Att spegla det jag gillar.

En sen 'Gökotta', kombinerat med hjortsafari..

Ungefär så kändes min fina cykeltur i lördags, en tur som jag gärna gör några gånger under sommarhalvåret. Det här blev den första i år och blev bättre än förväntat, så som det ofta blir.. Vädret i lördags var försommarfint kombinerat med högsommarvärme på +27°.. Det räcker och blir över! Men faktum är att cyklar man i en maklig takt så svalkar fartvinden riktigt skönt samtidigt som man inte blir för varm av ansträngningen.. Cykelturen gick mot SO bort mot och förbi Hellasgården i Nacka, och vidare bort till dom fina Erstaviksskogarna nära Saltsjöbaden och Tyresö. Där finns ett stort skogsområde med fina cykelvänliga grusvägar utan fordonstrafik, även om någon enstaka bil från de boende borta vid Erstavik kan dyka upp. Finare skogsområde nära Stockholm finns inte! Tyresta nationalpark är så klart också fantastiskt fint, men det ligger längre bort från mig.. Den här rundan blir lite drygt 3 mil, en lagom runda på en eftermiddag i lugn takt! En hel del bilder här för den som är intresserad..

Det var det här jag lämnade bakom mig, för en runda i skogen.. Nedanför Tantolunden..

Även vid Sicklasjön i Nacka så trängdes folk..

Här börjar Erstaviksskogarna.. fast just här ligger en mängd fällda stora Ekar, flera har legat här i ett antal år nu..

Alldeles där skogen började fick jag ett fint möte med en Större Hackspett..

Så här ser de fina skogsvägarna ut.. Medans jag cyklar så hörs ständigt de vanliga vårfåglarna, kanske mest Lövsångare och Bofink, men även Grönsångare noterades..

Här mitt andra fina möte denna dag, en Kopparödla/orm..

Man får se upp så man inte kör över den.. den ligger gärna på vägen och solar och värmer sig! Såg en till senare under dagen, men det brukar jag kunna göra här i denna skog!

Här är målet för denna cykeltur, de fina gröna böljande ängarna.. bättre rastplats finns knappt! Här har man utsikt över ett stort område, och man ser ofta hur naturen visar upp sig både i form av ljud men också i fina händelser.. bara att sitta och vänta i det fantastiska vädret!

Här sitter jag beredd.. utklädd i full naturnära camouflagedräkt så att jag ska smälta in..

'Föreställningen' började med dessa Dovhjortar långt bort till höger..

Sedan fick jag äntligen höra Göken, dessutom riktigt ljudligt! Det är första gången jag hör en Gök här, vilket har förvånat mig genom åren, miljön här känns ypperlig för denna fågel! Sen dök denna vråk upp som hastigast till vänster, trodde den skulle börja skruva sig i termiken men så blev inte fallet.. Tror det är en Ormvråk även om jag tidigare år sett Bivråk just här!

Kort därefter kom plötsligt två Rådjur springande rakt framför mig, där den ena jagade den andra, men den som jagade vände straxt och sprang tillbaks till den dunge dom kom ifrån.. Hjortdjur nummer två..

Den som blev jagad stod kvar och undrade vad som hände.

Och tycktes ge upp..

Efter fikat så cyklade jag 50 meter utefter den lilla vägen när plötsligt hjortdjur nummer tre stod där.. Undrar om den såg mig, jag var ju ändå camouflageklädd..

En bred gammal Ek ihop med en fin Älg.. känns lite ursprungligt på något sätt..

Alldeles i närheten fanns ytterligare en flock med Dovhjortar..

Här är miljön som dom håller till i..

Älg och Dovhjort går tydligen bra ihop.. kan ses här..

Sen drog den vidare..

När jag började min återfärd hemåt, men via en annan fin liten grusväg som genomkorsar den stora ängen, så dök plötsligt ännu en flock Dovhjortar upp..

Nog med denna flock, väl uppe på cykeln igen så råkade jag titta åt vänster.. Hmm..

Ytterligare en flock.. Jisses! Så här mycket frigående hjortar har jag nog aldrig sett här tidigare..

Lustigt hur dom så exakt håller sig innanför 'skuggränsen'.. inga soldyrkare tydligen..

Lämnade 'djurparken' vid Erstavik och fortsatte den fina cyklingen genom skogen, stannade endast för påfyllning vid den naturliga vattenkällan nära Sandasjön. Här finns alltid kallt och friskt vatten!

