Litet naturligt från vår närmaste omgivning i Linnekullatrakten.

Fler humlor, bin och andra kryp

Jag gillar humlor och bin, så jag fortsätter med dem ett tag till. När jag var ute med kameran fick jag syn på en humla som avvek litet från de som brukar hålla till här. Först trodde jag att det var en kraftigt blekt åkerhumla, men så upptäckte jag att bakkroppen inte stämde med den. Efter att ha sökt på nätet har jag kommit fram till att det är backhumla det handlar om.

 

Det är mycket trevligt om jag har rätt i min bestämning, backhumlan är på stark tillbakagång och väntas försvinna från Skåne ganska snart. Det vore mycket roligt om den utvecklingen mot alla odds kunde vända. Jag väntar på hjälp från kunnigare folk för att säkert artbestämma.

 

Förra bloggen tog jag upp småsovarbin, som övernattar i blåklockor. Det finns fler bin som gillar blåklockor, till exempel ett med det avslöjande namnet blåklocksbi på svenska. Det vetenskapliga namnet är Melitta haemorrhoidalis, andra delen antyder att det kommer av den röda ändan på honorna. Som synes besöker de gärna malvor också.

 

Jag fick en bild på blåklocksbi i blåklocka också. Och när jag tittade närmare på bilden upptäckte jag att även ett småsovarbi kommit med. Krokarna hanen har i ändan för att hänga upp sig i blomman syns även om biet inte är så skarpt på bilden. Det är onekligen stor spännvidd i storleken på våra vildbin! Från de största humlorna till de minsta sandbina, micro andrena, som jag brukar kalla flygande kommatecken.

 

 

Jag träffade också på ett trädgårdssandbi i en parksallatblomma. En trevlig bekantskap det också!

 

Det finns så klart andra kryp än humlor och bin att titta på när man går runt med makroobjektivet. En märklig fluga dök upp, flera stycken satt på väddblommor. Det visade sig vara stekelflugor, och jag kom fram till att det är stekelflugan Sicus ferrugineus. Svenskt namn kan jag inte hitta, troligen finns inget utöver gruppnamnet.

 

När jag passerade samma borstnejlika som citronfjärildamen i förra blogginlägget satt på, kom herr citronfjäril och satte sig. Han får avsluta detta inlägg.

 

Vi hörs!

Inlagt 2018-07-02 16:31 | Läst 1275 ggr. | Permalink
Mycket vackra bilder på dessa flitiga insekter! Hög kvalitet!
Hälsn!
Svar från aasaboe 2018-07-03 07:35
Tack Jan! Ja, de jobbar hårt för oss!
Att det finns så många underarter av bin och humlor har jag inte vetat, roligt att se spännvidden som du säger. Och jättefina bilder!/ Björn T
Svar från aasaboe 2018-07-03 07:37
Tack Björn! Jo, det finns en hel del. Dessvärre minskar både artantalet och mängden individer. Vi människor behöver skärpa till oss, utan krypen får vi det svårt...