Artiklar > Ny gatufotobok om Stockholm

Ny gatufotobok om Stockholm

Fotosidan-medlemmen Simon Johansson är aktuell med sin andra fotobok "A Familiar Place" som handlar om hur det är att leva i Stockholm. Boken har redan fått stor uppmärksamhet, bland annat av Financial Times. Vi passade på att ställa några frågor inför boksläppet som sker på lördag.

Bilderna är tagna under en längre tidsperiod, från 2005 till 2018. När väcktes idén till boken?

– Jag märkte att bildmappen ”Stockholm” på hårddisken började bli väldigt omfångsrik runt 2012-2013 och insåg att jag nog hade ett projekt där. Jag började skicka runt bilder till fotografer jag gillar och fick positiv feedback. Sen kom Ölandsboken ”Across the Bridge” emellan. Det var ganska bra eftersom jag i och med den greppade hur man bygger en story på ett bra sätt. Jag såg plötsligt vilken typ av bilder som saknades i Stockholmsprojektet och började fota mer målmedvetet med en bok som mål.

Vad skulle du säga att boken handlar om?

– Hur det är att att leva och bo i Stockholm som jag uppfattar det. Hur stockholmarna påverkar sin stad och hur staden påverkar stockholmarna.

Boken är gjord tillsammans med Gösta Flemming på förlaget Journal. Hur har han påverkat urvalet av bilder?

– Gösta är ett bildgeni! Han har påverkat bildurvalet i hög grad. Gösta har en fantastisk blick för bild. Han har ett stort arbetsbord på sitt kontor där man lägger ut alla bilder i projektet, till A Familiar Place var det väl cirka 150 foton tror jag, och så går han runt bordet och hummar och tänker och tittar på bilderna. Så säger han: ”Jag tror att det här är storyn”. Och så ryker hälften av bilderna direkt. Sen flyttar vi om i bildordningen, tar bort och lägger till bilder tills vi båda är nöjda.

Liksom din bok om Öland är bilderna gjorda i svartvitt. Varför föredrar du svartvitt framför färg?

– Svartvitt är både vackert och tidlöst. Det tidlösa är också något jag tänker på när jag plåtar. Jag försöker undvika tidsmarkörer så långt det går. Sen är det ganska fascinerande att svartvitt är ett påhitt, det finns ju inte egentligen.

Detta är en bok med bilder från Stockholm. Hur är ditt förhållande till staden?

– Jag älskar den här stan. Älskar att man kan vara anonym när man vill och vara social när man känner för det. Stockholm är vackert och stockholmarna är snälla.

Din bok har redan väckt en del uppmärksamhet, bland annat har Financial Times skrivit om den. Vad betyder det för dig vilken mottagande boken får?

– Det betyder väldigt mycket. Jag blir både stolt och smickrad när någon gillar mina bilder.

 Läs en längre intervju med Simon Johansson här.

 Publicerad 2019-01-16. Läst av 1793 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2019-01-17 11:34   Frekeman
Kul med svenska böcker i genren gatufoto. Har redan boken om Öland som var bra. Nya boken är nog ett givet köp.
/Fredrik

Merläsning


Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar