Brolin fokuserar

Djur & natur, sport, macro fotografering, samt bildmontage.

Hökugglan blev min första nya art framför linsen 2014

Allra sista dagen på den långa härliga julledigheten offrade jag min sovmorgon för en tur till Göteborg. En Hökuggla hade varit synlig för skådare i 5 dagar vid en damm i en park på Hisingen. Ugglor är inte det lättaste att få syn på för att fota så jag kände att jag ville göra ett försök.

När jag kom fram till Centralen i Göteborg tittade jag på fågelskådarnas rapportsida ”Svalan” och kunde konstatera att ingen hade rapporterat den ännu den här dagen. Nåväl en gammal kompis skulle möta upp mig vid centralen och försöka hitta till platsen där Ugglan hade setts. Efter lite snurrande var vi säkra på att vi hittat rätt plats men ingen skådare syntes till vid parkeringen så hoppet om att kunna få syn på den kändes inte så stort. Efter ca 1 km traskande började vi närma oss en träbro där man hade sett den och strax mötte vi en man på cykel som säger till oss.

-Den sitter jättefint där borta precis intill vägen.

När vi traskade några meter till såg vi den lovande synen av en klunga folk med kikare och kameror och strax därefter fick vi också syn på ugglan. Sedan var det bara att fotografera och den satt kvar en lång stund och vred på huvudet lite fram och tillbaka innan den tog satts för en liten flygtur. Jag lyckades få flygturen på bild också men tyvärr lyckades jag inte få de bilderna helt skarpa. Det är verkligen inte lätt att få till den perfekta bilden på en flygande fågel men jag är ändå väldigt nöjd att jag åkte.

Vaksam

Hökfärdig Hökuggla

varför fotar du mig?

Nu orkar jag inte sitta här och häcka mer !!!

Adjö!!!

Postat 2014-01-16 01:32 | Läst 1365 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

30 mil i bil för en fågel framför linsen

Läste förra veckan om att en Härfågel hade setts i trakten kring Kungälv. Det lät lite spännande att kunna få den på bild. Så trots att jag ogillar att köra bil och speciellt att köra långt utan någon med mig, så pallrade jag mig upp i ottan och styrde de dryga 15 milen.

Fågeln var inga problem att hitta men var ganska svårfotograferad då den hela tiden satt på lite väl långt håll för min kamera. Dessutom satt den i princip hela tiden på marken så omgivningen blev gräs, vilket gjorde det extra svårt att få några vettiga bilder. Lyckades i alla fall få till några men de blev ju inte så stora eftersom det blev mycket att beskära. Fast jag var nöjd att få ytterligare en art till samlingen och dessutom var det en strålande dag som faktiskt gjorde det helt ok att köra en bit.

Undrar om man börjar bli en fågelnörd nu när man kan dra iväg 15 mil enkel resa bara för att fota en särskild fågel :-).

Med tuppkammen uppfälld

Med tuppkammen nedfälld.

Glidflygning

Lite skuggigt men kanske bättre bakgrund än gräset.

Postat 2013-11-18 14:04 | Läst 1163 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Resan till Runde en upplevelse för livet.

Här följer en liten dag för dag berättelse med bilder från min resa till Fågelön Runde.

Huvudmålet för resan var ön Runde, känd för sitt rika fågelliv och kanske framförallt för sitt stora bestånd av Lunnefåglar.

Jag hade hört talas om ön på teve och tyckte Lunnefåglarna verkade intressanta, så när jag såg att Fågelklubben i Skövde arrangerade en resa till Runde ville jag gärna åka med. Det fanns 16 platser och jag blev den siste att komma med (lite tur måste man ha ibland).

Målet för mig med resan var naturligtvis att kunna föreviga så mycket nya arter som möjligt framför linsen och utdelningen blev minst lika bra som jag hade hoppats.

Här följer en liten reseberättelse dag för dag:

Bilden ovan togs av Peter Hvass när jag ligger knappt 2 meter från en Lunnefågel och fotar.

Lördag 6:e juli

Avresa i två minibussar från Skövde. Via Charlottenberg lämnade vi Sverige för att ta oss till Dovre i Norge. Väl framme i Dovre tog vi först en sväng till naturreservatet Fokstumyra där vi vandrade några kilometer på en led i hopp om att få syn på blåhake. Några av oss lyckades både få syn på den och fotografera den. För egen del lyckades jag dessvärre inte få någon blåhake på bild alls under veckan . Däremot fick jag en Grönbena att posera fint framför linsen och ett par Trollsländor ställde också upp som motiv.

Vi åkte sedan vidare mot Furuhaugli turisthytter där vi intog en delikat måltid medans vi njöt av fjällen i bakgrunden.

BPå bilderna ovan syns en Grönbena och en Trollslända på Fokstumyra.

Söndag 7:e juli

Tidigt på morgonen begav vi oss mot vandrarhemmet i Ullsteinvik. Vi åkte bl.a.uppför den berömda vägen "Trollstigen".

Bilderna ovan föreställer vattenfallet vid Trollstigen. De övriga två bilderna tog jag på toppen av berget ovanför fallet.

Vid vandrarhemmet lastade vi av våra saker och satte oss åter i bussarna för att åka de sista 30-40 minuterna till Runde. Väderrapporterna var illavarslande och talade om regn både på måndagen och tisdagen samt mer än 15 sekundmeter vind sönd-tisdag. Då det bara verkade bli stark blåst utan regn på söndagskvällen ville vi därför ta chansen att gå upp till Lunnefåglarna redan samma dag.

Det blåste säkerligen minst de utlovade 15 sekundmetrarna när vi knallade uppför den branta sluttningen och som värst var det naturligtvis uppe på toppen. Klockan var omkring sju på kvällen när vi satte oss tillrätta på sluttningen med utsikt mot klipporna där Lunnefåglarna har sina bon. Som tur var hade jag köpt en bra vindtät jacka som höll borta den värsta kylan från vinden. Efter en timme i blåsten började det dyka upp mer och mer Lunnefåglar och man glömde bort blåsten för ett tag. En Lunnefågel kom flygande och satte sig bredvid en av mina medresenärer strax ovanför där jag satt. Tyvärr hann inte kameran fokusera i tid för att få skarpa bilder på den.

Bilden till vänster: tittar ner mot öns bebyggelse efter första tuffa stigningen. Andra bilden orädd fotograf vid klippkanten i 17 sekundmeter vind.

Måndag 8:e juli

Det blåste fortfarande ganska mycket när vi åter anlände till Runde men kanske inte lika mycket som väderprognosen hade utlovat. Jag och några av mina medresenärer beslutade oss för att gå till fyren, vilket skulle innebära en dagstur över berget. På vägen dit fick jag ett jätteläge att fotografera en Storlabb som hade satt sig på en sten i bra fotoljus och kanske 30 talet meter från där jag stod. Det skulle också visa sig bli de bästa bilderna jag fick av Storlabben. När vi var framme vid fyren märktes det hur dålig kondition jag dessvärre har förtillfället. Jag hade svettats bra av vandringen och när vi nu slog oss ner för att fika i blåsten frös jag rejält. Jag avstod därför från att krångla mig upp till yttersta spetsen av fyren, vilket såhär i efterhand kanske var ett litet misstag eftersom många fåglar passerade på nära avstånd där. Hur som helst begav jag mig tillsammans med två av mina medresenärer tillbaka uppför kullen. Den här gången tog vi en annan väg som ledde oss till en perfekt utkiksplats över en stor koloni med Havssulor. Där slog vi oss ner en stund och tittade på skådespelet innan vi vandrade vidare. Då dök plötsligt en Enkelbeckasin upp framför oss. Dessvärre lyckades jag inte få upp kameran i tid för att få några flygbilder på den men jag fick ändå några när den satt en bit ifrån oss i gräset. När vi åter närmade oss klipporna med lunnefåglar kikade jag ner för stupet och upptäckte en Havsörn som jag fotograferade så gott det gick.

När vi hade kommit ner för berget fick mina nyfunna vänner syn på en Utter på klipporna men själv lyckades jag först inte se den alls. Lite missnöjd över den missen gick jag tillsammans med en resekamrat mot toaletterna då Lotta som hon heter ropar till. Hon hade fått syn på Uttern igen och närmare den här gången. Jag fick upp kameran och lyckades ta några skapliga bilder på den.

Bilderna ovan fr.v. Storlabb, Havssulekoloni, Havsörn

På bilden ovan Utter och Gråtrut

Tisdag 9:e juli

Väderprognosen såg riktigt dyster ut den här dagen med massor av regn. Ungefär halva styrkan inklusive mig beslutade oss därför för att ta en dagstur till Ålesund. Tanken var dels att se staden men också att försöka hitta den tretåiga Måsen som skulle häcka vid piren i Ålesund. När vi kom dit insåg vi snart att det inte skulle bli några problem att få syn på den då den fanns i princip överallt i staden men framförallt vid piren.

Vädret var ganska instabilt när vi promenerade runt bland de vackra husen i staden. Vi sökte skydd mot regnet i Ålesunds kyrka och fick där tips om en Svensk restaurang som skulle vara bra. Det visade sig vara ett riktigt mysigt ställe med bra mat.

Efter maten begav vi oss vidare mot en utsiktsplats där jag fotograferade staden från ovan.

På bilderna ovan syns Ålsund från ovan, En tretåig mås och en bild på en stor båt kanske åker dom Hurtigrutten.

Onsdag 10:e juli

Väderprognosen såg riktigt skaplig ut den här dagen regnet var borta och vinden hade lagt sig. Vår förhoppning var att kunna åka med på en båttur runt ön till Fågelberget. Tidigt på morgonen fick vi reda på att skepparen inte ville gå ut med oss på förmiddagen på grund av vågorna så vi fick tiderna 16 och 18 för våra båtturer istället.

Tillsammans med två av mina rumskamrater ägnade vi nu förmiddagen åt att  åter knalla  upp på berget för att se på kolonin av Havssulor. Väl där fick vi snart syn på en havsörn med byte i klorna. Det visade sig vara en Lunnefågel som Havsörnen smaskade på samtidigt som han flög vidare.

På eftermiddagen var det så dags för Båtturen som vi alla såg fram emot. Skepparen talade om att några av passagerarna på turen innan oss hade blivit sjösjuka så han hade fått vända tillbaka. Vi ville naturligtvis ändå göra ett försök och ingen av oss blev sjösjuk trots ganska höga vågor. Det var inte helt enkelt att fotografera i vågorna men det blev en fantastisk tur där vi fick se Lunnefåglar, Sillgrisslor, Tordmule, Toppskarv och havssulor på nära håll i vattnet. Jag fick nog förmodligen mina bästa bilder på Havssulorna här.

Efter att vi hade klivit iland med ett stort leende på våra läppar, traskade vi åter upp på berget för att hinna lagom till Lunnefåglarna kom in från havet. Den här gången sken solen och vinden var minimal när vi satte oss i sluttningarna av berget. Till skillnad mot Söndagskvällen upptäckte vi också att betydligt fler Lunnefåglar flög in och satte sig på klipporna. Fotoljuset kunde knappast bli bättre. När de slog sig ner och poserade för oss lös solen som en spotlight på dem. Ingen av dem hade dock flugit upp och satt sig ibland oss som sist förrän vi beslutade oss för att gå. Då landade en Lunnefågel ungefär 2 meter ovanför mig i klippan. Jag hann ta två kort innan minneskortet var slut men jag hann utan problem byta det och därefter ta mängder av bilder på den från lite olika vinklar. Förmodligen var det här tillfället det häftigaste på hela resan och ett fantastiskt avslut på vår vistelse på ön.

Bilderna här ovan tog jag från båtturen. Till vänster syns en plaskande Lunnefågel och till höger en Havssula.

Bland det häftigaste som hände på resan var nog när denna Havsörn dök upp käkandes på Lunnefågel i luften.

Lunnefåglar är inte bara gulliga, de kan slåss också som syns på bilden till höger.

Bilden till vänster Havssula och till Höger Lunnefågel.

Torsdag 11:e juli

Hemresan tog sin början. Vi åkte nu Via Trondheim in i Jämtland till Ånn där vi skulle tillbringa två nätter.

Fredag 12:e juli

Dagen började med tidig avresa mot Storulvåns fjällstation där vi valde lite olika vägar att gå under förmiddagen. Det blev en mysig fjällvandring där vi gjorde en avstickare upp i vegetationen. En Dalripa visade sig alldeles intill och jag lyckades få en bild på den innan den försvann. Två Ljungpipare förmedlade sin närvaro på lite för långt avstånd för foto mn kanske går det ändå se vad det är.

På eftermiddagen gjorde vi ett besök på Handöls fågelstation men där var det tomt så vi fortsatte vidare. Vår kunnige reseledare Kent-Ove tog oss nu till en plats där han trodde att vi kunde få se Lavskrika och mycket riktigt där fanns dom och jag lyckades få riktigt skapliga kort på den.

Kvällen avslutades med en runda runt Sjön Ånn intill vandrarhemmet där vi nu bodde. Tyvärr var det inte så mycket fåglar som visade sig för oss där men jag fick i alla fall bra bilder på Rödstjärt, en art jag inte tidigare hade sett.

På bilden till vänster syns en Dalripa som sedan försvann kvickt ur synhåll. De övriga bilderna är på en Lavskrika.

Lördag 13:e

Klockan var 06 på morgonen när vi åter satte oss i bussarna. Nu väntade ca 80 mil resväg hem. På vägen hem stannade vi till mellan Mora och Leksand där en vän till Kent-Ove mötte upp för att visa oss var vi skulle kunna få se lappugglor. Vi spatserade snart ut i terrängen men det verkade väldigt tyst och lugnt. Inga koltrastar varnade heller vilket annars kunde vara ett tecken på att Lappugglan fanns i närheten. Vi satte oss ner och lyssnade men var nog inte särskilt hoppfulla om att få syn på någon. Då får Kent-Ove syn på en i trädet ovanför där jag satt. Det var ganska mörkt och tätt mellan granarna men jag lyckades nog ändå få en hyfsad bild på den innan vi åter satte oss i bussarna.

Lappuggla tittar ner på mig innan den flyger iväg till ett hopplöst ställe att fotografera den på.

Vid 19-tiden var vi åter i Skövde efter en mycket lyckad resa. Ett stort tack till bröderna Hvass för ett utmärkt arrangemang och tack till alla er som var med, hoppas vi syns snart igen :-).

Postat 2013-08-13 21:57 | Läst 2230 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Sikta mot stjärnorna och fotografera på månen

En kompis i fotoklubben visade för några veckor sedan bilder som hon tagit på månen och det var ju lite coolt tänkte jag. I förrgår kom jag så på idén att själv göra ett försök när jag kom hem efter jobbet. Jag upptäckte dock att jag inte hade mitt stativ hemma och förstod att det knappast inte var lönt med mitt enbensstativ  men begav mig ändå ut en liten sväng. Jag hade ingen aning om hur jag skulle gå tillväga och resultatet blev den stor gula skivan vi alla ser när vi kollar upp mot natthimlen.

Dagen därpå hämtade jag mitt trebensstativ och begav mig ut strax innan tolvslaget. Jag hade dessutom läst på lite om hur man skulle göra. Tipsen löd ungefär ju längre zoom desto bättre och den skulle vara på max. Rekommendationen var också att använda manuellt fokus istället för autoläget. Ultimata läget skulle tydligen vara slutarprioritet och 1/250.

Sagt och gjort utrustad med mitt 100-400 zoom begav jag mig alltså ut i försommarnatten och riggade upp stativet. Jag provade med och utan autofokus och med lite olika slutartider. Jag provade även några bilder med bländarprioritet men det funkade nästan lika illa som mina försök dagen innan.

Här under kan ni se de  5 bilder som jag tyckte blev bäst. Jag provade först med manuellt fokus men tror ändå att jag fick de bästa bilderna med autofokus. bilderna fotade med 1/125 till 1/1000 sekund. Den mörkaste bild nummer 2 här togs med 1/1000 sekund men min favorit bild nummer 4 togs med 1/200 sekund.

Jag är uppenbarligen inte den mest frekvente bloggaren och trots att jag fotograferat hur mycket som helst det senaste har jag inte lyckats skapa något inlägg här utan mest suttit och redigerat bilder. Det positiva är att jag har bilder så det räcker och blir över till nya blogginlägg så ha tålamod med mig he he.

Månen1

Månen 2

Månen3

månen4

månen5

Postat 2013-05-24 22:58 | Läst 1482 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

En tur till Hornborgasjön med Älg framför linsen.

Idag fick jag äntligen tid till att ta mig en tur till Hornborgasjön för att beskåda årets traninvasion.. Det sades att det skulle bli soligt åtminstone på förmiddagen så jag släpade mig upp i svinottan för att vara där strax innan kl 06 då solen gick upp. Det hade jag däremot inte så mycket för eftersom det var ett kompakt molntäcke istället för en vacker soluppgång vid sjön.

På vägen dit sprang först två rådjur över vägen men hade inte kameran redo och dum som jag var gjorde jag den inte heller redo efter det utan fortsatte köra. När jag var strax innan Falköpings flygfält knatar en stor och otroligt vacker räv över vägen. jag stannar sakta till och försöker fixa bort linsskyddet på kameran medans räven stirrar rakt på mig från andra sidan vägen. När jag vevar ner rutan för att försöka ta en bild kilar den raskt iväg in i buskarna och en snopen fotograf blev utan bild.

Väl vid trandansen var det redan fullt med både folk och tranor. När det blir sådär mycket tranor är det verkligen otroligt svårt att få till några bra bilder och soluppgången var ju som sagt inte heller vad jag hade hoppats.  Några bilder senare fortsatte jag vidare mot Naturum för att se om det fanns något att fota där. Inga tranor syntes till men mycket grågäss, Kanadagäss och Svanar. Dessutom några trevliga tofsvipor. Den senare en riktigt vacker fågel tycker jag och det här var första gången jag lyckades få några bilder på den flygande.

På hemvägen mellan Broddetorp och Segerstad lufsade en älg plötsligt över vägen. Den ställde sig fört bara några meter ifrån vägkanten när jag stannade och plockade fram kameran. När jag hissade ner fönsterrutan stod den kvar och kikade på mig och lufsade sedan runt lite som för att posera. Efter en liten stund såg jag också en älgkalv som stod en bit bort.

Älg som tröttnat på fotografen bläh..

En och annan trana hamnade också på bild

Flygande Tofsvipa har jag inte lyckats fånga tidigare.

En Kricka ville också vara med.

Postat 2013-04-14 22:24 | Läst 1699 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 3 Nästa