Någon har nån gång slagit in ett rör här så att det är lättare att fylla på sitt vatten..

Väl hemma igen så låg nu grillröken tät över Drakenbergsparken..  Hornstull i bakgrunden.

Färdvägen just i Erstavikskogen.. Det inritade varvet är drygt 8 km långt och det går med fördel att promenera det likväl som att cykla.. Bilparkering och busshållplats finns ute vid 'stora vägen' mot Älta.

Det här gör jag gärna om!     Tack för mig!

Inlagt 2017-05-30 16:06 | Läst 1510 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Vilket händelserikt äfventyr! En del riktigt fina bilder. Tack för att vi fick följa med!
Svar från ehrsa 2017-05-31 11:05
Hej! Ja, man blir förvånad att det finns så pass mycket fint nära stan! 'Naturkänslan' är riktigt hög i skogarna där, och är vädret fint är det ett rent nöje att cykla runt där! Tack! Ragnar.
Hälsn!
Härligt cykelutflykt i naturskön o varierande omgivning samt fina försommarbilder! Tack för du delar med dig!
Svar från ehrsa 2017-05-31 11:11
Hej! Det är väldigt fint där ute i Erstavikskogarna, man blir förvånad när man tar sig runt där! Stor njutning att cykla där dessutom.. Tack! Lars Ove.
Hälsn!
Verkar att ha varit en otrolig cykeltur med så många djur! Eftersom jag varit en del i området, så vet jag hur fint det är, men så många djur har jag absolut inte sett.
Hälsningar, BJarne
Svar från ehrsa 2017-05-31 11:19
Hej! Minns mycket väl dina fina bilder från det här området, och det är bara att instämma, här finns det mycket fint att titta på vare sig man promenerar eller cyklar! För mig är det ett 'stående inslag' att varje vår och sommar ta mig runt där! Är sommaren varm och fin cyklar jag gärna till Erstaviksbadet nära Solsidan och solar och badar ett par timmar, då blir det både en skaplig cykeltur i fin natur + härligt bad.. Inser också att det skulle nog gå att ta 'stämningsfulla' vackra hjortbilder här tidigt vid soluppgången, kanske ihop med lite markdimmor.. motljus.. men jag orkar nog aldrig det.. Tack! Bjarne.
Hälsn!
Vilken härlig utflykt du fick !
Mycket "landet" så nära storstaden. Visst är Sverige fantastiskt !
Vilken tur du hade med alla djur, Hjortarna är så vackra. Och älg är väl alltid spännande att möta.
Har bara en sak att anmärka på ! Tycker du skall byta ut den gula kåsan mot en grön, så blir du liiiite mer kamouflerad :-)
ing-marie
Svar från ehrsa 2017-05-31 11:34
Hej! He he.. Har faktiskt en grön kåsa.. kanske man kan bli helt osynlig om jag byter till den.. :-) Sverige är verkligen ett fantastiskt land med den natur och omväxlande årstider och väder som vi har! Älskar verkligen den omväxling och de 'ytterligheter' i väder som vi bjuds på, för att inte tala om den allemansrätt som gör att vi kan röra oss så fritt.. I USA hade man troligen fått en kula i sig om man rörde sig i liknande marker, om det inte är en nationalpark, men där finns mycket förbud också.. Reste en del för drygt tio år sen, men det har alltid varit bättre här hemma.. Oftast är det för varmt på andra ställen, man orkar inte göra så mycket, det blir nästan en stress istället! Däremot tror jag det är en upplevelse att resa till 'isigare' trakter som Lena H. nyligen gjort, det tror jag är fantastiskt! Även i 'Skandinavien' våra grannar, tror jag att man kan åka med stor njutning! Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Vilken cykeltur och så fina möten du fick. Hjortarna och älg, helt toppen. Många fina bilder blev det också där jag nog tycker den sista hjortflocken tog priset. Ljuset i träden är så fint. Kul att man kan cykla från sådan trängsel i Stockholm och få se så mycket fint i naturen samt så mycket djur.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2017-05-31 11:51
Hej! Lena. Blir själv förvånad att man kan få se och höra så mycket fint bara på en mysig cykeltur en eftermiddag.. Dessutom så pass nära stan! De här skogarna återkommer jag till varje sommar, kan t.o.m. känna en längtan dit när våren närmar sig! Jag vet ju att jag alltid blir positivt överraskad när jag cyklar runt i maklig takt här! Tror det var förra sommaren som jag kunde se sammanlagt nästan 20 Aspfjärilar sittandes på eller nära grusvägarna här, vilket är en av våra absolut största Fjärilar! Den kan bli upp till 9 cm i vingbredd och är tämligen sällsynta har jag läst.. Dom visar sig i juni och juli, jag såg inga under helgens cykeltur. Men de ger känslan av något 'extra' när man får se en eller flera sådana! Tror också att man skulle kunna ta fina 'hjortbilder' här under tidiga morgnar, om man nu orkar det.. Tack!
Hälsn!
Både imponerad men framförallt förvånad att det finns så mkt natur så när storstan, det hade jag inte trott. Och av alla bra bilder tycker jag bilden på den kamoflageklädda fotografen tar priset! Vilken suverän cykeltur!/ Björn T
Svar från ehrsa 2017-05-31 12:04
He he.. Tack! Björn. Visste inte om 'fotografen' skulle fastna på sensorn ens, med den diskreta naturanpassade klädseln.. :-) Ibland kanske det är bättre att 'visa naturen' att här finns jag.. så kan dom få komma så nära som dom nu vill, och dom behöver inte bli så skrämda.. kanske? Det är väldigt fint i omgivningarna där! Att kunna cykla på dessa fina bilfria grusvägar känns fantastiskt! Man hör bara naturen och nått enstaka flygplan som är på väg att svänga in och lägga sig i kurs mot Bromma, men det stör inte så mycket tycker jag! Ett fint område nära stan som är lätt att ta sig till via bil, buss, eller cykel.
Hälsn!
Erstavik är ett fantastiskt område med sina dryga 2800 hektar om jag är rätt informerad. Jag går ofta in där men då från Tyresösidan eftersom jag bor i Tyresö Strand och där hittar man nästan alltid djur och stora hjortflockar, sist räknade jag in dryga 40 i djur varav flera nyfödda.
Dina fina bilder visar verkligen hur vackert det är där!

Bästa hälsningar
Mats
Svar från ehrsa 2017-05-31 12:13
Hej! Aha, ja då vet du också hur fint det är i det här området! Tycker jag blir positivt överraskad varje gång jag tar mig dit! Längre fram i sommar cyklar jag gärna till Erstaviksbadet och lägger mig och solar och badar i några timmar, då passerar man ju igenom det här fina naturområdet.. En sån dag brukar bjuda på en 'totalupplevelse' på något sätt, med både sol, bad, natur, och skapligt med motion.. en 'totalupplevelse'.. Tack! Mats.
Hälsn!
En fin Gökotteresa du bjöd på med många hjortdjur bland allt annat. Det är en fantastiskt vacker natur som finns bara en bit utanför storstaden. Mycket fint bildreportage.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2017-05-31 12:21
Hej! Det blev en stor njutning med allt det fina under den här varma och soliga dagen! Roligast var Göken som gol och den fina Älgen! Det är inte ofta som jag har haft möjlighet att fota en Älg genom åren, även om jag nån gång ser en från ett buss eller bilfönster under resa.. Kul att se 3 av Sveriges 5 hjortarter, de enda jag inte fick se idag var Kronhjort och Ren.. Det är väldigt trevligt att det finns så mycket fint nära stan, det ger 'livskvalitet' på något sätt! Tack! Stig.
Hälsn!
Var ju en fi cykeltur du hade, många härliga upplevelser under färden också. Rikt djurliv där.
fina bilder dessutom, kändes som om jag var med.
via bloggen får du plats med många på pakethållaren. ;)
Svar från ehrsa 2017-05-31 14:09
Hej! Ja, det blev en sån där tur som innehöll det mesta man vill, plus lite till kändes det som! 'Vi' har verkligen ett fint område i skogarna där, mycket natur och ändå så nära.. Ha ha, du har rätt.. ni fick åka med på pakethållaren.. :-) Tack! Margareta.
Hälsn!
Oj vad djur i natur. Kul att se vad du fick vara med om.
Kul reportage och fina bilder

Mvh Janne
Svar från ehrsa 2017-06-06 13:13
Hej! Det blev verkligen en fin cykeltur, som gav mersmak! Området kan som sagts rekommenderas om man vill ha fina motljusbilder en tidig morgon på hjortar.. Ska nog göra ett besök där nån tidig morgon, kanske närmare hösten.. det kan nog bjudas på magiskt fint ljus, och kommer man in från Älta så är det inte speciellt långt heller! Tack! Jan.
Hälsn!