Ett och annat missat årtag som viskande snuddar vattenytan.

Skyltsöndag

När jag växte upp var första söndagen i advent en viktig dag. En av byns tre affärer bjöd alltid på julskyltning. Dagarna innan var rutorna mot landsvägen täckta med makulatur, vilket förhöjde spänningen inför det som komma skulle. När det började mörkna på den stora dagen begav man sig till fots de tre kilometerna till platsen där alla härligheterna exponerades. Sedan stod man där i timmar med näsan tryckt mot rutan och suktade efter de där röda björkskidorna eller den där fantastiska modelljärnvägen.

Idag finns förstås inga affärer kvar i byn. Skyltningen har flyttat till centralorten, kommersen är i full gång och i skyltfönstren proklameras att "black friday" minsann gäller hela helgen och på möjligheternas torg kan man köpa en portion renskav direkt ur tomtens muurikka... ett stenkast därifrån står en livs levande ren och vädrar sina släktingars öde.

Gågatan är fylld av liv och rörelse...

... och tomtar finns både här och där...

... till många småttingars skräckblandade förtjusning.

Jag drar mig hemåt och konstaterar att ur barnens synpunkt är nog första söndagen i advent minst lika spännande som den en gång var för mig. Vid Sankt Olofs kyrka upptäcker jag att det klarnat upp och att kvällshimlen är vackert blå.

Tar omvägen ner till strandpromenaden där den vackra Älvsbackabron speglar sig i nyisen. En bild av brospannet får sätta punkt för min opåkallade reflektion över nu och då.   

Inlagt 2016-11-28 15:39 | Läst 2157 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Jo, det är vackert att se på det i mörkret. Tyvärr verkar min hemstad ha snålat detta år, åkte för att ta bilder, men det blev inte mycket. Folket har alltid behov av bröd och underhållning, din hemstad verkar ha förstått.
Svar från Svedje 2016-11-28 16:32
Kan nog stämma det där sista. Det är många förmågor som gör sitt bästa för att skapa evenemang och trivsel i vår stad.
Så sant, förr i tid är bäst. :-) Släde med fackla med arbetshäst till min faster och släkter på bondgård i Finland i min barndom, så romantiskt jul... Fina bilder, kyrka med blå kvällshimlen gillas bäst.
Svar från Svedje 2016-11-28 19:18
Att åka häst och släde till julottan förekom även hos mig även om vi i min familj fick ta bussen. Jag minns facklorna och hur det ångade från hästarnas näsborrar och varma kroppar.
Det er en meget fin julereportage Sture.
Ja tiderne forandrer sig, men vi kunne godt undvære "Black Friday" - synes jeg. Her i DK varede den også FLERE dage!
Gillar specielt kirkebilledet.
Med venlig hilsen fra Erik.
Svar från Svedje 2016-11-28 19:21
Jag hedrade faktiskt "black friday" med att köpa två fotoramar för halva priset och en penna, men jag tycker som du att julen blivit alltför kommersiell.
Ja det har blivit lite skillnad på första adventsfirandet. Det var alltid täckta fönster tills det var dags. Tågen minns jag väl liksom den ibland svartvita filmen av dålig kvalite. Även senare då jag jobbade i affär själv 66 - 73 var det väldigt hemligt med skyltningen.
Sten
Svar från Svedje 2016-11-28 21:13
"Pelle reser till månen" var en flimrande svartvit film jag minns man kunde se i något skyltfönster den första gången man fick åka till stan på julskyltning.
Bilder med härlig julkänsla! Och roligt att läsa det där om stå och titta in i skyltfönstren, det känner jag i gen. Särskilt det där med modelljärnvägar. Brorsan och jag drömde länge om att kunna få råd med en krokodil, Märklins modell av dom schweiziska järnvägarnas starkaste lokomotiv för tunga transporter!/ Björn T
Svar från Svedje 2016-11-28 22:48
Jag fick aldrig råd med en Märklinjärnväg, men den julen då jag fick de där nya röda björkskidorna när jag var helt inställd på att få ärva brorsans gamla avlagda glömmer jag inte.
Det var ett mycket bra reportage Sture. Bra text och bilder som berättar en historia.

Mvh Tommy
Svar från Svedje 2016-11-28 22:51
Tack, Tommy! Kul att någon vill läsa och kommentera. Det är väl så att julen alltid väcker minnen från förr.
Vad fint! Känns som det är lite mer 'riktig' Julstämning där, än här i Stockholm.. Men vi har faktiskt fått lite snö igen under sena eftermiddagen idag!
Hälsn!
Svar från Svedje 2016-11-28 22:57
Jag var på en liten inspektionsrunda ute vid sommarstugan idag och kunde konstatera att de 80 centimetrarna snö vi fick för en tid sedan nu har krympt till en åttondel. Men båttäckningen hade gett med sig och var delvis fylld med is så jag är lite kluven mellan att önska fortsatt vinter eller ett rejält blidväder som smälter isen.