Blandade bilder och funderingar.

Mulen dag med röd sten och gamla kvarter.

Molnen ligger lågt men likväl eller för att de gör det, måste jag ut. För inte så länge sedan, om jag tänker efter så är det nog en 20 år eller mer. Var detta min dagliga utsikt, om jag satte mig i köksfönstret. Väggarn var tjocka i detta hus från 1930 talet, så man fick plats. 

Vi, jag och min fru hade en liten tvåa i bottenvåningen. Varje dag hörde man suset av bilar över bron. En gång om året byttes ljudet ut mot ett helt annat. En massa människor som springer. Ja de låter. Tänk vad man minns. Det var ett finns ställe att bo.. Tror nog att vi båda saknar det. 

På andra sidan, där ligger Hisingen, dit vill man inte. Inte då, men nu finns det bostäder där varven en gång låg. Man kan skymta de bostäderna under bockkranen på bild 2. 

Röd sten utlovades, det blir en röd sten. Men först lite kultur i tegelbyggnaden till höger ligger http://rodastenkonsthall.se. Runt omkring finns alltid nya utställningar och gamla. Vet inte riktigt vad det skall bli till vänster i bild. En massa containrar på rad som kläs med skivor. 

En röd sten. Varför det finns en röd sten. Ingen som vet men många teorier. Allt från att där halshögg man danskar, till att man där hade en kätting i vattnet för att hindra danskarnas båtar. Lite längre bort ligger en sandstrand och där badade man förr har jag hört. Nu får man inte bada, inte för att vattnet är dåligt, utan för det kan bli dåligt. 

Inte står det kvinnor på bryggan och blickar ut över havet, i väntan på att deras män skall komma hem. 

Öl bryggdes här en gång i tiden. Tror att man slutade med det i mitten av 1970 talet. Nu är det hotell och restauranger som huserar i de gamla tegelbyggnaderna. 

Allt blir kallare om man har en isbjörn i bilden. Jag har aldrig förstått varför isbjörnen finns där. Kanske för att hålla borta måsarna. 

Ångbåtsbryggan. 

Kusten hus. Det ser idylliskt ut, men det är ett väldigt oväsen från biltrafiken bredvid. 

Hängmattan med kaptensgatan i mitten och Stigbergstorget på höjden. Till höger börjar Allmänna vägen, där min släkt en gång byggde sitt hus i mitten av 1700 talet. 

 Här låg det, min släkts hus. det revs på 1930 tal. I det hus som byggdes på dess plats finns en målning på hur det såg ut. 

Gammalt blandas med nytt. Bilen är ungefär lika gammal som jag är. Lite tilltygad av åren men fungerar ännu. 

Jag gillar denna del av staden. Kanske för att jag har en koppling hit. Fast jag tror det beror på att man låtit en del av den gamla staden vara kvar. När man river allt så förlorar man sin historia. 

På höger sida äldre trähus som fick vara kvar och på vänster sida stenhus som byggdes på 1930 tal. 

Saluhall i en brandstation till vänster. 

Järntorget där jag skall ta en spårvagn hem, innan det blir regn igen.  Ha det gott. // Jörgen

Inlagt 2017-09-14 12:11 | Läst 769 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?