Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons

Proffsfoto

Artiklar > Hoya-filter för skarpare landskapsbilder

Hoya-filter för skarpare landskapsbilder

Hoya har tagit fram ett avancerat filter som tar bort UV- och IR-ljus för den som vill få skarpare landskapsbilder. Men vi måste höja ett varningens finger!

Många använder UV-filter på sina objektiv, främst som skydd. Hoyas nya UV- och IR-cut-filter uppges ge en effektivare blockering av ultraviolett ljus. Hoya menar att deras nya ska minska det atmosfäriska dis som kan drabba landskapsbilder bättre än vanliga UV-filter.

Att IR-ljus kan påverka bilderna vet alla som provat en Leica M8. Svarta kläder kunde lätt bli lila om man inte använde IR-cut-filter. Förklaringen var att Leica M8 har ett svagare inbyggt IR-cut-filter än andra kameror. Hoya menar att deras filter ska ge extra rena färger.

Proffsfotos tekniske redaktör Martin Agfors höjer ett varningens finger.
– Det här är ett specialfilter för den som vill blir av med ett specifikt problem och som vet varför problemet uppstår. Filtren framför sensorerna i kameran är inte konstruerade av en slump. Färginformation utanför det synliga spektrat kan behövas för att kameran ska  bedöma de synliga färgerna korrekt.

Det kan alltså uppstå andra problem om man använder ett sådant här filter slentrianmässigt.Publicerad 2012-09-05. Läst av 18143 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2012-09-05 14:11   Morphen
Ett litet test vore väl på sin plats? Så man kan jämföra fördelar och nackdelar...
2012-09-05 15:22   xandx
Jag väntar på ett Ansel Adams filter som gör mina bilder 100% perfekta att hängas upp på de bästa fotografiska utställningarna i världen. Just nu ser det mörkt ut!
cango 2012-09-05 15:36
Besvara kommentar från Jaroslaw Gibek:
"Just nu ser det mörkt ut!"

De kanske inte öppnat än! :-)
Nils Bergqvist 2012-09-05 17:46
Ansel Adams filter = Rödfilter.
http://fotogalleriet-i-skruv.blogspot.com
2012-09-05 16:26   Christer Törnkvist
Ett filter som gör bilderna skarpare! Och jag som gör allt för att få dom oskarpa :-)
seochtamed 2012-09-06 14:58
Det där löste Zeiss redan på tiotalet då de byggt för skarpa objektiv (för porträtt) softfiltret är moget.
2012-09-05 16:27   Lars Forslin
Hur är det med de violetta tonerna som kamerorna har så svårt att återge? Till exempel blir blommor i purpur (rödlila) blå istället för den riktiga färgen. Kan det hjälpas genom att plocka bort det uv-filter som man av slentrian har på gluggarna som skydd, eller hjälper det inget? Det man får göra idag är ju att förskjuta spektrat så att de blå tonerna återfår sin rödlila färg igen.

Men det här är ju ett rätt stort problem som det talas tyst om. Man tror kanske att kameratillverkarna har allt under kontroll idag, men så är faktiskt inte fallet och det här är något jag tycker ni skulle ta upp i en större artikel. Det hjälper inte att använda aRGB, ja det hjälper väl lite men det löser inte problemet. Vet inte om ProPhoto klarar dessa violetta toner, men har svårt att tro det eftersom kameran inte har några sensorer för kortare våglängder än B och violett bör ju vara kortare våglängder än så. Det finns ju sensorer för R och jag gissar då att kameran interpolerar färgerna mellan B och R. Dock är den röda komponenten ju långvågigare så jag gissar att det blir väldigt komplicerat med färger i detta område. När det gäller blommor så reflekterar ju dessa också mycket UV-ljus eftersom insekter ser detta ljus.
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1034&message=31922387&changemode=1)

Skulle det hjälpa att föra in fler färger i sensorerna? Sony jobbade ju med något som de kallade Emerald i sin F828, men det fick väl ingen efterföljare. I princip borde det väl bli exaktare färger ju fler olika färger man har på sensorerna? Kanske Martin kan reda ut detta?
2012-09-05 19:32   joroka
Heja Christer!!
2012-09-05 20:11   Linmajon
Förra århundradet diskuterades flitigt om det var ett UV eller IR-filter man skulle ha som skyddsfilter för frontlinsen. Tror de flesta valde UV, och de var BILLIGA.
UV-filter lär redan sitta framför sensorerna så det lär bli klart biligare att köpa ett IR så får man samma effekt. De här filtren är svindyra och jag ser det som ett försök att lura av okunniga personer så mycket pengar som möjligt.

För övrigt håller jag med Martin Agfors kommentar.
2012-09-05 20:22   ekfeldt
Jag hittade en länk som kanske sprider mer ljus över några frågor.
Här på thkphoto får man rätt mycket data och annan info:
http://www.thkphoto.com/hoya/products/generalfilters/uvircut/

Inköpsställen.
Amazon:
http://www.amazon.com/Hoya-UV-IR-Digital-Multi-Coated-Filter/dp/B006OIJTIG

B&H: (Mer inforrmation dessutom)
http://www.bhphotovideo.com/c/product/857381-REG/Hoya_A49UVIR_49_mm_UV_and.html

Cheers!
2012-09-05 20:33   raskolnikov
Vilka problem kan uppstå om man använder detta filter Slentrianmässigt? Oklart, artikeln handlar om filtret, så nämns Leican som har ett svagt sådant här filter och därav ger blå svarttoner och sedan nämns att det kan bli problem av detta filter. Vilka?
Makten 2012-09-05 21:36
Filtret ter sig tjockare om man tittar genom det i en flack vinkel, så om du använder ett dylikt på ett vidvinkelobjektiv så kommer du att få färgstick utåt hörnen. Redan på bilden ovan ser man att filtret har en svag cyanton som nog alla M8-ägare känner igen.

Jag skulle aldrig köpa ett sånt här filter till en modern kamera, då det framför sensorn gör ett utmärkt jobb i de flesta situationer. Det ställer till med mer problem än det tillför något vettigt.
Rickenbacker 2012-09-07 16:21
Reflexer, främst i motljus. Men det gäller alla UV-filter och annat onödigt krafs man sätter framför objektivet.
2012-09-05 21:35   hlse
Tror nog att de som på allvar funderar på att skaffa ett sånt här filter inte kommer att använda det slentrianmässigt utan just för det det är designat för.
Give us some credit, doh...
2012-09-05 22:10   xandx
Jag personligare tror att de skarpaste bilderna får man utan filter oavsett vad för filter. De flesta har något filter framför linsen för att skydda linsen och det är ok men jag har aldrig använt filter på en digitalkamera, dels att den snor ljus och att man får konstiga effekter i tex motljus.
2012-09-06 00:11   Der Steppenwolf
Använder ytterst sällan några filter, endast när bilden kräver det som tex vi långa exponeringar på dagen. Annars ser jag väldigt lite nytta av ha ytterliggare en bit glas mellan sensor och motivet.
För skydd använder jag objektivlock ;)
Xoffis 2012-09-10 00:51
Det är sällan ett förvaringsskydd man är ute efter, jag har filter för att jag ofta fotar tex motorsport då grus å annat kan komma farandes mot mig i hög hastighet, tilräckligt hög för att skada frontlinsen i objektivet, å jag vill ju inte ha ett lock ivägen när jag skall fota! =)
2012-09-07 10:02   Frilansare
Har sett priser runt 85 dollar för en 49 mm gänga, kan det stämma? Må väl :)
2012-09-07 22:29   Samuel Svensson
skulle också tippa på att man om man endast bryr sig om skärpa får bäst resultat helt utan filter.
2012-09-07 23:37   Tord S Eriksson
Hade problem med värmelamporna på en uteservering för några månader sedan, där alla blev högröda i ansiktet - enda sättet att lösa problemet var att göra bilderna svart-vita!

Då fanns bara skitdyra tyska filter, som också kombinerade IR- och UV-filtrering, så Hoyas är välkommet!
xandx 2012-09-09 16:57
Hue & saturation i Photoshop eller i Lightroom!

Merläsning

Ny ljusstark 85/1,4 för spegelfritt

Sigma har utvecklat ännu ett 85 mm f/1,4 Art för spegelfria systemkameror. Denna gång är konstruktionen betydligt mer kompakt. Läs mer... 1

Lång telezoom från Olympus

Olympus har tagit fram ett lättare och billigare alternativ för alla som tycker att deras 150-400/4,5 är för stor och dyr. Läs mer... 2

Sony A7S III – professionell satsning på 4K

Sony A7S III är främst en videokamera – men visar hur kommande stillbildskameror från Sony kommer att fungera. Läs mer... 38

Video-råformat med Panasonic Lumix S1H

Precis som Sony A7S III får Panasonic S1H möjlighet att lagra video i råformat. Panasonic utvecklar också möjlighet att använda flera av sina kameror som webbkamera. Läs mer...

Nikon utvecklar webcam-funktion för flera kameror

Covid-19-utbrottet har gjort att många möten hålls på nätet. Därför utvecklar nu Nikon webbkamera-stöd för många av sina befintliga kameramodeller. Läs mer... 3

Sony A7S III presenteras den 28 juli

Nu är det klart att efterträdaren till Sony A7S II kommer att heta A7S III. Kameran presenteras den 28 juli klockan 16.00. Ryktena talar om en hel del spännande specifikationer. Läs mer... 2

Lång telezoom och konvertrar för Canon RF

Canon RF 100-500 mm f/4,5-7,1L IS USM och de nya två telekonvertrarna har tidigare aviserats, men är nu klara för produktion och försäljning. Läs mer... 3

Ljusstark extrem vidvinkelzoom från Sony

Sony kompletterar omtyckta FE 12-24 mm f/4 G med en ljusstarkare proffsversion: FE 12-24 mm f/2,8 GM. Det kan passa för såväl reportage som astrofoto. Läs mer... 5

Olympus berättar mer om kommande objektiv

Olympus har uppdaterat sin produktplan för kommande objektiv och berättar mer om sin nya supertelezoom. Läs mer... 5

Canon anordnar liveevent – största lanseringen någonsin

Är det äntligen dags för lansering av Canon Eos R5? Läs mer... 3

Fler funktioner till Fujifilms GFX-serie

Fujifilm adderar en rad nya funktioner till sin mellanformatsserie GFX. Bland annat nya filmsimuleringslägen, ny AF-funktion, mer avancerad fjärrstyrning, fler videofunktioner med mera. Läs mer...

Ny vidvinkel till Fujifilm GFX

Helt i linje med sin tidigare offentliggjorda produktplan har Fujifilm lanserat en ny vidvinkel som fyller ut mellanrummet mellan de två befintliga fasta vidvinklarna. Läs mer...

Ny Sony A7S kommer snart

Det kommer snart en efterträdare till Sony A7S II. Sonychefen Kenji Tanaka berättar mer om den kommande kameran i en intervju. Läs mer... 9

187 megapixel med Leica SL2

Leica SL2 får genom en uppdatering till firmware-version 2.0 möjlighet att ta högupplösta med 187 megapixel. Läs mer... 2

Test: Fujifilm X-T4 – Nära fulländning?

Plus Fujifilm fortsätter pricka av vår önskelista och nya X-T4 har fått den mest önskade funktionen: inbyggd bildstabilisering. Tillsammans med snabb serietagning, ny tyst slutare och mycket avancerade videofunktioner börjar vi få svårt att hitta punkter att förbättra. Läs mer... 14

Nya drönarregler skjuts fram till årsskiftet

Nya EU-anpassade regler för drönare skulle införas den 1 juli 2020. Transportstyrelsen meddelar nu att de reglerna skjuts fram sex månader på grund av coronapandemin. Läs mer... 9

Äntligen är Pentax nya 85/1,4 klar

HD Pentax-D FA★ 85 mm f/1,4 ED SDM AW är ett nytt bidrag till Pentax Star-serien – en uppsättning objektiv med extra hög optisk prestanda. Läs mer... 8

UV-hus till Olympus E-M1 Mark III och Nikon Z50

En rad nya produkter för fotografering under vatten har kommit ut på marknaden, bland annat uv-hus för de spegelfria systemkamerorna Olympus E-M1 Mark III och Nikon Z50. Läs mer...

Test: Tamron SP 35 mm f/1,4 Di USD - Tamrons bästa hittills

Plus Tamron brukar inte göra stora ljusstarka skrytobjektiv, men när deras SP-serie fyllde 40 år förra året bestämde de sig för att visa vad de kan och utlovade en 35 mm f/1,4 som inte bara var i klass med konkurrenterna utan till och med bättre. Vi har testat om det  påståendet håller. Läs mer... 25

Test: Sony A9 II - Proffsig blir proffsigare

Plus Sony har uppdaterat A9, deras sport-, action- och pressfotokamera i första hand riktad till yrkesfotografer. Grundprestanda är desamma, upplösningen och topphastigheten har inte ändrats. Men trots detta är A9 II en ny och faktiskt avsevärt bättre kamera än sin föregångare. Läs mer... 19

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar