Blandade bilder och funderingar.

Fåglar och natur i svart och vitt.

Jag har ägnat mig en del åt att fotografera helt i svart och vitt. Med helt menar jag att jag även ställer in kameran på svart och vitt och gör de flesta inställningar direkt i kameran. Jag fotar då fortfarande bara i raw och väljer vid import i LR att använda kamerans profil (kamerainställningar) Det fungerar bra och jag behöver bara göra några justeringar på bilderna i LR.  Vid fågelfotografering hinner man inte med att justera skuggor mm i kameran, då kanske det blir lite mer justeringar i LR. Det är tycker jag lite roligare att göra de flesta inställningar i kameran och att få med dom i rawfilen över till LR.

En svampbild från i höstas passar också bra utan färger. 

Storskarv i centrala Göteborg vid slussarna nedanför posthotellet. 

En fördel med rawfiler är att det är lätt att få tillbaks färgerna. 

Ha det gott.

Inlagt 2022-04-04 10:32 | Läst 1252 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Jobbar gärna och ofta i svartvitt direkt i kameran. Ungefär 1/3 av allt mitt fotograferande är i svartvitt. Använder oftast även olika färgfilter för att kontrollera gråskalan. Jobbar enbart i jpg.
Svar från skalman-63 2022-04-04 21:50
Tack Terje, för din kommentar. Att fullt lita på mig själv och enbart använda jpg, där är jag inte. Jag har däremot sett att kameran många gånger producerar mycket bra resultat i färdiga jpg. Du skriver att du använder färgfilter, då är min undran om det är inställningarna i kameran eller faktiska fysiska filter?
Terje Hellesø 2022-04-04 22:39
Jag har dessa olika färgfilter i kameran, även infrarött. Men har även dessa filter fysiskt sedan tidigare. Fördelen med att ha filtren i kameran är att jag visuellt kan se effekten och lättare välja rätt filter.
Terje Hellesø 2022-04-04 22:42
På mitt Instagram visar jag enbart svartvita bilder, där några är konverterade från färg: terje.helleso
Finfina bilder. Kul att ha möjligheten att genom efterbearbetningsprogrammet kunna växla mellan färg och svart/vitt utan att tappa i kvalitét. Men det är så klart en genväg. En annan väg är den som Terje använder.
Svar från skalman-63 2022-04-04 21:53
Tack Mats. Jag gillar att det faktiskt fungerar bra att göra på det viset. Det man tappar är att kameran inte skärper eller reducerar brus i raw filerna.
Fina bilder, går bra med fåglar i sv, just skarven här tycker jag får bättre urtidsutseende i färg. Svampbilden fick jag se på flera gånger, väldigt bra i mina ögon, de ser magiskt självlysande ut.
Svar från skalman-63 2022-04-04 22:00
Tack Stefan. Tycker själv att Skarven är bättre i färg. Svamparna blev bra, och är förbättrad med efterbehandling. Allt lyckas man inte med direkt i kameran. Inte jag, men man lär sig lite varje gång.
Talgoxen gör sej väldigt bra i svartvitt och de små svamparna lyser ju. Jag har nog aldrig testat att ta svartvitt direkt ur kameran, fast jag är medveten om att det går att ställa in.
Hälsningar Lena
Svar från skalman-63 2022-04-05 11:28
Tack Lena, Det jag själv upptäckte var att lr. kunde läsa in de inställningarna man gjort i kameran och det även med rawfiler. Annars känns det ganska meningslöst att göra en massa färgjusteringar mm i kameran som man inte kan få någon nytta av. Om man inte låter kameran göra färdiga jpg bilder.