** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
Litet naturligt från vår närmaste omgivning i Linnekullatrakten.

Det stora i det lilla eller om det är det lilla i det lilla?

Jag har ju haft en del kryp i bloggen och hade tänkt ha litet uppehåll med sådana. Men så var Amba och jag ute en kort stund i hettan (hon gillar den inte, gamla damen, 13 år...) och jag fick syn på ett pyttelitet skräp vid en lupinfröställning. Skräpet verkade dock målmedvetet, så jag kollade med makrot. Den lilla flygande punkten visade sig vara en fluga! "Fågelboet" den sitter på är öppningen på en av lupinens fröställningar, "fågelboet" är 3,5mm mätt med skjutmått, så flugan är väl 2-2,5mm.

Jag hade inte en aning om vad det kunde vara för fluga, men i fb-gruppen "Vilken insekt" fick jag snabb hjälp åt rätt håll  om än inte exakt art. Behövs inte heller, intressant ändå! Svaret var "Leucopis, familjen markflugor (Chamaemyiidae)" och det räcker långt för mig.

En slarvbild på lupinen för att visa fröställningarna:

Flugan sitter alltså i spetsen på en av de där håriga grejorna på lupinskaftet.

Nå, nu får jag väl ta det där uppehållet i krypbloggandet. Bör inte bli så svårt med tanke på vad som plötsligt utspelade sig bakom ryggen på mig, nere på gräsmattan, när jag redigerade markflugebilderna i kväll.

Vi hörs!

Inlagt 2018-08-04 20:41 | Läst 1101 ggr. | Permalink
I det lilla kan man ana det stora.
Svar från aasaboe 2018-08-05 08:47
Ja, det finns mycket att förundras över när man förstärker synen.
Upphör aldrig förvånas över artrikedomen inom insektsvärlden, det var mig en liten rackare! Intressant!/ Björn T
Svar från aasaboe 2018-08-05 08:49
När jag fick syn på den såg den ut som en liten prick. Den pricken visade sig innehålla en hel organism med vingar och allt...
Intressant berättelse, både bild- och ordmässigt. Snyggt fångat!
//GöranR
Svar från aasaboe 2018-08-05 08:50
Tack Göran! Man hittar mycket strax utanför husknuten ;-)
Fint o kul, trodde först att det lilla "gapet" var en hungrig fågelunge! Hils, LO
Svar från aasaboe 2018-08-05 08:51
Tack! Fågelunge eller en havsanemon som förirrat sig upp på land ;-)
Första bilden ser ut som gapet på en liten fågelunge som just ska få sig ett skrovmål. Fantastisk bild.
Så otroligt många olika kryp och flygfän de finns och just när jag klickade upp ditt inlägg så kom ett annat kryp, som sökte sig till ljuset på min skärm. Luften fullkomligt översvämmas av dem i år, första gången jag upplevde dessa var förra sommaren och e har tydligen överlevt vintern och återkommit.
Läste om fenomenet i tidningen, men har så klart glömt vad de heter.
Små är de och lite avlånga
Svar från aasaboe 2018-08-06 14:29
Tack Margareta! Jo, insekter finns det oerhört gott om, både i antal och arter. För några år sedan hade vi fluginvasion här i trakterna, det kom enorma mängder av den vanliga husflugan, och in hittade dom om man hade minsta vädringsspringa. En flugsmälla i varje rum har vi sedan dess ;-) Men trots mängderna går vi så illa åt insekterna med gift och andra sätt att förstöra livsmiljön för dem att forskare börjar bli oroliga. Det borde vi alla vara egentligen, utan insekter blir resterande tillvaro för mänskligheten mycket kort. Förhoppningsvis blir det ordning på det så småningom...