Annons

Canon EF 85mm f/1,2L II USM


Summmering2016-12-13 KalmarFF

PLUS: Bokeh, skärpa, färger och kontrast.
MINUS: För mycket CA vid stora bländare, närgränsen är för lång.

Fantastiskt och skitkul objektiv ! Överraskande bra skärpa fullt öppet. Smörig och fin bokeh, nästan lika bra som Canon 135mm f2. Kungen när det kommer till inomhusfoto och/eller dåliga ljusförhållanden. AF är inte den snabbaste men väldigt pricksäkert. Känns som att objektivet fick ett nytt liv då jag bytte från 5d3 till 1dX, stor skillnad i AF hastighet.

Pris: 18000
2014-12-28 Jeroen Hartings

PLUS: Skärpan på f/1.2
MINUS: Slö AF, osäker infästning för motljusskyddet, "focus by wire".

Väldigt skarp på f/1.2, förvånansvärt skarp faktiskt.
Dock tung och otroligt slö AF.
Måste vara ett av de bästa porträttobjektiven som finns idag.
Hade dock helt sett en bättre lösning för AF.
2013-08-16 martin991

PLUS: Skärpa, Bokeh, ljusstyrkan
MINUS: Infästningen för motljusskyddet känns inte lika gedigen som de andra L-objektiven jag har.

Ett fantastiskt objektiv om man använder det på rätt sätt. Jag har ett 70-200 F2.8 som är helt fantastiskt och i förhållande med detta så är det förlåtande. Man måste vara mycket noggrann när man fokuserar och endast göra mycket små ändringar efter man låst autofokusen. Annars blir det suddigt...
Som några säger så är autofokusen långsammare än andra objektiv i L-klassen med USM. Det finns dock en enkel förklaring till det och det är att den måste vara så sjukt exakt för att just det du fokuserar på ska vara skarpt när skärpedjupet är så extremt kort. Det räcker med att du fokuserar på ögonfransen så blir ögat suddigt... Själva utväxlingen på fokusringen är anpassad så att du kan finjustera fokusen mycket exakt. Det gör att om du fokuserat på något på långt håll och sedan tar något på nära håll sedan så ska fokusringen snurra väldigt mycket innan fokus är på rätt avstånd. Det är det som gör att fokuseringen upplevs som långsam, men det hela är alltså ett sätt att säkerställa exakt fokus med det korta skärpedjupet.

Kundtjänst: Svinigt snabb leverans. Beställde 15.30. 15.50 var det inlämnat på posten och på förmiddagen dagen efter var det i min famn :D
2011-07-20 gt98dja

PLUS: Magiskt
MINUS: Långsam AF, tungt

Först och främst vill jag säga att det är ett helt fantastiskt objektiv som för min del sitter på mer än 90% av tiden. Man blir otroligt bortskämd med den extrema ljusstyrkan. Särskilt med tanke på att man aldrig behöver tänka på blixt. Att inte använda blixt i dunkel belysning gör att alla bilder förmedlar den känsla och stämning som man själv upplevde, exempelvis det glödande skenet från elden, eller de färgade strålkastarna på konserten.
Att objektivet är skarpt är det ingen tvekan om, även om det kanske inte är som skarpast vid full öppning. Trots detta fotar jag väldigt ofta på full öppning, eftersom det ger möjligheter som inga andra objektiv erbjuder.

Jag har några reflektioner som det kan vara bra att veta om, om man funderar på att införskaffa detta fantastiska stycke glas.
Som många redan nämnt är AF:en riktigt långsam. Detta gör sig extra påmint vid dåliga ljusförhållanden då AF:en har svårt att låsa och därmed fokuserar fram och tillbaka för att hitta fokus vilket kan kännas som en evighet i själva fotoögonblicket. Jag använder själv optiken på ett 5D hus vilket endast har en korslagd AF-punkt (i centrum), och de övriga punkterna kan ha mycket svårt att låsa fokus i dåligt ljus.
Här kommer nästa svårighet, och det är att det inte går att fokusera med centrumpunkten och sedan komponera om bilden med ett skarpt resultat. Eftersom skärpedjupet är extremt kort på full öppning (endast några millimeter) gör en omkomponering av bilden att du flyttar skärpeplanet och därmed tappar fokus på den punkt du tidigare fokuserat på. Du måste därför alltid först komponera din bild och sedan manuellt välja den AF-punkt som passar bäst för att få skarpa bilder. Så ett hus med så många AF-punkter som möjligt är att föredra.
Även manuell fokus har sina svårigheter. Även här gör det extremt korta skärpedjupet vid full öppning det svårt att pricka rätt. Allt kan se knivskarpt ut i sökaren, men det kan vara svårt att se om den perfekta skärpan ligger på ögonfransarna eller i iris (eller på näsan för den delen). Något som har underlättat den manuella fokuseringen avsevärt (eller över huvudet taget gjort den möjlig) var att byta fokuseringsskiva på min 5D från EE-A till EE-S.
Med EE-S framträder skärpedjupet mycket tydligare, men gör också att objektiv långsammare än 2.8 blir mörkare i sökaren.

När man väl har kommit underfund om hur man hanterar det extremt korta skärpedjupet (läs fokuserar) så vill man aldrig ta av 85:an. Även bildresultaten talar för att det är ett riktigt beslut att låta den sitta på för jämnan...

Köpt hos: www.amazon.com

Pris: 14000
2011-06-24 Tommy Åström

PLUS: Bäst på det mesta.
MINUS: Lite trött autofokus. Väger dryga kilot.

Haft detta ett tag nu och testat det riktigt ordentligt. Om jag börjar med skärpan; Självklart är det så att det inte är som skarpast på bl 1.2, men det är ändå ruskigt skarpt i mitten. Kantskärpan är lite mjukare. Redan vid bl 2 börjar det hända saker som får åtminstone mig lyrisk. jag upplever mittskärpan som bäst vid 5.6 och kantskärpan som bäst vid 8. Men det är ganska små skillnader faktiskt. På det hela taget så är skärpan helt fantastisk. Det konkurrerar ut åttiofemmor med ljusstyrka 2 utan problem.
Kromatisk aberration är i princip noll, helt otroligt men så är det. Ströljus förekommer inte heller i någon större omfattning. Många är de bilder jag tagit med solen med i bilden utan att jag störts av något ströljus. Helt otroligt det lika så. Lite tunnformig distortion har det dock, men inte så det stör nämnvärt. Autofokusen har visst snabbats upp jämfört med den äldre varianten men är ändå lite långsam. Personligen kan jag leva med det.
Är du Canon-frälst och har 23000 liggandes i byrålådan, satsa på detta objektiv. Det gör dig lite lyckligare !

Köpt hos: L-Foto
2010-08-15 eek

PLUS: SKARP,ljusstark, färger/kontrast
MINUS: AF

toppen klass objektiv
inte för att låta tjatig & skriva som alla redan skrivit, men har inget annat O komma med,objektivet är grymt skarp, härlig kontrast/färger, bra byggkvalite.

det enda som jag är "lite" missnöjd med är AF, den känns sådär halv fart på, har missat en del gånger.

mycket trevlig porträtt objektiv.
2010-05-11 Peter Holgersson

PLUS: Extremt ljusstarkt, extremt skarpt, extremt bra på att reglera skärpedjupet och skilja det viktiga från det störande, vikten
MINUS: Kunde ha ännu snabbare autofocus, trots att version II är upptrimmad efter föregångaren

Tänk dig att du bevakar en disputation, med kameran ställd på silent mode, knäppande bilder på en grillad doktorand. Blixt är förstås uteslutet och ljuset i salen är bedrövligt. Då är detta objektiv räddningen. Det enda objektivet som jag ser som ett rimligt alternativ är det ruskigt prisvärda Canon EF 85 mm f/1.8 men då måste en stadig handoch hantera mer dubbla tider...

På en basketmatch fryser man önskad spelare samtidigt även i taskig belysning och bakgrunden blir häftigt oskarp. Man skiljer verkligen ut det intressanta från den störande bakgrunden genom att öppna bländaren fullt. Även här ser jag bara lillebror som ett bra alternativ.

Jag gillar utseendet med den grova frontlinsen och ljudet då man fokuserar - det andas kvalitet på alla vis. Tyngden gillar jag också och den ger stadig hand. Känslan av superkvalitet vid anvädning slår nog det mesta.

Liknande produkter: Canon EF 85 mm f/1.8, Canon EF 50 mm f/1.4 och Canon EF 50 mm f/1.2 L

Köpt hos: Import från Asien

Pris: 19000
2010-05-11 Peter Holgersson

PLUS: Extremt ljusstarkt, extremt skarpt, extremt bra på att reglera skärpedjupet och skilja det viktiga från det störande, vikten
MINUS: Kunde ha ännu snabbare autofocus, trots att version II är upptrimmad efter föregångaren

Tänk dig att bevakar en disputation, med kameran ställd på silegnt mode, knäppande bilder på en grillad doktorand. Blixt är förstås uteslutet och ljuset i salen är bedrövligt. Då är detta objektiv räddningen. Det enda objektivet som jag ser som ett rimligt alternativ är det ruskigt prisvärda Canon EF 85 mm f/1.8 men då måste en stadig hand hantera mer dubbla tider...

På en basketmatch fryser man önskad spelare samtidigt även i taskig belysning och bakgrunden blir häftigt oskarp. Man skiljer verkligen ut det intressanta från den störande bakgrunden genom öppna bländaren fullt. Även här ser jag bara lillebror som ett bra alternativ.

Dessutom gillar jag utseendet med den grova frontlinsen och ljudet då man fokuserar - det andas kvalitet på alla vis. Tyngden gillar jag också och den ger stadig hand. Känslan av superkvalitet vid anvädning slår nog det mesta.

Liknande produkter: Canon EF 85 mm f/1.8, Canon EF 50 mm f/1.4 och Canon EF 50 mm f/1.2 L

Köpt hos: Import från Asien

Pris: 19000
2010-03-17 Lasse Hafner

PLUS: Ljusstark,skarp, fantastisk bokeh, skarp,skarp ochdj..*ligt skarp!!!
MINUS: haha, finns inga!!

Underbart skarp bit glas med vansinnigt snygg Bokeh.Skarp redan fullt öppen, nedbländad 2-3 steg är den overkligt skarp på min 1Ds MK3, tycker att den gör sig bättre på FF än på min 1DMK3.Det säger en del om kvaliten.Autofokusen är kanske inte Canons snabbaste men det gör inte så mycket för den typ av fotografering som jag använder den till. Canons mästerverk, det bästa dom gjort.Har även en 50/1,2 som inte kommer i närheten av denna i skärpa.Den har en helt annan karaktär med en krämigare bakgrundsoskärpa.
Den 85/1,2 II är värd varenda öre den är tom ännu bättre en min Leica R Summicron 90/2 på porträttfoto, har du pengarna tveka inte - du blir inte besviken!!

Liknande produkter: Leicas R 90:a F1,4

Köpt hos: privat

Pris: 18
2009-06-14 iceman

PLUS: Välbyggd, snabbare än föregångaren, skärpan och färgerna.
MINUS: För tung, för dyr och besvärlig att få på och av kameran med motljusskyddet bakvänt.

Nu har jag använt min 85:a i drygt 6 månader och känner att det är dags att lämna ett omdöme. Först av allt skall nämnas att jag främst och nästan enbart använder optiken på en EOS 1D markIIN. Jag har även en EOS 20D, men på den kameran känns det inte som att optiken får chansen att glänsa som den gör på kameror med lite större sensorer. Tänk Er känslan att kunna fortsätta fotografera när alla andra slutat, bara för att ljuset försvinner. Med en bländare på 1,2 kan Du ta bilder när Du själv inte trodde det var möjligt.Min fotovardag består av familjen och vissa uppdrag som produkter och bröllop/studenter. Här är 85:an toppen. Färger, skärpa och kontrast som jag bara sett på min EF 135/2,0. Visst är den tung och fokuserar långsammare än någon annan optik jag äger, men min 85/1,8 blir aldrig använd längre.Jag köpte även en EF 50/1,2L innan denna optik, men den returnerade jag då fokus flyttade sig vid olika bländare. Denna är bara så mycket bättre. Jag rekommenderar den till alla som vill bära på mycket vikt och få absolut bästa bildkvalitét.

Liknande produkter: EF 85/1,8 EF50/1,2

Köpt hos: Expert Lidköping
2008-04-25 Palletheking

PLUS: Skarp redan på 1,2, sanslöst skarp från 1,6, oslagbar bakgrundsoskärpa, kvalitetskänsla utöver det vanliga.
MINUS: Dyr, dålig närgräns, långsam af.

Vad skall man säga om den här optiken. Att skärpan finns där redan på bländare 1,2 gör den fullständigt unik. Bokeh och släpp är på topp. Jag hade en tidigare men bytte bort den mot en 400 5,6 L. Saknade dock min 85:a så det fick bli en till och den här lär stanna i kameraväskan. Tycker nästan min andra glugg verkar något skarpare på bländare 1,2. Kanske har mina uppgraderingar av Mark III gjort af något säkrare och att jag därför upplever skärpan som lite bättre på 1,2. Det är inte lätt att få till bilderna på största bländaren, men det är lite av charmen och utmaningen med den här gluggen.

Vid en liten amatörmässig jämförelse mellan min 85 1,2 och min 135 2,0 så blir bakgrundsoskärpan mjukare o vackrare med 85:an när bildutsnittet är det samma. Fördelen med 135:an är att man kan skapa en ännu krämigare bakgrund på mindre objekt tack vare dess förträffliga närgräns. I känsla och fotoglädje finns inget som kan jämföras med 85 1,2. Nedbländat till ex 2,8-5,6 finns inget som slår den här optiken rent skärpemässigt. Närgräns och af är dess stora svagheter, men faktum kvarstår. Man kan åstadkomma effekter med det här superobjektivet som ingen annan glugg klarar av. Klart roligaste gluggen som jag äger. Älskar den verkligen.

Edit: Måste tillägga att lillebror 85 1,8 är nästan lika bra och rent visuellt syns inga egentliga skillnader från bländare 1,8. Det jag rent personligen kan tycka, är att färgåtergivning och kontrast är lite bättre med 85 1,2. Inbillar mig också att den klarar blandljus och ljuskällor som glödlampa/lysrör lite bättre än 85 1,8. Sen naturligtvis, medger de större bländartalen annorlunda möjligheter. Annars så är lillebror betydligt snabbare i af och mer lätthanterlig pga dess mindre omfång och lägre vikt. Den har dessutom 10 cm bättre närgräns än storebror, 85 cm mot 95 cm. Blir större skillnad än man kan tro, och saknar inte betydelse.

Liknande produkter: 85 1,8

Köpt hos: B&H

Pris: 14990
2008-01-18 RÖN

PLUS: Canons top of the limit. Tror inte det kan bli bättre.
MINUS: Finns inga. Den är till och med värd pengarna

Den finaste glugg jag äger. Otrolig skärpa och ljuskänslighet. Jag har kallibrerat den mot min mark III och resultatet är fantastiskt

Liknande produkter: Ef 50 f/1,2

Köpt hos: Boulevard

Köpt hos: Bochlands i San maarten Carribien

Pris: 9200
2007-08-14 Jerkan

PLUS: skärpa,bokeh och inte minst färgerna!!
MINUS: Vikten, fokusen delvis och priset.

Nu har jag kört gluggen under en längre tid och har även haft med den på ett par uppdrag. Var mäkta imponerad av den redan från början och det återstod att se om det bara var nyhetens behag eller om "passionen" skulle hålla i sig?
Måste säga att i sin helhet har gluggen överträffat mina förväntningar med råge och höjt ribban rejält över vad som är acceptabel utrustning...tyvärr både på gott och ont:(
Skärpan är fenomenal! Knivskarp på 1,2 och jag har faktiskt inte tänkt på om det blir bättre när man bländar ner...man bryr sig ju inte när prestationen ligger på topp redan vid full glugg;)
Det är en viss känsla att både använda den och i bildkvaliten, bilderna blir närmast 3d när man kör den på FF. Har använt den både på 5d och 1dmk2N, kanon på båda men snäppet vassare på 5d.
Nackdelar då? Nja...fokus är faktiskt en aning slö. Påminer faktiskt om ett macro, svårt att ställa om när man snabbt vill skifta fokus från för till bakgrund. Har faktiskt inte stört mig särkilt mycket, det som jag använt den till har inte krävt någon vidare snabb fokusering. Fokus är dock väldigt exakt när den väl hittar.
Har nästan uteslutande gått över till fasta gluggar och klara de flesta situationer med 35/1,4L, 85/1,2L och 135/2L.

Började använda ljusstarka gluggar framförallt för skärpan och den stora bl skull. visst har jag upplevt skärpan som riktigt bra och det har varit en fröjd att kunna plåta vid riktigt dåliga ljusförhållanden där bl a 85:an har räddat mig vid ett par tillfällen där det skulle ha gått åt pipan annars pga. att det inte var lämpligt att använda blixt).
Istället är det faktiskt färghanteringn som varit mest utmärkande, ligger i en helt annan division än mina zoomar. Tyckte innan att 24-70/2,8l gav riktigt fina färger och behaglig bokeh men efter att kört med ovanstående fasta objektiv så känns zoomens färger urvattnade.

Liknande produkter: Finns inget!
2007-06-01 Peter Olsson

PLUS: Vad jag personligen uppskattar mest är hur bra det presterar på de största öppningarna. Det är väl också det man i första hand är ute efter om man tittar på en sådan här pjäs.
MINUS: Närgränsen kunde gärna varit något kortare och det går fortfarande långsamt trots att det har snabbats upp något sedan v.1

Kompromisslös bildkvalitet i ett tungt, otympligt och långsamt paket. Ett helt fantastiskt porträttobjektiv som inte upphör att överraska positivt ens efter längre tids användning.

Köpt hos: TBH.se

Pris: 18900
2007-01-22 Tomas Nilsson

PLUS: Otroligt stabil och vacker oskärpa.
MINUS: Lite av en tungviktare

Den är helt underbar.

Köpt hos: YFO

Pris: 20500
2007-01-10 Vihan de Mel

PLUS: Kniv skarp skärpa
MINUS: Det är svårt att fokusera manuellt eftersom fokuseringsringen inte har någon motstånd när man vrider på den.

Har du råd fixa den så snabbt du någonsin kan.
Den levererar i alla lägen, det är bara du som är begränsningen.

Kundtjänst: Har alldrig behövt anlita dem för L optiken.
Lämnade in en G2 för byte av display funkade klockrent, trevligt bemötande men det var läänge sen.

Köpt hos: B&HPhoto i USA

Pris: 12300
2006-11-03 patlon

PLUS: Skarpt och oskärpan tecknas mycket vackert.
MINUS: Det är dyrt.

Kvaliteten är den förväntade, dvs mycket hög. Väger dryga kilot, men det fungerar bra för mig. Ett porträttobjektiv, som förefaller vara lite bättre än billigare alternativ.

Köpt hos: Zebra Media

Pris: 18285
2006-05-13 joakim_hansson

PLUS: Oskärpan/Skärpan, färgåtergivning, bländaren
MINUS: Tung

Finns inte mycket annat att säga om denna klump än att den är fantastisk.

Liknande produkter: gamla 85/1.2

Köpt hos: Molanders

Pris: 20

Miops Capsule360