Testudines Bilddagbok

Blandade bilder och funderingar.

Fåglar på Källö-Knippla

Källö-Knippla är två ihopsatta öar i Göteborgs norra skärgård. De tillhör Öckerö kommun och för att ta sig dit får man åka med två bilfärjor.  Vi jag och min fru som är från ön åkte ut ett par dagar för att hjälpa hennes mor.  På den obebyggda delen av ön finns en slinga att gå. 

En familj av Ejdrar som snabbt simmade ut mot säkrare vatten. 

Ungen däremot blev kvar. 

Fisktärnor som fiskade efter fisk fanns det däremot ganska gott om. De var snabba och försvann fort bakom klipporna. 

Men till slut såg jag en som dök och kom upp med en fisk. 

En tur till närmaste klippa för att landa med fångsten. 

En kort stund i säkerhet med sin fångst, ovanför kom en mås och Fisktärnan flög snabbt iväg med måsen efter sig. Jag förlorade dom utom synhål, ganska omgående. Då de flög runt en klippa till andra sidan ön. 

Bland de karga klipporna lyser det upp. Eftermiddagen väntades regn och blåst och vid horisonten kunde jag se mörka moln närma sig snabbt. 

Högst upp står det en vippfyr. Eftermiddagen kom och med den regnet.  Vi satte oss på den glade knodden och njöt av en god måltid. 

Ha det gott. 

Postat 2022-05-12 16:26 | Läst 165 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Gräsand vid Åsunden. (Musen som dog i min sko, eller av min sko. )

Under helgen som gick, var vi och öppnade stugan. Under en promenad i omgivningen tog jag denna bildserie genom grenar på en gräsand.

Gräsanden hade vänligheten att upptäcka oss och flydde upp i det blå.

Där den försvann bort mot horisonten. Jag hade satt skärpan manuellt på grund av allt ris som var i vägen. Hade hoppas på att få ett utryck som likande slutresultatet. Tycker däremot själv att jag lyckades med lite tur att få till ett par fina bilder. 

En helt annan sak inträffade när vi var borta från stugan. I de skor jag använder vid trädgårdsarbete hade en liten mus lagt sig i och dött. Vi tror den ätit av något olämpligt som vi städat ut och lagt i uterummet för transport till tippen. Min dotter tyckte det var lustigt att mina skor har den effekten. Hon tyckte att jag skulle kunna sälja dom som skadedjursbekämpning. 

Postat 2022-05-02 11:29 | Läst 170 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Som en tjuv om natten.

Tidig kväll i lövskogen, på en gren sitter en maskerad gynnare och spanar. Har efter en helg med nattjobb sökt mig till lugnet i skogen. Sitter på en stock bevuxen med grön mossa. Självklart har jag ett sittunderlag mellan mig och mossan. Överallt hör jag fåglarnas sång,  det prasslar till under stocken mitt emot mig. 

Ut ur ett hål från stocken sticker ett litet huvud ut. En sork, mössen har nog lite mer spetsiga huvud.  Jag sitter stilla och höjer kameran. Får ett par bilder innan sorken upptäcker mig eller anar sorken en annan fara. 

Sniffar och luktar gör sorken för att sedan kvickt försvinna in under stocken. 

Sorken lockas av maten och kommer ut igen, denna gång på andra sidan av stocken. Där solens strålar  fortfarande når marken genom träden, får jag en fin bild på sorken. 

En större hackspett landar ovanpå stocken, sorken gömmer sig kvickt. Ett nytt motiv för mig. 

Hacke ställer upp sig i solen strålar och poserar för en bild. För att snabbt ta sig upp på trädets stam. 

Där den stannar upp och letar mat. 

Det är som skogens djur känner av att jag behöver lite uppmuntran, där jag sitter och söker ett lugn som jag saknar. 

Ett stycke nästan orörd natur är den bästa medicinen.  Får man då även lite besök av naturens invånare, kommer orken åter och man är åter en delvis hel människa  igen.  

Som en tjyv om natten, kommer jag till skogsgläntan för att ta lite av friden som tycks råda här.  

Ha det gott.

Postat 2022-04-27 09:53 | Läst 222 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Gröngöling och andra fåglar i Vitsippsdalen.

Vitsippsdalen vid botaniska trädgården där är det en av få bevarade västsvenska urskogar. Det är ett naturreservat och endast nedfallna träd över stigar tas bort.  Det vistas massor av människor där, kanske för placeringen är så centralt i Göteborg.  Fåglar och Ekorre finns det gott om, men inga eller väldigt få rådjur. Kanske förståligt när man har en botanisk trädgård och även odlar olika träd från hela världen som ett skafferi för framtiden. 

För mig och många andra är det ett tillgängligt vattenhål bara 3 minuter med spårvagn. Nu på våren innan löven kommer. Har man större möjlighet att följa fågellivet.  Fast man får leta efter hål mellan alla grenar för att få en bild på de fåglar som sitter i toppen av träden.

Här gör han sig klar att flyga iväg. Fick tyvärr inga bra bilder på flygturen. När jag senare hittade honom igen klättrade han ner baklänges på stammen av ett träd. Där han senare försvann bland snåriga buskar. Jag lämnade honom ifred, säkert några myror eller annat småkryp på marken han var ute efter. 

Entita det har jag nu förstått att det är och inte Talltita. Dom här finns det gott om här och ställer villigt upp på bild. 

Entita i profil. Det är många som söker sig hit och man får ofta en trevlig stund sittandes på en stock. 

Klart att du får vara med på bild. En mindre hackspett hördes hacka. (sa hon som satt bredvid mig på stocken att det var) Vi såg den och den märkte oss och flög iväg. Lite längre bort hittades den högt upp i ett träd och för mig omöjlig att få en bra bild på. 

En närbild på Större hackspett får avluta. 

Ha det gott. 

Postat 2022-04-25 12:28 | Läst 208 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Måsar

Alla dessa måsar, utan deras skrän ingen riktig sommar. När man hör dom tänker jag alltid på kust och hav. Men för andra är dom bara ett otyg. 

Gråtrut omgiven av fiskmås. Det är vad jag tror. Gale säger dom ute på öarna i norra skärgården. 

Spanar efter något ätbart. När jag i unga år träffade min fru och var ute vid hennes föräldrarhem i Göteborgs norra skärgård. Fick jag lära mig att dessa fåglar är mycket bra på att knycka det som serveras. Står du och grillar kan du inte ens vända ryggen till. 

Jag satt ute och höll koll på Svanarna, för att se om deras ungar hade kläckts. Istället kom en flock måsar. Vinden var kall och hård. Solen värmde där det var lä. 

Det var bara en av svanarna vid boet och den låg kvar på äggen så måsarna hade viken helt för sig själva. 

På huvudet. 

upp ur vattnet. När någon får napp, 

Då kommer de alla på en gång. Verkar nästan som man inte vill vara underst.

Tror det får räcka nu med bilder. 

Två till det blev det. Det måste även finnas med några med blått vatten i bakgrunden. Svanarna vad hände me dom? Efter att måsarna flög iväg satte jag mig närmare vassen. Det var kallt och blåsigt och vinden var inte så kraftig där. Jag försökte mig då på att ta lite bilder på en Sädesärla som flög mellan vassen. När jag satt där då kom den andra svanen tillbaks. Jag fick lite bilder på dom bägge. Visar dom en annan dag. 

Ha det gott.

Postat 2022-04-24 11:44 | Läst 183 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 ... 9 Nästa