Artiklar > Krönika: Den nya lättjan

Krönika: Den nya lättjan

Det kanske är något i dricksvattnet. Eller i luften. Jag vet inte vad det är, men en ny egenhet har sakta slagit rot hos människor runt omkring mig. Jag kallar fenomenet »Den nya lättjan«. Och jag tycker inte om den. Den verkar dessutom vara smittsam.

På känt spanarmanér ämnar jag lägga fram tre iakttagelser för att stödja min tes. Vi börjar i klassrummet.

Efter en knapp veckas undervisning i bild-behandling kämpar eleverna med att få de grundläggande färdigheter som krävs för att styra upp en bild. Agnarna sållas från vetet redan här, de som biter ihop och gör tråkiga men nyttiga övningsuppgifter gör stora framsteg. Jag vet redan nu att det är just de som kommer att kunna låta talangen blomma ut och slå världen med häpnad.

I andra änden av rummet sitter »suckarna«, de som säger sig kunna tillräckligt och tycker att det grundläggande är tråkigt. De vill lära sig ­avancerad hudretusch redan första dagen och vill inte förstå att det kräver en stadig grund. Helst ska det vara okomplicerat och ruskigt snabbt, klart på en knapptryckning och en kafferast. De snabba fultips de inhämtat via nätet förslår inte långt och när nivån på det tidskrävande hantverket går upp för dem byts suckarna mot kvidanden …

Efter några dagar orkar de inte ens närvara.

Vi glider vidare in på Facebook, en samlingsplats som de yngre har lämnat till förmån för nyare och piggare sociala kanaler. Här är det vi som är lite äldre som språkar, bråkar, delar och frågar. Och det är just denna störtflod av onödiga frågor som driver mig till vansinne. Det tycks nämligen som om hela flödet fullständigt tappat förmågan att hitta tillräcklig information för att klara sin vardag. Istället för att göra en enkel sökning på nätet efter öppettider, busstidtabeller eller ­korrekt slutartid för videoinspelning så lyder man sin första impuls: att skicka ut en fråga på Facebook och låta andra googla fram resultatet åt en. Det handlar inte ens om värdering av information eller rekommendationer, utan fakta. Mycket lättfunnen sådan, dessutom.

Det är inte länge sedan vi såg googling som lättja, nu orkar vi inte ens det.

Jag sitter på Svenska Fotografers Förbunds årsstämma. Efter en omständlig och trevande verksamhetsberättelse drar det ihop sig till röstning för ny styrelse. Det nämns att ett av förbundets stora utmaningar är att locka nya medlemmar, främst yngre.

Det finns ett förslag på ny ordförande och några nya ledamöter i styrelsen för att kunna blicka framåt. Flera äldre medlemmar upprörs, de flesta är överåriga och inte yrkesverksamma längre men tycks ha all tid i världen att ifrågasätta och hindra utveckling. »Inte ska vi väl förnya något som fungerar, de äldre har ju mycket kvar att ge och kommer att lösa det här!«

Tanken vandrar och fastnar vid ett citat (som felaktigt tillskrivits Einstein): »Dumhet är att upprepa samma sak om och om igen och förvänta sig ett annat resultat.« Med tillägget att dumhet i det här fallet är samma som ängslighet och inte minst lättja. Det är jobbigt att tänka i nya banor.

Den nya lättjan tycks drabba alla ålders-kategorier. Och den närmar sig dumheten med stormsteg.Publicerad 2018-08-21. Läst av 4523 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

2018-08-21 10:02   Mats G
Så väldigt mycket "huvudet på spiken".
Alla vill ha en "quick fix-knapp" i appen som gör jobbet. Hantverk, tålamod noggrannhet och yrkesskicklighet är förlegat.
2018-08-21 10:18   hornavan
Det är helt och hållet min uppfattning också.
En iakttagelse som jag gjort är att apparater/prylar som inte ger perfekt resultat omgående kasseras och benämns vädelösa.
2018-08-21 10:42   LinsLucas
Detta gäller ju överallt i samhället idag. Unga orkar ju inte ens läsa en kortare text längre, varför finns det ingen video som förklarar hur det fungerar istället för att läsa?
2018-08-21 10:57   syntax
Så är det! De yngre generationerna fattar inte riktig vad som krävs för att nå framgång. Det kommer dom själva att få ner i halsen vad det lider.
Ett väldigt lärorikt exempel är när jag för tio år sedan tog mitt körkort. Jag var då 64 år. Den övriga gruppen i körskolan var ungdomar strax efter gymnasieåldern.
Jag visste att detta skulle bli svårt, så jag jobbade på duktigt – och mycket riktigt, jag klarade både uppkörning och teori på första försöket. ALLA mina unga kurskamrater blev underkända. Dom hade trott att det skulle vara lite småslappt som på gymnasiet.
Jag garvade och gick hem med mitt nya körkort.
2018-08-21 11:16   snaxalig
Bra spaning som stämmer väldigt väl. En tilltagande lättja i kombination med snabba kickar/belöningar. Å andra sidan, med en stor portion ambition och tålamod så är det lättare än på länge att sticka kunna ut ur mängden på ett positivt sätt =)
2018-08-21 11:21   Benganbus
Tja, både samhället OCH föräldrar curlar, vad mer kan man vänta! ;)
2018-08-21 11:42   mombasa
Som sagt, huvet på spiken. Igenkänningsfaktorn är hög. Orsakerna kan diskuteras. Säkert en del curling, men det finns något annat i det också som är svårare att sätta fingret på. I gymnasieskolan finns ett betyg i andra ändan av kurserna. Och det är det som många elever fokuserar på. Och missar såklart vägen dit. Beteendet fortplantas vidare till högre utbildningar.
MikaelSB 2018-08-21 12:05
Angående skolan och betygen så är det en tanke och observation som också slår mig ofta. Särskilt när diskussionen kring PISA-undersökningarna poppar upp. Elever placeras av sina föräldrar in i skolor efter skolornas medelbetyg, inte efter uppvisade kunskapsnivåer. Där jakten på betyg i allt man gör i skolan ger utslag i att själva inlärningen, metodiken - och prestationen i meningslösa, ej betygsatta, tester - till en sekundär prioritet, eller kanske t om ett hinder.
2018-08-21 12:08   Photocon
Håller med fullständigt. Dock en liten avvikelse som man ändå kanske får betrakat som undantaget som bekräftar regeln:
Så länge jag bedrev min firma som fotograf hyrdes jag in som bildlärare på estetisk linje.

Innan vi började med ren digital bildbehandling och dito fotograferande ägnades ett ganska stort antal lektioner till analog fotografering, framkallning/kopiering och övningar om skärpedjup, bländare/tids påverkan, bildanalys etc och allt som hör till.

Verkade som om det höjde förståelsen för att även digital bildbehandling är ett hantverk som fordrar övning, teori och praktik i samma utsträckning.

Men det var ett par år sedan. Numera måste jag sälla mig till den skara som gjort liknande observationer som du så pricksäkert beskrivit.

Därtill gäller det även äldre på fotokurs som vill den snabba vägen och tyvärr blir nöjda med sina "kalkonalster".

Parallellen mellan lathet och dumhet är klockren.
2018-08-21 12:53   Makten
Är någon förvånad? Några årtionden av normlöshet och flumskola kan förstöra väldigt mycket.
2018-08-21 13:44   Der Steppenwolf
Särskilt delen där folk frågar om otroligt idiotiska saker på forum känner jag igen. Att lägga ut en simpel fråga som tar mindre än två minuter att googla svaret på i en forum/Facebook och VÄNTA i timmar innan man får svar eftersom man värdesätter SITT tid och inte kan "slösa" det på egen fråga är en sak som borde straffas med piskrapp!
Ni vet vilka ni är...
2018-08-21 14:52   PMD
Kan nån sammanfatta artikeln? Jag orkar inte läsa hela. :-)
snaxalig 2018-08-21 21:46
Aaa-hahaha! :))
Photocon 2018-08-22 15:11
Haha. I korthet menar hon att du tillhör kategorin "våra dagars ungdom".
Gratulerar till föryngringen och ett inlägg som räddade min dag.
2018-08-21 15:27   28704 28704
”Våra dagars ungdom älskar lyx. Den uppträder ohövligt, föraktar auktoriteter, har ingen respekt för äldre människor och pratar när den borde arbeta. De unga reser sig inte längre upp när äldre personer kommer in i ett rum. De säger emot sina föräldrar, skryter på bjudningar, glufsar i sig efterrätten vid matbordet, lägger benen i kors och tyranniserar sina lärare.”

Precis som i antikens Grekland ;)
alfin 2018-08-21 20:16
Jag tänkte just skriva något om att det klagats på ungdomar i alla tider, men ditt Sokrates citat är mycket bättre!
Makten 2018-08-21 23:54
Se sen hur det gick med antikens Grekland.
28704 28704 2018-08-22 11:16
Å andra sidan, när brunskjortorna tog makten och med kadaverdisciplin ville skapa ett tusenårigt rike så gick det omgående käpprätt åt helvete.
Alf-Magnus 2018-08-22 12:01
Tja Martin de Grekiska tänkarn och de romersk rättstänkandet är forfarande en ryggrad i det västerländskatänkandet, det är nog snarare de sista dryga hundraårens nationalism so fått Europa att skaka medans mycket av det antika tänkandet fortfarande är något att bygga en civilisation på
Photocon 2018-08-22 15:20
Precis som de vuxna sade om oss när vi var "våra dagars ungdom". Och som dagens ungdomar kommer att säga om sina telningar.

Normalt sett befrämjar opposition mot den äldre generationens normer en nödvändig process till utveckling. Men i detta fallet verkar det bära åt h-e.

Bevare oss för hur det ser ut om ytterligare en generation eller två. Fast många av oss har lagt benen i vädret då och slipper uppleva det.
PMD 2018-08-22 15:44
Jag tror att det är självreglerande. Unga människor som är drivna och har ambitioner kommer alltid att vara idoga.

Men om läget är som Arnald beskriver det i artikeln så kommer det att leda till ett ojämlikare samhälle. Dagens viktigaste valuta är kunskap.
2018-08-21 16:06   Nils Bergqvist
Förstår inte varför alla gnäller på de unga? De äldre på fb är ena riktiga värstingar, orkar inte kolla källor eller fakta innan de delar skit. Lättlurade, lättledda och lata är vad våra äldre fb-användare är. De unga jag känner har betydligt bättre koll och går inte på allt som kommer upp i flödena.
2018-08-21 21:24   pic-tor
"Den nya lättjan tycks drabba alla ålderskategorier" skrev Sara. De flesta som kommenterat orkade visst inte läsa sista stycket.
Nils Bergqvist 2018-08-22 12:20
Jo jag läste också det, vilket en del inte verkar ha gjort när man ser kommentarerna. Visar väl det hon tar upp i artikeln; Lättjan att inte läsa till slut är vida spridd i alla åldrar, he he.
2018-08-21 22:02   mankepanke
Som de gamla sjunga -
så kvittra de unga!
2018-08-21 22:14   Rolz
Klockrent Sara. //R

Merläsning