Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Miljarder från Sony ska hjälpa Olympus

Miljarder från Sony ska hjälpa Olympus

Sony investerar 50 miljarder yen i Olympus. I engäld köper Olympus komponenter från Sony till sina digitalkameror.

Den 14 september blev samarbetet officiellt även om det inte finns något slutligt avtal. Det förväntas ske inom en månad.

Pengarna från Sony, motsvarande cirka 5 miljarder kronor, kommer bland användas för att användas för att utveckla högteknologiska medicinska produkter inom ramen för ett specifikt samarbeta mellan Olympus och Sony. Ett exempel på produkter är endoskop med högupplöst video och 3D-teknik.

Sony kommer att få en del av pengarna igen. Olympus kommer att köpa komponenter från Sony till sina digitalkameror.

Källa NHKPublicerad 2012-09-16. Läst av 4397 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2012-09-16 12:58   Tozil
tänk om fler företag kunde samarbeta istället för att bråka.
FlyerOne 2012-09-16 18:33
Faktum är att detta är just vad de japanska kameraföretagen gör (och inte bara dessa) bakom kulisserna i en mycket högre utsträckning än vad vi vanliga dödliga kan föreställa oss. De samarbetar och köper komponenter och teknologier från varandra kors och tvärs, men konkurrerar ändå stenhårt när det gäller de färdiga produkterna. Vi vet t.ex. inte mycket mer än att Nikon köper sensorer från Sony (i likhet med många andra, inkl. Canon till sina kompaktkameror), samt att Sony köper steppers från Nikon. Men handeln är med säkerhet betydligt mer omfattande än så.

Hoya levererar väl glas till nästan allihopa om jag inte tar fel (fast inte till Zeiss-objektiven kan man tänka). Tror också att det finns bara en enda stor blixtaggregat-producent som levererar inkråmet / hela blixten till nästan alla de olika kameratillverkarna. :-)
.
2012-09-16 13:17   Sauron
"Sony kommer att få en del av pengarna igen."

Haha, Magnus. Formuleringen antyder att du var på skojhumör - "... i yen".

/R
Svar från froderberg 2012-09-16 15:19
Busted! :)
2012-09-16 20:08   dudek53
I yen :).
Spännande samarbete. Att sony kan producera sensorer vet vi vid det här laget. Bådar gått för micro 4/3. Skulle va gött om canon hakade på detta också ;)
PMD 2012-09-17 13:13
Såvitt jag förstår så sitter det redan en Sonysensor i Olympus E-M5, men det är ju bra att veta att Olympus kommer att använda Sonysensorer i fortsättningen också.
2012-09-18 13:44   FlyerOne
Tror att det här var det bästa som kunde hända Olympus, eftersom ingen av de övriga intressenterna var det minsta intresserade av något annat än deras medicinavdelning. Visserligen sa ju även Sony att huvudanledningen till deras intresse för Olympus låg inom det medicinska området (där Oly är världsledande när det gäller endoskop och går med vinst), men Sony kräver tydligen ändå inte att deras m4/3-system ska slaktas, trots att det går med förlust, och trots att det konkurrerar direkt med Sonys eget NEX-system.

Bara Olympus köper sensorerna till sina kameror från Sony.
Tror inte att Olympus var särskilt svårövertalade där... :-)

Sony gör ju de bästa sensorerna f.n., och Oly har tydligen haft problem med Panasonic, som inte ville släppa sin senaste generation av sensorer till Olympus, utan använde dessa enbart i sina egna kameror medan Olympus fick nöja sig med en äldre generation.

Sedan verkar ju alla de Sony-pessimister (som ivrigt förutspått Sonys snara konkurs och undergång) inte riktigt ha förstått att tolka de (ska erkännas, väldigt svårtydda) ekonoiska redovisningarna. Kan Sony investera över 4 miljarder SEK i Olympus (och dessutom låta Oly fortsätta med sitt m4/3-system) så förefaller det som att Sony fortfarande tydligen har rätt mycket "fett" kvar, och vara ganska långt ifrån någon svältdöd... :-)
.
PMD 2012-09-18 16:38
Jag spekulerade i någon annan diskussionstråd på Fotosidan i att Sony tjänar mer pengar på att sälja sensorer än på att sälja kameror. I så fall är det ju jättebra att få en kund som binder sig för att köpa Sonysensorer under en längre tid.
2012-09-22 17:22   fredrikru
Låter som bästa Gnosjöandan. Man konkurrerar om ordar men efter affären är klar så brukar man dela upp den.

Att få effektiv och billiga tillverkning av sensorer så krävs det riktigt stora serier och detta har Japanerna alltid varit riktigt duktiga på.
2012-10-01 12:26   snabb kamera
Ja, att Sony är ett av världens största och kändaste elektronikföretag visst vi ju redan:

och deras kamerasensorer håller ju världsklass som sagt.

Merläsning

imagePROGRAF PRO-300 - ny fotoskrivare från Canon

A3+-fotoskrivare med separata bläckmunstycken för fotosvart och matt svart. Läs mer... 1

Lexar SL200 - liten och tålig disk

Liten och snabb disk för mobila fotografen. Läs mer... 2

Utmaningen - porträttserie med gammal digitalkamera

”Teknisk perfektion är inte värt någonting om inte känsla, tajming och uttryck stämmer.” Läs mer... 38

Canon Eos R5 och R6 – två proffsiga spegelfria syskon

Canon lägger in en högre växel i sin satsning på det spegelfria R-systemet och lanserar två proffsiga kameror med inbyggd bildstabilisering: Eos R5 och R6. Läs mer... 74

Lätta och billiga supertelen från Canon

Canons nya 600 mm supertele väger under 1 kg och kostar mindre än 9.000 kronor. Längden är bara 20 cm. Det kompletteras av ett 800 mm som är obetydligt större. Läs mer... 9

Lång telezoom och konvertrar för Canon RF

Canon RF 100-500 mm f/4,5-7,1L IS USM och de nya två telekonvertrarna har tidigare aviserats, men är nu klara för produktion och försäljning. Läs mer... 3

Canon RF 85/2 Macro IS STM – både porträttele och makro

Canon RF 85 mm f/2 IS STM är inte bara ett porträttele, det fungerar också som makroobjektiv. Läs mer... 5

Använd Profoto B10 med iPhone

Profoto AirX möjliggör avancerad blixtfotografering med iPhone. Läs mer... 3

Trots corona - Stockholm Fotomaraton blir av

Annorlunda upplaga i år för att säkra mot smittspridning. Läs mer... 2

Ljusstark extrem vidvinkelzoom från Sony

Sony kompletterar omtyckta FE 12-24 mm f/4 G med en ljusstarkare proffsversion: FE 12-24 mm f/2,8 GM. Det kan passa för såväl reportage som astrofoto. Läs mer... 3

Elinchrom ELB 500 TTL