Testudines Bilddagbok

Blandade bilder och funderingar.

Väntar in sitt byte.

Högt upp sitter den på vakt, helt stilla och väntar på sitt oskyldiga offer. Bara ett par millimeter stor, men ändå så fruktad av sina offer.

Vid rätt tillfälle släpper den taget och faller på plats på sitt offer. Nu börjar sökandet på det rätta stället och att därefter gräva in sina käftar i det varma köttet. I det ögonblicket sker det som offret fruktar mest, av detta lilla djur. Att den bär på en obotlig smitta som den överför till sitt offer.

Vi är i Änggårdsbergen jag och min dotter. På ett grässtrå intill gångstigen ser min dotter en liten svart prick. Jag själv får titta två gånger innan jag ser vad det är. En liten fästing har krupit upp på ett grässtrå. Denna dag är det nästan helt vindstilla, inte så vanligt i vår stad. 

Ha det gott.

Jörgen

Postat 2020-08-29 09:14 | Läst 921 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Botaniska Trädgården Göteborg.

En varm dag i Augusti detta underliga år 2020, sökte jag mig till den grönskande skuggan under träd och buskar. Men så mycket svalare var det egentligen inte, men det kändes däremot skönare där bland alla dessa levnadsglada växter som uppskattar solen och fukten.

De alla har fina latinska namn och skall skötas om som små barn för att trivas. Tyvärr är inte namn min starka sida och skötsel av växter brukar sluta med att de vissnar. Fast jag uppskattar den skönhet växterna erbjuder, och respekterar deras skötares kunskaper.

Tänk om stadsbyggare kunde bygga städer med mer grönska naturligt blandat med gator och torg. 

Fast som som en känd kapten skulle sagt, De vandrande logaritmerna till avskum skulle snart ha förstört planteringarna med grönskande växter samt blommande blommor. Denna kapten har numera fått en ordbok utgiven i detta förnäma land på det inhemska språket. Numera över jag mig dagligen på att skälla ut störande personer med finess. 

Tänk på att friheten att förolämpa väger tyngre än rätten att slippa bli kränkt. 

Se upp med bildstormare.

Ha det gött, sötvattenspirater. 

Postat 2020-08-22 10:25 | Läst 866 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Åsundenleden vid Alhammar i Västra Götaland.

Gårdarna runt sjön en romansvit (av Birgit Th. Sparre) som även blivit en film (1957).  Vi gick en tur på en del av Åsundenleden vid Alhammar. Det var torrare i markerna än jag trodde det skulle vara. Kanske tur för oss på lång sikt att det regnat så mycket i Juli i år, lite tråkigt för dom som har semester. 

Planterad skog som troligen snart är ett minne. 

En del lövskog finns kvar och runt där jag bor bevarar man lövskogen och granen hålls borta.

Tror detta är Vippärt den var ganska hög öven 50cm.

Fjärilar är inte min starka sida, ibland kan man undra vad som är det. Men jag tror det är en Vinbärsfuks. Googlade som man gör nuförtiden men säkert svar ges inte. 

Den här fjärilen däremot vet jag att det är en citronfjäril. Bladen som ger den sin gröna nyans är våra rabarber som också trivs denna sommar.  

Boktipset i början av texten skulle bli en inledning som kom av sig helt och hållet. Ibland är man lite mer snurrig än vanligt. Kanske någon ändå får nytta av tipset. 

// Jörgen

Postat 2020-07-27 16:22 | Läst 921 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Frisk nog att återgå till jobbet.

Feber o snuvan är borta och med ett par extra dagar hemma, är det snart dags att återgå i stadens tjänst. Fast egentligen känns det inte så lockande. Trivs bättre i ett öppet landskap och se på när våren väcker allt till liv igen. 

Blåsipporna som nu ser sin chans till sol, för att snart åter falla i glömska till nästa vår. 

Får hoppas att vi inte sätts i husarest, som i resten av Europa. // Ha det gött, Jörgen.

Postat 2020-03-30 11:05 | Läst 1555 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Ruggebo Åsunden (mellan Häger, sländor och annat.) 7 Augusti 2017

Trollslända (större om du klickar)

Blåsig men annars en bra dag, för jakt efter fåglar och annat. Blåsigt väder är jag van vid som Göteborgare, men jag räknar inte med det i inlandet. 

Trollslända ( Klicka så blir den större)

Vind är inte något fel, men gör det lite svårare att ta bilder på motiv man vill skall vara stilla. 

skog (klicka för större)

För att komma till viken, gick vi genom skogen. Man vet aldrig vad man träffar på i dessa skogar. Fast de flesta djuren aktar sig för oss och flyr innan vi ser dom. 

vind

Vinden  blåser genom tistlarna och ser till att dom sprids till nya platser. Jag tycker tistlar är fina växter, dom och jättelokan bringar liv i naturen. 

Trollslända

Efter att vi satt oss ned och inga fåglar syntes till, såg vi att flera trollsländor var i vår närhet. Trollsländor blåser snabbt iväg men var roliga att avbilda. Ser ut som en helikopter tycker jag. 

Jo?rgen_Testudines_170807_0449.jpg

Trollsländor heter alla sländor så? Hittade en sida på nätet som bara handlade om t

rollsländor, äkta och oäkta. Man lär sig en del om allt möjligt som hobbyfotograf. Det är nog det som får mig att tycka att denna sysselsättning är så intressant och givande. 

en växt

Det skulle finnas en funktion att bildsöka efter olika växter och djur. Den behöver inte vara exakt, bara att få ett litet urval. 

Bi

Ett bi som kallas humla men..

Bi eller fluga

..är då detta ett bi eller en blomfluga? Jag tror det är en fluga.

spindel i grässtrå

Bland grässtråna satt denna spindel och gömde sig. Den hade spunnit ett täcke...

spindelspindeloch vikt grässtrået till ett rörliknande bo. Där den kröp in och gömde sig. 

storskarv

Fåglarna, där ute i sjön satt dom. Storskarv. En dag när jag var i Ulricehamn och handlade satt en man och fiskade vid en brygga. Det hade samlats en del folk omkring honom. När jag tittade närmare såg jag en storskarv stå bredvid mannen, fågeln såg ut att sitta som en hund vid mannens sida. Jag satt i bilen och hade stannat till mitt på vägen, så inte ens en bild med mobilen fick jag. Men minnet av händelsen finns kvar. 

skalbagge

Vi påbörjade vår hemgång och genade över tomten till det öde huset vid sjön. På ett träd, tror det var en tall eller gran gick denna gynnare snabbt rakt upp på stammen.  // Jörgen

Postat 2017-08-10 17:20 | Läst 2369 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 Nästa