Annons

Konica Minolta Dynax 7D

Betyg


(4.79/5)
(4.44/5)
(4.48/5)
(baserat på 34 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!



alexander banko
2021-05-15 aleba1

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Längre batteri tid än dagens Sony kamera . Minolta skakreducering i huset . Minolta optik som jag använde med gott samvete o fick bra bilder . Även om dem lät lite mera än Sonys A serie .
MINUS: Inga alls vad jag minns .

Den Minolta kameran jag ägt längst o ångrar så mycket att jag sålde den även om den inte hade så mycket pixlar så va den min klart favorit Innan jag slutligen köpte Sony A55 o A57 an men helt klart underskattat kamera som jag trivdes med i vått o torrt . Hade ett vertikalt grepp med som rymde 2 batterier till den .

Liknande produkter: Minolta s 5D (lillasyster)

Kundtjänst: När de.fanns kundtjänst yep
2012-10-21 gäddmannen

Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Mycket rattar blir det men lätt att hitta Färgåtergivningen på Minoltas sista kameror är svårslagen
MINUS: Lider av "first frame black" och även AF krångel om man har otur

Äntligen fick jag tag på en Minolta 7D
När jag köpte min första Digitala systemkamera
så hade jag inte råd med en 7D utan det blev en 5D istället (vilket jag inte ångrar)
nu fyndade jag inte en utan 3st 7D
den ena död (reservdelar)
en av dom lider av "first frame black" bara och starta om
den sista är lite sliten och jag har inte hunnit prova den än
återkommer med det

edit: 2013-10-28
Kamera två hade oxå "first frame black" :o(
Men nu har jag köpt ytterligare en 7D som INTE lider av dessa standardfel får hoppas att det är som är fixad på den tidigare garantin

Liknande produkter: 5D

Pris: 2700
Henrik Mjöberg
2012-04-29 henrik.mjoberg

Att använda: 3 Hållbarhet: 3
PLUS: +Snabb uppstart +Sex bra megapixlar +Lågt brus under ISO 800
MINUS: +Sensorns upplösning och dynamiska omfång

En kamera som nu gått i graven. Bra kontroller och hyfsade prestanda fram tills för ett par år sedan, då det blev uppenbart att tiden sprungit ifrån sensorn.

Handhavandet var enkelt med dedikerad ratt för EV- och blixtkompensation och i övrigt väl utplacerade funktionsknappar.

Med tiden lossnade dock gummeringen på greppen, men det är ju inget som inte går att limma. Kameran kändes ändå gedigen och det är inga problem att själv rengöra sensorn.

Kundtjänst: God uppbackning från Zieger Teknik.
2010-07-20 screamin-daemon

Att använda: 4 Hållbarhet: 2
PLUS: Ergonomi Sökaren o skärmen Känns solid
MINUS: Grymt slö AF Är inte alls tålig (pga. antishake) Smällande spegel

Har haft denna kamera förut, och då var jag ganska nöjd. Nu skriver vi dock 2010 och nu känns kameran gammal. Detta mest pga. oerhört seg, osäker och ljudlig autofokus. Även slutarfördröjningen är seg.

7D kom ju ungefär samtidigt som Canon 20D, och den senare känns mycket piggare även idag. Dock med betydligt sämre skärm.

Ganska bra bildkvalitet med snyggare/mindre brus än t.ex. A100/A200

Kundtjänst: Zieger Teknik. Helt värdelösa skickar bara grejerna vidare till Tyskland/Japan

Köpt hos: Privat

Pris: 1100
Teijo Kurkinen
2007-10-14 Teijo

Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: hyvä kuvanlaatu
MINUS: kova suljin-ääni

hidastoiminen , hyvä kuvanlaatu , kova suljin-ääni
Magnus Grimmer
2007-06-28 Grimmer

Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: AS, ergonomin, sökaren, minnesbufferten
MINUS: Nya objektiv dyra, ger sömniga ögon med blixt, uppköpta av sony, den medföljande mjukvaran, två sladdriga gummiluckor

Det som jag föll för var den underbara ergonomin, AS i huset och sökaren. Dessutom så fanns det ett billigt och riktigt bra teleobjektiv som passade, 70-210 F4. Den har ju bara 6Mpix men dom är istället hyggligt fria från brus. På ISO 800 och A4-format så syns inte bruset alls. (Om man inte drar på i RAW-konverteraren förståss.) Bra minnesbuffert är det med, stöter sällan på patrull även fast jag fotar allt i RAW.
En av de egenskaper som jag uppskattar är även att den omedelbart visar max förstoring (om än bara 4,7ggr), vilket inte alla märken gör. I solen är det tyvärr riktigt svårt att se nåt på skärmen men då räddar histogrammet. En del har klagat på hållbarheten på AS men jag kan glatt konstatera att den har klarat av att ramla ner på en klipphäll samt en del rätt våldsamma vurpor i skidbacken. Objektivet som följde med, 17-35, har också visat sig mycket hållbart. Ja, jag har också blackframe-problemet men det dyker bara upp varannan månad eller så, jag lämnar väl in den när det är lugnt på fotofronten. Gummit i greppet har fått en liten bubbla och en skruv som håller i en plaskåpa har tappat gängan, inget som märks förutom lite knarr.
Saker att klaga på är väl att blixtfoten inte är standard och att förblixten är tajmad lagom för att få folk att blinka. Blinkproblemet har jag löst med en Metz-blixt där man kan koppla ur förblixten. Funkar klockrent förutom vid vissa telebilder. Som hjälpbelysning används den inbyggda blixten vilket inte alltid är så kul, tur att man har en extra blixt med fokuslampa.
Batteriet brukkar hålla ca 500 exponeringar under en halv dags fotande (utan inbyggda blixten) och jag stänger då aldrig av kameran emellan, utan låter kameran gå ner i standby eftersom det sparar batteri och inte ställer om fokus vid uppstart.
Avtrycket har en liten fördröjning som märks vid snabba förlopp. Kompisen säger att det sitter i mitt finger men jag håller inte helt med honom...
Jag är helnöjd och pussar på den varje morgon. AS rockar verkligen! Hoppas att Sonys uppföljare gör 7D:n rättvisa. Byter hus gör jag nog inte föränn detta börjar ge upp. :O)

Liknande produkter: Allt som fanns på marknaden.

Kundtjänst: Kundtjänst på Cyberphoto är som vanligt bra.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 9500
Jonatan Melin
2007-05-10 jonatanmelin

Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Ergonomi handhavande
MINUS: Black frame-problem

En makalös kamera vad gäller handhavande!!! Bildkvaliteten är fullkomligt tillfredställande på alla plan. Men som sagt vilken ergonomi!!! Finns nog ingen som slår denna.

Kundtjänst: MYCKET BRA!!! Lämnade in min för blackframe och dålig batterispärr. De bytte ut i stort set allt i kameran förutom sensorn!!! Och dessutom blev det gratis, då jag hade 4 dagar kvar på garantitiden... :)

Köpt hos: Ahlsens foto i Lerum

Pris: 8500
Sten-Åke Sändh
2007-02-08 Sten-Åke Sändh

Att använda: 5 Hållbarhet: 2
PLUS: Det bästa med 7D är ergonomin (den är outstanding), bildkvaliteten och antishake. Väldigt genomtänkt design med utmärkt grepp. Allt viktigt finns effektivt lättillgängligt med rattar och spakar utan en massa menytrillande..
MINUS: Trots att den är väldigt välbygd så tål den känslig för stötar. AS har tyvärr ingen "transportparkering". Billigt kitobjektiv med usel byggkvalitet. Kan ej zooma RAW utan att parallellt spara i JPG.

Jag är nu inne på andra året med min 7D, så jag känner att jag har ett välgrundat personligt omdöme om kameran ifråga. Låt mig först säga att jag är väldigt nöjd med min 7D när det gäller det rent fotografiska. Bildkvaliten är utmärkt med en färgåtergivning (lite varm) som passar min personliga smak.

7D har tekniskt varit en föregångare på flera plan. Många konkurrenter börjar först nu få AS, 2,5" LCD, sökare utan alltför mycket tunnelseende, LCD-bild som anpassar sig till hur kameran hålles e.t.c. När den kom tycker jag den var klart bättre än konkurrenterna på många plan och inte minst då ergonomiskt.

Det enda den egentligen fick verkligt skäll för var väl att den bara hade 6 MP (Canon 20D i samma klass hade ju 8) och den lanserades under den kanske värsta pixelhysterin vi sett. Innan firmware uppdaterades så var även seriebildtagninghastigheten med alla CF-minnen dålig. Efter den uppdateringen så blev det betydligt bättre, men bara om man använde snabba SanDisk- eller Lexar-minnen. Många andra minnen ger fortfarande usel skrivhastighet i 7D och ger betydligt sämre prestanda än i andra kameror. Att kolla Dyxum.com för läs/skriv-statistik är ett verkligt måste före minnesköp till en 7D!

Lika bra som kameran är ergonomiskt och fotografiskt, lika dålig har mitt ex. varit när det gäller hållbarheten. Detta är lite förvånande då kamerahuset är mycket solitt och robust byggt. Problemet är att AS, som arbetar med s.k. CCD-shiftteknik och parerar rörelse oskärpa genom att flytta censorn i motsatt riktning mot kamerarörelserna, inte har nån transportsäkring. Detta har jag fått bekräftat av Zieger Teknik efter mina reparationer.

2 ggr har min AS pajat och den kan fortfarande under vissa omständigheter komma ur synk och göra kameran obrukbar tills man tar ut batteriet och låter den vila en stund. Första gången det hände tyckte jag inte det var nån smäll att tala om. Jag blev uppriktigt förvånad när jag upptäckte hur skör den faktiskt är.

Dessutom ramlade skruvarna ur mitt kitobjektiv (28-80 tror jag - har det ej kvar längre), så även det var en sväng på rep innan jag gav bort det till en jobbarkompis. Vågade inte ta betalt för det skräpet! Men förmodligen är Minoltas skräp inte sämre än nån annans. De Canon-kitobjektiv jag känt på tycker jag heller inte imponerat direkt - glappt och sladdrigt även det.

Skaffa äldre Minolta-objektiv istället. Det finns billiga gamla AF-objektiv att få ganska billigt även om det blivit dyrare sen Sony A100 släpptes. Så länge Sony-objektiven är så pass dyra kommer väl den trenden att stå sig.

7D har några år på nacken men jag tycker fortfarande att det är en tekniskt sett fantastisk kamera om än lite väl skör. Förhoppningvis kommer snart en tredje generation AS-lösningar i nya kameror med ännu bättre prestanda och bättre tålighet mot stötar. Men det var 7D som var först med det som kanske kommer visa sig vara detta decenniums viktigaste innovation - bildstabilisering i kamerahuset. Snart kommer denna teknik vara lika självklar som autofokus (åtminstone i alla andra fabrikat än Canon och Nikon som sitter fast i sina respektive objektivlösningar som göra att de kommer dra sig i det längsta att annamma AS-tekniken). Deras kunder lär få stå ut med att betala för bildstabilisering om och om igen med varje köp av bildstabiliserade objektiv. Med AS-tekniken betalar man en enda gång för bildstabiliseringen och idag skiljer det kanske inte mer än 500-1000 spänn på en modell som har AS från en som inte har (se Pentax). Mycket dyrare är det inte. AS-tekniken är billig idag då den lämpar sig bättre för massproduktion än tekniker som bygger in stabiliseringen i objektiven

Att få bildstabilisering med 20 år gamla Minolta AF generation 1 objektiv är ju faktiskt nästan obegripligt bra. Att ta skarpa bilder med löjligt långa slutartider tycker jag har varit en revolution. Det ger verkligen nya möjligheter man inte haft tidigare.

Liknande produkter: Canon 20D och Nikon D70

Kundtjänst: Servicen har varit mycket bra så länge Minolta levde men det var stor förvirring efter Sonys övertagande. Förvånande oproffsigt av ett så stort företag att skapa ett sånt kaos för oss.

Köpt hos: Scribona

Pris: 11000
2007-02-07 joker560

Att använda: 3 Hållbarhet: 5
PLUS: robust,mycket valmöjligheter,stor display, knapparna sitter där dom sla
MINUS: Ganska stor o tung, Batterier håller inte lika länge som hos konkurenterna vad jag hört.

Min första "seriösa" kamera. Är mycket nöjd med den, köpte den nån dag innan en långresa så jag fick lära mig under tiden. helt från grunden, gick riktigt bra ibland och mindre bra vissa gånger. Tycker det blir jäkla fina bilder med helautomatik också, min flickvänn har provat den en hel del och det blir skarpa fina bilder för henne med :D

Fick den med standard sigma 18-50mm. Har nu även ett zoomobjektiv konica minolta 75-300mm och ett 28-80mm.

inbyggda blixten fungerar bra men jag ska köpa extern också

Liknande produkter: 300d,350d,d70,d50

Kundtjänst: ----

Köpt hos: Privat

Pris: 3500
Michael Johansson
2007-01-16 Michael Johansson

Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Bra ergonomi och taktil känsla. Knappar och reglage sitter där de ska med något enstaka undantag.
MINUS: Synd att kameran ställer in objektivet på oändlighet när man startar den efter att den varit avstäng. Jag tar mycket bilder med manuell fokusering och vill behålla skärpeinställningen även om jag stänger kameran för att ta ut minneskortet. Men det går att göra det utan att stänga av kameran så problemet är marginellt. Kanske kunde väljaren för typ av autofokus respektive manuell fokus varit lite bättre placerad. Det finns ett orosmoln som utgörs av att många D7D drabbas av svart bild vid första exponeringen efter påslag.

Jag har nu haft kameran i nästan ett år. Det har varit ett är med bara positiva erfarenheter. Jag är otroligt nöjd med den och kan egentligen inte tänka mig något bättre. Möjligen fullformat och några fler pixlar, dubbelt så många till exempel. Jag tycker speciellt om alla knappar som gör att det inte blir så mycket dubbelfunktioner per knapp eller tragglande med menyet upp och ner för att välja något. Det taktila känslan är enastående, likaså kvalitetskänslan. Bra, ljusstark och tydlig sökare, dock hade en snittbild med mikroprismor inte varit helt fel för manuell inställning av skärpa.

Liknande produkter: Dynax 5D

Köpt hos: ww.technikdirekt.de
Mattias Bergman
2006-12-26 Berbo

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Greppet, sökaren, kontrollerna, AS i kamerahuset.
MINUS: "Bara" 6mpix! =)

Riktigt skön kamera som i princip har allt jag behöver! Greppet är helt underbart och det är utan tvekan den skönaste kamera jag hållit i. Kontrollerna är lättillgängliga och när man väl lärt sig vart allt sitter behöver man egentligen aldrig ta bort ögat från sökaren (som även den är väldigt stor och klar) för att ändra inställningar. Inget onödigt dykande i menyer med andra ord...

Kameran har inga förinställda motivprogram och det tycker jag enbart är bra! Använde dem aldrig på 5Dn heller och då känns det betydligt bättre med tre program där man kan spara sina egna inställningar som det är på den här kameran!

Det enda jag upplever som ett minus är antalet pixlar! 6mpix är fullt tillräckligt för mig, men det hade inte skadat med 8 bara för sakens skull! =)

Liknande produkter: Nikon D70s

Köpt hos: Privat
Henrik Bengtsson
2006-11-11 hbengtsson

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Gedigen, bra bildkvalité, AS i huset, sökaren
MINUS: Batteritiden är sämre än D5D - det märktes direkt!

Bytte upp mig från D5D då jag saknade möjligheten till "direkt kontroll" av inställningar. Trots att jag är ett teknikfreak så föredrar jag faktiskt att ratta själv på kameran utan att dyka in i menyer allt för mycket. Här är 7D överlägsen!

En annan anledning till bytet var ergonomi/storlek/vikt. I övrigt känner man igen sig från 5D - fast det är mer av allt förstås.

Så här skall en riktig systemkamera kännas!

Köpt hos: Privat
Tom Larsson
2006-09-26 lacktyl

Att använda: 5 Hållbarhet: 3
PLUS: Lättarbetad, bra sökare, liknar en kamera.
MINUS: Kanske inte riktigt samma kvalite som konkurenterna.

En kamera med en gedigen känsla. Köpte till vertikalgreppet, vilket jag inte ångrar. Visst, kameran blir stor, men mycket bra att hantera. Problem? Jodå. Bildskärmen slocknade när jag vände kameran för stående format. Ljusmätaren får spatt vid manuell fokusering. Det är nyligen åtgärdat av Zieger Teknik
Men för mig är den det enda alternativet då jag redan hade en svärm Minolta-optik i fotoväskan. Och prisvärt. 11,800 SEK för hus, vertikalgrepp, KM 17-35 2,8-4, 1GB minne.

Kundtjänst: Mycket bra.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 11800
Håkan Karlsson
2006-09-18 theswedishboy

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Allt ar lattatkomligt och menyerna ar bra. Enkel att anvanda.
MINUS: Lite val tung ibland

Totalnojd med min D7D

Pris: 12000
Björn Lemón
2006-09-13 [email protected]

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Perfekt balansering för alla fingar.
MINUS: Har inte hittat några ännu.

Mycket smidig att hantera mellan mina händer.
Inget onödigt som sitter i vägen.

Liknande produkter: Fanns inga andra.

Köpt hos: Expert Ikano Linköping

Pris: 12000
Petri Matalamaa
2006-04-21 ThePOM

Att använda: 3 Hållbarhet: 5
PLUS: AS inbyggt i huset. Genomtänkta menyer Rattar till det vanligast använda inställningarna Sitter suveränt i handen Stor och ljus sökare inbyggd blixt USB 2.0
MINUS: 6 Mpx (kunde varit 8) Kunde varit bättre batteritid RAW bilder går ej att zooma i kameran.

Kameran som slår de flesta konkurrenter! Den är mycket bra byggd och känns rejäl när man tar den i handen. Greppet är otroligt bra och den har bra balans.

Knapparna ser ut att vara många och svåra att hantera men efter ett tag hittar man allting med förbundna ögon. I skrivandets stund har jag haft D7D drygt 6 månader och idag har jag inga problem med att hitta funktionerna på huset. Istället för att gömma undan exponering och blixtkompensation mfl i menyer sitter det två stora rattar ovanpå huset som gör inställningarna lättåtkomliga. På baksidan sitter en jättefin LCDskärm på 2,5 tum som inställningarna man har och på vänster sida om skärmen sitter knapprna som används för att titta på bilderna via LCD:n. Med höger tumme kommer man lätt åt övriga inställningsmöjligheter på baksidan av huset.

Kvaliteten av bilderna kan jag inte klaga på då jag oftast använder ISO 100-400 (kameran går upp till ISO 3200). Har testat ISO 800 som inte imponerar alltför mycket i mina ögon. 6Mpx räcker långt men jämfört med närmsta konkurrenterna så hamnar den efter just på den punkten.

Sökaren är stor och ljus och visar upp 9 olika fokuseringspunkter som man kan justera. Bildtagningen fungerar förmodligen som alla andra SLR eller dSLR kameror. Du kan välja mellan bracketing, fördröjd, spegeluppfällning, single eller serietagning som för övrigt kanske kunde komm aupp till 5 bilder/sek istället för 3.

Kameran stödjer USB 2.0 vilket gör överföringen snabb och enkel. Luckor och mm sitter smart och skyddat utan att man behöver oroa sig för att smuts kommer in.

Kameran har en inbyggd blixt som inte räcker så långt kanske men den möjliggör trådlös användning av en extern blixt om man har en sådan i ägo. Synctiden för originalblixtar märkta med D följer med i vilken slutartid som helst.

Huset har integrerad AS i systemet vilket gör att man får AS till alla objektiv som används (med undantag för ett supermacro). Ovärdeligt vid dåliga ljusförhållanden.

Sammanfattningsvis tycker jag att D7D fortfarande är den bästa kameran i mina ögon och för min plånbok. Den släpptes för ca 1,5 år sedan och idag börjar konurrenterna få in detaljer på sina hus som alltså redan finns på D7D.

Liknande produkter: Diamge A1

Kundtjänst: inte behövt än.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Köpt hos: Technikdirekt

Pris: 8000
2006-03-04 Ollof

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: stor och tung, reglagen där de skall vara
MINUS: begränsat urval av optik

En digitalkamera som känns som en riktig kamera
ergonomisk, bra sökare, inga motivprogram

Liknande produkter: eos 20

Köpt hos: Expert

Pris: 5995
Magnus Ericsson
2006-02-28 Igelkott

Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Reglagen. Antiskak. Klarar högre ison bra. Priset.
MINUS: Pixelantalet. Begagnatmarknaden (Märket)

Kraftig grej som man inte vill släppa när man väl hållt i den.

Jag gillar precis som tidigare recensenter alla knappar som sitter på rätt plats. De funktioner jag fastnat för mest är den lättåtkomliga blixtkompenseringsratten och den sk AEL-knappen som, vid användning av blixt, ser till att kameran också släpper in mer av befintligt ljus. - och vid användning utan blixt, kan programmeras till att spotmäta ljuset. Då kan man ha kameran i övrigt vara inställd på mer allmän ljusmätning.

9 Autofokuspunkter som man kan välja mellan. Men jag har märkt att, i alla fall med kitoptiken Sigma 18-50 3,5-5,6, så är fokuspunkterna i de fyra hörnen meningslösa för den har svårt att hitta rätt.

Liknande produkter: D70. Dynax 5D. Canon 350D. Bara fotat analogt/manuellt hitintills så har inte de bästa referensramarna.

Kundtjänst: Bara bra

Köpt hos: Expert

Pris: 4700
Jörgen Trued
2006-01-08 Trued

Att använda: 3 Hållbarhet: 4
PLUS: Bakåtkompatibel
MINUS: Funkar inte med Apple Aperture

Känns bra i handen!

Köpt hos: Scandinavian Photo
Patrik Friberg
2005-11-23 Fribbe

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Reglagen, greppet, hållbarhet, känslan...
MINUS: Saknar nattläge eller rejäl neddimmning av displayen, den bländar i mörker. Fokusmetodreglaget är dåligt.

Som de flesta skriver så är greppet och de många och rejäla reglagen den här kamerans trumfkort.
Antalet knappar och reglage och dess placering gör kameran logisk, snabbjobbad och med minimalt menyrally. Vid första anblicken kan kameran se lite "skräckinjagande" ut med alla knappar, vred och reglage men när man börjar använda den så inser man att det är guld värt. Allt sitter på rätt ställe.
Dock tycker jag att fokusmetodreglaget på kamerans framsida är dåligt. Det är knasigt placerat, för pilligt och så finns inte läget "direkt manuell fokus" med där. Funktionen gör att kameran låser fokus för att sedan gå över till manuell fokus. En suverän funktion som tyvärr bara nås via meny.
Bra att KM har slopat alla löjliga motivprogramm som man ändå aldrig använder. "Gröna rutan läget" finns dock kvar och det kan väl vara motiverat i vissa lägen.

Kameran känns gedigen. Höljet är delvis i metall och kameran har rätt tyngd. Hållbarheten verkar vara god.Min kamera rasade i marken då blixtlåset på ryggsäcken gick upp. Den landade i asfalten med blixtskon neråt. Det enda som pajjade var blixtskoskyddet! I övrigt bara någon liten repa och AS funkar. Många verkar tycka att den är stor och klumpig men när jag jämför med min analoga Dynax 800 så är faktiskt Dynax 7D något mindre.

Displayen är tydlig och visar all information man behöver. Kameran saknar traditionell LCD-display på ovansidan. I och med det så skulle jag uppskattat om TFT-displayen gick att dimma ner mer eller att det funnits ett nattläge.

Även sökaren är på topp. Den lär tydligen vara bäst i klassen.

Vertikalgreppet VC7D är bra men kunde varit ännu bättre.
Greppet är inte riktigt lika bra som kamerans grepp. Avtryckarknappen sitter lite för lång ut och finnishen är plastigare än kameran i övrigt.
Det verkar som om ingen kameratillverkare lägger ner särskillt mycket krut på vertikalgrepp tyvärr.
VC7D tycker jag ändå är mycket bättre än Canons grepp som ser ut och känns ungefär som frukostkorvar.

Nu så här när konstruktionen har ett par år på nacken så kan man bara konstatera att den var nog klassledande när den kom ut. (Konica)Minolta har alltid varit lite av en doldis som tillverkat riktiga toppenkameror i skuggan av de stora drakarna. Den står sig fortfarande men Mp och snabbheten börjar kännas lite omodern.

Liknande produkter: Canon 20d

Köpt hos: Topvisionshop

Pris: 12000
2005-10-25 Rixie

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Den är lätt att "tala om för kameran" hur jag vill ha bilden och det är värt mycket. Ergonomi och sökaren, också väldigt viktigt. Snabba menyer, stor skärm, förstorning är bra nog tycker jag. I nuläget mycket bra köp om man inte är megapixeltokig.
MINUS: Den är ju stor och tung men på sätt och viss gillar jag det också. Måste nog skaffa mig en kornigare "fokusskärm", svårt att se skärpan när man använder MF. Batteriet varar inte så länge (typ 400 bilder utan blixt) + indikatorn visar bara två steg: "full" och nästan slut.

Passar mina behov perfekt (går omkring och fotar spontant, använder (nästan) aldrig blixt eller stativ), har än så länge (efter 6 månader intensiv användning) aldrig haft känslan att jag behöver ännu bättre och det är en skön känsla om man är lite för mycket pryltokig...
När det gäller bildkvalité: har läst här och där att skärpan inte är bra, men det är bara för att andra kameror skärpar (för) mycket i kameran. Om man vill det är det bara ställa in så.

Liknande produkter: Pentax *ist DS, Canon 20D, Canon 350D, Nikon D70
2005-10-22 interior

Hållbarhet: 5
PLUS: AS, sökaren, kvalitetskänslan, bildkvaliteten, styrning via knappar och vred minimerar användandet av menyn.
MINUS: Låg förstoringsgrad av bilden på LCD. Lock och luckor som är lätta att öppna oavsiktligt.

Kameran passar mig och mina behov perfekt.

Liknande produkter: KM 5D, Canon 20D, Canon 350D, Nikon D70

Kundtjänst: Har ej kontaktat dem. Svårt att köpa objektiv; finns inte i Sverige, finns inte i Europa osv

Köpt hos: Pixxas, Tyskland

Pris: 8500
Larsa Zingmark
2005-10-07 .Z.
PLUS: SÖKAREN! AS. Rejält byggd med bra ergonomi. Snabb åtkomst till det mesta utan att behöva pillra i menyer. Stor display. Brusfri! Skippandet av motivprogram & i stället tre programplatser som man konfigurerar efter önskemål.
MINUS: Ingen förstoringsmöjlighet vid enbart RAW. Åt skogen för låg förstoring av Jpeg. Låsningsknappen på programvalsratten. Dom sladdriga gummilocken för uttagen på vänster sida. Ngt högljudd från spegeln. Inte lika lång batterihållbarhet som konkurrenterna.

Jag velade mellan 20D & denna men valde efter en del testande D7D, mest p.g.a. sökaren som för mig är mycket viktig. Ergonomin är i toppklass & kameran ligger som en “smäck” i handen & de många reglagen känns efter en tids användande helrätt placerade. Möjligtvis kan man tycka att vissa av dem är ngt små men jag känner att jag nu vant mig, en viss reservation bara för användning med handskar…

Jag tänker inte räkna upp alla reglage & dess fördelar men några exempel på bra utformning är: Val av iso, vitbalansinställning, val av ljusmätningsmetod & sist men inte minst den eminenta AF/MF-knappen där man snabbt övergår till manuell fokus. Kan ställas om så att man växlar genom att hålla in (MF) & släpper (AF) eller ställas så att man genom en tryckning övergår till AF eller MF, jag har valt det sista.
Ett reglage jag inte gillar är ON/OFF-knappen som jag vill ha på höger sida placerad så att jag med höger hand (enhandsfattning) kan starta & slå av kameran.

Kameran är mycket brusfri & klockren upp till 800 Asa, 1600 är bra medan 3200 kräver brusreducering om man ska göra lite större kopior. Detta tillsammans med AS, stor ljus sökare & ljusstark optik gör kameran till den klart bästa DSLR:en i klassen för fotografering i dunkla miljöer.

Avsaknaden av display på ovansidan är ju ett måste då den inte får plats & är både på gott & ont. Den stora skärmen fungerar som display & fördelen med detta är att man får en oerhört fin överblick över alla inställningar. Nackdelen är att det drar mer ström & att displayen kan blända litegrann vid nattfoto, går dock att stänga av & det mesta syns ju i sökaren. KM skulle kunna lagt in en dimmerfunktion typ den på infon i sökaren som ändrar ljusintensitet beroende på omgivningsljuset. I det stora hela trivs jag dock förträffligt med displayens info!

Några ord om kamerans starkaste sida, sökaren. Systemdigitalarna har av hävd mycket små & ofta mörka sökare (bortsett från Pentax då) så därför var det mycket positivt att KM lade ner arbete på att fixa till en sökare som kan jämföra sig med en bra SLR-sökare.
Jag har jämfört sökaren med den som sitter i Nikon D2x vilken kostar över tre ggr så mycket som D7D. Sökarna på dessa är fullt jämförbara med ett lätt övertag för D7D! Om man jämför med dess konkurrenter i samma prisklass så är den överlägsen, Pentaxkamerorna ligger dock inte långt efter.

Om vi går över till nackdelar så irriterar jag mig mest på att man inte kan förstora bilden vid preview mer (4,7 ggr), där är alla andra bättre (10-12 ggr). Ibland så är det svårt att bedöma skärpan p.g.a. den låga förstoringsgraden. Man kan dessutom inte förstora en RAWbild vilket är svagt, detta är löst på D5D vilket gör att man kanske kan hoppas på en firmwareuppgradering (om möjligt?). Jag kör oftast RAW+Jpeg enbart för att kunna förstora, känns lite slösaktigt minneskortsmässigt…

Låsknappen på programvalsratten hade man kunnat skippa. Lägena på ratten är så distinkta så att man skulle kunna klara sig utan den. Nu blir det lite bökigt att byta program då man samtidigt måste trycka in knappen i mitten medan man vrider.

Dom sladdriga gummilocken för uttagen på vänster sida stör mig. Dom öppnar sig ofta när man plockar upp kameran ur väskan & en lösning med skjutlock hade varit bättre.

AF är inte riktigt lika klockren som på Canons kameror, dock bra. Canonkamerorna går mer rakt på medan D7D ofta jagar lite, dock mindre än Nikon & Pentax. M.a.o. godkänt.

Kameran har ett ganska så hårt & högt ljud från spegeln. Man vänjer sig & det är sällan något problem men exempelvis i en tyst kyrka så önskar man sig dock ett något diskretare ljud. Jag upplever ljudet ngt högre än från 20D som också låter en del men MYCKET högre än ljudet från Nikon D70. Synd att man inte prioriterar en sådan sak.

Exponeringskompensationsratten är enligt mig inte bara av godo. Jag använder den vid stativkörning & valmöjligheten att kunna välja mellan halva eller tredjedelssteg är bra. Vid fotografering utan stativ använder jag oftast den bakre inmatningsratten som jag konfigurerat om till exponeringskompensation, tycker att det är ett mycket snabbare sätt att arbeta på men det är ju personligt. Bra att möjligheten finns i alla fall! Jag har även konfigurerat om så att jag vid manuell körning ändrar tid med den bakre ratten samt bländare med den främre, känns naturligt för mig & jag tror att det hänger samman med att jag är van att på äldre SLR-kameror ändra bländare framtill (på bländarringen) samt tid på tidsratten.
Vanesaker men möjligheten finns att konfigurera om i kameran!

Sammanfattningsvis så har KM byggt en mycket gedigen & användarvänlig kamera. 6Mp räcker långt & skillnaden mot 8 är försvinnande liten. Genom att brusnivån är lägst i klassen, t.o.m. något lägre än på 20D enligt Dpreview, & genom att upplösningen hanteras på ett bra sätt samt att ergonomin är på topp & att den har klassens klart bästa sökare så kan jag inte annat än att rekommendera denna kamera. Om man vet med sig att man prioriterar snabbhet för typ sportfoto högst & vill ha 15% högre upplösning så kan dock 20D vara ett bättre val.

Kamera får man välja efter vad man prioriterar.

Jag väljer att bara ge ett övergripande betyg då jag inte tycker att de andra betygen säger speciellt mycket, allt måste ju jämföras med konkurrenter i samma prisklass & jag är inte rätt man att betygsätta bildkvalite jämtemot 20D & allra minst hållbarhet som jag inte kan bedömma förrän efter lång tids användning (några år).

//Larsa

Liknande produkter: Canon EOS 20D
Thorbjörn Johansson
2005-08-24 Rexsportman

Att använda: 3 Hållbarhet: 5 : 5
PLUS: Slagtålig, fina kort, rejäl att hålla i,
MINUS: Min missar fruktansvärt på fokus. Servad nu och fungerar kanon.

Gillar den och kommer förhoppningsvis gilla den ännu mer när den kommer från servicen.

Nu är den servad och missar inte fokus, kanske ibland vid dåligt ljus. Nu kan man börja fota igen.

Liknande produkter: Canon 300d. Nikon d70

Kundtjänst: Service kontakterna var väl lite sisådär. Dom verkade inte ha full koll på grejerna om man säger så.

Cyberphotos kundtjänst är kanon som vanligt, kommer nog att fortsätta handla där fast dom inte är billigast alltid.

Köpt hos: Cyberphoto
2005-04-04 crowller

Att använda: 4 Hållbarhet: 5 : 4
PLUS: enkel att använda gillar menyerna
MINUS: när jag kollar bilderna i kameran lyckas jag ofta komma åt knappen för att lossa objektivet och kameran hoppar ur visnings läget

har inte haft den så länge men jag gillar den

Köpt hos: Scandinavian Photo
Mats Ekberg
2005-03-30 Dimage7d

Att använda: 5 Hållbarhet: 5 : 5
PLUS: Solid kontruktion, sökaren, många rattar så man slipper menyer, snabb, bra bildkvalite, stor skärm, antishake, bra inbyggd blixt.
MINUS: Har haft problem med backfokus som verkar finnas på enstaka exemplar. Krångligt att kalibrera egen vitbalans.



Liknande produkter: Canon EOS 10D, Nikon D70

Kundtjänst: Skickade den på backfocusservce, verkstan fick den den 5/4. Den 14/4 svarade dom på mail inom 30 minuter(!) och meddelade att den skulle vara klar ca 20/4. Om det håller så är det de 12 utlovade arbetsdagarna. Och det är väl ok.
Dom skickade den den 19/4 meddelades på ett ursnabbt mail.
Men så har då posten gjort det igen! Pga Minolta slarvade med postnummer så tog det 5 extra dagar för kameran att åka omkring i Luleå, suck. Så namn och adress funkar inte längre för posten?

Nåväl kameran är fixad och gissa om bilderna blir skarpa där dom skall!!

Köpt hos: FotoQuick

Pris: 13500
2005-03-24 perove

Att använda: 5 Hållbarhet: 5 : 5
PLUS: anti-shake teknologi med alla objektiv
MINUS:

jag tar bilder på frihand och uppskattar anti-shak och
den ljusstarka sökaren,och att enkelt ställa om kameran
utan att bläddra i menyer
reglagen på toppen av kameran för inställningar av
exponering blixtkompensation och vitbalans
den stora 2,5 tums lcd-skärmen
Tomas Sandberg
2005-03-23 Tomas A1

Att använda: 5 Hållbarhet: 5 : 5
PLUS: Kameran är lätt att använda och har bra sökare
MINUS:



Köpt hos: Expert
Mikael Persson
2005-03-01 magicke

Att använda: 4 Hållbarhet: 5 : 5
PLUS: Mycket rattar och spakar och knappar. Snabb uppstart, snabb AF. Placering på rattarna känns bra.
MINUS: Den gillar att äta batteri. Skulle väl också vara brännviddsförvrängningen men den är mer standard än undantag.

Hoppade på Konica Minolta Dynax 7 Digital efter ett tags tvekande och läsande.
Gillar placering av spakar rattar. Snabbheten i Autofocus känns snabb och trevlig. Blev den här då tillbehören sen tidigare passar. Har inte haft kameran så länge ännu, 1 vecka men jag tror jag är kär. Köpte kameran utomlands och efter tax-freeköer osv hamnade jag på nedan belopp.

Liknande produkter: Nikon D70, Canon 300D

Köpt hos: Konicacenter, Central World Plaza, Bangkok, Thailand

Pris: 9170
2005-01-20 Coffepot

Att använda: 3 Hållbarhet: 5 : 5
PLUS: Kameran är smidig och kan anpassas till mina behov.
MINUS: Har inte hittat några större fel hittils

Kameran är smidig. Upplever bildkvalitetn som mycket bra så långt jag har testat. Har inte så mycket att jämföra med, destovärre.

Fotograferar bara i RAW. Gillar inte Minoltas egen ImageViewer. Använder antingen MRWFormat från http://www.dalibor.cz eller Adobes Camera Raw. Ett program som jag gillar skarpt men som så länge inte understödjer Dimage 7D är Bibble. Nästa version itlovas fungera med Dimage 7D.

Det bästa med kameran tycker jag att man kan ställa in den så att den främre inmatningsratten styr exponeringskompensationen. Använder alltid spotmätning och matar in en exponeringskompensation. Detta fungerar också på Konica Minolta A2, förresten.

Kundtjänst: Har bara haft kameran i tre veckor...

Köpt hos: Dustin AB

Pris: 18000
Teodor Möller
2005-01-06 Teodor Möller

Att använda: 4 Hållbarhet: 5 : 4
PLUS: Bildstabiliseringen är klart användbar. Ett annat plus är att den inte blir jättegrynig vid högre ISO.
MINUS: Min första 7D:a satt ccd:n snett i så alla bilder lutade.

Den har allt man kan önska sig. Fördel med stor display för granskning av bilder.Bra med infot i displayen bak vid nattfotografering.Jag har prövat frihandfotografering med 500mm objektiv(x1,5) ner till en nittiondels sekund och fått skarpa bilder men där går i alla fall min gräns.
Ingen grynighet vid nattfoto.Det går att använda alkaliska batterier i vertikalgreppet men bara en kortare stund och då menar jag kort stund.Använd Minoltas egna ladbara ackar är mitt råd.

Liknande produkter: Canon EOS 20D

Kundtjänst: Expert Fridhemsplan kunnig personal bra sevice.

Köpt hos: Expert Fridhemsplan

Pris: 14000
Ove Lundqvist
2005-01-01 Ove Lundqvist

Att använda: 5 Hållbarhet: 5 : 5
PLUS: Rejält bygge med hög prestanda. Anti-shake funktionen i huset. Stor display och lättnavigerade menyer. Alla reglage och rattar är placerade precis där man vill ha dem. Välutrustade vitbalansinställningar. Den interna blixten.
MINUS: Den automatiska vitbalansen är inte 100% i alla förhållanden. (finns det nån som är det?)Det är inga större problem att justera i efterhand, alternativt att använda egna inställningar. Att min blixt 5400HS inte fungerar med kamerans automatik. Jag har testat att köra den med manuella inställningar med gott resultat.

Historik
Jag har haft Minolta sedan slutet av 80-talet och alltid varit nöjd med mina kameror. När sedan ryktet kom att KM skulle lansera en D-SLR kamera blev man förstås nyfiken. Tyvärr dröjde det länge innan den slutligen kom ut på marknaden och man började se sig om efter annat. Jag tittade bland annat på Nikon D1x, D100 och D70. D70 kändes oerhört plastig och gick bort direkt. D100 kändes inte bra den heller. D1x var för dyr (även begagnad) i förhållande till sin prestanda. Nästa steg blev att titta på Canon 10D och den kändes sådär.
Innan jag fortsätter vill jag säga att både Canon och Nikon är bra kameror men föll inte mig i smaken. Att helt byta system för mig skulle dessutom betyda att jag var tvungen att köpa en massa nya gluggar etc. Det skulle bli dyrt. Jag bestämde mig för att vänta på KM 7D.

Om kameran
Mitt första intryck jag fick av kameran när jag testade den på mässan var att den var välbyggd. När jag sedan tittade i sökaren var den nästan för bra för att vara sant. Det var som att hålla i en analog kamera. Sökaren var ruggigt bra. Bara det stärkte mitt beslut att inte köpa Nikon D70/100. eller Canon 20D. Efter att ha bekantat mig med kameran visste jag att den här kommer nog att leverera mer än vad jag hoppats på. Den 20 december köpte jag både kameran + vertikalgreppet.

När jag väl började testa kameran blev jag bara gladare och gladare. Den var mycket bättre än vad jag vågat hoppas på. Några saker som jag gillade direkt var knappen AF/MF som sitter precis vid tummen. Att kunna växla mellan AF och MF som jag gör ofta, med ett tumtryck utan att behöva titta vad fingrarna gör. ( man kan även ställa in så att den övergår i MF läge automatiskt så fort den hittat fokus i AF läge.) En annan sak var fokusområdena och och dess uppbyggnad. Hela kameran skriker användarvänlighet och kvalitet. Bilderna har hittills varit hur bra som helst.
Kameran har 5 exponeringslägen + 3 egna. Från amatör till proffs.
Den har även två lägen (skalor) för exponeringskompensation.
Läge 1: ±2 i steg om 0,3 EV
Läge 2: ±3 i steg om 0,5 EV

Med vertikalgreppet blir kameran balanserad och lättanvänd, och med dubbla NP-400 batterier behöver du inte bekymra dig om batteritiden.
För er som går i tankar att köpa en KM 7D kan jag bara säga en sak, Köp. Du får mycket kamera för pengarna. Jag fick vänta länge på min kamera bl.a för att efterfrågan var större än tillgången, men det var värt den väntan - jag lovar.

Antiskak
För er som är intresserade har jag tagit en testbild med en slutare på 0,8 sekunder. se här

Liknande produkter: Nikon D1x, D70/100, Canon 20D

Kundtjänst: Bra! I sammband med att jag köpte kameran så skakade de fram ett vertikalgrepp åt mig direkt, trots att tillgången var nästan obefintlig.

Köpt hos: Foto 7:an i Örebro

Pris: 16000
Paul Merkland
2004-12-19 palle

Att använda: 5 Hållbarhet: 5 : 5
PLUS: En kamera som visar på mycket god användbarhet,fotografisk kreativitet och stora möjligheter för den intresserade fotografen. Vad gäller greppet på kamerahuset så är det drömläge.Det är den ända digitala SLR som har anpassat sig till människan. Handens ergonomi får här en omgång.Den ligger med helt rätt balans i handen. Högerhandens fingrar når alla reglage på kamerahuset, som i övrigt har rätt vikt och är gjort av en magnesiumlegering. Snyggt jobbat Minolta! Här får Canon och Nikon passa sig! Uppstarttiden är mycket bra nästan som den analoga Dynax 7. Att få information från displayen är en dröm. Stor och tydlig med mycket bra upplösning.Mycket lätt att förstå och att ändra alla inställningar (ett par hundra!)
MINUS: Användningen av vertikalgreppet omöjliggör användning av batteriet i kamerahuset.Eftersom vertikalgreppets strömanslutningar måste stickas in i husets batterifack.Således kan man "bara"utnyttja två batteripack Np400 eller sex NiMe-hydridbatterier.



Liknande produkter: Canon 20D Nikon 70D

Köpt hos: Jakobsbergsfoto

Pris: 18990
2004-12-17 NisseA

Att använda: 5 Hållbarhet: 5 : 5
PLUS: Absolut i toppklass, lätt att förstå, kvalitetskänslan kanon.
MINUS: Har haft den för kort tid att upptäcka!

Efter lite drygt ett års tid med Minoltas 7Hi och A1 (har den kvar) kan jag åter igen vrida på mina gluggar på en spegelreflex. Denna gång med en DSLR! Två av objektiven är från 80-talet, AF 28-85/3,5-4,5 och AF 70-210/4. Var lite undrande om det skulle fungera, men som det funkade! Skärpan med 70-210:an är suverän. Tänka sig - bildstabilisering med 20 år gamla gluggar!!! Visst, det finns nyare supergluggar med bättre prestande men priset är också därefter. När ekonomin har hämtat sig lite tänker jag dock utöka med en vidvinkel (17-35 eller en 12-24). Förlängningsfaktorn på 1,5x gör ju att mina 28mm blir 42mm, vilket straffar sig i trånga utrymmen eller för vida landskapsvyer.
Kameran är en dröm att använda, kontrollerna finns där bara - inget fibblande bland menyer! För mej är den tillräckligt snabb - Autofocusen funkar perfekt, det förekommer diskussioner om backfocus på bl a DPreview - inget som jag upptäckt dock. Exponeringen är perfekt - de felexponeringar som förekommer är med stor sannolikhet handhavandefel! Färgerna är bara helt BRA!! Efterbehandlingen blir oftast bara lite skärpning (vill inte göra detta i kameran).
Blixten, 3600HS(D) som jag hade till A1:an, fungerar kanon. både på kameran och som wireless! De problem som några ägare av 5600 HS(D) (DPreview igen) har, med bl a underexponering tycks inte finnas med 3600HS.
Sökaren är verkligen bra (analoga 7an är vassare) men jämfört med Canon och Nikons motsvarigheter är den klart bättre (inget "tunnelseende") en jämförelse med A1 - neej det går inte - inte i samma division!!. En nackdel kan dock vara att man måste låta en serviceverkstad utföra byte av sökarskivor. En annan fundering är slutarljudet som dock inte är mer störande än mina analoga kameror, men jämfört med A1 dundrar den på duktigt - fotar en del i kyrkor, bröllop m.m. undrar hur det funkar!!
Med tanke på kyrkor - tänk att kunna vrida upp känsligheten till 800 utan att bruset blir mer störande än A1ans ISO 100!! Detta i kombination med AS (bildstabiliseringen) gör att blixttillfällena kan minimeras. Vid ISO 1600 är bruset märkbart men hanterbart.
Det är inga problem att fota en dag på en batteriladdning, ca 400 bilder. Samma batteri som i A1/A2 förövrigt!
Den 2,5" stora LCD'n ger full information samt bra kontroll på den tagna bilden med förstoring, histogram m.m.
Det enda negativa jag kommer på just nu är priset - 13800:- för huset är mycket pengar - men med tanke på byggkvalitet, funktioner, AntiShake är den värd det tycker jag. Eftersom jag hade varit tvungen att köpa gluggar, blixt extra batterier till Nikon D70 och Canon 20D som jag jämfört med, var det inte svårt att välja Dynax 7D - klart bättre än D70an och den tål en jämförelse med 20D!

Liknande produkter: Nikon D70, Canon 20D

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 13858
ANNONS