Sigge Skarsfjäll

Fotografiska erfarenheter och upplevelser, synpunkter och funderingar.

Ny favorit, Fuji XF 50/2.0

Nya Fuji 50mm F 2.0 ser ut att kunna bli en favorit för min del. Nästan bara fördelar, mindre, lättare, diskretare, bättre balans och kortare närgräns. Allt är förstås relativt och jag jämför med 56/1.2 som känns lite klumpig (men är ett fantastiskt bra objektiv). Men efter några enkla test verkar den nya 50/2.0 klara sig bra i konkurrensen, med mycket bra skärpa även på full öppning och ut i kanterna (minimal skillnad i kanterna och perfekt från bl. 4 och uppåt). Den känns också bättre balanserad på en X-T2, jämfört med 56/1.2 som blir framtung.

 Det verkar också kunna hantera motljus ganska bra, utan att det blir konstiga reklexer. Men det är förstås svårt att undvika att det blir lite urfrätt när solen lyser direkt genom några grenar.

En annan fördel med objektivet är den korta närgränsen som gör att ett motiv som är cirka 10x15 cm fyller ut hela bilden. Det gör att jag räknar med att klara mig utan makroobjektiv i många fall. När jag tidigare använt makroobjektiv har det sällan varit extremt små motiv, för blommor och liknande räcker närgränsen i det nya 50/2.0 (avbildningsskala 1:6.6).

Tidigare har jag i regel fått välja mellan att ta med 56/1.2 eller Zeiss Touit 50/2.8 Makro (platsbrist och viktskäl) men nu kan jag klara mig med 50/2.0 i de flesta fall (för landskap spelar det ingen roll att objektivet inte är så ljusstarkt). Hittills är det alltså bara positivt och jag ser fram mot en lättare packning och större flexibilitet i fortsättningen.

Postat 2017-02-24 10:54 | Läst 1060 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera