Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Begagnade objektiv – risker och möjligheter

Begagnade objektiv – risker och möjligheter

En väg att hitta de objektiv som passar en bäst är att handla begagnat. Vad bör man tänka på, finns det några risker och hur kan man i sådana fall undvika dem bäst?

Dessutom: Är det en bra idé att alltid ha ett uv-filter på objektivet som skydd mot skador? Och vilken nytta gör ett motljusskydd?

I studion: Martin Agfors och Magnus Fröderberg. Programleder gör Göran Segeholm. Publicerad 2015-05-05. Läst av 12182 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2015-05-05 08:04   bentelkalb
Bra och intressant pod med tips att tänka på.

Själv har jag aldrig köpt begagnat och kommer nog inte att göra det. Anledningen är enkel, jag tycker den begagnade optiken ofta ligger ganska högt prismässigt jämfört med ny. Skillnaden i pris blir inte tillräckligt stor för att väga upp fördelen med att få ny optik med garanti. Så ofta köper jag inte optik att jag tycker det är värt att gambla för en relativt liten prisskillnad sett över tid.

Möjligen att jag skulle köpa ett objektiv begagnat om det var något av en specialare som jag kommer att använda väldigt sällan, snarare än en arbetshäst. Nu har jag i alla fall en del tips att tänka på om det skulle ske :)
Elias E 2015-05-07 22:40
Å andra sidan så är det svårt att ha sönder ett objektiv, föutom det självklara. Förutsatt att glaset är felfritt, bländarringen funkar etc. så fungerar det. Därför tvivlar jag något på att garanti är helt nödvändigt, iaf inte för mig, eftersom man så länge man inte tappar, slår till, blöter ner etc. objektivet så bör det vara OK. Kamerorna i sig, däremot, kan ju gå sönder mer "spontant", då de innehåller mer komplex teknik.
bentelkalb 2015-05-08 06:42
Garanti är inte helt nödvändig, men jag har haft ny optik som har slutat att fungera, som min 105mm. DÅ var det tur att jag hade garanti, annars hade det blivit dyrt.

Men det främsta skälet, prisskillnaden är liten, och jag säljer ju aldrig mina objektiv, varför skulle jag det? Så om jag sparar ett par tusen spänn på en 10 års period...... spelar inte så stor roll. Då har jag hellre nytt. Då pratar jag "vanlig" optik i prisklassen upp till 20 000. Skulle jag köpa en 500mm eller så där nypris ligger på 75 000, så blir såklart läget ett helt annat. Så det handlar såklart om vilken optik vi pratar om.
2015-05-05 08:35   Benganbus
Jag har alltid köpt begagnat, vad gäller objektiv i alla fall.
I alla fall från 1964...
Men vänta nu, tror jag blev "pålurad" en vidvinkel, en Zeiss 2/35 mm, till Leican för några år sedan, nåja undantaget bekräftar regeln! :)
2015-05-05 11:55   Tony johansson
Skulle gärna ha möjligheten att kunna ladda ner och ha med i mobilen :). Jag vet att det finns en möjlighet att lyssna streamat ,men jag har ganska begränsat med data att leka med.
Svar från froderberg 2015-05-05 13:12
I rutan "Så här lyssnar du" lägger vi alltid en länk till ljudfilen.

Här är länken: http://rss.acast.com/fotosidan/-22begagnadeobjektiv-riskerochmojligheter/media.mp3
Tony johansson 2015-05-07 12:40
Tack för det, Magnus.
2015-05-05 13:58   abob
Linsöverstrålning heter det väl? Flares alltså
2015-05-05 14:04   A.Dent
Jag har köpt allt utom kit-objektiven begagnade. Nio AF-objektiv utan några fel och ett 15-20år gammalt 50mm för 300kr som det kom olja på bländarlamellerna efter några veckor.
Hur många äldre manuella objektiv är över 20st, troligen har jag en släng av GAS (Gear Acquisition Syndrome) ;-)
Jag varnar er, det är beroendeframkallande med begagnat.
2015-05-05 15:16   Måns H
Utmärkta råd, men det är ju postorder som är spännande!

Att kolla linser på oändlighet är en bra idé också då man skaffar sig glasögon.

Optikerns lilla provrum ger med spegelhjälp 4-5 meter. Det räcker inte. Jag har lärt mig att från början be om att få slutjustering ute på gatan och då tittar jag på nånting riktigt långt bort. För det mesta har styrkan då behövt ändras ett halvt steg.
2015-05-05 15:19   Alf Johansson
Jag gör som Göran, skippar motljusskyddet om det är i vägen och har alltid högklassiga uv-filter. Har aldrig märkt att de bästa filtren påverkar i någon negativ mening. Dåliga filter däremot är ju hopplösa. Tycker ni kunde fördjupa detta med fokus på olika avstånd och fokusskift lite. En annan sak som har delvis bäring på detta är ju det faktum att ett ljusstarkare objektiv aldrig blir lika välkorrigerat som ett ljussvagare om man har ungefär samma byggkvalitet. Många verkar ju leva i villfarelsen att ett ljusstarkare objektiv är bättre när det i själva verket ofta är tvärt om, dessutom brukar ljussvagare objektiv vara mer homogena vid olika avstånd. Om man skall göra till exempel en normal f/1,4 blir det mycket dyrare än ett f/2,0 om det skall vara optiskt lika bra.
2015-05-05 18:45   fotodiggaren
Mycket bra info, en del var flera saker jag inte kände till. Jag har köpt några fasta objektiv begagnat och aldrig blivit besviken.
2015-05-05 20:39   Der Steppenwolf
UV filter är skräp. UV filtrering är inbyggd på alla digitala sensorer så att lägga ytterligare en bit glas framför den från fabriken är bortom all logik och sans.
Angående begagnade objektiv har jag handlat ett stort antal sådana och antingen genom någon slump eller fantastiskt tur bokstavligen aldrig haft ett
enda problem med någon av dessa. Jag har faktiskt haft mer otur med nya objektiv(har lämnat in en del för justering osv). Så mitt råd utifrån mina erfarenheter är att prova. Man kan göra riktiga klipp och man förlorar knappast några pengar då man kan alltid sälja optiken vidare.
Alf Johansson 2015-05-05 21:17
Jag tycker inte att uv-filter är skräp.
bentelkalb 2015-05-06 13:10
Det är nog få som sätter på UV-filter för att stoppa UV-strålning, de gör det nog för att skydda linsen, även om jag själv i princip aldrig använder det.
Der Steppenwolf 2015-05-07 12:39
@Leif Nilsson
Jag undrar isf vad är det dessa människor gör med sina objektiv ? Har aldrig under 15 år av fotograferande i alla slags miljöer råkat repa eller slå sönder linsen.
Der Steppenwolf 2015-05-07 12:42
@Alf Johansson
UV filter finns inbyggd i sensor. Du verkar vara en kille som har hängslen OCH en bälte på...Du vet ifall att eller hur ?
Att dina UV filter försämrar bildkvalitet samt är onödiga både ur en teknisk samt ekonomisk vinkel spelar väl ingen roll för dig och det är helt upp till dig. Själv skulle jag aldrig slänga pengarna i sjön genom att betala för något jag redan har och som försämrar min objektivs bildkvalitet.
Alf Johansson 2015-05-07 13:13
Att man ser någon skillnad i praktiken på bilderna om man använder bra filter är skitsnack. Om sensorn har uvfilter spelar inte så stor roll eftersom jag plåtar med film. Att jag inte vill ha skador på frontlinsen, även om risken är liten, är mitt avgörande inte ditt. Och jag använder inte heller uvfilter på mina billiga gluggar där filtren skulle kosta en stor del av objektivet som på de gluggar du tydligen kör med.

