamera är närmast att jämföra med Nikon FM. Slutaren är mekanisk metallridå och ljusmätaren  använder 2 st 1.5v batteri. Objektivet är 50/1.7. Det är skarpt och kontrastrikt. Lite överstrålning i motljus-snöbilder. Fomapan400-filmen är tagen, framkallad och skannad idag. Årets första film!

En kannonkamera med objektiv och batteri för 600:- De ni.

Inlagt 2022-01-06 20:04 | Läst 297 ggr. | Permalink
Jag har haft flera Konica när det begav sig. Fotade vid fiskepremiären i Älvkarleby nyårsdagen 1979. Det var - 32 grader men kameran fungerade felfritt. Tror det var T4:an. Det enda jag var orolig för var om filmen skulle gå sönder. Men det gick bra och jag fick många bilder publicerade i jakt och fisketidningar.
Sten
Svar från jerrysoderberg 2022-01-07 05:30
Tack för kommentaren Sten.
Jag får ha kameran innanför jackan. Kunde ta filmen färdig i alla fall.
Det är en trevlig kamera.
Ha de gott.
Jerry
Jag har ärvt en T3 som kom före denna. Sökaren är inte särskilt ljus utan väldigt mörk. Men det var ju kring 1969-70 den kom. Annars är optiken väldigt fin. Tror säkert sökaren är bättre i denna senare modell.
Svar från jerrysoderberg 2022-01-07 05:40
Tack för kommentaren Nils
Sökarens ljushet skiljer nog en del mellan olika kameramärken. Det som påverkar en del, har jag upptäckt är om objektivet är ljusstarka. Exempelvis ger Nikkor 35/3.5 en mörkare sökare än Nikkor 35/2
Ett trevligt Konicaobjektiv är Hexanon 40/1.8 då det är så ljusstarkt, ger ljus sökarbild och lite vidvinkel. Det har jag använt en del.
Jag har en Konica T2 och en T3N. Det är också bra kameror om än lite tyngre. Modell T är nog något mörkare i sökaren. T3N har snittbild vilket T3 inte har. Jag jämförde den senast inköpta Konica TC med min Nikon FM och skillnaden i sökarens ljushet är väldigt liten. Kanske är Nikon något ljusare, om man vill det.
Ha de gott.
Jerry
Det blev hur bra som helst! Du visar vägen med kameror som inte samlare har trissat upp priset på. Mvh Wolfgang

PS: Sökaren blev ju ljusare ju ljusstarkare ett objektiv är, när det gäller spegelreflexkameror. Därför försökte man göra så ljusstarka gluggar som möjligt.
Svar från jerrysoderberg 2022-01-07 14:01
Tack för kommentaren Wolfgang.
Det här med billiga kameror är lite känsligt. Vissa vill direkt jämföra med det dyraste, helst Leica eller Contax. Det är som att jämföra en Dacia med en Rolls och tro att komforten/utrustning är densamma... sånna finns här.
Sanningen är den att det funkar bra med kameror vid namn Konica, Praktica eller Zenit. Någon av dessa med orginalobjektivet nedbländat till f8 ger fina bilder om inte objektivet är skadat. På en 18x24 cm förstoring ser jag ingen större skillnad.

Detsamma är det med filmen. Alla utgår från att en film ska se ut som en Tri-ex. Men, det är inte så för mig. Fomapan400 ger fina bilder när det är soligt väder eller i blixtljus. Vid mulen väderlek får man framkalla längre och exponera kortare. Gråskalan är annorlunda jämfört med Tri-ex. Sedan är kornet lite grövre än Tri-ex men det gillar jag.
Bilderna här är Fomapan i Ilford ID-11 1+1 i 7 minuter 21.5 grader temp på vätskorna. Filmen tog jag vid 400 ASA. Ofta kör jag filmen på 200 ASA och framkallar kortare tid/lägre temp.

En av de roliga sakerna med analogt är att exprimentera med tider i framkallning och exponering, tycker jag. Vidare är det spännande att digitalisera negativen. Det blir pill på ett trevligt sätt helt enkelt. Jag köper hellre en billig kamera än en kväll på krogen. Där har jag spelat så mycket så det är helt ointressant för mig. De blev långt.....
Ha de gott.
Jerry