Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Mycket är fel, frågan är vems och vad som skall göras åt det?

Visst kan utvecklingen säkert kännas oroande, flyktingtillströmningen är större än (någonsin?). Integrationen funkar uselt, fördelningen av ansvar mellan olika kommuner har mycket övrigt att önska, det skapas samhällen i samhället främst beroende på detta.

När många som redan har det svårt upplever att det är deras redan magra kaka som skall fördelas för att även täcka denna kostnad får vi dessutom grupper av utsatta människor som ställs mot varandra. När man inte ser hoppfullt på sina egna möjligheter reagerar man ofta mot det som man tycker hotar dessa möjligheter ytterligare.

Eller alla romer som befolkar våra gator sittande med en kopp framför sig, det blir lätt ett irritationsmoment, varför gör de inget vettigt? Varför sitter de på våra gator och tigger? Säkert är det organiserat?

Man lägger ut filmer på FB som visar någon på ett växlingskontor med, vad det förefaller, mycket pengar, eller någon som verkar mer välbeställd som samlar in dessa tiggares dagskassor, allt för att stryka under sin tes: ”Dessa människor sitter inte här av nödtvång, i själva verket är de här för att lura oss!” Den enkla lösningen blir: Ta inte emot, och kasta ut!

De snabba lösningarna handlar alltid om att ge sig på symptomen. I Syrien pågår ett krig som kan liknas vid ett folkmord, milliontals människor är på flykt, trycket på grannländerna är gigantiskt. Att en liten rännil från denna vedervärdiga konflikt söker sig till Europa och Sverige, som i dessa sammanhang måste betraktas som mycket rika är något vi måste klara av att hantera.

När det gäller romerna så måste man nog inse att ingen frivilligt satt på gatan i vinterkylan och bodde under presenningar under stora umbäranden om de hade en bekvämare valmöjlighet. Det är både rätt och mänskligt att bli förbannad, men det gäller att rikta sin vrede mot problemens orsaker och inte de stackare som är drabbade.

Ingen är förmodligen mer förbannad på IS än de som tvingas fly och kanske förlorat en stor del av sina nära och kära. Hade vi ett fungerande världssamfund skulle den här typen av konflikter aldrig kunnat uppstå.

Ingen är förmodligen mer missnöjd med det Rumänska ledargarnityret än de som är värst drabbade av diskriminering och mer eller mindre förföljs och fördrivs av regimen. Såväl när det gäller världssamfundet som EU är det vår medmänskliga förbannade skyldighet att skrika tills de lyssnar, men det är så klart lättare att fortsätta sparka på dem som redan ligger.

Jag är själv kritisk till såväl tiggeriet som den ickefungerande invandringspolitiken, men jag riktar min vrede mot dem som är ansvariga, inte dem som drabbats och drabbas.

Bosse Parneviks dikt invandrarna som han skrev 1992 med anledning av ”Lasermannens” härjningar känns lika aktuell idag:

”En kommer hit för att fly från nöden
En kommer hit för att undgå döden
En kommer hit av terror tvungen
En kom hit för att gifta sig med kungen

Dom är tyskar, iranier, greker, och turkar
Mest är dom snälla, andra är skurkar
En del är ärliga, andra skumma
en del är genier, andra dumma

Mest är dom fredliga, andra vill slåss
med andra ord: Så lika oss!
Med fel och brister, tuffa och mjuka
fast inte lika avundsjuka.

Vissa är färgade, andra är arier
som köper sin bruna färg i solarier
Vissa är svarta, andra gula
vissa är vackra, andra fula.

Men fast dom ibland av annan färg è
är dom precis som vi i Sverige
och när dom vill jobba här är tacket
"ni får inte jobba än för facket"

En del är båtfolk från Vietnam
som inte kan sjunga " we shall overcome"
och inte kan "rulla di rulla " som vi
och dom blir sällan fulla som vi
en del är mer judar än vi
en del har andra gudar än vi.

En del söker lugnet i stället för bråket
det enda vi svenskar kan bättre är språket
Det sägs att vi stammar från Adam & Eva
Som inte var svenskar - men ja må dom leva!”

Inlagt 2014-12-20 20:57 | Läst 1332 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Tyvärr når ju inte våran vrede så långt upp,att det blir kännbart för beslutsfattarna.Men jag är med dig Alf.

//Johan
Svar från alf109 2014-12-20 22:12
Om vi blir tillräckligt många som skriker så. :)
-affe
Kloka ord. Det är komplicerat och tyvärr verkar det som att ju mer man pratar om det, desto högre inflytande får de mörka krafterna.
Svar från alf109 2014-12-21 08:44
Jo, men jag tror att en saklig diskussion och att flytta fokus från de drabbade till de som drabbar är nödvändigt.
-affe
syntax 2014-12-21 13:40
Tommy. Vet du vad krig är? Jo, krig är det tillstånd som inträder när politiken har uttömt sina möjligheter.
Vore det inte en god ide att se till att politiken inte uttömmer sina möjligheter? Du kan själv bidra till detta genom att sluta hetsa.
Richard Swartz Har i sin kolumn i gårdagens DN en och annan förklaringsgrund. Han påpekar att hans internationella kontakter ställer sig fullständigt frågande inför en del underliga svenska fenomen, som att man inte får diskutera invandringens storlek. I en demokrati finns det alltså en budgetpost som man inte får uppmärksamma överhuvudtaget. Sedan undrar man i andra länder varför man inte syr ihop en kompromiss med SD: "Politik är ju ingen moralisk skönhetstävling utan det möjligas konst...."

I dagens DN debatt finner man en annan orsak till problemen. En Journalist och stolle vid namn Henrik Arnstadt gör en helt egen och ny definition av vad fascism är. Med denna innovation kan han sedan förklara SD vara fascister. Han fortsätter i ullstrumporna med att hitta på en helt egen definition på vad demokrati är - och kan sedan, inte helt oväntat, med denna nya definition förklara att SD inte är demokratiskt. Jag har i alla fall forskarkursen för doktorsexamen i bagaget, och vet inte om jag skall skratta eller gråta? När man håller på så här mot ett parti som har 13% av rösterna, är det att undra på om hela politiken blir fastlåst?