Men som sagt att man skulle se skillnad på bilderna om man kör med bra filter är mest snack, jag har jämfört så jag vet. Det kokar då ned till om man anser att det är värt att skydda frontlinsen eller inte, till exempel att man slipper putsa den hela tiden. Du får göra din bedömning så gör jag min.
A.Dent 2015-05-07 18:05
I motljus och i kväll/natt bilder med små ljuskällor är det nästan omöjligt att undvika fula reflexer om man har UV-filter på.
2015-05-06 15:08   snap01
varför slänga ut massa pengar på kvalitet optik o sedan sätta på ett uv filter som alltid försämrar bildkvaliten frågan är bara hur mycket. Om man tror att uv filter är något universal skydd för repor så är dt bättre att ha en bra försäkring.

Om man lyckas med bedriften att repa gluggen så syns det sällan på en bild men det är bra för återförsäljarna alla nojjiga uv användare för det är bra marginal på filter inte alls lika prispressat som optik o kameror så kör ni med uv filter jag har alltid avstått oavsett hur mycket optiken kostar.
2015-05-06 18:31   Damm på sensorn
Tänkte själv köpa ett nytt 85 1.8G men köpte istället ett beg Nikon 85 1.4G. Hade det ett år och sålde sen för samma pengar som jag köpte det för. På nyare optik är inköpskvitto och låda guld värt.
2015-05-06 22:49   janwenall
Jag har köpt många begagnade objektiv (samt kameror och blixtrar), både privat och till jobbet. Helnöjd. Fast jag köper uteslutande från firmor (Scandinavian Photo mest) och får garanti plus att jag vet att jag inte köper stöldgods. Har bara en gång fått undermålig produkt, men den bytte Scandinavian Photo ut omedelbart till ingen kostnad för mig. Jag har en god fotoutrustning som gissningsvis kostat mindre än 50% av nypriset. Jag rekommenderar köp av begagnat, men man måste ju veta vad man letar efter och hålla utkik noga. Samt bevaka prisbilden. Jag vet oftast exakt vad jag letar efter och slår till omedelbart när rätt prylar dyker upp. Godbitarna går åt snabbt.
2015-05-10 20:40   jkm
Intressant! Köper (och säljer...) gärna beggat. Senaste fyndet är en Nikkor 50 mm f 2 för 200 spänn. Gluggen är i nyskick och ett fantastiskt bra objektiv.
Sen när det gäller filter tycker jag att jag får mindre reflexer, ströljus och andra konstigheter utan UV filter? Men som frontlinsskydd är det ju bra såklart... Ha det gött!
2015-05-10 23:50   Khalad
Kör Sony fullformat, a99 och A7S. Alla mina riktigt bra objektiv är köpta begagnade, dessutom som jag tycker till mkt bra priser. Mina favoriter i särklass till 99:an med A-fattning är Carl Zeiss/Sony 135/1,8 resp samma tillverkares vidvinkelzoom 16-35/2,8. Båda i absolut nyskick och jag betalade 10' för 135:an som ny kostar 16900 och 7' för vidvibkelzoomen som också kostar 16900 ny. Ngn tyckte det var liten skillnad mln ny o begagnad, jag sparade ca 17000 på dessa två och tycker det är massor av pengar. Har dessutom en begagnad Sony 79-200/2,8 G, också köpt för 10' mot ny 17000. Den senare har skador på metallhöljet efter att ha tappats i golvet men var servad efter det av Sony Frankrike och fungerar alldeles utmärkt. Bara på dess tre har jag sparat ca 25000:- till A7S har jag dessutom en begagnad 24-70/4 som jag köpte för 7' mot tror jag 12' för en ny, bra allroundoptik men inte i klass med dom tre a-objektiven. Enda nya optiken jag köpt på senare år var Tamrons nya 24-70/2,8 för A-fattning och som ansetts som mkt bra och mkt prisvärd
Svar från froderberg 2015-05-11 00:19
Du har helt rätt, men ändrar alla fall är inte lika. För lite billigare objektiv finns risken att en eventuell reparation kostar mer än det man spar på att handla begagnat.

För yrkesfotografer blir det ofta liten skillnad mellan nypriset ex moms och begagnatpriset (utan moms) från en privatperson. Den lilla skillnaden ska då vägas mot slitage och förlorad garantitid.
Khalad 2015-05-11 11:46
Finns väl inget rätt el fel här, jag vill bara berätta att jag har goda erfarenheter av att köpa obj begagnat och till bra priser. Självklart uttalar jag mig som amatör, att yrkesverksamma har andra utgångspunkter är ju givet.
Kan lägga till att alla de begagnade obj jag köpt fungerar oklanderligt medan jag fått reparera två av dom som köpts som nya, dels ett Zeiss 16-80 för APS-C där ytterringen för fokusering lossnade (limmad), dels ett Sigma 100-400 som jag köpt nytt för 10000 där drevet för autofokusen lossnade, i båda fallen reparationer för nånstans ett par tusen./ Björn T
2015-05-11 18:58   esbtse
Bra podcast
Blev lurad på en 28-70/2.8 ZOOM. sedan dess köper jag nytt
Kent Helgesson 2015-05-18 23:08
Jag har precis nyligen plockat isär ett Nikon 18-70 och ett 18-55 pga totalhaveri.

Att köpa dessa gluggar beg skulle inte inte finnas i min bok iaf.
Köper man nytt har man åtm. garanti. Dessutom känns det rätt ok att komma hem och öppna kartongen med det nya objektivet ;-)

Fler avsnitt

1 2 3 ... 9 Nästa 

Poddradio: Profoto

Vem är framtidens proffsfotograf och hur marknadsför man sig för dem? Vi pratar med Anders Hedebark, VD och huvudägare i Profoto om trender och marknadskommunikation. Läs mer... 8

Poddradio: Naturfotosnack

Tre naturfotografer, Janos Jurka, Hans Ring och Therese Enlund, pratar naturfoto. Inspelat på Naturfotodagen i Västerås. Läs mer... 1

Poddradio: Tre nya proffskameror

Inför sommar-OS lanserar de tre stora kameratillverkarna varsin ny toppmodell. Vi snackar proffskameror och vad sådana måste klara av. Vi pratar också om några av de senaste proffsobjektiven. Läs mer... 6

Poddradio: Senaste prylarna

Magnus och Martin snackar sig igenom alla nya kameror och objektiv som lanserats sedan det senaste poddavsnittet i slutet av våren. Det visade sig vara en ansenlig mängd. Läs mer... 4

War photographer James Nachtwey

Intervju på engelska med James Nachtwey, världens främste krigsfotograf de senaste decennierna. Läs mer... 3

Framtidens fototeknik

Fotosidans tekniske redaktör Martin Agfors berättar om vad vi kan vänta oss av fototekniken i framtiden. Läs mer...

Juridik för hobbyfotografer

Juristen Thomas Riesler på Svenska Fotografers Förbund förklarar hur de senaste lagarna påverkar hobbyfotografer. Riskerar vi att bryta mot GDPR eller lagen om kränkande fotografering? Läs mer... 4

Poddradio om mobilkameror

Vi pratar om mobilkamerornas utveckling och framtid i allmänhet och om nya Huawei P30 Pro i synnerhet. Läs mer... 6

Kom igång med gatufoto

Våren är sakta i antågande och återigen börjar det bli mera liv och rörelse på gator och torg. Då passar det utmärkt att ge sig ut med sin kamera för att ägna sig åt gatufoto. Läs mer...

Poddradio om Fujifilm

Magnus och Martin pratar om Fujifilm. Varför har de två olika sensorformat? Hur lyckades Fujifilm slå sig in på kameramarknaden när Samsung misslyckades? Läs mer... 10
1 2 3 ... 9 Nästa 

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar