Annons

Annons
Artiklar > Måste man gå fotoutbildning?

Måste man gå fotoutbildning?

John Hallmén och Emma Svensson. Foto: Göran Segeholm

 

Är utbildning en förutsättning för att nå framgång som fotograf? Vi bjöd in två självlärda fotografer till studion - naturfotografen John Hallmén och rock-, mode- och reklamfotografen Emma Svensson för att ta del av deras erfarenheter.

Frågan om yrkesutbildningar för fotografer aktualiserades när staten i slutet av januari drog tillbaka sitt stöd till två omtyckta fotoutbildningar, med hänvisning till att arbetsmarknaden är mättad. Kritiker hävdade att utbildningar krävs för att vi ska få fram nya, duktiga fotografer.

Emma Svensson är självlärd, men anlitar främst assistenter med gedigen utbildning. För naturfotografer är förhållandena annorlunda än för kommersiella fotografer, vilket John Hallmén berättar om. I studion finns även, som vanligt, Göran Segeholm och Magnus Fröderberg – båda självlärda fotografer.

Tidigare avsnitt

Avsnitt 9 – Fotogram - ta snygga bilder utan kamera

Avsnitt 8 – Vilka bilder är bäst? Så resonerar Årets bild-juryn

Avsnitt 7 – Kom igång med gatufoto!

Avsnitt 6 – Så fungerar Creative commons-licenser

Avsnitt 5 – Tips inför kameraköpet 2015

Avsnitt 4 om upphovsrätt och priset på en bild.

Avsnitt 3 om stimulerande fotoprojekt och julklappar åt fotografer

Avsnitt 2 om framtidens kameror och TT:s stora fotopris.

Avsnitt 1 om oskäliga villkor för fototävlingar och om att fotoböcker blivit populära.

Du kan även lyssna på Fotosidans Poddradio genom Itunes.Publicerad 2015-02-05.

6 Kommentarer

misha.pedan 2015-02-06 22:51  
vi ska prata om vegetarisk mat, darför bjudit vi två köttätare till samtalet...
Vaionixx 2015-02-08 12:05
Det brukar väl vara de som är utbildade som känner sig hotade av självlärda trots att en utbildning inte alls behöver göra en bättre att utföra ett jobb. IT är ett väldigt bra exempel på att Universitet/högskoleutbildning inte är "THE SHIT" eftersom majoriteten är det och det är så mycket skit som sker är bevis nog på att de som har gått yh/ky och självlärda i många fall kan göra jobbet bättre. Anser inte att utbildning inom kreativa arbeten ens är nödvändiga för min erfarenhet säger att då låser man in sig i vad som är "rätt" för det är vad skolan ha sagt, men är man självlärd tänker man oftast utanför boxen för att uppnå de man vill. Med det sagt så är inte en utbildning något dåligt att ha bakom sig.
esbtse 2015-02-07 17:58  
Vettigt program.
Själv är jag en kombination av kurser och självstudier. Fast jag är inte framgångsrik snarare framgångrik i att misslyckas som fotograf.
/Thomas
esbtse 2015-02-08 19:46
Håller med om färgkorrigering är ovant. Det är mitt mål i teknikväg i år att lära mig detta. Fotografiskt arbetar jag med nattfoto just nu.
Peter Holgersson 2015-02-12 09:54  
Kul att höra entreprenören Emma i detta avsnitt och strax efteråt se hennes team in action på Bosön!
Yupiteru 2015-02-22 10:33  
Tyvärr är det ju också så att arrangörerna blir allt mer restriktiva med ackreditering. Med andra ord blir det svårt att få en chans att "slå igenom". Jag tror att det, precis som i emmas berättelse, krävs nästan osannolik tur för att lyckas idag.

Fler avsnitt

1 2 3 ... 13 Nästa 
1 2 3 ... 13 Nästa 
ANNONS