Annons

Är A-fattningen på väg ut?

Produkter
(logga in för att koppla)

afe

Aktiv medlem
Det har spekulerats i flera trådar huruvida A-fattningen är på väg att avvecklas. I stället för heta diskussioner som stör dessa trådar (som egentligen handlar om annat) kan vi kanske samla dessa inlägg här.

Jag tror själv att Sony inte kommer att satsa parallellt på E- och A-fattningen. Just nu har de satsat stort på E, och jag tror de kommer hänga kvar vid det. Det är ju dessutom deras eget påfund till skillnad från A-fattningen som ärvdes från Minolta.
 

Photocon

Aktiv medlem
Jo, jag lutar nog en del åt det hållet. Finns väl dock en del som talar emot det. Men okej, jag tror vi har sett det sista primehuset (A99) med SLT-teknik i alla fall. Och jag tror att utfasningen i så fall kommer att ske succesivt.

Man har ju sina egna adaptrar som ger AF, bländarstyrning och mikrojustering av AF på A-mountgluggar vilket gör att man lugnt kan sitta och säga att "vi sätter ingen i sjön som har A-mountgluggar" och sedan dr ned på produktionen.

Fast det lönsammaste är kanske att sälja ut befintliga redan tillverkade A-mount primes medan tid är.

Och det viktigaste för Sony är att snabbt presentera sina egna nya FE-mount-gluggar. Annars kan det segmentet snabbt bli uppkäkat av tredjepartstillverkare.

//Lennart
 

afe

Aktiv medlem
Jag tror inte att A99 var sista SLT-modellen. Det kommer nog ett par modeller till under året som så att säga låg i pajpen. En del har hävdat att det är omöjligt att fattningen ska läggas ner eftersom de kom med en apdyr 500/4 för inte alltför länge sedan, men den har säkerligen varit på gång länge och tillverkas nog bara efter order (och går ju dessutom att använda med adapter med full funktion).

Det är förstås inget fel att köpa ett nytt A-hus nu - det är bra kameror, och det finns massor av bra objektiv, men på sikt tror jag inte det är hållbart för Sony att slåss med Canon och Nikon på den marknaden samtidigt som de satsar på de mindre spegellösa kamerorna.

Sony har fortfarande en hel del egenheter i sina kameror och är inte särskilt konsekventa, men jag tror de vill bättra sig på det området. Att de t.ex. konsoliderat menysystemen mellan kamerorna tycker jag tyder på det.

De som är riktigt kräsna har ju tyvärr konstaterat att den förstörande komprimeringen i A7r faktiskt kan ställa till det ibland, och det är ju en av sakerna de borde fixa med tanke på hur bra bildkvalitet som annars går att klämma ur den. A6000 har inget Tri-Navi (vilket passar mig utmärkt), men någon galen ingenjör har satt PASM-ratten där den andra ratten borde vara. Avtryckaren på A7 sitter inte på greppet där den borde vara o.s.v. o.s.v.

Sony gör bättre kameror än någonsin just nu, men det är garanterat fortfarande fler ingenjörer än fotografer inblandade i designen. Får de till det så småningom kan nog kamerorna med E-fattningen börja hota de stora på riktigt.
 

Barkismats

Aktiv medlem
Ja, inte vet man vad man ska tro...eller hoppas på.
A-fattningen har väl inget eget värde i sig, bara de fina objektiv jag redan har går att fortsätta använda även när nuvarande A77 gjort sitt.
Jag använder dem redan med la-ea2 på nex-6, men det är en lite långsammare och osäkrare hantering plus att adapterns "klump" är lite störande.
Men låt oss säga att det kommer en kamera med samma tillgång till reglage och samma snabba (eller ännu snabbare) AF som A77 och dessutom en spegel- och klumpfri adapter med fokusmotor så ska jag inte klaga.
 

Photocon

Aktiv medlem
Tja, det kanske blir någon 36mp med SLT (annars finns ju Hasselbladsloggade varianten för den rike och omedvetne:).

Att tävla mot N och C i samma segment är nog en "dödens väg".

Jag håller också med om att diverse lustifikationer vad gäller reglagens placering förkommer hos Sonys spegellösa kameror. Ungefär som i äldre franska bilar. Eller när en hobbyrörkrökare har varit framme så det blir som när man ska sätta på duschen så spolar det i toan.

Vad Sony dock får se upp med är om exempelvis Fuji skulle satsa på FF. Deras APS-C modeller är ju riktigt giftiga och gluggarna håller hög kvalitet.

Ang komprimeringen av rawfiler och "kontaminerade" jpegfiler lär det nog komma en FW-uppgradering om det är många som klagar på det.

Jag har i alla fall vant mig vid menysystemet och avtrycket på A7R. Men det var inte kul i början.

Hursomhelst tror jag ändå att det är viktigt för Sony och Sonyanvändare att företaget lägger upp en rak och ärlig roadmap som visar deras planer med A-mount och E/FE-mount.

//Lennart
 

avlustat_medlemskap180119

Avslutat medlemskap
Det har spekulerats i flera trådar huruvida A-fattningen är på väg att avvecklas. I stället för heta diskussioner som stör dessa trådar (som egentligen handlar om annat) kan vi kanske samla dessa inlägg här.

Jag tror själv att Sony inte kommer att satsa parallellt på E- och A-fattningen. Just nu har de satsat stort på E, och jag tror de kommer hänga kvar vid det. Det är ju dessutom deras eget påfund till skillnad från A-fattningen som ärvdes från Minolta.
Inte så mycket att diskutera egentligen (men jag gör det ändå .-) ).

Tiden får helt enkelt utvisa hur det blir. En del tror si och motiverar med sakargument varför och en del tror så utan att motivera med sakargument utan kommer med personangrepp och säger , i all välmening, att det är strunt eller att man saknar grundläggande kunskaper i fysik och därför har fel.

Så här tror i alla fall jag.
Det är rätt självklart att det inte finns behov ev en fattning som bara har luft framför sensorn om utrymmet inte behövs för att få plats med speglar eller andra grunkor, speciellt som det finns adaptrar som ger full funktionalitet utan begränsningar alls.

Sony kommer naturligtvis inte att gå ut med något pressmeddelande att de slutar med den, utan retoriken kommer vara att det finns full kompatibilitet mellan fattningarna osv. Kanske släpps något enstaka nytt objektiv för A-mount och en kamera till som ligger i pipen sedan tidigare, men sen kommer inga nya kameror att tillverkas med A-mount.

Det spekuleras ju om en kamera med "hybridfattning". Detta är i så fall inget annat än en E-mount kamera med inbyggd adapter som kan ställas om till med en spak eller något. Det är fullt möjligt att göra en sådan konstruktion. Värdet är dock ändå begränsat då samma sak kan göras med en adapter. Om det kommer en sådan kamera så är det en parentes och risken finns att den har barnsjukdomar som ställer till problem. Jag skulle dra mig från att inhandla en dylik.

Att Sony skulle vara måna med att inte stöta sig med sina trogna tidigare användare och därför ge konstgjord andning åt ett system utan berättigande tror jag alla kan vara överens om att det nog är uteslutet mot bakgrund av deras tidigare agerande.

Sony satsar nog allt framåt på att utöka försprånget gentemot konkurrenterna.

Canon och Nikon har ju anledning att behålla sina fattningar och pusha mer för DSLR ett par år till, men det segmentet kommer att minska. Top-end DSLR kommer kanske att finnas kvar i fem år till, men den lukrativa instegsmarknaden kommer att vara mirrorless och Canon t.ex. kommer att sitta i samma situation som Sony gör nu, fast om 3 år eller nåt. För Nikon är det knepigare, deras 1-serie är baserat på ett koncept med mindre sensorer och kommer nog aldrig att kunna mäta sig i bildkvalitet med de större sensorerna som Canon och Nikon har.

Panasonic skördar stora framgångar med sina MFT. Vad samarbetet mellan Sony och Olympus kommer att mynna ut i vet vi ju inte riktigt.

Om Sony slutar tillverka kameror med A-mount så avspeglar det förstås tillgången på objektiv också. Så länge det finns kameror kvar i omlopp som inte hunnit bli för omoderna så finns ju en viss efterfrågan, men inte ens ägare av Sony A-mountkameror kommer nog inte tycka det är självklart att satsa på inköp av nytillverkade objektiv.

Så för de som har A-mount och är nöjda med det så kommer det bli möjligt att köpa högklassiga objektiv till mycket bra pris, men att försöka avyttra något blir nog knepigt.

Så, det är vad jag tror. En gissning baserad på hur Sony agerat tidigare och den senaste tidens teknikutveckling och en smula sunt förnuft.

Det enda som jag ser kan tala emot det på kort sikt är att AF-systemet i A6000 och kommande kameror i närtid inte håller måttet tillräckligt för att kunna vara en tillräckligt bra ersättare för SLT. I så fall är det enda som händer att hela processen förskjuts framåt en kamerageneration.

Lösningen behöver dock inte vara helt i par med SLT för att det ska vara skäl nog för Sony att ditcha SLT-tekniken helt. De bytte ju bort världens bästa optiska sökare och DSLR-tekniken mot SLT trots att inte SLT var bättre på allt.

Sådana saker som att de relativt nyligen lanserat objektiv som 500/4G som väl inte direkt kan kallas någon kioskvältare och annat tror jag bara är missar på vägen innan de fattat framtidsbesluten.

Tydligen finns det andra som ändå tror tvärtom att A-mount har en strålande framtid. Vi har hört ATT en del tror så, men det skulle väldigt intressant att få veta VARFÖR man tror det. Så kom igen nu med de utlovade sakargumenten.

Om framtiden vet vi inte, men det visar sig. Jag tror att efter halvårskiftet 2014 kommer det aldrig någonsin att lanseras en ny kameramodell med E-mount. Möjligen en till absolut senast i höst, men från 2015 är det definitivt slut på detta och när det gäller tredjeparts objektiv från Sigma i Sports och Art-serien som annonserats så tror jag att det aldrig blir verklighet.


/Mats
 

PMD

Aktiv medlem
Sony gör bättre kameror än någonsin just nu, men det är garanterat fortfarande fler ingenjörer än fotografer inblandade i designen.
Det intrycket fick man ju inte av vare sig Minolta eller Konica. Båda gjorde kameror som var bra fotograferingsverktyg (för sin tid).

Din kommentar stärker min tro att integrationen av Konica-Minoltas kameraavdelning inte har gått så bra som den skulle kunnat ha gjort.

Troligen är det mest Sonys "egen" kameraavdelning som står bakom E-mount och A7(r) och de gossarna är lite av nybörjare på systemkameror jämfört med veteranerna från Konica-Minolta. Ingenjörsmässigt är de nya kamerorna förstås tipptopp, men med en del "nybörjarfel" vad gäller fotografanpassning.

Får de till det så småningom kan nog kamerorna med E-fattningen börja hota de stora på riktigt.
Alla måste krypa innan de kan gå, och de här jepparna kryper rätt snabbt ...
 

afe

Aktiv medlem
Om framtiden vet vi inte, men det visar sig. Jag tror att efter halvårskiftet 2014 kommer det aldrig någonsin att lanseras en ny kameramodell med E-mount.
Du menar A-fattning gissar jag ;)

Jag håller med dig i det mesta du skriver (fast det var väldigt mycket text att hålla med om). Sony gör nog som Olympus gjorde med 4/3 och fasar sakta ut fattningen utan att säga högt att de gör just det.

Ibland är det skönt att sakna alla dessa fysikkunskaper som gör att man kan tro och spekulera, och ändå få rätt någon gång ibland :)
 

froderberg

Teknikredaktör
Teknikredaktör
jag tror vi har sett det sista primehuset (A99) med SLT-teknik i alla fall
Vid lanseringen av A7 och A7R presenterade Sony en roadmap med en 4K SLT-kamera. Jag frågade om kameran när jag träffade en produktspecialist Sony Europa nyligen. På henne lät det som att kameran var på gång, men försenad.

Att 70-200/4 fick E-fattning skickar ändå en signal om framtiden.
 

FlyerOne

Aktiv medlem
"You can save up to $200 on Sigma A-mount lenses", säger B&H enligt sonyalpharumours. I andra andetaget sägs att Sigma ska göra FE-objektiv.

Jag tycker det illustrerar vad jag och Mats skrev för någon dag sedan rätt väl. Nu vill man bli av med A-mountgrejorna som är på väg ut. Ingen kommer vilja sitta där med Svarte Petter.
Är häpen över slutsatser som dessa. Du menar att en objektivrea EN gång från ETT företag i ETT land från EN objektivtillverkare (inte Sony) skulle utgöra någon som helst indikation på vad Sony i Japan har för planer???

Genom åren har det förekommit otaliga prisnedsättningar av delar eller av hela objektiv/kameraserier från i princip alla utländska eller svenska nätföretag (och fysiska butiker) jag någonsin har sett. Tänk om var och en av alla dessa händelser skulle ha åstadkommit någon ny, eller förstärkt någon av de av alla slag redan befintliga konspirationsteorierna!


Första gången jag såg A-mount dödförklaras var dagen efter att den hade lanserats...

Canon och Nikon skulle naturligtvis inte ha några som helst svårigheter att krossa denna gröngölings-systemkamerauppstickare. Och aldrig skulle det komma ut någon A-mountfullformatskamera. Sedan hette det att det skulle vara omöjligt att konstruera någon fullformatskamera med sensorstabilisering. Canon publicerade ju t.o.m. matematiska "bevis" för omöjligheten i ett av sina "White Papers". Detta är en traditionell benämning på skrifter författade av ingenjörer och forskare. Inte av marknadsförare... Eller inkompetenta tekniker.

Vilket inte på något sätt har förhindrat att dödförklaringarna av A-mount har fortsatt med oförminskad kraft. Nådde nya höjder när de första NEX:arna kom ut. Och därefter varje gång det kommit ut någon ny spegellös kamera. Eller när kamerahus med fasta speglar introducerades. För att inte tala om efter att de första spegellösa fullformatarna kom ut! Då växte A-mount-dödförklaringsstormen till en orkan. Som kan förväntas bli ännu värre under detta år, eftersom det finns goda skäl att anta att Sony i år i första hand kommer att fokusera på att få ut ytterligare minst fem (förhoppningsvis toppklassiga) FE-objektiv utöver de som redan lanserats. Som bekant står två Zeiss-objektiv närmast på tur - en 1:4,0 vidvinkelzoom och ett ljusstarkt objektiv med fast brännvidd (officiellt meddelat av Sony - de rykten som komplettrar dessa uppgifter med brännvidder etc. är knappast värda att lägga på minnet). Är helt övertygad om att var och en av dessa FE-objektivlanseringar kommer att väcka upp ytterligare en skock A-mountdödgrävare. :)

Visserligen ska det komma åtminstone ett A-mounthus i år (A77:ans ersättare) men detta lär knappast dämpa orkanen märkbart. A99 ska ju tydligen inte ersättas i år. Ett hundraprocentigt säkert tecken! Osv, osv, osv.


Allvarligt talat, jag försöker bara att införa lite balans i dödgrävardiskussionen. Ifall detta nu kan vara möjligt överhuvudtaget...

Ifall någon skulle uppfatta detta inlägg som gravt obalanserat, så saknar vederbörande antingen glimten i ögat och/eller är omedveten om hur långt man måste gå ut på på motsatta sidan av vågstången för att åtminstone i någon mån väga upp de massiva A-mount-dödförklaringarna... :)
.
 

afe

Aktiv medlem
Det intrycket fick man ju inte av vare sig Minolta eller Konica. Båda gjorde kameror som var bra fotograferingsverktyg (för sin tid).

Din kommentar stärker min tro att integrationen av Konica-Minoltas kameraavdelning inte har gått så bra som den skulle kunnat ha gjort.
Minolta 9000 var en synnerligen fotografvänlig kamera, liksom KM dynax 9 (tror jag den hette). PASM-ratten retade nog en del redan då dock ...

De första Sonykamerorna bibehöll mycket av ergonomin from KM, men ändrades sedan att allt mer försöka efterlikna CaNikon, och jag vet inte om det var så lyckat. När man sedan slopade den optiska sökaren till förmån för EVF och SLT var det en del som uppenbarligen gick sönder.

Kamerorna med E-fattning (the camera formerly known as NEX) har varit och är fortfarande väldigt inkonsekventa i hantering och gränssnitt, så jag hoppas det sätter sig snart.
 

afe

Aktiv medlem
Gunnar: Jag är fullständigt övertygad om att du har fel i det här fallet, även om utvecklingen kanske inte går fullt så fort som det spekuleras om. Jag räknar förstås med att du kommer att svara att en nogrann förklaring om varför vi som tror på A-fattningens kommer så småningom, men på vilken plats av dessa utlovade förklaringar ligger den? ;)
 

FlyerOne

Aktiv medlem
Har också grubblat på var jag ska skriva mina motiveringar. Du uppmande mig ju att göra detta i "A7/A7r kameror - ny huvudtråd för kamerafunk​tionsdisku​ssion", vilket jag inte riktigt vågade. F.ö. synnerligen anmärkningsvärt att uppmanas till att skriva Off-Topic av en moderator...
:)

Visste inte om jag vågade göra detta. Men här ska jag väl våga, så det är väl bäst att jag tar mig samman och börjar gräva fram motargument. :)
.
 

afe

Aktiv medlem
Har också grubblat på var jag ska skriva mina motiveringar. Du uppmande mig ju att göra detta i "A7/A7r kameror - ny huvudtråd för kamerafunk​tionsdisku​ssion". Synnerligen anmärkningsvärt att uppmanas att skriva Off-Topic av en moderator... Visste inte om jag vågade göra detta. Men här ska jag väl våga, så det är väl bäst att jag tar mig samman och börjar gräva fram motargument. :)
.
Jag är inte orolig för att uppmana dig att skriva dina motiveringar i någon tråd, eftersom de än så länge lyser med sin frånvaro ;)

Nu finns det ju uppenbarligen en lämpligare tråd, så du kan ju ta dem här.
 

avlustat_medlemskap180119

Avslutat medlemskap
Du menar A-fattning gissar jag ;)

Jag håller med dig i det mesta du skriver (fast det var väldigt mycket text att hålla med om). Sony gör nog som Olympus gjorde med 4/3 och fasar sakta ut fattningen utan att säga högt att de gör just det.

Ibland är det skönt att sakna alla dessa fysikkunskaper som gör att man kan tro och spekulera, och ändå få rätt någon gång ibland :)
:) Jo, jag menade A.

Att jag hävdar att fysik eller ingenjörskunskaper inte är nödvändiga eller att andra påstår att jag inte skulle ha dem och jag inte har redogjort för det, betyder ju inte att det är fakta att jag är obildad, bara att det är irrelevant i det här fallet. Jag har både ingenjörsexamen och har under drygt 10 år jobbat som maskinkonstruktör och efter det hamnat in poå dataspåret med CAD och vidare till systemutveckling och IT-arkitektur. Men det är som sagt irrelevant i detta fall.

/Mats
 

Znutt

Aktiv medlem
Vilken destruktiv spekulations tråd :)
Kan bli riktig rolig......

Jag tror inte A-mount fasas ut inom den nära framtiden (känner ingen inom Sony eller bra kontakt med högre makter ang framtiden). Troligen för mycket kapital nerlagt för att sluta. Tycker det verkar som Sony sålt fler systemkameror än innan om jag tittar i min närhet. Många är trötta på konventionella sökare efter att vara vana vid skärmar och snabb live view.

Om (vilket jag tror är svårt) A6000 eller någon annan inom 1 år får samma prestanda på AF som A99/A77 etc så är ju A-mount inte död ändå. Sony saknar ju massor av E mount objektiv både själva och från andra tilverkare. Många tycker att ett 24-70/2,8 är nice på en FF och den gör sig inte på A7 etc....
Och även om det dröjer med A-mount kamera eller hybrid så krävs ju nästan A-mount för att göra E-mount FF komplett. Även om detta skulle kräva en större e-mount med IBIS

Priset på billiga SLT säljer. Visst många som skriver på fotosidan kan tänka sig kanske att lägga 20-50 k på en kamera medan nybörjare på DSLR nöje sig med 4-6 kkr

En faktor som talar mot A-mount döden är att Hassleblad gör en brandad a99. Den borde i såfall haft e-mount. Finns ingen mening för Hassleblad att köra A-mount

Skulle den vara påväg ut inom en snar framtid hade väl företag som Scandinavian sålt ut sina A99/77 etc billigt. Men de verkar inte intresserade trotts att de enligt hemsidan sitter på flera tiotal....
 

afe

Aktiv medlem
Jag menade mina fysikkunskaper, som lämnar en del övrigt att önska. Jag stöder mig i stället på mångårig erfarenhet som fotograf i både professionellt- och hobbysammanhang :)
 

afe

Aktiv medlem
Scandinavian Photo och andra återförsäljare har givetvis inget intresse av att en kamera de har i lager ska sluta tillverkas, så vad de gör kan man nog ta med en nypa salt. Jag har jobbat ihop med mannen som äger den enda riktigt bra fotobutiken i Uppsala på 80-talet, och han är fortfarande sur på Sony som lurade på honom ett stort lager kameror som blev osäljbara när de strax efter sänkte priset (han gjorde en ganska stor förlust på dem).

A6000 behöver inte vara lika snabb som en DSLR - det räcker om den är i närheten för att sno kunder och visa att det faktiskt fungerar. Det saknas massor av objektiv än så länge, men jag tror Sony är mer sugna på att producera objektiv med E-fattning än med A-fattning så det kommer nog.

Den Hasselbladsmärkta A99:an är ju mest bara fånig - den ligger som deras tidigare något år efter Sonys modeller.
 

Photocon

Aktiv medlem
Bara en tankeställare

Det är lätt att spekulera (och roligt). Men om vi skulle se på det ur varje tråddeltagares aspekt? D v s hur skulle var och en av oss agera om vi vore företagare och drev Sony?

Kameror och objektiv har jag aldrig tillverkat, men som f d egen företagare (fotograf mestadels, men även skribent och som inhyrd medialärare) under åren 1995-2001 samt 2005-2013 får man i alla fall vissa perspektiv på saker och ting.

Perspektiv jag inte hade under många år som anställd fotograf.

Som "egen" var livet ett h-e ibland och det mesta cirkulerade kring att "hålla sig kvar på banan" då konkurrensen var mördande, ekonomisk stress etc.

För att dra en egen slutsats av hur jag i "Sonys kläder" skulle agera måste jag givetvis ha en fullständig insikt i hur landet ligger i företaget och marknaden. Den insikten har jag inte.

Däremot den generella insikten/åsikten att ska man leva och utvecklas så spiller man inget krut på döder hök.

Så om jag skulle sitta i Sonys kalsonger skulle jag lägga all kraft på fortsatt utveckling av det spegellösa systemet.

Därmed inte sagt att tiden är över för alla tjockkameror, men gällde det mina egna medel och investeringar skulle jag vara medveten om att det är ruggigt svårt att sno marknadsandelar från Nikon och Canon i segmentet snabba prokameror och ljusstarka långa teleobjektiv.

Inte för att jag önskar A-mounts begravning, utan för att på sikt överleva och expandera.

//Lennart
 
ANNONS