Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Bilderna som får dig avskedad

Bilderna som får dig avskedad

Glöm den privata sfären på sociala media. Och titta igenom dina fotoalbum på Facebook med kritiska ögon. Bilderna kan få dig avskedad.

Vad är likhetstecknet mellan en rektor utklädd till kvinna, en barnskötare med porrstjärna-mössa och en hejaklacksledare som kluddar på en medvetslös man? 

Svar: bildbevisen publicerades på Facebook. Sedan fick de sparken.

Tvärtom vad många tror ger yttrandefriheten oss inte rätt att uttrycka våra åsikter fritt i alla sammanhang. Inom till exempel anställningsförhållanden kan yttrandefriheten vara begränsad. Endast arbetstagare i den offentliga sektorn har ett viss utrymme att kritisera sin arbetsgivare, medan anställda inom den privata sektorn inte alls får kritisera sin arbetsgivare offentligt. 

Att skälla på chefen i den privata sfären går fortfrande bra. Så länge den anställda inte begår misstaget att inkludera sociala media dit. För allt som kommuniceras via sociala medier räknas i de flesta fall som offentligt material, vilket därmed bryter mot lojalitetsplikten. 

Och det gäller inte bara statusuppdateringar som "mitt jobb suger och chefen är ett pucko". 

Profilbilden av den manliga barnskötaren som hade en mössa det stod "Pornstar" på resulterade i en uppsägning från förskolan där han jobbade.

Rektorn i Norrland hade lagt upp fotografier av sig själv på Facebook där han bland annat på en maskerad var utklädd till en östtysk kulstöterska. Löpsedlarna namngav honom raskt till "sex-rektorn" och två dagar senare fick han genom ett pressmeddelande från skolan veta att han sagt upp sig. 

En hejarklacksledare som poserade med spritpenna över en medvetslös man med påritade hakkors lade upp bilderna på sin Facebooksida. Och fick sparken.

Arbetsgivarna spanar i allt högre grad på potentiella anställda, där även fotografier påverkar arbetsgivarens syn på den sökande. Enligt en undersökning från Hotellrevyn surfar drygt 56 procent av arbetsgivarna runt på nätet efter information om arbetssökande. Vanligast är just Facebook, även om Google kommer på en nära andraplacering. 

38 procent uppger i undersökningen att de valt bort en sökande på grund av saker de sett på nätet.

Se 17 andra exempel på statusuppdateringar och bilder som resulterat i uppsägningar.

Hur privat är du på sociala media?Av Amy Lagerman
Publicerad 2012-02-08. Läst av 19375 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 20 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.


Logga in för att kommentera

2012-02-08 07:00   Benganbus
Man bör no se facebook som en CV, eller som ett vykort, som alla kan läsa, och se'n skriva därefter,då är det nog inga problem.
/B
BTM   2012-02-08 10:23
Jag tänker att sekretessen på FB kan vara att endast vänner ser det som finns där och att man skiljer på arbete och fritid. Med andra ord så är man inte FB vän med chef eller arbetsgivarens representanter. Samt att helt undvika känsliga ämnen på FB....
Jonas HH   2012-02-08 18:51
Detta är ju en ganska skrämmande utveckling och jag tycker absolut inte att man ska behöva se facebook som ett CV. Jag anser inte att ett arbete/anställning är en förmån som man ska va glad för, utan en mänsklig rättighet. Vad man gör i sitt privatliv har inte arbetsgivaren med att göra, helt enkelt. Och vad gäller lojalitetsplikten så borde den självklart endast gälla högre tjänstemän, om den överhuvudtaget har något existensberättigande. Naturligtvis så måste ju alla ha rätt att uttrycka missnöje med sin arbetsgivare, och om denne tycker detta är jobbigt så får man väl ta och se över/förbättra sin personalpolitik.
PMD   2012-02-08 19:20
Vilka ska tvingas anställa andra om en anställning är en mänsklig rättighet?

Om man inte vill att ens arbetsgivare har med ens privatliv att göra så bör man nog inte bjuda in arbetsgivaren till sin Facebooksida ...
Jonas HH   2012-02-08 19:46
Ja du, det handlar nog inte så mycket om att folk "bjuder in" sina arbetsgivare på facebook, utan arbetsgivarrepresentanter son snokar runt. Ofta så händer detta i sammband med att man söker ett arbete.
PMD   2012-02-08 23:03
Skulle jag anställa någon så skulle jag nog inte heller vilja ha någon som ritar hakkors på en sovande berusad person.

Visst ökar moralpaniken (ett bra exempel är "sexrektorn" som nämndes i artikeln) men jag har full förståelse för att arbetsgivare vill veta så mycket som möjligt om folk de anställer. Det är tämligen dyrt att göra ett misstag när man anställer någon.

Så håll privata saker privata, gör inga uppenbara dumheter, och lägg inte ut konstiga bilder på nätet. Då går det nog bra att behålla jobbet.
2012-02-08 07:30   Anders Östberg
Inte bara bilder heller; en del skriver i diskussionsgrupper och forum med en trist stil eller med ett otrevligt innehåll som kan ge ett väldigt dåligt intryck. Det kan räcka för att man inte får komma på den där anställningsintervjun, eller i värre fall att man inte är välkommen på jobbet längre. Det är inte säkert att göra det bakom en psuedonym heller; jag har några gånger roat mig med att försöka koppla dom som skriver dumheter under ett nickname till verklig person, och det är rätt vanligt att det går att göra eftersom folk ofta använder samma nickname i olika sammanhang på nätet, och att den samlade informationen från olika forum avslöjar vem det är. Att tro att arbetsgivare inte kan göra, och faktiskt gör samma sak är naivt.
2012-02-08 07:44   levitte
Rektorn har fått upprättelse: http://www.dn.se/nyheter/sverige/rektorn-hela-varlden-rasade-samman

Ärligt talat känns det rätt skönt att läsa, för det är ju ändå för jävligt att det man gör i sitt privatliv ska ha något med arbetet att göra. Och med sociala media kan ju någon annan lägga upp en bild och tagga, då är man körd? Vad blir resultatet, man kan inte våga visa sig i några sociala sammanhang som kanske kan tänkas störa nån på ens arbete? Vansinne!
PMD   2012-02-08 10:20
Visst ska privata händelser inte behöva påverka ens arbete, men sånt som finns på Facebook är inte privat.

Å andra sidan tycks moralismen breda ut sig med rejäl fart i Sverige. Jag begriper inte riktigt hur folk resonerar ibland när de förskräcks av bilder. Jag tittade på de bilder som DN-artikeln hade på rektorn och blev förundrad över hur någon kan tycka att de är farliga.
bengt-re   2012-02-09 12:29
Är det verkligen det? Är man rektor så förväntas man vara ett föredöme och är man inte det så är förtroendet borta och utan förtroende så bör man inte ha ett arbete där man förväntas kunna inge förtroende och visa ansvar.

Jag har sållat många potentiella anställda, leverantörer, konsulter och liknande då det visat upp sidor på nätet som tyder på bristande integritet och omdöme. Inget konstigt i det - visst f-n får man leka och ha sig, men att man kan få konservenser av det är precis lika självklart.
PMD   2012-02-09 13:00
Tycker du att bilderna på rektorn är "farliga" på något sätt alltså?
Varför det?
Anders Östberg   2012-02-09 13:19
"Sexrektorns" bilder tycker jag är helt harmlösa, vansinnet i det hela är ju tolkningen som görs av dom. Kom att tänka på TV-programmet om föräldrarna som höll på att tappa sina barn bl.a. för att en idiot till socialchef gjorde helt tokiga tolkningar av videofilmer på barnen, det säger mer om sjuka tankar hos den som tolkar bilderna än om dom som avbildas.

Men på sätt och vis är det egentligen ointressant vad du eller jag tycker, det är arbetsgivaren som bestämmer nivån och då får man agera utefter hur det är och inte efter hur det borde vara, liksom man får ta hänsyn till andra paranoida och politiskt korrekta tendenser i samhället. Vill man ta sig fram får man agera efter verkligheten.

Sedan kan kan ju vända på diskussionen också; vill man bli anställd av någon som inte klarar några humorbilder av rektorns typ? Förmodligen är det inte så mysigt runt fikabordet på det jobbet. :-)
2012-02-08 10:23   MrKarisma
Fy sjutton va sjukt. Får jag sparken för att jag är mig själv och gör vad jag vill på min fritid då blir jag bara glad, för ett sånt företag vill man inte jobba på. Skönt att rektorn fick upprättelse. Precis som Richard skrev, man kan inte sitta och hålla på koll på vilka bilder man blivit taggad på efter en fest tex.. Så sjukt, det här med facebook har gått för långt.. Har velat avsluta mitt medlemskap länge, och snart är droppen nådd..
2012-02-08 11:15   Benganbus
"...för jävligt att det man gör i sitt privatliv ska ha något med arbetet att göra"
Det kan bero på vilket arbete man har, så kan jag tänka, så en arbetgivare på en skola, eller dagis, eller sjukhus eller liknande,
kan nog tycka det är bra om man kan få en helhetskoll på den person man tänker anställa. Och nu finns ju ofta den möjligheten gratis via Facebook .
Man kanske har sett en film en gång som heter, Dr Jekyll och Mr Hyde! ;)
2012-02-08 11:17   sik666
Måste säga att inom min umgängeskrets så är det ett absolut måste att de taggar en om de lägger upp en bild på någon! eller okej lägger de upp ett album som jag finns med i så räcker de att de taggar mig engång!

Detta är för att det är det enda sättet att veta vad som finns därute som jag är med på, då kan jag själv välja att ta bort taggen sen men jag vet att bilden finns där. (allt. be personen ta bort den)

Det finns inget värre än när man får höra ”haha har du sett bilden på dig från förra helgen?” och man inte sett den.

Man behöver ha lite kontroll visst det finns säkert bilder där ändå som man inte vill ha offentliga men risken att någon hittar en bild som inte ligger på min sida eller en av mina vänners sidor är väldigt liten.
2012-02-08 13:14   George Steij
Det är ju hemskt att man inte ska kunna få skoja på webben, lägga upp roliga bilder utan att få skit för det.. Nu längre har jag ingen hemsida så domänen blev såld av han jag fick låna plats av.. Men jag kan ju ha råkat ut för uteblivna intervjuer, sånt vet jag inte..

...Vet inte hur längre arbetsgivarna har ägnat sig åt sånt här spioneri på folk, på fejjan är det ju hur enkelt som helst löst.. Släpp inte in chefer & såna som vän.. Sen se till att man har restiktioner på vissa bild kataloger till bara dom man litar på om dom nu är tokiga uptåg party, eller ens för andra konstiga humor..
Anders Östberg   2012-02-08 13:53
Kan man kalla det för "spioneri" när du själv visar bilder så att hela världen har fri tillgång till dom, på en webplats som är till för att andra ska titta på det du lägger ut?

En vanlig humorbild ska ju inte vara något problem - fast humor är i och för sig svårt ibland - men om någon, som i ett av exemplen, kladdar ner en avsomnad kompis med hakkors och rasistiska ord då skulle jag undra om inte den personen har dåligt omdöme och inte skulle passa så bra in på mitt jobb. Jag skulle inte själv komma på att göra något sådant hur berusad jag än är.

Lite eget ansvar får man nog ta själv, både för vad man visar upp själv och hur man beter sig framför andras kameror. ;-)
2012-02-08 16:25   MrKarisma
Men tänk en viss jargong som man kan ha med vissa människor.. Ska inte jag kunna få ha det med vissa av mina vänner utan att min arbetsgivare anser mig olämplig som medarbetare på en arbetsplats? Snacka om kränkning från arbetsgivarens sida om den tar för givet att jag tex inte kan skilja på hur jag pratar på jobbet med kunder jämfört med hur jag uppför mig privat.. Herregud.. var är världen påväg..? Inte nog med att man ska bli kränkt såfort man går utanför dörren av diverse psykotiska såkallade "gatufotografer", man kommer snart bli kränkt av sin arbetsgivare också för att man har ett privatliv.. Oj oj oj..
2012-02-08 18:34   erro.se
Only in america.....
PMD   2012-02-08 19:13
...och i Sverige, uppenbarligen.
2012-02-08 21:04   mindmeld
Jag skiter fullständigt vad mitt företag tycker om bilder på mig på nätet.

Jag har dock några håll regler, på facebook så står det inte vilket företag jag jobbar på jag är inte vän med chefen och undviker ha arbetskollegor som vän, finns några undantag.

Jag pratar inte om företaget jag jobbar på något sätt varken negativt eller positivt ren själv bevarelse drift och inget som går emot min personliga åsikt.

Man får inse företag vill gärna veta allt dom kan om en person innan en intervju och efter.
Dock inget som man öppet går ut med.
2012-02-11 21:06   Pagajviftaren
Jag har diskuterat lojalitetsplikten med andra vid några tillfällen och blivit totalt utskrattad. Verkar inte vara många som känner till den. Jag hör ibland diskussioner eller telefonsamtal på bussen där företag, chefer och arbetskamrater nämns vid namn. Även det är brott mot lojalitetsplikten.
När jag träffar kunder frågar många: –Jaha, hur är det att jobba här då?
Oavsett om jag vantrivs eller sitter på drömjobbet är det bara att hålla god min och låtsas om det senare. Lite trängt läge.
På Facebook har jag några fd arbetskamrater, men bara en nuvarande arbetskamrat. Trotts det tänker jag på vad jag skriver.

Merläsning

Tre objektiv från Tamron för fullformat

Tamron aviserar tre nya objektiv som ska komma ut på marknaden till sommaren. Två av objektiven är för spegelreflexkameror och ett är med Sony E-fattning. Läs mer... 4

Video: De ska rädda 100 000 analoga kameror

Finska Camera Rescue har satt upp ett högt mål. Vid slutet av nästa år ska de ha räddat 100 000 analoga kameror. Läs mer... 13

Test: DJI Mavic 2 Pro

Plus Det blir allt fler som lockas av de nya möjligheter som öppnar sig genom att fotografera med drönare. Vi testar hur lätt det är att komma igång. Läs mer... 37

Två nya Lumix-kompakter med mycket zoom

Lumix FZ1000 II är en ny version av Panasonics superzoom med entumssensor. Panasonic lanseras också ny resekompakt – Lumix TZ95. Läs mer...

Ställ dina frågor om Lumix S1/S1R och fullformat

Vi har fått in Panasonics första småbildskamera Lumix S1R till test. Därför handlar nästa avsnitt av Fotosidan Poddradio om för- och nackdelar med småbildsformatet (fullformat). Skicka in dina frågor till redaktionen! Läs mer...

Tetenal räddas av personalen

Personalen på Tetenal kommer att ta över varumärket och tillverkningen av kemi med start den 1 april. Läs mer... 2

Nikon Z 24–70/2,8 S – Proffsig Z-zoom

Nikon utökar sitt objektivutbud i Z-serien med en ljusstark normalzoom: Nikkor Z 24–70 mm f/2,8 S. Läs mer... 16

Nytt: Fujifilm X-T30 och Fujinon XF 16/2,8 R WR

Fujifilm X-T30 är en enklare version av X-T3, men med samma processor och sensor. Tillsammans med kameran lanseras även en nu kompakt vädertätad vidvinkel. Läs mer... 25

Fotografering i Västerbottens Örneldorado

Klockan är 06.30. Termometern visar på -22 grader. Vi följer Connys skoterspår i den djupa, lätta snön. I varma kläder och lastade med kameror vandrar vi snabbt till vårt gömsle. Läs mer... 5

Canon Eos RP: Lätt fullformatare

Canon följer upp sin första spegelfria småbildskamera med en lättare version kallad Canon Eos RP. Läs mer... 32

Elinchrom Rotalux Softboxes