Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Martin Parr: orakel, underhållare eller elitist?

Martin Parr: orakel, underhållare eller elitist?

Jens Lasthein. Foto: Göran Segeholm

 

I veckans poddradio tar Göran Segeholm med hjälp av gatufotografen Jens Lasthein en närmare titt på en av fixstjärnorna i vårt fotografiska universum, den engelske fotografen Martin Parr, aktuell med en stor utställning på Fotografiska i Stockholm.

Göran och Jens tar upp några av de vanligaste frågorna som brukar ställas när Martin Parr kommer på tal: Vad har han betytt för fotografins utveckling? Är han en kall elitist som ser ner på dem han fotograferar? Var han som bäst i början av sin karriär?


From Small World, Acropolis, Athens, Greece, 1991
© Martin Parr / Magnum PhotosPublicerad 2015-03-26. Läst av 5664 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2015-03-27 15:54   Alf Johansson
Jag tillhör nog dem som tycker att hans riktigt tidiga arbeten var bäst. Sedan känner jag det som om han ironiserar över människor och skrattar åt dem i stället för med dem vilket jag har svårt för. Jämför till exempel med Elliott Erwitt som jag tycker kan vara lika tydlig med sitt budskap utan att håna individen.

Men jag vet ju att Parr är närmast en Gud för många, så detta är bara mina åsikter.
gors 2015-03-27 16:12
Jag tycker mig märka att många som helgonförklarar Parr oftare refererar till hans tidigare bilder än de senare. Själv saknade jag bilder ur hans tidiga svartvita serie "Bad Weather". De hade varit kul att se.

Men alla, oavsett smak, tycks ha något att tacka Martin Parr för – om inte hans bilder så i alla fall hans arbete som kritiker och teoretiker. Blir aldrig tråkigt med honom.
luminousoctaves 2015-03-27 17:15
Jag tycker att Parr fortfarande håller hög klass. Han är ju fenomenal som samtidsskildrare, men det är först tio-femton år efter att hans bilder är tagna som de verkligen går in i betraktaren. Därför är det svårt att bedöma hans senaste projekt på samma villkor som "The Last Resort" och "Prefab" (som ju är mycket nostalgi i dag... både fototekniskt och tematiskt).

Om man ska köpa en enda bok av Martin Parr tycker jag att det är retrospektiven "Martin Parr" utgiven på Phaidon för ett par år sedan. Helt fantastisk bok. För en gångs skull inte bara en telefonkatalog med alla "bra" bilder, utan en välbalanserad och pedagogisk genomgång av hela Parrs arbete. Med bra texter. Ovanligt.

Jag gillar också hans tidiga svartvita bilder. De borde lyftas fram oftare. Fick de ta plats på utställningen på Fotografiska?

Det här med att han är cynisk/kall eller inte tycker jag är en icke-diskussion som säger mer om den allmänna självbilden bland fotografer. Vi exploaterar vår omvärld. Punkt. Och att Bresson m.fl. en gång i tiden inte ville ha in Parr på Magnum säger väldigt mycket om svansföringen och humorlösheten som regerade där då.

För mig är Parr på topp-tre-listan över världens viktigaste fotopersonligheter, en snubbe med massor av makt men också en rejäl dos självdistans. Ovanlig kombo.
Alf Johansson 2015-03-27 17:32
För mig har Parr varit totalt betydelselös, men det betyder ju inte att han kan betyda allt för någon annan. Jag gillar personligen inte när man hänger ut folk och nedgraderar dem till idioter eller något annat i sina bilder, men detta innebär ju inte att jag inte tycker att du får tycka att detta är ok. Förmodligen beror det på att vi har en ganska olika syn på och respekt för våra medmänniskor.
luminousoctaves 2015-03-27 17:39
Hehe... Alf, det är så uppenbart att du försöker provocera mig in i en diskussion om vad som är respektlös/respektfull fotografi.

Jag nöjer mig med att konstatera att smaken är olika. :)
gors 2015-03-27 17:43
Erik, jag blir ju väldigt nyfiken på att höra vilka de övriga två är i din topptre-lista.
luminousoctaves 2015-03-27 17:47
Jag och jag.
(Saknar självdistans)

Nej, det varierar givetvis med tiden, men Susan Sontag är svår att inte ta med i topp-tre-listan. Och just nu är jag helt såld på Alex Webb.
2015-03-27 19:10   Alf Johansson
Göran, det är nog bra om du klargör att din bild är på Jens och inte Parr, tror att en del kan missa det annars. :)
gors 2015-03-27 22:13
Bra poäng. Vidarebefordrar till personer med redigeringsprivilegier.
2015-03-27 21:43   Lars Nordström
Tråden från Martin Parr till Lars Tunbjörk är tydlig, och från Lars Tunbjörk till teveserien Ullared. Det kanske inte är så snällt att säga, men jag tycker det är korrekt. Jag tyckte dessutom om Ullared innan den blev alltför stereotyp, och en parodi på sig själv.
Martin Parr påminner förresten en hel del om 60-talets popkonst, som Claes Oldenburg som gjorde statyer föreställande till exempel hamburgare och en gigantisk klädnypa.
Som en "dammsugare" av samtidens företeelser och av och till analytiker av detta tycker jag Martin Parr definitivt spelar en viktig roll.
2015-03-30 14:47   Johan Pihl
Tack för ett intressant, och mycket bra avsnitt om Martin Parr.
2015-03-31 19:58   esbtse
Extremt tråkig utställning på fotografiska. Minns att jag tyckte bättre om utställningen på kulturhuset för några år sedan.
luminousoctaves 2015-04-01 01:04
Har hört av andra att Kulturhusets Parr-utställning var riktigt bra. Vad var dåligt med Fotografiskas?
esbtse 2015-04-02 13:22
Den på kulturhuset var mer genomtänkt och visade flera sidor av Parr.
Jag tycker att fotografiska slarvade bort sin utställning. Kanske det behövs nya krafter i fotografiska. Det blir extremt förutsägbart att enbart utgå från PK och feministiska grunder.

Fler avsnitt

1 2 3 ... 9 Nästa 

Poddradio: Profoto

Vem är framtidens proffsfotograf och hur marknadsför man sig för dem? Vi pratar med Anders Hedebark, VD och huvudägare i Profoto om trender och marknadskommunikation. Läs mer... 8

Poddradio: Naturfotosnack

Tre naturfotografer, Janos Jurka, Hans Ring och Therese Enlund, pratar naturfoto. Inspelat på Naturfotodagen i Västerås. Läs mer... 1

Poddradio: Tre nya proffskameror

Inför sommar-OS lanserar de tre stora kameratillverkarna varsin ny toppmodell. Vi snackar proffskameror och vad sådana måste klara av. Vi pratar också om några av de senaste proffsobjektiven. Läs mer... 6

Poddradio: Senaste prylarna

Magnus och Martin snackar sig igenom alla nya kameror och objektiv som lanserats sedan det senaste poddavsnittet i slutet av våren. Det visade sig vara en ansenlig mängd. Läs mer... 4

War photographer James Nachtwey

Intervju på engelska med James Nachtwey, världens främste krigsfotograf de senaste decennierna. Läs mer... 3

Framtidens fototeknik

Fotosidans tekniske redaktör Martin Agfors berättar om vad vi kan vänta oss av fototekniken i framtiden. Läs mer...

Juridik för hobbyfotografer

Juristen Thomas Riesler på Svenska Fotografers Förbund förklarar hur de senaste lagarna påverkar hobbyfotografer. Riskerar vi att bryta mot GDPR eller lagen om kränkande fotografering? Läs mer... 4

Poddradio om mobilkameror

Vi pratar om mobilkamerornas utveckling och framtid i allmänhet och om nya Huawei P30 Pro i synnerhet. Läs mer... 6

Kom igång med gatufoto

Våren är sakta i antågande och återigen börjar det bli mera liv och rörelse på gator och torg. Då passar det utmärkt att ge sig ut med sin kamera för att ägna sig åt gatufoto. Läs mer...

Poddradio om Fujifilm

Magnus och Martin pratar om Fujifilm. Varför har de två olika sensorformat? Hur lyckades Fujifilm slå sig in på kameramarknaden när Samsung misslyckades? Läs mer... 10
1 2 3 ... 9 Nästa 

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar