Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. En mörk dag

Det ser mörkt ut, polariseringen ökar och de extrema mörkerkrafterna sätter agendan. Jag tänker såklart på det avskyvärda dådet i Paris. Jag vet inte vad jag skall säga, vidrigt, avskyvärt. Sedan hörde jag att det startats grupper på facebook som hyllar dessa slaktare, ibland känns det hopplöst.

Kanske är det hög tid för samhället att ta tag med hårdhandskarna mot dessa våldsbejakande ideologier och sluta trippa på tå för att man man tror att det kan ”kränka” någon om man talar klartext om vad som är acceptabelt och vad som inte är det.

Ismer och ideologier som inte kan tåla att andra kritiserar dem eller gör satir hör inte hemma i ett öppet samhälle, så enkelt är det.

Inlagt 2015-01-07 23:54 | Läst 1421 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Var det fika för särskilt utvalda ikväll,jag återbetalar så snart jag kan.
mvh peter
Svar från alf109 2015-01-08 01:40
Nejdå, det var Bengan som skulle in till stan så det blev aldrig det sedvanliga annonserandet. :)
Igen brådska med det där, det vet du. :)
-affe
ztenlund 2015-01-08 14:39
Att jag var där var en ren slump. Jag gick av vid Hornstull för att jag var hungrig och tänkte bara dyka in och ta något att äta. När jag kommer upp för trappan ser jag först Claes och väl innanför dörren en hyfsad samling välkända nunor... :)
Ja Affe det är dystert. Jag tycker synd om ärligt troende muslimer,som genom sådana här vansinnesdåd felaktigt riskerar blir dragna över en kam. Typ så där är dom!
Vi kristna skulle aldrig få höra, så där är dom, de kristna.
Efter exempelvis Ku Klux Klans terror.
/ Bengt
Svar från alf109 2015-01-08 17:35
Jo det tenderar alltid att drabba oskyldiga i första hand, trist är det.
-affe
Makt ,avund och hat .Är det så vi skall leva vårt liv? Vi känner till att det ibland oss finns människor som är mer onda än andra och dom skapar de största rubrikerna. Den hets på till exempel Islam som man läser om i media eller "sociala lättåtkomliga medier" skapar ibland hos svaga personer hat mot medmänniskor, och då sker dessa fruktansvärda dåd. Det är beklämmande/bert
Svar från alf109 2015-01-08 17:36
Jo så är det, tokstollar av alla sorter ställer främst till det för vanligt hyggligt folk.
-affe
Fin bild, och bra formulerat, Alf. Jag håller med dig fullt ut.
Svar från alf109 2015-01-08 17:36
Tack ska du ha Johan.
-affe
Fantastiskt fin bild. Snart börjar skatorna bära hem kvistar för att bättra på sitt risbo även om det är långt till häckning.
Instämmer helt i dina tankar om våld. Det är mörka dagar varje dag någonstans i världen. Afrika, Asien, Australien och har så alltid varit. Nu kom våldet närmare och vi reagerar starkt. I Afrika skjuter barnsoldaterna sina kompisar utan att vi ägnar det en tanke. Fattigdom, analfabetism, religion, maktbegär, många anledningar till krig finns det. Århundranden efter århundranden fortsätter det. Jag säger som min dotter ibland påpekar " Människor är konstiga "
Sten
Svar från alf109 2015-01-08 17:39
Att bekämpa fattigdom och se till att alla fick lära sig läsa och skriva är nog det effektivaste medlet mot krig och terror. Tyvärr läggs det ju ofantligt mycket mer pengar på vapenindustri än detta.
-affe
Det ser inte så ljust ut i världen i dag.
Svar från alf109 2015-01-08 21:51
Så är det Bengt, mörkret breder ut sig känns det som.
-affe
stefohl 2015-01-11 07:46
https://www.ted.com/talks/hans_and_ola_rosling_how_not_to_be_ignorant_about_the_world?language=en

Med de medier vi har idag får alla negativa nyheter en snabb och effektiv spridning. Negativa nyheter är också snabba, dramatiska skeenden, vilket passar medias narrativ. Positiva nyheter är långsamma förändringar, men som på sikt har mycket större inverkan. Så för att i dagens deprimerande nyhetsflöde från Frankrike ändå ge en annan bild av utvecklingen i världen så delar jag en länk där Hans Rosling och hans son Ola delar med sig av det faktum att svenskar är dummare än chimpanser, glädjande nog.
Svar från alf109 2015-01-11 20:05
Jo Stefan fler positiva röster behövs säkert. Sedan kan jag ibland tycka att han å sin sida blir lite väl odelat positiv. Dom reella problemen med överutnyttjande av jordens resurser till exempel och hur detta skall hanteras när allt fler i världen tar sig ur fattigdom och blir konsumenter. Det finns en mängd sådana följdfrågor som han väljer att se bort ifrån tycker jag, när det gäller fattigdom så är det givetvis odelat positivt att den minskar bland de fattigaste. Men vi ser också ökande klyftor i våran del av världen till exempel och den upplevda fattigdomen är ju alltid relativ, det kan vara något så trivialt att man inte har råd att låta sina barn få lika bra datorer i skolan som sina kamrater, eller att man inte har råd med semester för de sina. Sammantaget saker som gör att man inte kan leva upp till normen för den gemenskap man ingår i. På längre sikt ser vi problemet med hur ökad produktivitet, en global ekonomi och begränsade resurser skall lösas om vi lever i ett system där arbetstiden blivit en naturlag och ständigt ökad tillväxt ett måste.
-affe
stefohl 2015-01-11 20:35
Så blir han ju i en så här kort presentation, men jag har hört honom i flera olika sammanhang, då han har chans att gå in lite djupare i vissa problem. Då finns det mera nyanser. Far och son säger ju dock vid flera tillfällen att allt inte är bra, men att vi inte kan bortse från att världen idag har blivit en mycket bättre plats för väldigt många fler människor än när du och jag var unga.