Canon EF 85mm f/1,2L II USM: Recensioner | Tester | Produktinfo | Prisjakt - Fotosidan
Annons
Recensioner > Objektiv > Fasta objektiv > Canon EF 85mm f/1,2L II USM
Recension / Test / Priser / Fakta

Canon EF 85mm f/1,2L II USM

Betyg


(5/5)
(baserat på 18 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!

Mer info


Produktdata

Produktdata i samarbete med Prisjakt.nu

Allmänt:
  • Konstruktion: Fast
  • Objektivtyp: Tele, Normal
Autofokus:
  • Autofokus-stöd: Ja
    • Inbyggd autofokus-motor: Ultraljudsmotor
  • Intern fokusering: Nej
  • Manuell fokus i AF-läge (FTM): Ja
Bildegenskaper:
  • Avbildningsskala (1:x): 9.1
  • Bildstabilisator: Nej
  • Brännvidd (fysisk): 85 till 85 mm
  • Max bländaröppning (vidvinkel-tele): 1.2 till 1.2
  • Max närgräns (vidvinkel-tele): 0.95 till 0.95 m
Dimensioner:
  • Diameter: 91.5 mm
  • Längd: 84 mm
  • Produktvikt: 1025 g
Funktioner:
  • Allvädersskydd (damm/fukttålig): Nej
  • Stativfäste: Nej
Kompatibilitet:
  • Filtergänga: Ja
    • Filterdiameter: 72 mm
  • Format: Fullformat (35mm)
  • System: Canon EF
Övrigt:
  • Lanseringsår: 2006
  • Motljusskydd (medföljande/inbyggt): Ja
Länkar:

Recensioner

1 2 Nästa 
Martin Nilsson
2016-12-13 KalmarFF
PLUS: Bokeh, skärpa, färger och kontrast.
MINUS: För mycket CA vid stora bländare, närgränsen är för lång.

Fantastiskt och skitkul objektiv ! Överraskande bra skärpa fullt öppet. Smörig och fin bokeh, nästan lika bra som Canon 135mm f2. Kungen när det kommer till inomhusfoto och/eller dåliga ljusförhållanden. AF är inte den snabbaste men väldigt pricksäkert. Känns som att objektivet fick ett nytt liv då jag bytte från 5d3 till 1dX, stor skillnad i AF hastighet.

Pris: 18000
2014-12-28 Scratchen
PLUS: Skärpan på f/1.2
MINUS: Slö AF, osäker infästning för motljusskyddet, "focus by wire".

Väldigt skarp på f/1.2, förvånansvärt skarp faktiskt.
Dock tung och otroligt slö AF.
Måste vara ett av de bästa porträttobjektiven som finns idag.
Hade dock helt sett en bättre lösning för AF.
2013-08-16 martin991
PLUS: Skärpa, Bokeh, ljusstyrkan
MINUS: Infästningen för motljusskyddet känns inte lika gedigen som de andra L-objektiven jag har.

Ett fantastiskt objektiv om man använder det på rätt sätt. Jag har ett 70-200 F2.8 som är helt fantastiskt och i förhållande med detta så är det förlåtande. Man måste vara mycket noggrann när man fokuserar och endast göra mycket små ändringar efter man låst autofokusen. Annars blir det suddigt...
Som några säger så är autofokusen långsammare än andra objektiv i L-klassen med USM. Det finns dock en enkel förklaring till det och det är att den måste vara så sjukt exakt för att just det du fokuserar på ska vara skarpt när skärpedjupet är så extremt kort. Det räcker med att du fokuserar på ögonfransen så blir ögat suddigt... Själva utväxlingen på fokusringen är anpassad så att du kan finjustera fokusen mycket exakt. Det gör att om du fokuserat på något på långt håll och sedan tar något på nära håll sedan så ska fokusringen snurra väldigt mycket innan fokus är på rätt avstånd. Det är det som gör att fokuseringen upplevs som långsam, men det hela är alltså ett sätt att säkerställa exakt fokus med det korta skärpedjupet.

Kundtjänst: Svinigt snabb leverans. Beställde 15.30. 15.50 var det inlämnat på posten och på förmiddagen dagen efter var det i min famn :D
Daniel Jansson
2011-07-20 gt98dja
PLUS: Magiskt
MINUS: Långsam AF, tungt

Först och främst vill jag säga att det är ett helt fantastiskt objektiv som för min del sitter på mer än 90% av tiden. Man blir otroligt bortskämd med den extrema ljusstyrkan. Särskilt med tanke på att man aldrig behöver tänka på blixt. Att inte använda blixt i dunkel belysning gör att alla bilder förmedlar den känsla och stämning som man själv upplevde, exempelvis det glödande skenet från elden, eller de färgade strålkastarna på konserten.
Att objektivet är skarpt är det ingen tvekan om, även om det kanske inte är som skarpast vid full öppning. Trots detta fotar jag väldigt ofta på full öppning, eftersom det ger möjligheter som inga andra objektiv erbjuder.

Jag har några reflektioner som det kan vara bra att veta om, om man funderar på att införskaffa detta fantastiska stycke glas.
Som många redan nämnt är AF:en riktigt långsam. Detta gör sig extra påmint vid dåliga ljusförhållanden då AF:en har svårt att låsa och därmed fokuserar fram och tillbaka för att hitta fokus vilket kan kännas som en evighet i själva fotoögonblicket. Jag använder själv optiken på ett 5D hus vilket endast har en korslagd AF-punkt (i centrum), och de övriga punkterna kan ha mycket svårt att låsa fokus i dåligt ljus.
Här kommer nästa svårighet, och det är att det inte går att fokusera med centrumpunkten och sedan komponera om bilden med ett skarpt resultat. Eftersom skärpedjupet är extremt kort på full öppning (endast några millimeter) gör en omkomponering av bilden att du flyttar skärpeplanet och därmed tappar fokus på den punkt du tidigare fokuserat på. Du måste därför alltid först komponera din bild och sedan manuellt välja den AF-punkt som passar bäst för att få skarpa bilder. Så ett hus med så många AF-punkter som möjligt är att föredra.
Även manuell fokus har sina svårigheter. Även här gör det extremt korta skärpedjupet vid full öppning det svårt att pricka rätt. Allt kan se knivskarpt ut i sökaren, men det kan vara svårt att se om den perfekta skärpan ligger på ögonfransarna eller i iris (eller på näsan för den delen). Något som har underlättat den manuella fokuseringen avsevärt (eller över huvudet taget gjort den möjlig) var att byta fokuseringsskiva på min 5D från EE-A till EE-S.
Med EE-S framträder skärpedjupet mycket tydligare, men gör också att objektiv långsammare än 2.8 blir mörkare i sökaren.

När man väl har kommit underfund om hur man hanterar det extremt korta skärpedjupet (läs fokuserar) så vill man aldrig ta av 85:an. Även bildresultaten talar för att det är ett riktigt beslut att låta den sitta på för jämnan...

Köpt hos: www.amazon.com

Pris: 14000
2011-06-24 Tommy Åström
PLUS: Bäst på det mesta.
MINUS: Lite trött autofokus. Väger dryga kilot.

Haft detta ett tag nu och testat det riktigt ordentligt. Om jag börjar med skärpan; Självklart är det så att det inte är som skarpast på bl 1.2, men det är ändå ruskigt skarpt i mitten. Kantskärpan är lite mjukare. Redan vid bl 2 börjar det hända saker som får åtminstone mig lyrisk. jag upplever mittskärpan som bäst vid 5.6 och kantskärpan som bäst vid 8. Men det är ganska små skillnader faktiskt. På det hela taget så är skärpan helt fantastisk. Det konkurrerar ut åttiofemmor med ljusstyrka 2 utan problem.
Kromatisk aberration är i princip noll, helt otroligt men så är det. Ströljus förekommer inte heller i någon större omfattning. Många är de bilder jag tagit med solen med i bilden utan att jag störts av något ströljus. Helt otroligt det lika så. Lite tunnformig distortion har det dock, men inte så det stör nämnvärt. Autofokusen har visst snabbats upp jämfört med den äldre varianten men är ändå lite långsam. Personligen kan jag leva med det.
Är du Canon-frälst och har 23000 liggandes i byrålådan, satsa på detta objektiv. Det gör dig lite lyckligare !

Köpt hos: L-Foto
2010-08-15 eek
PLUS: SKARP,ljusstark, färger/kontrast
MINUS: AF

toppen klass objektiv
inte för att låta tjatig & skriva som alla redan skrivit, men har inget annat O komma med,objektivet är grymt skarp, härlig kontrast/färger, bra byggkvalite.

det enda som jag är "lite" missnöjd med är AF, den känns sådär halv fart på, har missat en del gånger.

mycket trevlig porträtt objektiv.
Peter Holgersson
2010-05-11 Peter Holgersson
PLUS: Extremt ljusstarkt, extremt skarpt, extremt bra på att reglera skärpedjupet och skilja det viktiga från det störande, vikten
MINUS: Kunde ha ännu snabbare autofocus, trots att version II är upptrimmad efter föregångaren

Tänk dig att du bevakar en disputation, med kameran ställd på silent mode, knäppande bilder på en grillad doktorand. Blixt är förstås uteslutet och ljuset i salen är bedrövligt. Då är detta objektiv räddningen. Det enda objektivet som jag ser som ett rimligt alternativ är det ruskigt prisvärda Canon EF 85 mm f/1.8 men då måste en stadig handoch hantera mer dubbla tider...

På en basketmatch fryser man önskad spelare samtidigt även i taskig belysning och bakgrunden blir häftigt oskarp. Man skiljer verkligen ut det intressanta från den störande bakgrunden genom att öppna bländaren fullt. Även här ser jag bara lillebror som ett bra alternativ.

Jag gillar utseendet med den grova frontlinsen och ljudet då man fokuserar - det andas kvalitet på alla vis. Tyngden gillar jag också och den ger stadig hand. Känslan av superkvalitet vid anvädning slår nog det mesta.

Liknande produkter: Canon EF 85 mm f/1.8, Canon EF 50 mm f/1.4 och Canon EF 50 mm f/1.2 L

Köpt hos: Import från Asien

Pris: 19000
Peter Holgersson
2010-05-11 Peter Holgersson
PLUS: Extremt ljusstarkt, extremt skarpt, extremt bra på att reglera skärpedjupet och skilja det viktiga från det störande, vikten
MINUS: Kunde ha ännu snabbare autofocus, trots att version II är upptrimmad efter föregångaren

Tänk dig att bevakar en disputation, med kameran ställd på silegnt mode, knäppande bilder på en grillad doktorand. Blixt är förstås uteslutet och ljuset i salen är bedrövligt. Då är detta objektiv räddningen. Det enda objektivet som jag ser som ett rimligt alternativ är det ruskigt prisvärda Canon EF 85 mm f/1.8 men då måste en stadig hand hantera mer dubbla tider...

På en basketmatch fryser man önskad spelare samtidigt även i taskig belysning och bakgrunden blir häftigt oskarp. Man skiljer verkligen ut det intressanta från den störande bakgrunden genom öppna bländaren fullt. Även här ser jag bara lillebror som ett bra alternativ.

Dessutom gillar jag utseendet med den grova frontlinsen och ljudet då man fokuserar - det andas kvalitet på alla vis. Tyngden gillar jag också och den ger stadig hand. Känslan av superkvalitet vid anvädning slår nog det mesta.

Liknande produkter: Canon EF 85 mm f/1.8, Canon EF 50 mm f/1.4 och Canon EF 50 mm f/1.2 L

Köpt hos: Import från Asien

Pris: 19000
Lasse Hafner
2010-03-17 Lasse Hafner
PLUS: Ljusstark,skarp, fantastisk bokeh, skarp,skarp ochdj..*ligt skarp!!!
MINUS: haha, finns inga!!

Underbart skarp bit glas med vansinnigt snygg Bokeh.Skarp redan fullt öppen, nedbländad 2-3 steg är den overkligt skarp på min 1Ds MK3, tycker att den gör sig bättre på FF än på min 1DMK3.Det säger en del om kvaliten.Autofokusen är kanske inte Canons snabbaste men det gör inte så mycket för den typ av fotografering som jag använder den till. Canons mästerverk, det bästa dom gjort.Har även en 50/1,2 som inte kommer i närheten av denna i skärpa.Den har en helt annan karaktär med en krämigare bakgrundsoskärpa.
Den 85/1,2 II är värd varenda öre den är tom ännu bättre en min Leica R Summicron 90/2 på porträttfoto, har du pengarna tveka inte - du blir inte besviken!!

Liknande produkter: Leicas R 90:a F1,4

Köpt hos: privat

Pris: 18
Christoffer Mattsson
2009-06-14 iceman
PLUS: Välbyggd, snabbare än föregångaren, skärpan och färgerna.
MINUS: För tung, för dyr och besvärlig att få på och av kameran med motljusskyddet bakvänt.

Nu har jag använt min 85:a i drygt 6 månader och känner att det är dags att lämna ett omdöme. Först av allt skall nämnas att jag främst och nästan enbart använder optiken på en EOS 1D markIIN. Jag har även en EOS 20D, men på den kameran känns det inte som att optiken får chansen att glänsa som den gör på kameror med lite större sensorer. Tänk Er känslan att kunna fortsätta fotografera när alla andra slutat, bara för att ljuset försvinner. Med en bländare på 1,2 kan Du ta bilder när Du själv inte trodde det var möjligt.Min fotovardag består av familjen och vissa uppdrag som produkter och bröllop/studenter. Här är 85:an toppen. Färger, skärpa och kontrast som jag bara sett på min EF 135/2,0. Visst är den tung och fokuserar långsammare än någon annan optik jag äger, men min 85/1,8 blir aldrig använd längre.Jag köpte även en EF 50/1,2L innan denna optik, men den returnerade jag då fokus flyttade sig vid olika bländare. Denna är bara så mycket bättre. Jag rekommenderar den till alla som vill bära på mycket vikt och få absolut bästa bildkvalitét.

Liknande produkter: EF 85/1,8 EF50/1,2

Köpt hos: Expert Lidköping
1 2 Nästa 

Prisjämförelse

Ingen butik som bevakas av Prisjakt har produkten i lager.

Prisjämförelse i samabete med Prisjakt.nu

Till salu i Köp&Sälj

Det finns just nu inga publicerade radannonser med denna produkt.

Bilder tagna med produkten

1 2 3 ... 4 Nästa 
1 2 3 ... 4 Nästa 

Ägare

1 2 3 ... 7 Nästa 
Medlem Lagd i kameraväska +
Danish Abadi 2006-12-17 23:52:59
arnehavre 2006-12-18 09:29:27
robban_stark 2006-12-26 22:14:00
Swano 2007-01-02 11:19:21
Vihan de Mel 2007-01-10 03:35:56
Tomas Nilsson 2007-01-22 17:40:59
laban_j 2007-02-09 08:52:46
G.Barkfors 2007-02-10 15:19:09
ajernbom 2007-02-23 22:24:14
hansfahlin 2007-07-04 22:24:15
Wallstedt 2007-07-06 06:18:52
wiechel 2007-07-27 12:52:59
abelloo 2007-07-29 00:55:37
Belin 2007-08-11 19:02:15
irri 2007-08-16 21:09:48
TigerTina 2007-11-01 18:06:52
matsa 2007-11-26 16:46:17
UlfH 2007-12-01 15:04:59
RÖN 2008-01-16 20:30:21
Nadley 2008-02-03 20:28:21
Georg Lulich 2008-02-07 12:14:12
ebrodin 2008-02-20 18:28:38
László Fodorpataki 2008-03-07 07:56:11
Fredrik Jutfelt 2008-03-13 21:55:48
1 2 3 ... 7 Nästa 


Ser du något felaktig information? Kontakta oss och beskriv felet noga så skall vi kika på det.

ANNONS