Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Terje Hellesø behåller titeln Årets naturfotograf

Terje Hellesø behåller titeln Årets naturfotograf

Naturvårdsverket har bestämt att Terje Hellesø får behålla titeln Årets Naturfotograf 2010. Däremot kastas hans bilder ut i sista stund från två olika bokprojekt.

Terje Hellesö utsågs i våras till årets naturfotograf 2010. Naturvårdsverket gjorde sin bedömning på vad han har åstadkommit genom åren, fram till och med 2010, inom svensk naturfotografi. Trots Terjes erkännande i helgen har Naturvårdsverket beslutat att han tills vidare får behålla utmärkelsen.

– Vi gör en samlad bedömning över vad fotografen har visat i kunskap och engagemang i naturvårdsfrågor och vad fotografen har bidragit med till att hävda naturvårdens intressen, säger Anneli Nivrén, presschef på Naturvårdsverket.

Naturvårdsverket menar att den produktion som Terje har visat genom åren kvalificerar honom för priset. Det han har arbetat med under 2011 har inte varit med i Naturvårdsverkets bedömning och därför får han tills vidare behålla priset.

– Vi kommer att se över våra regler för priset utifrån det som har inträffat, avslutar Anneli Nivrén.

I pressmeddelandet nämns inget om vad som händer med den fotoutställning på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm som ingår i vinsten.

Får inte vara med i nya fotoböcker
Föreningen Naturfotograferna/N där Terje Hellesø än så länge är medlem är i färd med att färdigställa boken "Vår sanna natur". Den ska tryckas om några dagar.

I sista stund fick boken göras om eftersom Terjes bilder hade gjort titeln osann.
– Vi har bytt ut flera bilder och jag har skrivit nya texter i flygande fläng, säger Naturfotografernas ordförande Henrik Ekman som även är känd vetenskapsjournalist på SVT.

Som vi skrivit tidigare hänger en uteslutning i luften. Flera medlemmar hoppas att Terje själv avsäger sig medlemskapet.
– Jag blev fruktansvärt ledsen och upprörd. Jag ser inte någon möjlighet att han ska kunna vara med i den här föreningen längre, säger Jan-Michael Breider som är en av medlemmarna till SVT.

Terje Hellesø skulle också medverka i den kommande boken "John Bauers skogar" som ska komma ut i november.
– Boken är producerad och ligger egentligen färdig för tryck men vi kommer givetsvis att plocka bort alla Hellesø-bilder, uppger naturfotografen och projektledaren Mats Andersson till P4 Jönköping.

Även Terjes fru Malin skulle medverkat i boken, men det är inte heller aktuellt.

Mats Anderssons har jobbat med projektet under flera decennier. Boken skulle ha varit på 230 sidor men blir betydligt tunnare och kommer enbart att innehålla Mats Anderssons egna bilder.

UPPDATERING
Terje Hellesø lämnar föreningen Naturfotograferna. Styrelsen har beviljat bevilja Terje Hellesø utträde ur föreningen.
Naturfotograferna bildades 1966 i protest mot alla bilder av tama eller rentav uppstoppade djur som publicerades. Föreningen kommer nu att tillskapa ett etiskt råd för att ytterligare skärpa arbetet för den äkta naturfotografin.

UPPDATERING 2
Mullsjö kommun som driver Galleri Ø har beslutat att ta bort Terje Hellesøs bilder och byta namn på galleriet. (källa)

UPPDATERING 3
Styrelsen för föreningen PhotoNatura har beviljat Terje Hellesøs begäran att utträda som medlem. Terje är en av grundarna till föreningen och har varit hedersmedlem.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2011-09-05. Läst av 29698 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2011-09-06 05:43   Helmetrock
Lite humor att boken hette "vår sanna natur"
Betacam_SP 2011-09-06 06:19
Haha! Precis.
Bitstream 2011-09-06 23:21
Mer humor än så kan det ju knappast bli! Ha ha ha...
2011-09-06 05:43   bebi
Bilderna som hänger på naturhistoriska lär ju inte bli mindre intressanta efter avslöjandet men kanske borde flyttas till något annat museum där de passar bättre.
2011-09-06 06:14   Morphen
Då är det alltså helt "ok" att fritt klippa ihop och arrangera naturbilder och hävda att de är riktiga numera då.. Finns säkert tillräckligt med material redan för att slippa bemöda sig att ta sig ut i spenaten på "steakout"... ;)
Alagazam 2011-09-06 07:57
Den tolkningen känns underlig med tanke på vad som står i artikeln. Bortsett från det märkliga att han får behålla priset så dras hans bilder bort i princip överallt. Jag tycker inte riktigt att det innebär att det är fritt fram att fuska ...
2011-09-06 06:37   Henrik Malmborg
Naturvårdsverket faller fritt någonstans mellan botten och ingenting.

Deras ointresse i frågan gör att de ogenomtänkt förhastat kastar ur sig pressmeddelanden gång på gång.

"har åstadkommit genom åren"?

Fler och fler av Terjes bluffar får dagsljus på sig. Just nu undersöks han (och det verkar som) han manipulerat bilder och människor sedan 2006.

Naturvårdsverket? Vilken komedi! :)
2011-09-06 06:53   Patrik Blom
Bara i Sverige som brott kan löna sig.
Alagazam 2011-09-06 07:59
Jag tycker också att det är märkligt att han får behålla priset, men i övrigt känns det rätt magstarkt att påstå att brott lönat sig i det här fallet. Artikeln radar upp konsekvenser som knappast kan ses som särskilt lukrativa för en fotograf.
Nils Bergqvist 2011-09-06 10:08
Fast orsaken till eländet tror jag är just det faktum att det inte är speciellt lukrativt att arbeta som naturfotograf. Jag skulle bli mycket förvånad om det är något annat än en ekonomisk tragedi som ligger bakom det här?
Bofoto2 2011-09-06 11:15
Nej, brott lönar sig i dom flesta länder.
"alla" vet ju att tex frisörer slår in på kassaapparaten
efter behag och det har pågått sen tidens början utan att
det har blivit nåt ramaskri eller nån åtgärd. Det är först nu
som skatteverket har blivit tvungna att sätta käppar i
hjulet pga effektivitetskrav uppifrån...

Att Terjes fusk bryter mot etikreglerna hos Naturfotograferna
är väl knappast ett lagbrott?
Möjligen bedrägeri.

Att nån frilansare fuskar och blir avslöjad är väl inte
så förvånande?
Det måste ju finnas åtskilliga naturfotografer som plåtar
helt eller delvis på heltid med små marginaler,
med en ekonomi som går lite upp och ner eller ibland
bara ner måste det vara en mardröm för en heltidare....
J Lennartsson 2011-09-07 07:36
Så svartarbetande frisörer och frilansare som arrangerar sina bilder ska rättfärdiga ett påstått dokumenteärt naturprojekt?

Hur menar du? Ska vi ignorera det faktum att bilder har uppsåtligt manipulerats?

Inget lagbrott? Nej det är inget lagbrott att manipulera bilder, det är först när de omsätts det blir aktuellt att kalla det ett lagbrott. Men är det inte det han har gjort?
2011-09-06 07:10   Användarnamn:Morot
Behålla titeln? BS.
2011-09-06 07:17   LeffeHP
Knepigt att Naturvårdsverket är så snabba ut med denna information. Korten ligger ju inte direkt på bordet.
Om TH tänkt sig att fortsätta med fotograferandet måste han, enligt min åsikt, snarast:
1. Presentera ALLA bilder han manipulerat oavsett de upptäckts än eller ej. Drevet går just nu och det blir nog inget bättre läge senare att presentera fler ev manipulationer.
2. Göra sig av med sina digitala hus o enbart fota analogt.
martinator 2011-09-06 10:44
Vad spelar det för roll om han bara fotar analogt? Har ju i ganska många år gått att digitalisera även pos och neg. Jag jobbade med bildretusch långt innan digitalkameran blev så bra att den gick att använda på proffesionellt nivå. Knepet då hette mellanformat och Crossfield. Senare uppköpt av Fuji. Mot slutet kom även Heidelberg med trumma och Imacon med sin trummlösa variant.
/m
LeffeHP 2011-09-06 12:55
Eftersom han tydligen fallit för frestelsen att manipulera i digitala världen kan han inte vara kvar i den, utan bör köra analogt istället, för att göra det besvärligare.
xandx 2011-09-06 14:20
Hur svårt är det att skanna i bilden och manipulera den?
LeffeHP 2011-09-06 16:50
Vilken trovärdighet har TH om han fortsätter med digitalt?

Eller så är han så rökt så han får hitta på nåt annat...
figster 2011-09-08 12:56
Inom många grenar av fotografi anses det inte som ett problem att man retuscherar, klipper ihop osv. Han borde i princip kunna fortsätta som fotograf inom t ex porträttfoto, eller bara ta snygga bilder för affischer etc.

Och gör han avbön och säger att han aldrig mer kommer manipulera bilder, och sedan ger ut en naturfotobok, tror jag den skulle sälja bättre än innan han fick all den här, förvisso negativa, publiciteten.
Olle Tjernström 2011-10-28 16:02
Negativet finns kvar som ett bevis på bilden äkthet.
2011-09-06 07:21   Jongranath
Citat " -Vi gör en samlad bedömning över vad fotografen har visat i kunskap och engagemang i naturvårdsfrågor och vad fotografen har bidragit med till att hävda naturvårdens intressen, säger Anneli Nivrén, presschef på Naturvårdsverket."

-Att dom har mage att uttala sig dylikt? Kunskap? - Att inte ens Naturvårdsverket ser orimligheten i hans arbete?
Det finns alldeles för lite kunskap om verkligheten i vår glesbygd och skogsmark idag. Så blir det när det urbaniseras. Kunskap försvinner och verkligheten disneyfieras tills det blir en verklighet för människor som saknar
erfarenhet. Det känns grymt att höra alla nedlåtande kommentarer om jakt och jägare. Dom är i en dels ögon blodtörstiga mördare... Men att själv gå till mataffären och köpa köttfärs som om det vore ett knippe morötter, det är tydligen helt ok och ansvarstagande för det liv man släcker, för att stilla sin egen hunger. Så utveckals vårt samhälle idag. Om 10-30år kommer vi antagligen inte ha kvar jakt och viltvård då vi jägare rent politiskt håller på att bli överkörda av disneyfierade miljöengagerade människor utan erfarenhet. Vart kommer deras hat mot vårt ursprungliga levnadssätt ifrån?
Den här historien är ett tydligt exempel på vad som hänt med våran kunskap i sådana här frågor om djur i vår vildmark. Vi måste alla få leva sida vid sida i en värld där vi tillåts få leva i verkligheten...
/ Jon
Helmetrock 2011-09-06 11:08
Helt riktigt!
ja-foto 2011-09-06 11:38
Tack Jon.

Jag har länge ifrågasatt om det verkligen är bättre att handla kött över disk där ofta djuret har levt under plågsamma förhållanden.

Hoppas ingen tror att tamboskap alltid går på en blomsteräng och lämnar jordelivet när dom sover.
Bofoto2 2011-09-06 11:50
Vad är det här för dravel?
Kanske man kan vänta sig på ett jaktforum,
men det här är Fotosidan.

Jag har träffat en del naturfotografer och jägare,
men ingen av naturfotograferna har skrutit med att fuskat.
Men jag kände en jägare som skröt om tjuvjakt(även om det
var på 70-talet) samt en annan som för några år sen sa
att han minsann sköt vilket vilt som helst när han var ute och jagade
(allt utom tamboskap, hundar, traktorer och människor).
Men jag har även träffat jägare som verkar hålla
sig till lagen.

Hat har man sett i media främst från jägare i Dalarna o Värmland,
Som ofta uttalar åsikter om att det är dom som ska bestämma
vilka djur som ska finnas i "deras" skogar.

Men det där med allemansrätten verkar ju va på
upphällningen, så man ska väl inte bry sig....
2011-09-06 07:26   Benganbus
Det tråkiga i sammanhanget är nog också att andra naturfotografers bilder kommer att ifrågasättas...
/B
hornavan 2011-09-06 08:20
Jag tycker att det är bra att bilder ifrågasätts. Eftersom det bevisligen finns fuskare så måste synen på och regelverket runt fotografier ses över.
2011-09-06 07:40   Pär-Johan Wedell
Naturvårdsverket har just tappat hela sin trovärdighet.
Det mest betänkliga är att man inte tagit ställning bestämt. Varför detta förbannade daltande hela tiden? Kanske finns det högt uppsatta inom dylika som lever i symbios med fusket?
Tycker dessutom att de kan döpa om sitt jippo till Årets Naturfotograv........
2011-09-06 07:53   fotomojje
Kanske är det vanligare med bildfejk än man tror. I bland tycker jag i allmänhet att det är lite väl mycket som görs i ps och väl lite som görs i kameran. Detta i allmänhet och inte i fallet Terje.

Vad är skillnaden mellan en fotograf, och en konstnär?

Kanske en renässans till diafilm för de som fotograferar naturfoto....
Jag är glad att jag börjat fotografera mer analogt
mvh
Morgan Larm
martinator 2011-09-06 10:49
Om det görs för mycket eller för lite är i mina ögon en fråga om syftet med bilden. Jag retuscherar väldigt många bilder åt fotografer som ska användas inom reklam och marknadsföring. Där ser jag det som befogat då reklamens enda syfte är att sälja produkten och inte att spegla verkligheten. Om burgaren på bilden sett ut som den i kartongen hade du valt bort McDnonalds redan i kön till kassan:) Som jag skrev i en annan kommentar. pos/neg har INGEN betydelse för retusch. Förr skannade man dia, retuscherade och printade ut på dia igen.
/m
2011-09-06 08:07   PSJ
Förstår inte varför frugan ska bli "straffad" för hennes mans beteende.
rappakaljia 2011-09-15 21:27
Fast nu var det ju så att hon också hade manipulerade bilder (som hon påstår då att Terje har klippt in utan att hon vetat om det).
2011-09-06 08:19   Christer Törnkvist
Det som också är konstig är att inte någon i paret Hellsö har något företag registrerat, detta trots att det står på flera sidor att de driver ett företag Hellesö Photo. På hemsidor som ScandinavianPhoto, deras egen hemsida osv uppges att de driver detta företag. Jag hoppas verkligen inte verksamheten dessutom varit bortom lagens ramar. Är detta riktigt?
evalisen 2011-09-06 08:32
Deras företag behöver ju inte nödvändigtvis heta något med Hellesö, det kan ju tex. heta "TH tips och trix". ;o)
Christer Törnkvist 2011-09-06 08:49
www.allabolag.se kan man söka på såväl namn på ägarna som namn på företaget. Dessutom kan man söka på aktiva och inaktiva företag, firmor HB, KB och AB. Inget spår efter någon där.
Patrik Blom 2011-09-06 08:54
Kollar man på Ratsit, så har han inget företag registrerat på sig.

http://www.ratsit.se/BC/ReportSmall.aspx?ID=Hs7yss-7ABjcMDVEgSpur4YMwpYOiQnT4JP-40pseq0
Christer Törnkvist 2011-09-06 08:56
Det verkar alltså finnas en tråd till att nysta upp för myndigheterna som det stämmer.
Svar från froderberg 2011-09-06 08:58
På vår faktura från Hellesø Photography 2009 är det Malins firma som fakturerat. Har man delad ekonomi så räcker det att en tar ut lön. Sen kan man ju anlita frilansfinans eller fakturera som a-skattare.
Christer Törnkvist 2011-09-06 09:15
Malin finns inte heller registrerad som firma på www.allabolag.se ?
Christer Lindh 2011-09-06 09:31
Man behöver inte registrera en enskild firma för att bedriva verksamhet, det är mest ett namnskydd.
Christer Törnkvist 2011-09-06 09:43
Namnskyddet givetvis. Men om jag betalar en hantverkare utan F-skattsedel kan jag åka på att betala arbetsgivaravgifter som ett minimum, om nu skattmasen synarkorten. Det borde gälla fotografer också. Idag har ingen av dem enligt ratsit och allabolag ett reggat bolag. Malin startade ett bolag 2010, dvs ett år senare än när Magnus Fröderberg betalde fakturan till Malins bolag. Undra om det var en faktura med F-skatt?
Svar från froderberg 2011-09-06 10:52
Naturligtvis måste skatt betalas in. När vi på Fotosidan och IDG anlitar frilansare så drar vi alla skatter om de är a-skattare. Är de f-skattare får de betala in skatterna själva.
Geting 2011-09-06 11:13
Jag köpte en gång ett presentkort till en fotokurs av Terje (slutet av 2008). Betalning skedde till hans egna konto i Handelsbanken. Presentkortet kom elektroniskt och nåt kvitto har jag aldrig fått...
2011-09-06 08:33   Nordic light
Vilket jäkla fiasko, då är det alltså fritt fram att "göra bilder" och vinna fina utmärkelser....
För Terje fotograferar ju inte utan "gör bilder"..
2011-09-06 08:43   PROLUX
Det är väl himla lätt att kolla upp ett företag. På alla fakturor skall ju organisationsnummer framgå. Är det enskild firma är det personnummer som gäller. Sen kan man ju lätt kolla omsättning och resultat från PRV eller upplysningsföretag. Alla som någonsin köpt något av dem måste ju ha fått kvitto - så det är ju bara att kolla vilket företag eller person man handlat av.
Christer Törnkvist 2011-09-06 08:50
Som jag skrev ovan. På www.allabolag.se finns inget spår av dem.
2011-09-06 08:55   gunte
Helt rätt beslut, tills vidare..utmärkelsen gäller t.o.m 2010....
2011-09-06 09:06   catweazle
Intressant att Malin åker med av bara farten, kan förstå att man rensar ut Terjes bilder, Det handlar om trovärdighet när man trycker och ger ut en bok, trovärdighet när det gäller bildernas äkthet. Terje har ett tungt arbete med sin trovärdighet som fotograf och föredragshållare, vilket båda är svårt sargade. Kan bli svårt att komma tillbaka. Eftersom alla bilder som Terje tagit kommer att bli ifrågasatta. Frågan är vem vill anlita honom som föredragshållare eller kursledare efter detta. Straffet för att han manipulerat bilder kommer att bli hårt mot honom som person.

Malin har enskild firma, inte alltför svårt att kontroller dessa uppgifter.
Registrerad 2010-05-27.
Christer Törnkvist 2011-09-06 09:18
Jag kan inte hitta den firman. Enligt Magnus Fröderberg ovan säger han att de blev fakturerade 2009 av henne, i så fall 1 år innan din uppgift om registrering?
catweazle 2011-09-06 09:24
Uppgifterna om registreringsdatum hämtade från www.Ratsit.se
2011-09-06 09:16   tormig
Varför skulle han inte kunna vara med i "John Bauers skogar"? John Bauers skogar var väl i högsta grad fantasier så vad passar väl bättre än Hellesøs fantasifulla bilder.
concret 2011-09-06 11:18
John Bauers skogar var och är inte bara fantasier. Skogarna och miljöerna finns fortfarande. Det är det boken kommer visa.
Den röda tråden är alltså att samtliga bilder verkligen är tagna i just de skogarna där Bauer vandrade. Man kommer förstå varför hans målningar ser ut som de gör när man läser och tittar i boken.
Mats Andersson /N
tormig 2011-09-06 14:08
Med tanke på TH:s kunskaper i bildbehandling är han ju som klippt och skuren för att lägga in några tomtar och troll i dessa bilder.
2011-09-06 09:19   Umeflippen
Årets naturfotograf = Årets svensk?

Utnämningen har helt klart förlorat i värde.

Möjligen är grunden till Naturvårdsverkets beslut ett sätt att dölja skammen över att ha granskat detta dåligt. Det är relativt enkelt att vända på det. Finns det någon som tror att han blir årets naturfotgraf 2011?
2011-09-06 09:35   Taiga
Då är det hög tid att lägga ner denna utmärkelse, som tidigare var nåt riktigt fint att få.
2011-09-06 09:41   awaw
Gammalt poliskonstapelordspråk: "Det enda brott som inte lönar sig är benbrott"
2011-09-06 10:10   J_R
Det är märkligt att Naturvårdsverket så snabbt bestämde att TH skulle få behålla utmärkelsen.
2011-09-06 10:11   aolsson
Varför har Malin Hellesö kastats ut från boken? Hon har väl inte fuskat.
Svar från froderberg 2011-09-06 10:54
Det kan jag inte svara på, bara spekulera i. Det kanske kändes tryggt att bara använda egna bilder.
concret 2011-09-06 11:24
Jag betvivlar inte att Malins bilder är äkta! Men ett så här pass kostsamt projekt kan inte ha med namnet Hellesø. Tyvärr. Hon får lida för vad hennes man gjort. Och det smärtar verkligen att lyfta ut även hennes bilder. Men så måste det bli!
Mats Andersson /N
aolsson 2011-09-06 11:38
Jo när man tänker efter så måste det nog vara så. Ett namn kan bli "pestsmittat". Synd om henne bara med drevet som går och dessutom som det verkar grundlurad av den som hon borde kunnat lita bättre på.
rappakaljia 2011-09-15 21:38
Tror verkligen någon det är sant att Malin lämnade sina bilder till Terje och lät honom granska dem (så att han kunde klistra in ett lodjur) ,och sen bli glatt överraskad och sedan ge ut bilden? Jag tycker iallafall att hela historien luktar väldigt skumt...
2011-09-06 10:14   The Tor
Detta är ju löjligt. I sin pressrelease har Naturvårdsverket med tre bilder från Terje. Två av dessa har bevisats vara fejk:
http://www.naturvardsverket.se/sv/Toppmeny/Press/Pressmeddelanden/Arets-naturfotograf-utsedd/

Terje tog emot priset med dessa ord:
"Vi naturfotografer får aldrig glömma det ansvar vi har med våra bilder; både ur ett dokumentärt och konstnärligt perspektiv."

Terje fick 15 000 SEK för sitt klipp-och-klistra-projekt av Naturvårdsverket. Det känns inte rätt att våra skattepengar skall gå till en person som ljuger så flagrant.
Leif Bength 2011-09-06 11:14
Vilka två är det som bevisats vara fejk och vad består bevisen av?
/Leif
Leif Bength 2011-09-06 12:24
Det "beviset" är inte mycket att luta sej mot som bevis på en inklippt varg.

Och den andra bilden är?

/Leif
The Tor 2011-09-06 12:32
Det är bilderna "Varg" och "Tornseglare" som avslöjats på Flashbacks forum.
Leif Bength 2011-09-06 12:39
Jo, det s.k. "beviset" om vargbilden har jag just sett och är inte mycket att hänga i julgran.

Hur ser bevisen ut om att tornseglaren är fejkad?

/Leif
dajli 2011-09-06 12:40
Jag tycker verkligen inte att det är bevis nog gällande varg-bilden. Vargar springer ju förhållandevis lika, så att någon lyckades hitta en vargbild med samma steg i bilden är ju inte konstigt alls. När är blogposten skriven som bilden är tagen ifrån? Tänkte om vargletaren i alla hast missat detaljen att bilden som klippts in måste vara lika gammal som Terjes bild...
The Tor 2011-09-06 12:48
Finns det någon i hela världen (mer än Terje) som kan frysa en tornseglare med en slutartid på 1/100 sek eller en skuttande varg med 1/20 sek?
Micke R 2011-09-06 13:42
Har tittat närmare på tornseglaren och det ser misstänkt ut att tornseglaren kan vara ritad (alltså inte fotograferad) eftersom det är en ren svart siluett.
Skulle vara roligt att höra vad ni tycker?
Leif Bength 2011-09-06 13:49
Rör sej vargen med 1 m/s så hinner den 5 cm på 1/20s. Hela bildbredden på 3540 pixlar bör omfatta en sträcka på kring 50m om man antar att vargen är 1,5 m lång. Då innebär dessa 5 cm en sträcka på 0,05/50*3540 pixlar =~3,5 pixlar i förflyttning över bildytan och är bilden tagen mitt i steget så ser jag inga konstigheter med bilden.

Motsvarande förflyttningen över bildytan för tornseglaren kan mycket väl vara = 0 pixlar beroende på i vilken vinkel den rör sej över bildytan

Jag tror det är lika bra att Terje får säga hur det ligger till vad gäller dessa två bilder och sen är det bara att tro på de han säger.
The Tor 2011-09-06 14:04
Och i vilken hastighet rör sig då benen på vargen?

Svårt att avgöra om du är ironisk när du skriver att vi skall vänta på att Terje själv skall berätta om just dessa bilder är förfalskade. Inser du inte att Terje är en mytoman?!

Här finns 12 minuter ren lögn från Terje:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=91&artikel=4671014

Du verkar inte ha lärt dig någonting under de senaste dagarna sedan du försvarade Terjes ”fantastiska naturbilder” och skrev att det var ”inga konstigheter i dom” samtidigt som kritikerna ”glappar med käftarna så fort dom kan för att synas själva”. Jag utgår förresten från att du skickat en ursägt till Gunnar Glöersen för det sistnämnda.
krukvaext 2011-09-06 14:56
Jonathan:

Bilden från bloggen är från år 2006. Terjes vargbild är från 2007. Så, inga tidskrockar.
Leif Bength 2011-09-06 15:22
Vargens ben kan i steget vara helt stilla.

Jag tycker fortfarande att det var klantigt och dumt gjort av Glörensen så jag står fast vid vad jag skrev i de båda inläggen i den andra "nyhetsbloggen".

/Leif
Anders F. Eriksson 2011-09-06 15:35
Den där vargen är så liten och jämngrå så den skulle kunna vara ditritad. Svårt att dra några slutsatser av den, men benen kanske borde vara suddigare och kräket borde nog ha en skugga.

Egentligen spelar det ingen roll om vargen är äkta då lodjursbilderna gjort att få törs lita på några av Terjes alster.
The Tor 2011-09-06 15:45
Leif:
Jag är ingen vargexpert men tror mig vet ungefär hur rörelsemönstret för en springande varg ser ut. Kan du länka till en filmsekvens med en springande varg som har alla fyra benen stilla samtidigt som den befinner sig flera decimeter ovanför marken?

Du är förbannad för att Glöersen inte kontaktade Terje och framförde sin kritik direkt till honom utan istället skrev om det på internet. På vilket sätt skiljer sig ditt tillvägagångsätt när det gäller kritik av Glöersen?
Leif Bength 2011-09-06 17:32
En galoppernade varg har ofta alla sina ben stilla relativt kroppen i flykten och relativt marken i hoppen men nu är det inte den gångarten som visas i bilden.

En gående varg har alltid minst två ben "stilla" på marken och i växlingen alla fyra. En springande varg har ofta alla fyra i luften och lika ofta två "stilla" i marken. Ibland så är alltså två ben stilla relativt marken och ibland två ben stilla relativt kroppen . Kort sagt så kan man säga att benens hastighet pendlar mellan noll till dubbla kropphastigheten och minst eg gång per stegsekvens så bör alla ben och kroppen röra sej med väldigt små hastighetsskillnader i en snittfart på i det här fallet på kring 3,5 pixlar per 1/20s

Om ifrågasatt varg går eller springer låter jag vara osagt men jag tror inte att det går speciellt fort. Jag har sett två vargar i det fria, omväxlande springande och galopperande, över en stor vintermyr och jag kan lova dej att steglängd och fart är imponerande.

Att jag är förbannad på Glörensen har jag nog all rätt i att vara då han som officiell person på en officiell hemsida beter sej så vansinnigt dåligt åt mot en enskild människa, om än känd fotograf. Terje representerar bara sej själv medans GG representerar majoriteten av alla jägare i Sverige och ska nog sköta "jägarkårens" eventuella anklagelser mot någon enskild männsika bättre nästa gång och absolut inte via en officiell blogg på nätet.

Det här är inget försvar för Terje utan han ska stå för det han erkänner och blir ålagd. Han har bett om förlåtelse och jag tycker det räcker med de. De jag opponerar mej mot i de här trådarna är alla spekulationer som på tre inlägg blir erkända sanningar oavsett substans för att sedan kastas rakt i ansiktet på en enskild människa av en enorm mobb.

/Leif
krukvaext 2011-09-06 20:20
Här har du iallafall solklara bevis på att vargen är ditmonterad, mer solklart än så här kan det inte bli... notera då att Terjes varg är blurrad, samt foten på främsta benet bortsuddad, men annars, identisk.

http://a.yey.nu/Yg2tJm.gif
The Tor 2011-09-06 21:39
Leif:

Det finns massor med promenerande vargar på Youtube - du kan väl länka till en som har alla ben stilla samtidigt? Hur förklarar du att vargen inte har någon skugga?

Du fick backa om lobilderna och tids nog kommer du få backa om vargbilden också.

Din åsikt om Glöersen är helt enkelt att skjuta budbäraren. Han har avslöjat en bedragare och du är förbannad?!
Terje har lurat till sig 15000 kr från svenska skattebetalare. Terjes bilder på mårdhunden har kostat samhället stora summor! Du kanske nöjer dig med en ursäkt – jag gör det inte.
2011-09-06 10:17   mattias70
Ska Årets naturfotograf 2011, 2012, 2013 etc alltså behöva skämmas för att hans eller hennes utmärkelse tidigare tilldelats en som fuskat sig fram? Vad är det priset då värt fortsättningsvis? På vilket sätt har Terje bidragit med att hävda naturvårdens intressen? Han har väl snarare gjort det motsatta och dragit skam över naturfotografer samt skadat seriösa "kollegors" trovärdighet. Finns det verkligen någon som på fullt allvar tror att det här klipp-och-klistrandet började när han helt plötsligt insåg att lodjur var svåra att fotografera? Varför tar Naturvårdsverket ett förhastat beslut utan att ge Terje chansen att äntligen berätta sanningen om hur omfattande och hur länge det här fusket har pågått och kanske själv föreslå att man delar ut det här priset till någon som verkligen förtjänar det, någon som inte klippt in andras (eller för den delen sina egna) lodjur, vargar, tornseglare och gud vet vad mer i sina miljöbilder?
Sammanfattningsvis skulle jag väl vilja ge Naturvårdsverkets beslut och pressmeddelande epitetet; Pinsamt.
2011-09-06 10:29   Anden
Om TH har någon heder i kroppen så avsäger han sig utnämningen och lämnar tillbaka det han fått. Detsamma gäller medlemskapet i Naturfotograferna.
2011-09-06 10:30   Piscovery
Han bör avsäga sig titeln om nu inte Naturvårdsverket ändrar sig.
2011-09-06 11:28   monabonejakon
Det är dags att sätta ner foten dvs definiera en skarp gränsdragning mellan fotografi och bildskapande.
Ett ursprungligt fotografi, där man lägger till alternativt plockar bort eller retuscherar något i det ursprungliga fotografiet är en bild gjord av en bildskapare (inte fotograf).
Varför inte döpa om Fotosidan till Foto och bildsidan och skapa en avdelning för fotografi och en för bildskapande.
2011-09-06 11:43   Anders Östberg
Oavsett hur allvarlig man tycker historien egentligen är och hur och hur mycket Terje ska straffas för den så borde Naturvårdverket tänka på dom signaler det sänder ut att han får behålla priset. Fusk är då acceptabelt, det belönas till och med. Man sänker trovärdighet och status på bilder och bildtävlingar, på myndigheten, på utmärkelsen och på användning av skattepengar. Självklart ska prispengar och utmärkelse lämnas tillbaka, och jag hoppas Terje inser att han behöver ta initiativet till det för sin egen heders skull och för att Naturvårdsverket inte klarar att göra det.
2011-09-06 12:02   xandx
Han kan kanske jobba i Indien i framtiden som friläggare!
Tycker att detta säger mer om den prestige som finns inom naturfoto och den idioti som skapats runt dessa fotografer. Det känns lite som naturfotograferna är vår tids levande legender som i stort sett kan göra vad de vill. Ge vilken amatör naturfotograf lite pengar till bättre utrustning och en bra reskassa så kan nog många ta samma bilder som världens största naturfotografer kan. Allt handlar om pengar.
Anders Östberg 2011-09-06 12:22
Det tror jag är lite av en underskattning av hur svårt det är att ta vissa bilder, dom bästa naturfotograferna är inte bra bara för att dom har mycket pengar (vilket jag inte tror så många har, för övrigt). Skulle det vara så enkelt som att handla dom bästa prylarna och ha pengar på banken till resor så skulle bilderna redan vara tagna. Det finns sannolikt många fler rika naturfotohobbyister med den bästa utrustningen än det finns proffs, så det är inte bara pengar det handlar om. Det hjälper naturligtvis, men det krävs fotokunnande, kunskap om det man fotograferar och sannolikt också sånt som projektledaregenskaper, på samma sätt som inom alla andra genres. Det är inte bara att handla en kamera och trycka på knappen.
xandx 2011-09-06 13:40
Nja jag håller inte med där, hade jag en bra budget och ett projekt med klara mål om att tex fotografera isbjörnar så skulle jag nog ta relativt ok foton. Jag säger inte att naturfotografer är dåliga på det de gör, det jag säger är att pengar gör en jävla skillnad. Så klart måste man ha kunskapen men jag kan inte ta bra foton på isbjörnar om jag saknar budget att åka dit. Skulle jag mot all förmodan bara åka dit för att ta foto för mig själv skulle det förmodligen inte bli lika bra som om jag haft en bra budget där jag kunnat ha guider och bärare samt sponsring från tex Nikon.
Anders Östberg 2011-09-06 13:53
Nu var det ju inte riktigt det du skrev, utan "Ge vilken amatör naturfotograf lite pengar till bättre utrustning och en bra reskassa". Med den skrivningen kan jag inte hålla med. Dom utökade förutsättningarna sedan, med projektstöd, kontakter med större organisationer, bärare, access till skyddade naturområden m.m. är en rent hypotetisk situation som jag aldrig kan tro kan uppstå, det lär ju ingen amatör utan tidigare bevisad skicklighet och förmåga att ta bra bilder kunna få.
xandx 2011-09-06 14:15
Exakt ingen amatör får tillgång till sådant och när jag menar amatör så menar jag någon med kunskap men som inte sålt mycket bilder.
2011-09-06 12:34   Leif Bength
Jag tror nog att Naturvårdsverket har mer kött på benen i denna fråga än vad någon av spekulanterna här på FS har, helt enkelt för att de har nog möjligheten att föra en dialog direkt med Terje och kunniga bildexperter för bildanalys.

Jag tror därför att man även skall börja granska alla s.k. bevis som florerar i trådarna för att se vilken substans det eg finns i dom. En gammal god sanning är ju att man ska vara väldigt skeptisk mot allt som visas och sägs på internet och de oavsett varifrån något kommer.

