En äldre mans strövtåg genom tillvaron. Ibland med en kamera i handen.

Hej då Instagram!

Det har ingenting med upploppen i Göteborg att göra, även om det är skrämmande hur de (a)sociala medierna kan förvränga mänskligheten inom oss. Särskilt om vi är unga och oerfarna. Nej, att jag nu dödar mitt Instagram-konto är betydligt allvarligare än så. Deras nya användaravtal hotar nämligen min integritet på ett sätt som är fullkomligt otänkbart för mig att acceptera.

Så här står det bl a i avtalet:

You agree that a business or other entity may pay us to display your username, likeness, photos (along with any associated metadata), and/or actions you take, in connection with paid or sponsored content or promotions, without any compensation to you.

Det betyder att Instagram tar sig rätten att använda mig och mina bilder i olika sammanhang som dom själva bestämmer. Reklam till exempel. 

Nu är jag en rätt social typ och har därför redan för snart två år sen dödat både mitt Facebook-konto och mitt Twitter-dito. Jag är nämligen rätt svag för den nära kontakten mellan människor. Det vill säga den där man både kan se och - vid behov - röra vid varandra. Dessutom är mitt behov av redogörelser för dagens meny eller vad nån (o)gillar ett nytt TV-program begränsat.

Nu har jag inte varit särskilt aktiv på Instagram utan mest varit med för att få se nya bilder av mina barnbarn. När jag nu lämnar får jag väl försöka se och träffa dom IRL desto mer. Den som vill se mina bilder kan ju kolla här på Strövarkort på Fotosidan. Jag hoppas den fortsätter att garantera min intergritet.

Här är ett kort som jag tog i Berlin för nån månad sen. Med den av mig älskade men av många andra förtalade Nikon V1. Påskruvad var den nya fantastiska normalen 18,5 mm/1,8. Med den kombon är det riktigt kul att plåta igen så det kanske kan bli en vana.

HÄR kan du läsa mer om Instagrams  nya användarregler och kritiken mot dom.

Inlagt 2012-12-19 08:46 | Läst 3468 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Den digitala tekniken som öppnar så många nya dörrar, gör det även så mycket lättare att ge sig på oss människor. Du gör helt rätt i att lämna både Instagram och Facebook. Som vanligt handlar detr främst om att sno oss på pengar.
Ett annat exempel är att få oss att använda mindre kontanter. Det kontantlösa samhället är profitörernas och mellanhändernas våta dröm. Om jag exempelvis med kontanter köper en vara för 50:- i en affär och betalar med en hundralapp, kan man inte ge mig 49:- tillbaka och hävda att en krona är hanteringsavgiften för att lägga pengarna i kassaapparaten - men det är just vad som ständigt händer i den kontantlösa hanteringen. Man får betala, för att få betala, för att få betala. Detta hotar inte integriteten, men väl min ekonomi.
Svar från goranton 2012-12-19 11:15
Den så viktiga integriteten håller på att bli en bristvara. Det verkar som det kommit en ny generation av aningslösa. Själv har jag alltid varit skeptisk, både till statlig och privat kontroll. Men jag är väl en relik från förr...
/G
syntax 2012-12-19 14:59
Ack ja! Vi gamla stofiler... ;-)
Sådär, nu är mitt konto för evigt borta och jag tänker inte återgå till den skittjänsten. Ett evigt bildloopande, det ena mindre intressant än det andra o sen tänker dom dessutom sno mina bilder. Det kan dom fetglömma. Det spelar ingen roll att dom gjort en liten pudel.

Tommy
Svar från goranton 2012-12-19 11:16
En sak måste man i alla fall ge Instagram: Det är oerhört lätt att radera sitt konto. Betydligt lättare än hos husse, Facebook. Bara att gå in på hemsidan och klicka på länken nere till höger och vips, bye-bye!
/G
Fin bild!

Det var samma kritik mot facebook för något år sen. Jag tror inte att det är SÅ farligt som det låter. Mer att en av ens bilder kan dyka upp i ett reklamsammanhang för Instagram. Så var det iaf för facebook. Ganska uppförstorat. Men jag vet inte... Är själv inte så insatt i Instagram. Har skaffat tjänsten men inte själv anv'nt den än.
Svar från goranton 2012-12-19 11:18
Näe, SÅ farligt är det kanske inte. Men vill vi verkligen leva med mer kontroll eller med mindre? Jag tycker att Facebook slukar människor med hull och hår.
/G
Johan Pihl 2012-12-19 11:47
Men som sagt, en fin bild! Hur får du till det fina svartvita resultatet? Är det med RAW, konverter och sen Silver efex, eller svartvitt direkt i kameran? Vore kul att se fler av dina bilder.
Svar från goranton 2012-12-19 11:54
Du slår huvet på spiken. RAW och Sliver Efex Pro 2 numera. Fast jag har plåtat så länge att det är en salig röra av tekniker, allt i från Trix-X och dia till dagens digitala i dess olika former och utveckling. Du kan titta på mina bilder här:

http://www.591photography.com/search/label/G%C3%B6ran%20Tonstr%C3%B6m

Eller genom att gå tillbaka i min blogg Strövarkort.
/G
Johan Pihl 2012-12-19 12:18
Tackar! Har nog inte sett din blogg här tidigare. Många fina bilder, ska följa den i fortsättningen.
skaffa en Windowsphone, där finns inte Instagram än skall jag kanske tillägga.....

Hans
Svar från goranton 2012-12-19 11:19
Nu spelar ju märket på telefonen ingen roll om man väljer bort att vara med. Kanske en gammal Nokia 5110 till och med skulle gå att använda.
/G
Fast dom har gått ut med att dom tar till sig kritiken och kommer se över avtalet.
Svar från goranton 2012-12-19 11:20
Spelar ingen roll om dom så gör en grand danois! Jag litar varken på Instagram eller deras ägare.
/G
tomazon 2012-12-19 12:44
Om någon säger till dig att "jag kommer stjäla allt du tar med dig in i min affär och sälja vidare" och sen ändrar dig och säger att "jag sa visst lite fel". Skulle du nånsin gå in i den affären igen? Inte jag.

Nä dom har fukkat upp ordentligt och det är inte ok.
Kaffeperkulator 2012-12-19 12:54
Fast nu va de väl inte riktigt de dom sagt utan snarare att folk nagelfar avtalen alldeles för djupt och tolkar så mycket man bara kan, men vill man vara misstrogen och bitter få man väl va de, för min del får dom sälja vidare mina instagrambilder om dom nu skulle vilja det. Jättesmå och av bristande kvalité, hej!
Svar från goranton 2012-12-19 13:20
Det är inte pengarna och bilderna i sig det gäller, utan att dom tar sig rättigheter på min bekostnad. Att dom tafsar på min integritet.
/G