X. Oanvända vyer > Nyheter > Leibovitz anklagas för bildstöld

Leibovitz anklagas för bildstöld

Annie Leibovitz, som framför allt gjort sig känd för sina kändisporträtt på bland annat Yoko Ono och John Lennon, har stora ekonomiska problem. Bildkälla: SVD.
Kändisfotografen Annie Leibovitz har det tufft just nu - förutom det påstådda skulderna på 24 miljoner dollar har hon även blivit anklagad för bildstöld.

Fotografen Paolo Pizzetti hävdar att stjärnfotografen har stulit hans bilder, en serie fotografier för en reklamkampanj för ett välkänt espressomärke, skriver Svenska Dagbladet.

Enligt BBC ska Pizetti från början ha varit anställd av Leibovitz när bildstölden skedde. Han arbetade som researcher med att fotografera lämpliga platser inför ett uppdrag till Leibovitz. Men när han såg sina egna bilder från bland annat Fontana di Trevi i Rom publicerade i en kalender så förstod han att hans arbete inte bara varit research. Bildbylinen under hans bilder var ingen mindre än Annie Leibovitz, till Pizettis stora besvikelse.

Pizzetti stämmer nu den 59-åriga Annie Leibovitz på 300 000 dollar, en ganska liten summa jämfört med den 24 miljoner dollar som hon sägs vara skyldig uppdragsgivare och leverantörer.

Fotosidan har tidigare skrivit om Annie Leibovitz och hennes ekonomiska problem. Senast den 8 september måste hon lösa sina lån på cirka 177 miljoner kronor annars riskerar hon att - inte bara förlora sitt hem i Greenwich Village New York - utan även rättigheterna till sina fotografier.

Hennes bekymmer uppdagades för första gången i somras i en artikel i New York Magazine och beskriver en "spenderarglad kvinna som fullkomligt havererat sin ekonomi med lyxrenoveringar, barnflickor och personliga yogainstruktörer".

Källa: SVD.

Publicerad 2009-09-07. Läst av 5363 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2009-09-07 20:55   Mathias5
Märkligt att inte ens en så känd fotograf som A Leibovitz känner till upphovsrätts och copywrightlagen.
2009-09-07 23:43   Marcel_88
Märkligt att fler inte vet bättre än att på förhand säga si eller så utifrån ett nyhetsinlägg på Fotosidan...
2009-09-08 21:58   raskolnikov
Bildsätta med faksimil från svd. Känns inte det sådär?

Merläsning


Elinchrom ELB 500 TTL