Ett och annat missat årtag som viskande snuddar vattenytan.

Kopplingar till ett gammalt mordfall

Det här är mitt barndomshem. När jag växte upp fanns här branta skogbevuxna nipor som inramning till en vild och laxrik fors. Nu står huset vid ett dött uppdämningsområde, som många påstår är vackert. Det kan jag förstå, men ändå inte ta till mig. De skulle bara veta hur vackert det en gång var.

Ett par hundra meter nedströms boningshuset leds det uppdämda vattnet genom ett djupt sår i landskapet ner till Kvistforsens kraftverk. Någonstans vid inloppet dumpades för 50 år sedan den mördade köpmannen Axel Andersson från Stöcksjö.

Tio månader senare hittades kroppen här nere vid kraftverket i andra änden på kanalen.

Ikväll tar "Veckans brott" upp fallet. Det anses polisiärt uppklarat, men bevisen räckte inte för att åtala den misstänkte.

Men kopplingen då? Jo, hösten 1966 hade jag också gjort mig skyldig till ett brott precis på landsvägsbron där polisen tror att kroppen dumpades. I skydd av nattens mörker hade jag låtit två framskärmar från en Opel Olympia av årsmodell 1953 glida ner i kanalen. När sedan polisen började intressera sig för platsen både genom dykningar och operation dörrknackning blev jag förstås orolig för att mitt miljöbrott skulle bli uppdagat.

Mordet preskriberades för 25 år sedan och jag antar att mina skärmdumpningar också förpassats till historien vid det här laget. Alla har vi väl våra ungdomssynder och många faller väl i glömska, men den här synden blir jag nog aldrig fri ifrån. Dock har den haft det goda med sig att jag blivit mer rädd om miljön än vad jag kanske annars hade blivit?

Men, gissa vad jag tänker på varje gång jag hör ordet skärmdump?   

Inlagt 2016-11-22 15:09 | Läst 3310 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Vackert vilsamma vintriga bilder och en läsvärd liten berättelse med flera lager. Samt att jag nu äntligen kände mig tvungen att slå upp det där med nipa, ett ord jag då och då stött på men skam till sägandes inte riktigt haft klart för mig vad det stått för. Plus en för mig (it-nörd) ny tolkning av begreppet skärmdump :-)
Svar från Svedje 2016-11-22 22:25
Tack, Martin! Nipa är väl egentligen ett Ångermanländskt ord som jag tog till mig en gång när jag gjorde lumpen i Sollefteå.
/Sture
Alla har vi väl något på vårt samvete...
Speciellt första bilden ger en härlig vinterkänsla, medan de andra har en passande rodnad!
Svar från Svedje 2016-11-22 22:25
Tack, Jan-Olof! Jo, det kunde ju ha varit värre.
/Sture
Spännande läsning och fina vinterbilder!
Svar från Svedje 2016-11-22 22:27
Tack, Dan! Jag passade på en eftermiddag då rimfrosten hade klätt nejden!
/Sture
Där finns mycket gammalt att fundera över. Skärmarna lär väl återgå till naturen som andra Opel av 60-talsmodell gjorde.
Bild nr 2 har de där riktigt kalla färgerna och låg sol.
Svar från Svedje 2016-11-22 22:30
Tack, Stefan! Jag har dålig koll på hur oxidationen fungerar under vatten, men jag gissar att jag själv har återgått till naturen före de här skärmarna!
/Sture
Vibybo 2016-11-22 23:30
Det finns en koppling här till vårt åldrande också. Om det är ett vatten med mycket fria syremolekyler, fria syreradikaler, rostar det snabbare, och med mycket fria radikaler i kroppen, kan vi åldras/bli sjuka snabbare. En fri syreatom med inkomplett elektronskal reagerar mycket snabbt med omgivningen och bildar olika föreningar/andra ämnen. En vattenmolekyl har en syreatom mycket hårt bunden till väteatomerna, och reagerar inte alls så gärna med omgivningen.
Svar från Svedje 2016-11-23 01:24
Den där kroppskemin hör man ju talas om ibland även om jag inte skaffat mig något grepp om densamma. Däremot tror jag mig förstå av ditt resonemang att syret i vattnet är lite bakbundet när det gäller att käka plåt? I så fall, precis vad jag misstänkte.
Ordet skärmdump har fått en ny innebörd för mig, snygga bilder. Kan nästa känna kylan bita i kinderna.
Pierre
Svar från Svedje 2016-11-22 22:32
Tack, Pierre! Ofta är inte kylan värst när rimfrosten uppträder, men det var inget badväder precis.
/Sture
Vackra vintriga bilder, särskilt sista bild! Stöcksjömordet - egendomlig kriminalhistoria..
Svar från Svedje 2016-11-22 22:33
Ja, mycket märklig och kanske märkligast av allt att man inte lyckades hitta en bevisning som räckte till ett åtal.
/Sture
Trots alla tråkiga minnen är din första bild mycket fin. Den utstrålar både trevnad och värme. Min svärfar berättar en liknande historia, dock inget mord, från byn Järkvissle vid Indalsälven i Medelpad.
Svar från Svedje 2016-11-22 22:36
Tack, Torbjörn! Visst har det här lilla huset en särskild plats i mitt hjärta. Mitt rum var en liten alkov på övre våningen bakom det lilla fönstret till höger.
/Sture
Riktigt fina vinterbilder och en intressant historia du berättar. Angående din skärmdump så fanns väl inte miljö tänk ens som vokabulär vid denna tid, eller kanske ändå, jag tänker på Björn Gillberg...
🙂
Svar från Svedje 2016-11-22 22:39
Jag var nog väldigt omedveten om sakernas tillstånd på den tiden. Dessutom hade jag kanske ett horn i sidan mot Graningeverken som jag ansåg hade förstört min uppväxtmiljö. Tyckte nog då att det var rätt att dumpa plåtarna i deras kanal.
Trevlig läsning ackompanjerade av fina bilder - eller om det var tvärtom . Gillas i alla fall.
//GöranR
Svar från Svedje 2016-11-22 22:39
Stort tack, Göran!
/Sture
Spännande! Ja, nu fick ordet 'skärmdumpa' ytterligare en innebörd.. låter som ett riktigt illdåd..
Hälsn!
Svar från Svedje 2016-11-22 22:42
Tack, Jan! Ser man i backspegeln var jag nog en riktig illbatting. Men det var nog ändå en nyansskillnad mellan dumpningsdåden?
/Sture
Har skummat igenom programmet i efterhand och konstaterar att inslaget inte kom den här kvällen, vilket jag något förhastat trodde efter att ha läst teasern på Svt: http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/stocksjomordet-tas-upp-i-veckans-brott
Vilken underbar historia!
Svar från Svedje 2016-11-22 22:44
Tack, Tommy! Jag förstår att du menar de här kringhändelserna.
/Sture
Vackra bilder, speciellt nr 2.
En text som innehåller både elände och humor !
ing-marie
Väldigt fina vinterbilder och en intressant historia. Beträffande Opelskärmarna så tror jag inte du behöver ha så dåligt samvete, just Opelplåt har länge varit känt för att snabbt, alltför snabbt, återgå till naturen. Jag vet, jag har själv ägt Opel.
Svar från Svedje 2016-11-23 01:17
Tack, Ragnar! Det var en vinkel på problemet som jag gärna tar till mig!
/Sture
Fina stämningsfulla bilder och en spännande historia! Må gott, LO
Svar från Svedje 2016-11-23 09:19
Tack, Lars Olov! Ha det gott du också!
/Sture
Fina bilder och intressant läsning. Ungdomssynder har nog dom flesta av oss på samvetet, oftast ganska oskyldiga i backspegeln betraktade...

//Tommy
Svar från Svedje 2016-11-23 13:06
Tack, Tommy! Tilltaget var kanske inte så farligt även om det var onödigt?
/Sture