Strövarkort

En tämligen sextiårig mans strövande genom tillvaron. Ibland kanske med en kamera på magen

STRÖVARKORT 262. Var håller alla fotointresserade hus?

För två veckor sedan öppnade årtiondets fotoutställning på Liljevalchs konsthall: Anders Petersens Stockholmsbilder. Hundratals fotografier från livet i Stockholm 2015–2018. Bilder från golv till tak. Fotografier av tillvaron som den kan te sig idag för folk i "världens hippaste huvudstad." 

Det egendomliga och kusliga är den totala tystnad som råder och som har rått omkring utställningen. Inte en enda tidning har skrivit om den, analyserat eller recenserat  bilderna. Det är som om någon lagt ett stort och tungt lock över alltihopa. Som att det här pratar  vi inte om, det här är för svart och tungt, det skiter vi i.

Är det så är det förfärligt! Anders Petersen är vår tids största och internationellt mest berömda fotograf. En värdig arvtagare och vidarebärare av Christer Strömholms arv, en närbildsskildrare av hur det är att vara människa då, nu och framöver.

Hans bilder är aldrig insmickrande, de kräver både tålamod och uthållighet. Deprimerande? Javisst. Men också humoristiska och med en blinkning till det absurda. Och alltid med ett ställningstagande FÖR människan. För vad det innebär att kämpa på och slåss för en gnutta värdighet och humanism.

Så alla som faktiskt är genuint fotointresserade i allmänhet och har en känsla för mänsklighet i synnerhet ska förstås bege sig till Djurgården och kolla in utställningen. För mycket bättre än så här blir det inte.

Postat 2019-06-01 19:36 | Läst 592 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

STRÖVARKORT 261. FYRA FOTOGRAFER - FORTSÄTTNING FÖLJER

Efter gårdagens succévernissage - folkligt, festligt, fullspikat - fortsätter Fyra Fotografers utställning på Konsthallen i Gamla stan, Köpmanbrinken 2, nedanför Sankt Göran och draken.
Idag lördag och i morgon söndag håller vi öppet mellan klockan 12 och 16.
Alla är hjärtligt välkomna!

Postat 2019-03-23 10:45 | Läst 570 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

STRÖVARKORT 260. FÄRDIGHÄNGDA!!

Hängda!

Igår kväll satte vi upp bilderna till vår utställning på Konsthallen i Gamla stan och idag klockan 16 slår vi upp portarna.

Alf Johansson visar nattbilder från stadsdelen, Göran Tonström har varit i Auschwitz, Krister Kleréus har träffat hantverkare i Gamla stan och Per-Erik Åström visar porträtt av flyktingar han mött i Härnösand.

Så ni ser, det är mödan väl värd att ta sig till Köpmanbrinken 2 (nedanför Sankt Göran och draken) och titta. Och kommer ni idag på vernissagen så bjuder vi på vin och lite tilltugg.

Varmt välkomna!!

Postat 2019-03-22 08:15 | Läst 608 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

STRÖVARKORT 259. Fyra Fotografer går igen!

Fyra Fotografer Fyra Punkt Noll.

Fjärde gången gillt. Nu flyttar vi från Söder till Gamla stan. Från ett litet galleri till ett (nästan) ännu mindre. Fast med ett större namn: KONSTHALLEN.

Det ligger nedanför fötterna på Sankt Göran och draken och adressen är Köpmanbrinken 2.

Det är det ena nya. Det andra är att vi fyra, Alf Johansson, Krister Kleréus, Per-Erik Åström och Göran Tonström, presenterar aldrig förr visade bilder.

Motivområdena spretar förstås beroende på våra olika personligheter. Men vi törs utlova att ni kommer att bli berörda av vad vi har att visa upp.

Den 22 mars är det vernissage med sedvanliga tillbehör. Eftersom galleriet är så litet hoppas vi att tillströmningen av folk sker med en viss uppdelning så att inte alla kommer klockan 16 när vi öppnar. 

Dock: ALLA är synnerligen välkomna att titta, diskutera, berömma (gärna), kritisera (om ni måste) eller bara gnugga axel med ett glas vin i näven och en salt pinne i mungipan.

Hälsar Fyra Fotografer.

Öppettider:

Vernissage 22/3: 16 - 20
23/3 - 24/3: 12 - 16
25/3 - 27/3: 14 - 18
28/3: 14 - 16

Postat 2019-03-03 14:24 | Läst 523 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

STRÖVARKORT 258. Mycket är skit men det finns också sånt att glädjas åt.

Till exempel att ha läst ut Lundells senaste på två dagar och funnit att den helt levde upp till förväntningarna. För vem hade trott på ett odödligt mästerverk? Näe, den tiden är förbi. Numera handlar det om resebrev från livet. Och det är gott så. De flesta läser inget längre, utom på skärm, så när en av våra största tillgångar bemödar sig med en 640 papperssidors lägesrapport så bockar åtminstone jag ödmjukt, tackar och läser.

Nåt annat att vara glad över är resultatet från den årliga stora läkarundersökningen. Det är ingen självklarhet att vara frisk när man närmar sig sjuttio, men värdena på socker, blod, hjärta, lever, njurar och tryck var helt perfekta. Lägg därtill att jag inte har prostatacancer, 0,54 visade PSA-provet, och livet leker. Så man borde nog fira med en Aperol Spritz ute på balkongen framåt kvällen.

Balkongen är ytterligare något att glädjas åt. Åtminstone om man är en gedigen sollapare som jag, som gärna sitter mitt i dess strålande sken och tinar min frusna märg och själ som äntligen visar tecken på liv efter än en vinter i detta förbannade björnrike. Att sen postfacket var fyllt av ett paket från Amazon igår gör inte saken sämre.

Mer än 70 intervjuer med fotografer, tidigare publicerade i magasinet Aperture, skänker åtminstone mig stimulans och inspiration under många varma stunder i solen. Några av namnen: Bruce Davidson, Josef Koudelka, William Eggleston, Gregory Crewdson, Henri Cartier-Bresson, William Klein, Nan Goldin, Robert Delpire, Sally Mann, Don McCullin, Susan Meiselas, Daido Moriyama, Willy Ronis, Cindy Sherman. Och så några tjog ytterligare då. Vad kan man väl mer begära?

Postat 2018-05-22 11:21 | Läst 2761 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 3 ... 56 Nästa