Sigge Skarsfjäll

Fotografiska erfarenheter och upplevelser, synpunkter och funderingar.

Trapporna i Ekenäs Slott

Lördagen blev en spännande upplevelse när fotoklubben (i Norrköping) ordnat en utflykt till Ekenäs Slott med guidning och sedan tillgång till slottet för fotografering. Eftersom slottet ligger lite inbäddat bland stora träd var det inte helt enkelt att få en översiktsbild. Lösningen blev några bilder i höjdformat som skarvades ihop med hjälp av panoramafunktionen i Photoshop.

Trappor fanns det av lite olika slag, och även det bjöd på utmaningar. Den stora trappan från bottenvåningen upp till övervåningen var ganska mörk i nedre delen, delvis belyst av en svag taklampa, medan översta delen flödade av ljus från ett fönster. Med hjälp av två exponeringar och lite maskning av lagren i PS gick det att få en rimlig balans där jakttroféerna på den övre/bortre väggen syns.

Tjänstefolket fick nöja sig med enklare trappor för att ta sig mellan våningarna, men man kan ju undra hur arkitekten tänkte i det här fallet där trappan efter ett tag smalnar av så att man nästan måste vrida på kroppen för att komma vidare.

Och nere i källaren blir det ännu värre. Den här trappan är visserligen hyfsat bred, men det blir extremt svårt att komma vidare. Ingen vet hur det kunde bli så här.

Nere i källarvalven gjorde vi också ett fynd, någon som råkat i onåd hade tydligen blivit kvarlämnad här nere under usla förhållanden.

/Sigge

 

Postat 2015-04-12 07:35 | Läst 1945 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Känd från TV

I serien Arkitekturens pärlor hade SVT igår ett inslag om S.t Olofsskolan i Norrköping. Det gav förstås inspiration till att utforska denna skola närmare, även om det för min del bara blev en rundvandring på utsidan. Skolan ligger centralt, bakom Olaikyrkan, och används numera av Komvux.

Det finns många detaljer i fasaderna som skiljer den från en numera så vanlig betongklump. Det man lättast ser på avstånd är den ovanligt ståtliga entrén med sin båge och stora fönster.

Dåtidens elever tycks ha varit ganska törstiga, inte bara på kunskap utan framför allt på något att dricka. Det finns flera dricksvattenfontäner både på framsidan och baksidan av huset. Även här är det påkostat med en inramning av stora stenblock och en bakgrund med diagonala tegelstenar. Den här verkar numera lite svåråtkomlig.

På gaveln finns något så ovanligt som ett vertikalt solur (jag har inte sett något sådant någon annanstans) och en tavla som visar att Norrköping är före sin tid. Inskriptionen anger att Norrköpings medeltid är 4 minuter och 46 sekunder före Svensk borgerlig tid.

Även planen på baksidan visar på höga ambitioner, något så enkelt som ett transformatorhus har utformats väldigt elegant och passar bra in i miljön.

Den här korta rundturen gav mersmak.

/Sigge

Postat 2015-04-04 10:43 | Läst 1217 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera