Annons

vilket objektiv?

Produkter
(logga in för att koppla)

Martin Crook

Avslutat medlemskap
Jag skall skaffa mig en Nikon F80 tänkte jag.
Men objektivet som medföljer (28-80) är tydligen inte det bästa misstänker jag. Är det bättre att lägga till några tusenlappar för ett 28-105D / f3,5 - 4,5, eller klara jag mig på 28-80 objektivet?
Även någon som vet en bra sida där de säljer begagnade servade objektiv?

tack på förhand

crooken
 
crooken skrev:
Är det bättre att lägga till några tusenlappar för ett 28-105D / f3,5 - 4,5, eller klara jag mig på 28-80 objektivet?

Det är ju linsen som i slutändan bestämmer bildkvaliten så den bör man inte snåla på. 28-105 har mycket gott rykte, precis som 24-85AFS. Ett billigt sätt att få världsklassoptik är att börja med en fast 50/1.8.

Mer eller mindre kvalificerade åsikter (i subjektiv kvalitetsordning) om Nikonlinser hittar man bla på

http://www.naturfotograf.com
http://www.bythom.com
http://www.nikonlinks.com
http://www.nikonians.org
http://www.kenrockwell.com
http://www.photographyreview.com
http://www.photozone.de

Begagnade linser köper man med fördel privat, annonser finns här på fotosidan, cyberphoto.se, photodo.se, secondhandphoto.se med flera. Hos en handlare får du några månaders garanti för ett (ibland avsevärt) högre pris utan att linsen för den skull brukar vara genomgången. Se efter att linsen ser ok ut när du köper och gör upp om att du får lämna tillbaka den om testfotona inte ser bra ut.

/Martin
 
Hej

Enligt mig är det nog mycket frågan om vad du skall ha objektivena till. Vilken typs bilder och framförallt när tänkte du ta dem. Då tänker jag givetvis på objektivenas ljusstyrka... Jag har personligen utgått ifrån att vid brännvidder under 300mm vill jag inte ha ljussvagare objektiv än f:2.8. Det är skönt att inte behöva blixt alla gånger, att få ett kort skärpedjup och dessutom är dom ljusstarkare objektiven i allmänhet av bättre kvalité. Tyvärr syns detta också på prislappen. Men en Sigma 28-80 f:2.8 är ett helt vettigt objektiv och ändå inte så fruktansvärt dyrt..
 
Acke_71 skrev:
Det är skönt att inte behöva blixt alla gånger

Stativ menar du väl ändå? ;-)

Visst ska man välja lins efter vad man främst är intresserad av att fota, kanske inte det lättaste för en nybörjare dock. Personligen fotar jag sällan handhållet i dåligt ljus och klarar mig därför utmärkt med f/3.5-4.5 (naturfoto med stativ). Är man däremot intresserad av att fota inomhus och handhålla i dåligt ljus så bör man satsa på bättre ljusstyrka. Antingen en f/2.8 zoom eller ännu bättre en snabb fast lins, 50/1.8 har den paradoxala egenskapen att vara en av de billigaste OCH bästa linserna i Nikons sortiment.

/Martin
 
Just det...
Stativ utomhus eller blixt innomhus var vad jag menade.
Att Nikons 50mm 1:8 är billigast i sortimentet är för att det objektivet är lättast att tilverka, har det berättats för mig...
85mm 1:8 är också ett förhållandevis billigt objektiv av liknande orsaker.
 
ANNONS