Ett och annat missat årtag som viskande snuddar vattenytan.

Nej, Kilroy var inte här

Nej, Kilroy inspekterade nog aldrig i stationshuset i Jörn, men Vladimir Iljitj Uljanov (Lenin) lär ha besökt detsamma våren 1917 på sin väg till hemlandet för att starta ryska revolutionen. Han ska ha övernattat på järnvägshotellet (den tillbommade gula byggnaden i bakgrunden).

Sanningen att säga finns inga säkra bevis för den här övernattningen även om den är väl omskriven på olika ställen.

Vad som är säkert är dock att byggnaderna var de första två som uppfördes i det som kom att bli stationssamhället Jörn och att de fanns här redan 1894 när norra delen av stambanan invigdes. Ett annat faktum är att stationshuset fortfarande existerar och fungerar. Det anses vara ett av Sveriges vackraste och är byggnadsminnesförklarat sedan 2001. Värre är det med järnvägshotellet som efter nedläggning och stängning 1974 har vandaliserats och förstörts och numera är låst och igenspikat.

Inlagt 2021-10-08 11:00 | Läst 537 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Fint foto på fin byggnad. Intressant information!

Fast Kilroy har väl inget med byggnaden att göra? Ett tag efter kriget gick en epidemi att klottra "Kilroy was here" på de mest osannolika platser. Strömbron i Stockholm påmålades på det sättet 1948 om jag inte minns fel.
Svar från Svedje 2021-10-08 11:34
Tack!
Nej Kilroy har förstås inte med byggnaden att göra. Fartygsinspektören James J. Kilroy är nog värd en egen berättelse. Men kopplingen (alltför långsökt förstås) har med klotter och vandalisering att göra. Epidemin du beskriver nådde säkert också det vandaliserade järnvägshotellet.
Gillar särskilt interiören. Vackert golv, vacker färg på träbänkarna och en lika vacker gallergrind! Snyggt helt enkelt, hälsningar/ Björn
Svar från Svedje 2021-10-09 09:12
Tack, Björn! Håller med i din beskrivning. Och när man sätter sig ned på en av bänkarna kan man nästan förnimma historiens vingslag.