Annons
Artiklar > Unika snöleopardbilder var fejk

Unika snöleopardbilder var fejk

Hennes bilder på snöleoparden fick stor spridning - nu är de avslöjade som montage.

För ett par veckor sedan postade fotografen Kittiya Pawlowski några bilder som föreställde en snöleopard nära Everest i  Solukhumbu-distriktet i Nepal. Bilderna fick snabbt stor spridning och blev ganska omtalade.

Pawlowski beskrev det hela på Facebook: 

“I backpacked 103 miles on foot to photograph one of the world’s most elusive animals—the snow leopard. Here are a few of my favorite shots. On a bitterly cold morning, I followed the icy rim of a gaping chasm, scoping out the Khumbu Valley with my Nikkor 500mm f/4 lens. At 18,000 feet (5486 meters) the weather was unpredictable. Within minutes one was alternatively freezing or roasting in the sunshine. This altitude is the limit of where snow leopards roam; however, to get the best view of the valley, I had to climb. Squinting through my camera’s telephoto lens, I noticed something in the shadow of Mount Pumori. At first, I thought it was a rock, but it was exactly what I was looking for.

Men nu har det visat sig att bilderna är montage. Magasinet Alpine International, som riktar in sig på berg, natur och fotografi, säger att bilderna är fejk.

They were too good to be true. The whole world has seen Kittiya Pawlowski’s photos of a snow leopard, snapped in the distance and surrounded by magnificent Himalayan mountains. The problem is that the lighting in the American photographer’s pictures is a little strange and the images show collage effects reminiscent of photomontages.

“Given these doubts, we decided to analyse the images in detail. We can now prove that at least three of the photos have been manipulated, having identified the bits of mountain used to create the backgrounds. 

En specialist på snöleoparder säger bland annat till magasinet att snöleoparder oftast rör sig mycket snabbt och är otroligt svåra att fånga på bild.

The implausibility of these photos struck me immediately. I’ve seen leopards going over passes, but they move very fast and are almost impossible to capture. A leopard posing sitting down is highly improbable. But there, with that background, it’s uncanny. In one of the photos, it’s the light that doesn’t fit, it looks like there are two suns. They are the sort of photos you can spend a lifetime trying to get. I think it’s really bad not to differentiate.

Här finns hela artikeln att läsa.

Kitta Pawlowski har efter detta själv i ett inlägg på Facebook hävdat att hon editerar och processar sina bilder i Photoshop och Lightroom.

Some images are composites, some are not. Some are only lightly retouched. I am NOT a journalist. I never stated my images were not edited anywhere.Publicerad 2022-12-10.

27 Kommentarer

kiwi 2022-12-10 20:29  
Hon har inte bara varit väldigt frikostig med redigeringen. Det visar sig nu även att bilderna av snöleoparderna tillhör en helt annan fotograf, som inte har blivit tillfrågad om användningen. Bluff från början till slut.
Björn Birkehammar 2022-12-10 20:37  
Hrm....påminner om.....hrm....
acke 2022-12-10 21:35
Ja, det påminner om flera tidigare fall. Det senaste svenska fallet var väl Björn Persson, som också förklarade sina manipulerade bilder med att han är ”konstfotograf” och därmed har full frihet att manipulera. Påminner om Kittiyas förklaring.
https://www.fotosidan.se/cldoc/fotografer/bjorn-persson-svarar-pa-kritiken-jag.htm
Björn Birkehammar 2022-12-10 22:46
Tänkte på någon annan, men det finns tydligen flera "kreativa" fotografer.
PMD 2022-12-10 23:04
Det intressanta är att varken BJörn Persson eller fotografen i ett tidigare mycket uppmärksammat svenskt fall talade om att bilderna var montage förrän någon/några hade analyserat dem och dragit slutsatsen att de var montage.

Lite åt det hållet tycks det kanske vara med Pawlowski också. I texten i rutan från Facebook ovan står det "I never stated my images were not edited anywhere", men det är faktiskt inte så intressant.

Frågan är snarare om hon tydligt i förväg berättade att några av hennes bilder var montage. Det är dock kanske en omodern fråga? Ska vi kanske numera utgå från att alla bilder är montage om inget annat sägs?

Pawlowskis beskrivning, citerad i artikeln ovan, av hur hon fotograferade snöleoparderna antyder dock att det inte handlar om montage. Avsiktlig eller oavsiktlig oklarhet?

Att Pawlowski har fått dödshot för sitt tilltag är dock under all kritik. Det är alldeles för lätt att hota andra på internet.
Sten-Åke Sändh 2022-12-12 05:15
Ja sedan samma typ av story telling som vi har hört förut ....

Hon nöjer sig inte med att göra bilderna utan ljuger även ihop en passande berättelse.

Bara det faktum att hon skuttar omkring på 5500 meter med tung utrustning borde fått juryn att dra öronen åt sig.

Är det inte dags snart att lägga naturfotopurismen i kistan och spika igen locket för gott? Varför fortsätta begapa sånt här? Inför fristil istället för nu borde väl vi väl ändå ha fått nog av den här typen av lögner och fördjugenhet
Graylingman 2022-12-10 21:09  
Känns igen på nåt sätt...
Tony Johansson 2022-12-10 21:15  
Ouuuch 😳😳😳 !
PeterWem 2022-12-11 11:39  
Råfiler är fortfarande svåra att manipulera. Har sett en manipulerad CR2-fil och där brast färginterpoleringen totalt. Tyvärr är det allt som ofta bara lågupplösta bilder man får ta del av.

Boken "The real owners of the planet" är en perfekt bok för den som vill bli bättre på att hitta manipulerade bilder och jag tycker den, förutom texten, är intressant ur den aspekten.
Sten-Åke Sändh 2022-12-12 05:24
Precis! Jag har föreslagit tvång på att använda DNG med tvång på både inbakad JPEG och RAW. Då borde man nog avskräcks de flesta.

Fotograf i känt annat redan omtalat svenskt fall brukar hävda att han bara tar bilder i JPEG och det kanske finns skäl för det för då finns ju ingen möjlighet att kolla mot hans RAW.

Varför skulle en naturfotograf i mördande konkurrens avstå från att efterbehandla i RAW? För att de har en dead line?
Terje Hellesø 2022-12-14 04:32
Spekulera inte nu igen om detta Sten-Åke. Du har fått så många svar från mig om detta, men du väljer att fortsätta spekulera. Jag har alltid fotograferat i jpg, av skäl jag förklarat - inte av de skäl du här skriver!
Benganbus 2022-12-11 13:12  
Kul det här, snart kommer det väl bilder på en Yeti också! :)
acke 2022-12-11 13:18
Bilder på Yeti är helt OK. Det viktiga är bara att bilderna serveras utan falska förespeglingar. Helt OK att göra dem i Photoshop, så länge man inte ljuger ihop berättelser om att bilderna är äkta.
Normen inom naturfotografi är fortfarande att bilder förväntas vara äkta, om inget annat uttryckligen sägs.
Wolfgang 2022-12-11 13:21  
Man får se upp, när någon bild är för perfekt! När vi nu fortfarande reagerar mot sådan manipulation, så kommer säkert en ny generation att tycka att det är helt okay, eftersom den har vant sig vid all AI som finns i mobiltelefoner.
Johan Ericson 2022-12-12 14:35  
Den intressanta frågan - förutom den rena bildmanipulationen med tillhörande bildstöld - är om fotografen verkligen existerar? Om man läser artikeln i Alpine som nämns ( https://alpinemag.com/fake-snow-leopard-photomontage-spread-around-world-kittiya-pawlowski/ ) så framkommer det ju att även "Kittiyas" profilbild är manipulerad. Och att hennes hemsida såväl som socialmedia-konton är nya och i princip bara innehåller de aktuella fotona samt några rese/reportage-bilder från Nepal. Det äldsta materialet är från 2021. En Googling ger ingen ytterligare relevant info - inte heller om det som hon uppger i sitt"CV". Det är som hon lyckats leva fram till nu utan några som helst digitala avtryck - vilket ju är svårt för en fotograf som säger sig svunnit priser och blivit publicerad...
Ser vi början på en trend med "fake" fotografer a la Spotifys fake artister? ( https://www.musicbusinessworldwide.com/remember-spotify-fake-artist-theyre-still-going-strong-and-still-attracting-scandal/ )
Om så - vilka är det som tjänar på att skapa dessa fejkade profiler? Och hur vanligt är det? Finns det tex sådana här på Fotosidan?
acke 2022-12-12 14:56
Att det finns, och har funnits, fejkade medlemsprofiler på FS, det är jag helt övertygad om. Ofta väljer de väldigt vanliga Svensson-namn som är svåra att spåra på sociala medier.
Otto Graf 2022-12-13 11:34
Tänkte detsamma. Väldigt grund sida. Någon vill fotovärlden att gå bananas?
Terje Hellesø 2022-12-14 04:29
Fejkprofiler finns och har funnits, flera av dessa har skrivit negativt om mig på Fotosidan, vissa stort sett enbart om mig. De flesta med vanliga namn dom är svåra att spåra.
Johan Ericson 2022-12-15 10:13
Startade en diskussionstråd utifrån detta:
https://www.fotosidan.se/forum/threads/fejkade-eller-fejkande-fotografer-varför-skapa-en-fotograf-som-inte-finns.178068/
Tänker att ämnet är intressant och värt att "vädra" lite....
karl_larsson 2022-12-13 19:17  
Ha ha ha en Terje, varför kan ni int skriva det?
Terje Hellesø 2022-12-14 04:23
Det vet jag inte, men det kan vara för att de skrivits några kilometrar redan om det i olika sammanhang. Något har varit sant, mycket har varit spekulationer och vissa detaljer har varit rena lögner om mig. Jag erkände redan då, har förklarat - och valde att fortsätta som naturfotograf. Några tyckte det var fel, andra att det var rätt - mycket för att jag i övrigt har en lång karriär före det jag gjorde, och numera även efter det jag gjorde. Och kan därför vila min karriär på mycket annat.

Jag känner däremot inte alls till denna fotograf, men det var fina bilder på snöleoparden. Naturfoto är för mig en konstart, har aldrig varit något annat. Ingen sport, inget att jämföra med journalistik/pressfoto. Det är ett bildskapande.

Alla vi andra har något viktigt att lära oss; sortera, undvika att spekulera, undvika hoppa på hatkampanjer, göra egna bedömningar. Se foto för vad det är.

Efter 11 år kan jag fortfarande få läsa kommentarer och få idiotkommentarer från andra som egentligen inte vet något. Ibland från sådana som knappt hade börjat fotografera då. Människan är en fascinerande djurart! 😊
karl_larsson 2022-12-14 13:59
Ha ha ha ha …..
ja va skall vi börja….
Lilla lilla Terje, du har själv som vuxen valt att manipulera bilder utan att tydligt säga detta. Att du dessutom verkar ha varit och helt tydligt är otrevlig visar på ett sätt att se på världen som jag inte delar. Det är såklart bara pinsamt och tragiskt beteende. Men så är det att vara en sådan typ av individ.
Du kommer att bli ihågkommen för detta, å det är juh alltid något såhär i baksprgeln.
Terje Hellesø 2022-12-14 16:05
I allt detta har jag nog inte varit den otrevlige, det tar inte lång tid om man botaniserar genom allt som skrivits om mig. Läs gärna också hur du själv skriver nu.
Wolfgang 2022-12-15 13:07
Karl Larsson, jag har läst alla vidriga personangrepp på Terje när det begav sig som var mycket värre än några lokatter som hade sprungit vilse i någon bild! För mig en ickehändelse som dessutom ska glömmas efter så pass många år! I dagens läge har vi bekymmer av en helt annan kaliber!
Jag har 2 värdefulla fotoböcker av Terje som jag har lärt mig mer av än av alla fototidningar som jag har läst under årens lopp!
Jag uppfattar Ditt personangrepp på Terje som kränkande!
Terje Hellesø 2022-12-18 12:03
Wolfgang: Tack så mycket! ❤️
JerryN 2022-12-29 00:07
Och vad kommer du själv vara hågkommen för?

Merläsning

ANNONS