Blandade bilder och funderingar.

En kung på en märr av koppar.

Märren är en hingst och kopparhalten är utblandad med tenn och allt håller på att falla isär. Mycket av skadorna beror på de som skall klättra upp på märren. Fast snart skall även denna kung renoveras. Stackarn blev av med sitt 30kg tunga svärd 1977. Ett nytt gjöts och har sedan dess varit kvar på sin plats.

Karl IX får inte sällskap av någon ny kung eller drottning, när det skall bli nya konstverk staden. Eller så kanske någon prins eller prinsessa, kommer att  söker jobbet som livstids levande konstverk i den nya stationen på korsvägen.  Idag var jag och testade en eldriven cykel, en Ecobike Sense. Det blev en lång tur och nu skall jag fundera på om det kanske skall inhandlas en sådan. 

// Jörgen

Inlagt 2017-10-31 18:59 | Läst 951 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Elcykel är bra, för man behöver bara koppla in strömmen när man inte orkar med av hälsoskäl. Resten av tiden går det att jobba med konditionen, och man behöver inte vara rädd för att ge sig ut och inte orka hem. Men det kostar dubbelt mot vanlig cykel.
Svar från skalman-63 2017-10-31 22:50
Den jag testade var ganska smart, den kände av motståndet när man trampar och hjälper till när det behövs. Lite dyrare än de andra som har navmotor. Tydligen får man tillbaks 25% av priset av staten nästa år, gäller köp från den 20/9 i år. // Jörgen
Lycka till med elcykeln!

Betr kopparmärra så är nog legeringen helt OK. Koppar + tenn är ju brons, en stark och varaktig legering. Statyn har ärgats snyggt, gillar färgbilden bäst p g a detta.
Svar från skalman-63 2017-11-01 17:59
Tack Måns, Kopparmärra blir Bronshingsten. // Jörgen
Måns H 2017-11-01 19:29
Bronshingst låter tufft. Men jag känner på mig att det är olämpligt att tycka så.

Betr elcykel så följer här textreklam:

Det finns en hel tidning "Allt om Elcyklar" som kompisar till mig ger ut ett par tre gånger om året.

Jag läser de tester som återpubliceras i "min" tidning Elbilen men har ingen egen erfarenhet av elcyklar. Den du provat tycker jag verkar vettig. Mittmotor, inga utanpåliggande växlar, gångassist (bra då cykeln ska baxas upp nånstans), ser trevlig ut mm. Vettigt pris, jag skulle undvika såväl 7 000:- som 80 000:-. Generellt gäller att räckviddd ska tas med en rejäl nypa salt och att litium-jonbatterier inte tar laddning så bra i kyla - bäst ladda inomhus då.
Kungen har fått en medryttare ser jag, fast den gör nog inte så mycket skada som klättrarna mer än den spillning den lämnar efter sig. Fast en ny kungastaty är tydligen på gång, hörde att Zlatan ska bli staty. Nya tidens kungar dessa fotbollsproffs.
Svar från skalman-63 2017-11-01 18:01
Så är det nog, kommer ihåg att ganska nyligen blev Ingo staty utanför Ullevi. // Jörgen
Själv har jag bilder av både Gustav II Adolf och Karl IV från Gustav Adolfs torg respektive Kungsportsplatsen, båda iklädda blåvita IFK-halsdukar. Far och son håller alltså på samma fotbollslag.
Svar från skalman-63 2017-11-01 18:03
Snyggt, det är fina färger på de halsdukarna. // Jörgen