Södertörns Natur är finast i Stockholm

Hej igen.

När man får en ledig dag så väljer jag att ta mig ut i det fria- ja naturen och gärna då söder om Stockholm.

Södertörn har ett rikt djur och naturliv. Vi har Tyresta naturreservat men också Gålö-Dalarö-Åva som är riktigt fina områden. Denna gång tog jag en sväng förbi Tyresö slott först för att hälsa på kattugglan i sitt bo och sen vidare till Nyfors för att se om strömstaren ville visa upp sig igen. Kattugglan var dock sömnig och gillade inte när jag närmade mig så han försvann blixtsnabbt ned i trädhålan. Resultatet blev en sovande uggla i halvbild med träd buskar omkring ;) .

Det blev en sväng ned till Gålö-Dalarö-Åva sedan där jag fick äran att se några fina Tranor precis innan solen gick ned, de blev snyggt upplysta i kvällssolen och flög iväg.

Sen var det lite rådjur på fälten och de börjar få sin fina sommarskrud men ser lite slitna ut i sina rester av vinterkläderna.

Jag hade med mig min Nikon D5 och på den Nikkor AF-S 800/f5,6 E FL ED.

Med den monterad i skogen sprang vi på varann jag och en ung råbock. Upp och sköt av ett par bilder när vi stod öga mot öga och det såg rätt kul ut i skogen mellan grenarna. Han blev lika överraskad som mig och stod och kikade ett tag på varann. Det är sånt här man minns och kallar ögonblick än fast det bara är en råbock. Jag har inte så höga krav på att det måste vara ovanliga djur och natur utan kan verkligen uppskatta bara att få komma ut. Hoppas några av mina bilder kan förmedla lite av den känsla jag har där ute.

Han såg lite snopen ut och blev överraskad med maten runt mun. ja en liten lipning med ;)

När han sen stack iväg så tittade han lite nyfiket på mig mellan bladen. 

Det här är nog ingen bild man skall vara stolt över som fotograf MEN jag gillar den ändå. Känslan av att träffa Kattugglan mitt på dan sittandes vid entren till boet är inte så vanlig. Tyvärr är miljön runt omkring riktigt svår att komma fram med långa objektiv.

Den här lille herrn var det jag träffade på vid Nyfors och han var inte stilla många sekunder. Lyckades fånga någon bild på väg uppåt.

Lite senare på kvällen innan solen gick ned under träden fick jag äran att se detta par/Tranor flyga iväg. Lite skönt ljus på dem med mörka skogsbakgrunden. Det här var på Åva vägen i Haninge där man kan se dem ute på fälten ibland.

Lyckades fånga en av dem där solen låg kvar på träden bakom. Tycker nog att bakgrunden blev lite rörig här.  Men de är mäktiga dessa Tranor.

Asvlutar med 2 st bilder på bocken och hans hona. De är inte vackra med sin halva vinterskrud med den här herren är kraftfull och blir svårt att få undan från sitt revir. Jag känner igen bockarna i området, ja de som inte försvinner i jakten den 16 aug.

Hon har fina ögon som tittade på mig när jag närmade mig. Gick dock inte närmare så de båda fick äta i lugn och ro.

Åkte sen hem och gjorde lika dant.... det blev ett skrovmål efter 6 timmars utflykt.

Ha en trevlig Nationaldag med er.

Mvh Janne

Inlagt 2017-06-06 11:22 | Läst 2251 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Kan bara instämma, Södertörn är fantastiskt! Det visar dina fina bilder här! Vill även räkna in Erstavikskogarna bortom Hellasgården bland de riktigt fina områdena, var själv där förra helgen och hade fina möten med tre av våra hjortarter, det var bara Ren och Kronhjort som fattades.. Misstänker att man kan få riktigt fina motljusbilder på hjort där vid soluppgången, kanske med lite morgondimma dessutom.. http://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/en-sen-gokotta-kombinerat-med-hjortsafari.htm
Hälsn!
Svar från Jan Rönnlund 2017-06-06 12:21
Tack Jan.
Ja det finns många Pärlor på Södertörn sen har vi Nynäshamn/Torö. Ja en del av mina hemtrakter där skärgården har sitt fäste.
Tror man påverkas av det och njuter lite extra på äldre dagar.
Vi har ett ställe från Älgviken ut mot Torö där de har Kronhjorthägn.
Tack för din kommentar
Ha en bra dag
Mvh Janne
Svar från Jan Rönnlund 2017-06-06 12:21
Tack Jan.
Ja det finns många Pärlor på Södertörn sen har vi Nynäshamn/Torö. Ja en del av mina hemtrakter där skärgården har sitt fäste.
Tror man påverkas av det och njuter lite extra på äldre dagar.
Vi har ett ställe från Älgviken ut mot Torö där de har Kronhjorthägn.
Tack för din kommentar
Ha en bra dag
Mvh Janne
Fina bilder tagit med kvalitetsoptik/sensor av bilderna att döma, välframkallat. Första bilden blev ett riktigt bra porträtt, tranorna också fina.
Svar från Jan Rönnlund 2017-06-06 17:58
Tack Stefan för dina positiva kommentarer.
Alltid kul att få höra vad duktiga fotografer tycker.
När det gäller natur/djur gäller det att vara ute på plats och hitta tillfällen och är man ute ofta kommer fler sådana.
Jag söker som många andra efter det fina ljuset och objektet men det är sällan detta kommer som man vill ha.
Försöker hitta något spännande i varje bild, ja något som händer i bilden och påverkar.
Det är en utmaning och det ger en inspiration att fortsätta leta.
Fotografering innehåller många bitar och just nu känns det som alla är intressanta.

Mvh Janne
Första bilden är underbar!
Svar från Jan Rönnlund 2017-06-07 11:56
Tackar Ragnar.
Kul att att den påverkade dig och att du gillar den.
Mvh Janne