/Leif
The Tor 2011-09-06 12:53
Det mesta tyder på att Naturvårdsverket har noll koll när det gäller Terjes bilder - dom svalde ju bilderna med hull och hår!
Leif Bength 2011-09-06 13:52
Nu vet jag inte vilka bilder du menar att Naturvårdsverket svalde "med hull och hår". Däremot vet jag att utnämningen gäller hans fotografi fram t.o.m 2010.
Anders Östberg 2011-09-06 13:59
Dom hade väl lika mycket "noll koll" som alla andra, och då många andra som hade betydligt större förutsättningar att avgöra om bilderna var äkta, och lika lite orsak att misstro en av Sveriges mest kända fotografer. Men med ögonen i en välputsad backspegel så går det förstås att raljera över att andra inte upptäckte fusket.
The Tor 2011-09-06 14:40
Jag håller med dig Anders - Terje lurade alla. Nästan komiskt att det var en jaktvårdskonsulent som började ifrågasätta sådana självklarheter som orimliga slutartider.
Dan J. 2011-09-06 14:41
Nu verkar det som att han hållit på med manipulering sedan 2006-2007 någon gång, det blir värre och värre om det stämmer...
2011-09-06 14:05   Christer Sjöberg/BF/NV
Naturvårdsverket kommer nog med största sannolikhet att få lov att ompröva sitt beslut att låta honom behålla priset! Det hela var nog lite förhastat från deras sida, eller också så ger de honom en möjlighet att själv avsäga sig detsamma!
Christer
fnalle37 2011-09-06 14:09
Borde han inte redan gjort det?
Christer Sjöberg/BF/NV 2011-09-06 14:12
Jo! naturligtvis!
2011-09-06 14:23   Anders F. Eriksson
Min plats i ljuset, eller Din plats bakom ljuset?
2011-09-06 14:39   eek
total katastrof, även om dom kanske ska diskutera om det igen...
dags slänga iväg ett mejl..
2011-09-06 14:53   Aero-06
De som har godtjänt bilderna har nog inte koll på att det går att avslöja sådant fusk från början. Om man kollar filinformationen (Exif) så ser man vilken kamera bilden är tagen med. Vidare får man fram exponeringstid, känslighet och mycket annat. Dessa data försvinner när man jobbar i lager! Det är bara att be att få se originalbilden så skulle detta avslöjats direkt!!!
The Tor 2011-09-06 15:10
Jag tror inte att någon på Naturvårdsverket "godtjänt" bilderna. Dom har helt enkelt (som så många andra) helt okritiskt tittat på bilderna och tyckt att dom är fina.

När det gäller EXIF-informationen kan den mycket väl finnas kvar även om bilden varit inne och vänt i PS (där man använt lager). Se t.ex. bilden på Tornseglaren.

http://regex.info/exif.cgi?dummy=on&imgurl=http%3A%2F%2Fwww.naturvardsverket.se%2FImageVault%2FImages%2FconversionFormatType_WebSafe%2Fid_4727%2Fscope_0%2FImageVaultHandler.aspx

Sedan är det naturligtvis lätt att manipulera EXIF-informationen om man vill.
digitalzero 2011-09-06 15:31
Och EXIF informationen kan jag ta ifrån vilken bild som helst och senare lägga in till min bild. Kan alltså göra så att enligt EXIF så är bild X tagen med Canon EOS 5D men i verkligheten togs bilden med en Nikon Coolpix.
iSolen.se 2011-09-06 16:26
Lager raderar inte EXIF på den bilden du arbetar med. Däremot kommer EXIF från den bilden du kopierar från förstås inte med.
2011-09-06 15:37   Peter_Sthlm
Vilket skämt! Självklart borde han ha fråntagits titeln. En fotograf som manipulerar bilder, samtidigt som han förespråkar att han är emot sånt och absolut inte sysslar med det själv, får pris som "årets naturfotograf". Kan bara hända i Sverige.
Anders Östberg 2011-09-06 15:41
Att han fick priset kan naturligtvis hända, och har hänt, i andra länder också. Den berömda vargbilden är bara det senaste exemplet. Om han skulle få behålla priset i slutändan kan man kanske säga "bara i Sverige" om det.
2011-09-06 15:54   Danne Rydgren
Ojoj, nu kollas han upp till både höger o vänster... : https://www.flashback.org/t1647556
Anders Östberg 2011-09-06 16:16
Nu börjar totalen bli lite obehaglig med publicering av skatteuppgifter, snack om konkurs, medicinska problem m.m. - även dom som inte gillar begreppet drev måste väl börja känna lite olust snart ... vad är "CSI Flashbacks" nästa steg, skicka ut någon till hemadressen att rota i soptunnorna efter spännande saker? Ta ett steg tillbaka nu innan det här går alldeles överstyr ...
Henrik Malmborg 2011-09-06 16:38
Anders. Utan Flashback hade nog inte denna stora bluff genomskådats.
Någon nämnde att ge dem Guldspaden.

Jag tycker att Flashback skall få priset för Årets Naturfotograf också. Naturvårdsverket har ju ändå förlorat allt anseende när det gäller den biten.
Frans Erasmie 2011-09-06 16:39
Erkänner att jag var naiv och hade fel nu med facit i hand,
försvarar absolut inte det fuskspel som har uppdagats. Kan dock se att något har drivit honom in i detta, personliga problem eller vad vet jag förstås inte och är inte säker på att jag vill veta eller är intresserad längre.

Vill som sagt tro på människor och kommer fortfarande ha den grunduppfattningen. Vill inte bli en cyniker som måste ifrågasätta allt pga av detta eller andra liknande händelser. Det finns det så många andra som är duktiga på.

Håller med om att det har gått för långt nu. Släpp det här nu. Terjes fotografiska karriär är raserad, med all rätt tycker även jag. Ilska och oförstående är naturligt.
Men han är fortfarande en människa med allt det innebär. Med behov av empati och förlåtelse.
Henrik Malmborg 2011-09-06 16:57
Frans Erasmie.
Det är konstigt att du vill lägga på locket, eftersom du var övertygad om Terjes oskuld. Mycket märkligt :)

Du tyckte att det var Så jobbigt att folk ifrågasatte hans bilder!

Jovisst. Stoppa att fler bevis kommer fram så att du slipper att skämmas ännu mer. Lock på! Den bästa lösningen... när man lagar en gryta!
xandx 2011-09-06 17:09
Flashback som årets naturfotograf... det ställer jag upp på..
Frans Erasmie 2011-09-06 17:10
"""Frans. Det är konstigt att du vill lägga på locket, eftersom du var övertygad om Terjes oskuld. Mycket märkligt :)

Jovisst. Stoppa att fler bevis kommer fram så att du slipper att skämmas ännu mer. Lock på! Den bästa lösningen... när man lagar en gryta!"""


Tolkar du mitt inlägg som jag vill lägga på locket?
Jag var till en början övertygad om Terjes oskuld ja. Jag erkänner det.
Har jag någon skuld i detta för att jag är godtrogen och utgår från att människor är ärliga? Vill du få det till det?
Som sagt kommer jag att fortsätta ha den utgångspunkten. Skulle inte vilja leva ett liv med ständig skepsis och misstro.
Vill jag stoppa att fler bevis kommer fram? Nej.
Säger ju att jag är överbevisad, och håller med om att Terje är en fuskare.
Förstår inte riktigt vart du vill komma. Är alla som inte ville tro på detta innan bevisen kom fram lika goda kålsupare eller vad?
Jag säger bara detta fallet är ju uppklarat, låt det ha sin gång nu i alla instanser utan att posta hatkommentarer. Därmed inte sagt att ytterligare bildbevis inte ska komma fram naturligtvis.
Vad tycker du om det?
Är det så konstigt enligt dig?
Anders F. Eriksson 2011-09-06 17:13
Det är svårt att stoppa en sån här tunna när den väl börjat rulla dessvärre. Fördelen med Flashback är att bluffen uppdagades (och det med råge) - nackdelen är att det kan gå för långt.

Jag är inte det minsta intresserad av Terjes privatekonomi, men gissar att den kanske har spelat in i fusket. Om man är en offentlig person, som Terje nog får sägas vara (åtminstone i våra kretsar) måste man vara beredd på att granskas in i minsta detalj av vem som helst som råkar vara intresserad av ens person.

Är det kul eller bra att det är så? Inte enligt mig, men det är inget jag eller någon annan kan påverka.

/afe
Frans Erasmie 2011-09-06 17:33
Jo, glömde kommentera ditt självgoda påstående - ""så att du slipper att skämmas ännu mer""
Jag skäms inte det minsta.
Varför skulle jag skämmas?
Påhopp. Sluta med det.
Henrik Malmborg 2011-09-06 17:40
Frans Erasmie
Det läggs inte på något... så länge fler bevis ploppar upp.
Finns det ett behov av att ta avstånd till det man tycker är fel, låt då folk göra det. Du behöver faktiskt inte sitta här och läsa allt när du tycker så synd om Terje (precis som du gjorde när han började ifrågasättas). Det går jättebra att tycka synd om honom utanför forumet. Terje/Ämnet är högaktuellt, just nu.
Frans Erasmie 2011-09-06 17:45
Henrik Malmborg
Förstår inte överhuvudtaget ditt senaste inlägg. Vad menar du?
""läggs inte på""??
Sänd mig PM i fortsättningen då jag knappast tror någon annan har intresse av våra diskussioner heller.
DeVille-69 2011-09-06 18:04
Citat Frans: "Har jag någon skuld i detta för att jag är godtrogen och utgår från att människor är ärliga?"

Bara en liten reflektion. Du utgår ju faktiskt inte från att människor ÄR ärliga! Åtminstone inta alla, utan bara vissa av dig utvalda vad det verkar...
Du ifrågasatte ju faktiskt Glöersens motiv väldigt starkt för några dagar sedan, t.ex. med orden:
"Det intressanta är egentligen varför Gunnar Glöersen skriver detta i sin blogg. Vem är han?
Hans agenda? Vad tjänar han på att smutskasta Terje?
Han gör detta av en orsak. Något annat vore imbecillt att tro."

Jag tycker bara att det är väldigt konstigt att du inte trodde att Gunnar hade att ärligt uppsåt om du nu i grunden tror att alla människor är ärliga...
Henrik Malmborg 2011-09-06 18:07
Frans jag har skickat ett mail för att förtydliga för dig. Förstår du inte, då är inte jag rätt person att hjälpa dig. Annars kan du läsa Christers inlägg här.
Frans Erasmie 2011-09-06 18:30
"""""Citat Frans: "Har jag någon skuld i detta för att jag är godtrogen och utgår från att människor är ärliga?"

Bara en liten reflektion. Du utgår ju faktiskt inte från att människor ÄR ärliga! Åtminstone inta alla, utan bara vissa av dig utvalda vad det verkar...
Du ifrågasatte ju faktiskt Glöersens motiv väldigt starkt för några dagar sedan, t.ex. med orden:
"Det intressanta är egentligen varför Gunnar Glöersen skriver detta i sin blogg. Vem är han?
Hans agenda? Vad tjänar han på att smutskasta Terje?
Han gör detta av en orsak. Något annat vore imbecillt att tro."

Jag tycker bara att det är väldigt konstigt att du inte trodde att Gunnar hade att ärligt uppsåt om du nu i grunden tror att alla människor är ärliga...""" SLUT CITAT


Nej när ord står mot ord så går det ju inte att påstå att någon inte ljuger..
ganska självklart. Enligt min personliga erfarenheter är det lika ofta den som anklagar som är den skyldige.
Jag har erkänt att jag hade fel. Vad mer vill ni att jag gör?
Är det ett brott?
Jag tog Terjes sida pga av att han är en fotograf - japp, dumt förstås - och antagligen har jag lite stereotypa bilder av typiska jägare.
Så är det. Tyvärr har jag nog trots allt undermedvetet lärt mig en läxa angående att lita på människor.
Terje är någon jag har hört talas om men aldrig studerat närmare då inte naturfotografi är min genre.
Tog en fotograf i försvar mot "de andra", det är mitt "brott".

Vad jag ville ha sagt med mina senaste inlägg är att det är nog nu.
Blodtörstighet är det närmaste vad jag kan komma att tänka på med vissa kommentarer, och slå på någon som redan ligger ner förnedrad. Vill ni ha det till att jag försvarar vad Terje gjort, so be it.
Nu ska det också slås på de som litade på fotografens ord.
Ofta från de som inte hade ett dugg med avslöjandet att göra.

Men det handlar faktiskt inte om det. Som jag redan förklarat handlar det om empati och att det måste finnas någon gräns för hur mycket hat man kan låta en människa utstå utan han brister..
rappakaljia 2011-09-15 21:57
"Terje är någon jag har hört talas om men aldrig studerat närmare då inte naturfotografi är min genre."

Sjukt roligt att försvara någon som man bara har hört talas om!
2011-09-06 18:10   Henrik Malmborg
Skön humor i allt. Kanske en bedragares mörker kan leda till något bra. En ny spännande fotostil. Terjism? :)

(länk till montage raderad /admin)
Frans Erasmie 2011-09-06 18:41
Henrik Malmborg
Du kan inte få nog av att gotta dig eller hur?
Christer Lindh 2011-09-06 18:44
Brott mot Fotosidans regler och upphovsrätten skall vi väl inte uppmuntra...
Henrik Malmborg 2011-09-06 18:46
Frans, skriv privat istället. Följ din egen uppmaning. Var konsekvent från och med NU! :)
Anders F. Eriksson 2011-09-06 18:52
Någon skrev nånstans att den enda typen av fotografering Terje kan försörja sig på framöver är skolfoto, men jag är skeptisk. Hur många skolor vill ha bilder av 27 lodjur iklädda collegetröjor?
Danne Rydgren 2011-09-06 19:07
haha, den va dålig :)
Peter_Sthlm 2011-09-06 19:57
Tack för dagens garv Anders! :-)
Henrik Malmborg 2011-09-06 20:06
Ja helt Underbart! :D
2011-09-06 19:07   Frans Erasmie
Lås detta nu, gynnar ingen.
Känns bara smutsigt.
Konstaterat är att Terje fuskat, konstaterat är att alla är besvikna, konstaterat är att vissa inte kan få nog av att posta det ena hatinlägget efter det andra.
Vad tjänar det till?
Henrik Malmborg 2011-09-06 19:55
Frans. För SISTA gången: Det är ett dagsaktuellt ämne där det kommer ny info hela tiden. Läs igen om det behövs. :)
Peter_Sthlm 2011-09-06 19:55
Nja, hatinlägg är väl att ta i? Jag tycker det går rätt sansat till här. Många är fruktansvärt besvikna på Terje, med all rätt. Och Naturvårdsverkets sanslösa beslut gjorde ju inte saken bättre. Visst förstår jag att Terje nog inte mår så bra just nu, men det bästa för honom själv tror jag är att vara ärlig och öppen och bemöta kritiken och frågorna. Tyvärr så verkar han göra tvärtom, lägga locket på. Ja förutom de kommentarer han har skrivit här då, att det är sååå synd om frugan. Öh?
Frans Erasmie 2011-09-06 20:07
Henrik
Ja då tackar jag för mig, har fått nog av din sarkastiska ton. Har sagt vad jag vill säga, då du inte förstår vad jag menar så kan jag inte förtydliga mig mer.
(Har skett både här och genom mail)
Henrik Malmborg 2011-09-06 20:09
Lägg ner dina fantasier nu Frank. Du år inga mer svar på mail heller. Skriv till någon annan tack.
Frans Erasmie 2011-09-06 20:21
Vad pratar du om, försöker få det att se ut som om jag har spammat dig eller?
Svarat på dina otrevliga mail är vad jag gjort. Nu går det för långt.
David Elmfeldt 2011-09-06 20:24
Henrik och Frans. Sluta gnabba nu. Vill ni diskutera mer så får ni ta det via mail.
Henrik Malmborg 2011-09-06 20:25
Japp David. Jag håller med. Inga problem. =)
2011-09-06 21:27   Torparfarsan
Visst, Terje Hellesö har gjort bort sig och det med besked. Men nu har denna "debatt" spårat ur totalt och hamnat på en sandlådenivå.
Att han får behålla utmärkelsen är stötande men absolut inte något som berättigar den typ av inlägg som nu presteras av så många.
2011-09-06 21:40   Nordic light
Tänk efter lite .....

Visst har det sagt många hårda ord till höger och vänster..men egentligen..är det så konstigt. En massa människor som tyckt att Terje varit en duktig fotograf med fantastiska bilder, sett upp till hans otroliga kontakt med vilda djur. Och när det sen visar sig att allt bara är fejk... inte konstigt att människor blir riktigt besvikna och förbannade. Han har ju faktiskt stulit bilder från andra fotografer och klippt och klistrat och sagt dom är hans. Tänk er själva om någon använt era bilder. Det är ju dels upphovsrättsligt olagligt och dessutom etiskt totalt förkastligt. Och tänk på allt jobb som folk lagt ner för att spåra och kartlägga dessa lodjur och mårdhunden. Terje får faktiskt räkna med att folk kommer att vara riktigt förbannande en lång tid framåt. Han har stulit, fuskat, ljugit och det får han leva med......ett bra tag framåt...
Joi 2011-09-06 23:23
Håller helt med dig, de är jo illa nog att han klipper o klistrar men att stjäla andras bilder gör det ännu värre, sen att han får behålla priset är mycket märkligt tycker jag.
2011-09-06 21:58   freddan99
En stilla undran.

Hur kommer det sig att inga namnkunniga naturfotografer har genomskådat Terje. Dom om några måste ha undrat över de rätt dåliga montagen och hans fantastiska rad av sedda lodjur. Eller är det så att naturfotografer brukar "fixa" med sina bilder och inte vill kasta sten i glashus.
Eller har det sagts men ingen har brytt sig?
F
Henrik Malmborg 2011-09-06 22:35
Jag tror att det är som du säger. Att man är rädd för att göra bort sig om man skulle ha fel... även att rikta kritik mot någon är oerhört känsligt här på FS som har lite bakåtsträvande smal syn och brorduktigstämpel. Det är min åsikt... Alltid är det någon gringubbe som exploderar av det. Må så vara. Så får det vara! Alla kan inte tycka samma :)
xandx 2011-09-06 22:49
Därför är det bra att sidor som flashback luskar ut och tar tag i sånt som kanske ingen annan vågar eller vill.
Henrik Malmborg 2011-09-06 22:59
DET håller jag med om, fullt ut!

Utan FB hade Terje kunna bli årets naturfotograf... en hel del år framöver. SÅ "dumma" är vi och FRÄMST naturvårdsverket. (Usch). :)
Christer Törnkvist 2011-09-07 07:51
Jag har också funderat över den frågan. Många brukar vara känsliga när fåglarna kvittrar en vårsång och bilderna föreställer höst i ett bildspel. Men att se ett lodjur i vinterdräkt med reflekterat ljus från snön på magen, fast det står på mörk mossmark verkar inte lika uppseendeväckande. Eller är det så ändå kanske. Förslag på orsaker: Kejsarens nya kläder (vem vill avika och framstå som dum), okunskap om naturen (huu) eller man ingår i samma tysta överenskommelse för att det skall gå ihop sig. För att ligga ute i skogen i ett gömsle och vänta på ett lodjur kan inte ge någon peng till att betala räkningarna i slutet av månaden. Och tills sist uppdragsgivaren belönar det som kanske var lite till fixat med betalning och statusutnämningar. Så vem är hönan och ägget till sist.
2011-09-06 23:17   fotografmanuelek
Med humor skulle man kunna gissa att fakturan är ställd från "Stulén & Snodd AB"... sorry... har väntat så många år på att få använda det i ett sammanhang. (Har själv stulit namnet från en Kalle Anka-tidning).
xandx 2011-09-07 00:11
En ICA som jag gjorde ett fotojobb för många herrans år sedan vilade på ett bolag som hette skum & rask AB
fotografmanuelek 2011-09-07 09:00
Underbart! Mer humor åt folket.
Kan inte annat än le åt montagen från Terje dock. Vissa av dem ser faktiskt inte ut annat än som montage. Nu kände jag inte till varken Terje eller hans verk innan denna shit-storm dök upp, men onekligen borde väl folk ha misstänkt detta länge?
2011-09-07 00:21   jhanss
Det känns dock inte rättvist att Terjes fru, Malin skall straffas för vad Terje har gjort. Hur tänkte man när man uteslöt henne ur publikationen? Efter vad jag kan se verkar hon vara en seriös fotograf.
Henrik Malmborg 2011-09-07 00:23
Läs lite i forumtråden så får du se att hon varit delaktig i "fusket" på flera sätt.
Svar från froderberg 2011-09-07 00:38
Han har ingen skyldighet att vara rättvis. Mats Andersson motiverar beslutet i en kommentar ovan.

"Jag betvivlar inte att Malins bilder är äkta! Men ett så här pass kostsamt projekt kan inte ha med namnet Hellesø. Tyvärr. Hon får lida för vad hennes man gjort. Och det smärtar verkligen att lyfta ut även hennes bilder. Men så måste det bli!
Mats Andersson /N "
2011-09-07 02:14   Jomans
Några reflektioner...
1. jösses vad detta lett till inlägg av alla de slag
2. tycker en diskussion kring "varför" vore intressant... och då inte specifikt om motiven bakom denna isolerade händelse utan om, som någon skrev, detta är en konsekvens av att kraven är så skyhöga att det kan driva folk att sätta sitt rykte & heder på spel för att fortsätta prestera.
3. Hela historien är sorglig. På många sätt.
2011-09-07 03:45   xandx
TERJEGATE
Lite reflektioner ang ämnet bildmanipulation. Detta är inget nytt ämne, historiskt sett har vi sett rätt många manipulerade bilder. Kolla in här http://www.fourandsix.com/photo-tampering-history/

Reuters fotografer har ofta kritiserats för att manipulera bilder av tex Libanon, en åkte dit när han klonade fram mer rök efter en israeliskt flyganfall. Kollar man på reuters bilder från just Libanon så ser man klart och tydligt att många av dem varit mer eller mindre iscensatta, man har lagt till leksaker i spillrorna av bombade hus för att öka dramatiken och även använt sig av statister som mer eller mindre agerat för att öka bildens drama här är en länk till en sait som kanske skall ta med en nypa salt men som faktiskt avslöjar reuters fotografers manipulation http://zombietime.com/reuters_photo_fraud/

Bildmanipulation är inget nytt men med dagens teknik har det blivit en baggis, vi snackar om någon form av ren fotografi fri från fusk men det är ett minne blott och har varit så länge även under den analoga tiden men vi har svalt det mesta med hull och hår då vi haft någon form av övertro på fotograferingskonsten. Även Ansel Adams manipulerade sina bilder i mörkrummet även om det kanske var blygsamma manipulationer så var det för att påverka bilden, ge den mer dramatik.

Det finns en snobbism inom alla konstformer och så även inom foto, man kan dela upp fotograferings konsten i olika grupperingar. reklam och vecko tidskrifter manipulerar för fult varje dag. Nyheter har en policy om att inte manipulera bilder men det är just nyhetsbilder som ofta satts under lupp för granskning och jag tror att det manipuleras för fullt här också kanske inte på Svenska redaktioner men de utländska bildbyråerna är så snabba att leverera foton från olika händelser i världen och jag tror att många manipulerade bilder faller igenom, med manipulerade menar jag digitalt retuscherade och bilder som iscensatts. Naturfotograferingen har länge haft manipulerade bilder, man har portabel studioutrustning med sig och iscensätter bilder mitt i en djungel visst man har sk riktiga djur men man iscensätter dem för att få de mest perfekta bilderna. Så bildmanipulation är inget nytt och egentligen är detta något man får räkna med att det händer mer i framtiden. Såg ett program som kan fejka rawfiler från olika kameror så rawfilen är inte ens den något bevis idag.

jag tror ärligt talat att det är fler naturfotografer som manipulerat sina bilder i photoshop och jag tror inte Terje är ett undantag och jag vet faktiskt inte hur man kan stoppa detta för så fort prestige och pengar är inblandade så kommer det att finnas nya lyckosökare.
krukvaext 2011-09-07 15:16
Javisst, det är som det är.

Men i Terjes fall är det ju snarare montage, upp och ner, och inte just bildmanipulering ur det aspektet såsom kloning och borttagning av objekt.

Jag vet inte hur ofta det har uppdagats att folk tar kort på en skog, och sedan slänger in en bild på ett lodjur? Och gör nästan dagliga uppdateringar om stammen, om de fem lodjuren han påträffade... med bilder som dessutom då är stulna, rakt upp och ner.
xandx 2011-09-07 22:54
Lögnare som tror på sig själva brukar klassas som patologiska Terje är då kanske en patologisk fuskare och lögnare.
2011-09-07 07:50   Fredriknorge
Att han får behålla priset är konstigt. Som att en som vinner 5milen på vm åker dit för dopning och sedan får behålla medaljen pga sina tidigare meriter.
Nej, lägg ned priset. Ingen med självaktning kommer att vilja ha det efter detta.
/ Fredrik
Henrik Malmborg 2011-09-07 09:50
Lämna din åsikt till Naturvårdsverket.

http://www.naturvardsverket.se/sv/Start/Formular/Kontakt/

och

anneli.nivren@naturvardsverket.se
2011-09-07 09:18   Andreas Edman/BF
Nu skriver Terje att han ska "fortsätta med lodjursprojektet", som om det någonsin har funnits ett sådant! Nej, lägg ner allt du håller på med så vi slipper se det..
Danne Rydgren 2011-09-07 10:36
Han vill forsätta så kanske han nån gång i livet får se ett Lo... :)
Kenneth Liljeholm 2011-09-07 10:43
"Han vill forsätta så kanske han nån gång i livet får se ett Lo... :)"

:) :) :)
Origins 2011-09-07 13:28
Jag får önska honom lycka till med att få se och fota en vild lo i skogen på riktigt. Förstå vad glad han skulle bli då.
Peter_Sthlm 2011-09-07 14:13
Var någonstans skriver Terje detta?

Exempel på olika "terjade" bilder för er som ännu inte har sett:
https://www.flashback.org/sp32696279

Och den här mannen får behålla priset som årets naturfotograf? En stor jäkla skandal helt enkelt :-(
Andreas Edman/BF 2011-09-07 15:02
På sin FB..
2011-09-07 16:04   danand
Har iofs svårt att se att inte Malin skulle vara med, hon är ju inte fälld för något ännu.

Men visst låter det andra kul: "vår sanna natur" finns det natur som inte är sann? Bortsett från Terjes då förståss...
The Tor 2011-09-07 18:31
Inte heller Terje är dömd för något. Malin har ju redan berättat i radio att hon ljugit när hon gått i godo för viss av Terjes manipulerade bilder.
Christer Törnkvist 2011-09-07 19:50
..och har kollat med myndigheter att hon inte gjort något dumt?
danand 2011-09-07 21:38
Helt rätt Terje är inte dömd än men han har erkänt, det enda jag hört om Malin är att hon inget visste.
Christer Törnkvist 2011-09-07 21:57
Den söker han finner ...inte alltid det man vill se.
Osquar 2011-09-07 23:21
Med risk för att göra vissa "förståsigpåare" besvikna, så kan jag meddela att Terjes bilder plockades bort blixtsnabbt från boken Vår Sanna Natur innan den gick till tryckeriet och har ersatts med andra bilder. Punkt slut.

/Oscar /N
Christer Sjöberg/BF/NV 2011-09-08 08:54
...och där får ni väl tacka er lyckliga stjärna att avslöjandet kom när det kom och inte några veckor senare...det hade ju varit en fullständig katastrof om boken hunnit gå i tryck oreviderad!!
Christer
Anders Östberg 2011-09-08 09:06
Mest tur för Terje kanske som slipper ha en bok ute med bilder och en ironisk titel som gjord för spydigheter kring fikaborden. Jag tror jag och många andra skulle köpt boken just på grund av fuskbilderna. Debatten visar väl att dom bilderna är väldigt intressanta, mer så än alla äkta bilder, så det skulle nog sälja. Nu kanske jag köper boken ändå, eftersom den extra reklamen gjort att jag vet att den finns, vilket jag sannolikt inte vetat annars. "All reklam är bra reklam..." ;-)
Birdman 2011-09-08 09:21
Ja det var verkligen tur att det uppdagades i tid, sedan vet jag inte om några av de nu påkomna bilderna var med i boken, men som Mats Andersson skriver så är det rätt riskabelt att ha med namnet Hellesø i överhuvudtaget.
2011-09-08 07:52   sture
Sveriges Förenade Naturfotografer, hur många är Ni nu då?
Bara en stilla undran! Min idoldyrkan försvann för 15 år sedan!
Birdman 2011-09-08 08:35
Tänker du då på den paraplyroganisation som heter Förenade Naturfotografer som Terje var med och bildade för ca ett år sedan? Mig veterligen finns det inte någon annan förening/organisation vid det namnet...
sture 2011-09-08 09:05
Ja, så var det väl tänkt! Man glömmer så fort.
Och kanske är det lika bra?
Birdman 2011-09-08 09:16
Ja, det har väl aldrig varit speciellt drag i den sammanslutningen. En bra tanke i grunden, men nu faller det väl än plattare än vad det från början varit...
Christer Sjöberg/BF/NV 2011-09-08 15:19
Sidan är nedstängd och Förenade Naturfotografer existerar nog inte längre i praktiken.....
Christer
2011-09-08 14:08   Henrik Malmborg
Årets naturfotograf är nästan korad:
http://www.fotosidan.se/blogs/msun/inspiration-fran-terje.htm

...om man nu inte lottar ut priset som tidigare år.
2011-09-08 16:08   Henrik Malmborg
Nyhet. Pentax har i samarbete med Terje jobbat fram en ny kamera.

http://data.fuskbugg.se/skalman02/af0578ca_terjeEdtion.jpg
Pallevalle 2011-09-12 08:52
*skrattar* Underbart skämt!
2011-09-08 16:13   sture
Med posten fick jag alldeles nyss nr 75 av Camera Natura.
Eftersom jag har alla nummer sedan starten, brukar det vara en höjdpunkt att få läsa den och se på alla fina naturbilder.

På sid 6 -7 finns bilden av ett lodjur, 1 ½ sida!

Den är alldeles för bra för att vara sann! I denna förstoring kan ju en nybörjare inse att det ligger en hund begraven!

Borde t o m ansvarige utgivaren insett eller är också han blind?
gunte 2011-09-13 09:59
Zzzzzzzzzzzz............
2011-09-08 17:18   sture
Betr Camera Natura:

Tore Hagman/N, redaktionell medarbetare, upplyser mig i mejl att C/N länge anat att T H sysslat med fusk.

Då frågar sig vän av ordning varför inte den stora luppen togs fram när kattbilden levererades? Fanns det sådan respekt och tillit till en N/ och Årets Fotograf så att man avstod?

Mycket svagt och nu överväger jag starkt om jag vill fortsätta som prenumerant på den tidskriften.
2011-09-09 15:55   esbtse
Terje Hellesø lämnar PhotoNatura och \N. Han har därmed tagit på sig ansvaret och vi kan därmed lämna honom i fred
/Thomas
Anders F. Eriksson 2011-09-09 16:30
Ansvaret tog han väl på sig direkt när han erkände att han fuskade (även om erkännandet bara gällde "några få av lodjursbilderna"). Diskussionen om fuskandet lär dock inte vara slut i och med det.
2011-09-09 17:36   snabb kamera
Åter igen dock:

visst kan man fota djur och natur både i djurparker ( inhägnade ) och även uppstoppat om man känner för det - SÅ LÄNGE MAN ÄRLIGT ANGER VAR/ HUR BILDEN ÄR TAGEN SOM SAGT.

Sedan får man ju också naturligtvis anpassa de bilder man publicerar och skickar in till tävlingar och liknande till publicerings- och tävlingsreglerna dessutom förstås ( står det till exempel där att BARA bilder tagna i det vilda gäller/ godkänns så får man väl helt enkelt rätta sig efter sådant också ).
Anders Östberg 2011-09-09 18:11
Jag tycker att för vardagligt bruk, som här på FS till exempel, så finns inget krav på att alltid uppge var/hur/när en bild tagits och hur den bildbehandlats, men om man får en fråga så kan man förstås berätta det om man vill. Jag tycker förvisso att det är intressant och ofta lärorikt om man skriver lite sådan bakgrund vid sin bild och låter EXIF vara kvar också, men det är ingen lag på det.

Det är förstås andra förutsättningar om det finns regler i en förening, i tävlingar o.s.v.
2011-09-19 11:47   walter-g
Vem myntade ordspråket "tala alltid om sanningen så slipper du komma ihåg vad du sagt"...Tragiskt historia allt detta med Terje.

Merläsning

Leica M10 Monochrome om du vill slippa färg

Leica M10 kommer nu i Monochrome-utförande. Det innebär att kameran bara kan ta bilder i svartvitt. Läs mer... 3

Tokina atx-m 85/1,8 FE för Sony

Tokina atx-m är ny objektivserie för spegelfria systemkameror. Först ut är atx-m 85 mm f/1,8 FE som passar Sony. Läs mer... 1

Fotosidans utrustningsförsäkring

Du har väl inte missat att vi tillsammans med Gefvert har en riktigt komplett och konkurrenskraftig försäkring för din kamerautrustning, samt annan rörlig teknisk utrustning? Läs mer...

Heathrow installerar system som lättare ska stoppa drönare

Drönare i närheten av flygplatser har flera gånger gjort att flygtrafiken tvingats stoppas. Nu inför Heathrow Airport utanför London system för att stoppa drönare. Läs mer...

Test: Nikon Z 85 mm f/1,8 S

Plus Ett kort porträttele på 85 mm är snudd på obligatoriskt, och Nikons första till Z-kamerorna lär inte göra någon besviken. Superskarpt, snygg oskärpa och dessutom relativt lätt och kompakt. Läs mer... 5

Lätt och kompakt vidvinkel från Hasselblad

Hasselblad säger sig ha konstruerat världens lättaste mellanformatsobjektiv med autofokus. Objektivet passar för resor, gatufoto och drönare. Läs mer... 3

Trådlöst handgrepp för Sony-kameror

Sony GP-VPT2BT är en kombination av fjärrkontroll, handgrepp och bordsstativ som är ansluten till kameran via blåtand. Läs mer... 2

Publicera dina bästa bilder!

Nu har du chansen att få med dina bästa bilder i Fotosidan Magasin. Teman för nr 2/2020 är "Natt" respektive "Porträtt". Publicerade bilder får feedback från en professionell fotograf. Du kan ladda upp till och den 19 januari. Läs mer...

Poddradio: Tre nya proffskameror

Inför sommar-OS lanserar de tre stora kameratillverkarna varsin ny toppmodell. Vi snackar proffskameror och vad sådana måste klara av. Vi pratar också om några av de senaste proffsobjektiven. Läs mer... 6

Tåliga minneskort från Manfrotto

Manfrotto påstår att deras nya minneskort Pro Rugged ska vara de tåligaste på marknaden, mer hållbara än Sonys Tough-kort. Läs mer... 18

B+W Filter