Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Miljarder från Sony ska hjälpa Olympus

Miljarder från Sony ska hjälpa Olympus

Sony investerar 50 miljarder yen i Olympus. I engäld köper Olympus komponenter från Sony till sina digitalkameror.

Den 14 september blev samarbetet officiellt även om det inte finns något slutligt avtal. Det förväntas ske inom en månad.

Pengarna från Sony, motsvarande cirka 5 miljarder kronor, kommer bland användas för att användas för att utveckla högteknologiska medicinska produkter inom ramen för ett specifikt samarbeta mellan Olympus och Sony. Ett exempel på produkter är endoskop med högupplöst video och 3D-teknik.

Sony kommer att få en del av pengarna igen. Olympus kommer att köpa komponenter från Sony till sina digitalkameror.

Källa NHKPublicerad 2012-09-16. Läst av 4408 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2012-09-16 12:58   Tozil
tänk om fler företag kunde samarbeta istället för att bråka.
FlyerOne 2012-09-16 18:33
Faktum är att detta är just vad de japanska kameraföretagen gör (och inte bara dessa) bakom kulisserna i en mycket högre utsträckning än vad vi vanliga dödliga kan föreställa oss. De samarbetar och köper komponenter och teknologier från varandra kors och tvärs, men konkurrerar ändå stenhårt när det gäller de färdiga produkterna. Vi vet t.ex. inte mycket mer än att Nikon köper sensorer från Sony (i likhet med många andra, inkl. Canon till sina kompaktkameror), samt att Sony köper steppers från Nikon. Men handeln är med säkerhet betydligt mer omfattande än så.

Hoya levererar väl glas till nästan allihopa om jag inte tar fel (fast inte till Zeiss-objektiven kan man tänka). Tror också att det finns bara en enda stor blixtaggregat-producent som levererar inkråmet / hela blixten till nästan alla de olika kameratillverkarna. :-)
.
2012-09-16 13:17   Sauron
"Sony kommer att få en del av pengarna igen."

Haha, Magnus. Formuleringen antyder att du var på skojhumör - "... i yen".

/R
Svar från froderberg 2012-09-16 15:19
Busted! :)
2012-09-16 20:08   dudek53
I yen :).
Spännande samarbete. Att sony kan producera sensorer vet vi vid det här laget. Bådar gått för micro 4/3. Skulle va gött om canon hakade på detta också ;)
PMD 2012-09-17 13:13
Såvitt jag förstår så sitter det redan en Sonysensor i Olympus E-M5, men det är ju bra att veta att Olympus kommer att använda Sonysensorer i fortsättningen också.
2012-09-18 13:44   FlyerOne
Tror att det här var det bästa som kunde hända Olympus, eftersom ingen av de övriga intressenterna var det minsta intresserade av något annat än deras medicinavdelning. Visserligen sa ju även Sony att huvudanledningen till deras intresse för Olympus låg inom det medicinska området (där Oly är världsledande när det gäller endoskop och går med vinst), men Sony kräver tydligen ändå inte att deras m4/3-system ska slaktas, trots att det går med förlust, och trots att det konkurrerar direkt med Sonys eget NEX-system.

Bara Olympus köper sensorerna till sina kameror från Sony.
Tror inte att Olympus var särskilt svårövertalade där... :-)

Sony gör ju de bästa sensorerna f.n., och Oly har tydligen haft problem med Panasonic, som inte ville släppa sin senaste generation av sensorer till Olympus, utan använde dessa enbart i sina egna kameror medan Olympus fick nöja sig med en äldre generation.

Sedan verkar ju alla de Sony-pessimister (som ivrigt förutspått Sonys snara konkurs och undergång) inte riktigt ha förstått att tolka de (ska erkännas, väldigt svårtydda) ekonoiska redovisningarna. Kan Sony investera över 4 miljarder SEK i Olympus (och dessutom låta Oly fortsätta med sitt m4/3-system) så förefaller det som att Sony fortfarande tydligen har rätt mycket "fett" kvar, och vara ganska långt ifrån någon svältdöd... :-)
.
PMD 2012-09-18 16:38
Jag spekulerade i någon annan diskussionstråd på Fotosidan i att Sony tjänar mer pengar på att sälja sensorer än på att sälja kameror. I så fall är det ju jättebra att få en kund som binder sig för att köpa Sonysensorer under en längre tid.
2012-09-22 17:22   fredrikru
Låter som bästa Gnosjöandan. Man konkurrerar om ordar men efter affären är klar så brukar man dela upp den.

Att få effektiv och billiga tillverkning av sensorer så krävs det riktigt stora serier och detta har Japanerna alltid varit riktigt duktiga på.
2012-10-01 12:26   snabb kamera
Ja, att Sony är ett av världens största och kändaste elektronikföretag visst vi ju redan:

och deras kamerasensorer håller ju världsklass som sagt.

Merläsning

Dorothea Langes fotografi i digital utställning

Oakland Museum of California skapar digital utställning med en av USAs viktigaste fotografer. Läs mer... 3

Ny Fotosidan Akademikurs: Fotokurs i 12 månader med Emma Svensson och Göran Segeholm

Du älskar fotografi. Men nu behöver du en utmaning för att komma vidare. För dig har Emma Svensson och Göran Segeholm gjort en onlinekurs i Fotosidan Akademi som går varje vecka under ett helt år (utom jul- och nyår). Kursstart 26 oktober 2020. Kursen avslutas i september 2021. Boka din plats redan nu. Begränsat antal. Läs mer...

Amazon till Sverige - så säger svenska företag

Redan konkurrensutsatt marknad får se över koncept och strategier. Läs mer... 48

Användare förlorade material i image.canon

Förlorade videofiler går inte att återskapa i Canons molntjänst. Läs mer... 10

Corel släpper PaintShop Pro 2021

Ny AI-motor som bland annat förbättrar jpeg-filer. Läs mer... 1

Backup av dina bilder - del 3(3) - I praktiken

Plus Bildfiler blir större och större över tid på grund av informationstäthet och tekniska innovationer, detta gäller inte minst bearbetat material. Jobbar du med film i hög upplösning vet du också att det äter upp hårddiskutrymme i rasande fart. Det bästa är att köpa hårdiskarrayer med flera platser, så möjlighet för expansion finns. Läs mer... 11

Ny ljusstark 85/1,4 för spegelfritt

Sigma har utvecklat ännu ett 85 mm f/1,4 Art för spegelfria systemkameror. Denna gång är konstruktionen betydligt mer kompakt. Läs mer... 1

Nya iMac-modeller från Apple

Bättre webbkamera, tionde generationens Intel Core-processor och möjlighet till 128 GB ram. Läs mer... 22

Olympus E-M10 Mark IV ger högre upplösning

Olympus uppdaterar sin minsta modell i OM-D-serien. E-M10 Mark IV har bland annat en mer högupplöst sensor än sin föregångare. Läs mer... 7

Lång telezoom från Olympus

Olympus har tagit fram ett lättare och billigare alternativ för alla som tycker att deras 150-400/4,5 är för stor och dyr. Läs mer... 2

Lastolite HaloCompact