Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Rent mjöl i påsen

Finns det egentligen några ”regler” för vad som är ok att fota och vad som inte är det? Det får nog bli upp till var och ens moral och samvete att avgöra, olagligt är det ju som regel inte. Personligen plåtar jag inte försvarslösa människor i utsatta situationer, jag smygfotar inte människor och jag fotograferar aldrig människor för att de ser ”annorlunda” ut.

Jag kan fotografera både utsatta och annorlunda, men inte av den anledningen. Att exploatera på människor som är i en prekär situation tycker jag både är smaklöst och hjärtlöst. Tyvärr finns dem som verkar göra sport av detta också, och det säger nog mer om dem själva än de som avbildas.

Nu kan givetvis sådana bilder vara viktiga, till exempel i en kontext där man synliggör ett problem och vill påverka en opinion. Men som rena ”underhållningsbilder” för att förstärka sitt eget ego tycker jag att det ofta blir förkastligt. Detta är min syn på detta, den står jag för, men andra får tycka som de vill.

Något som är viktigt och kommer med övning när man plåtar i offentliga miljöer är att uppträda så pass smidigt så att inte människor upplever det som obekvämt och/eller hotfullt när man plåtar. Det bör gå ganska snabbt, ske öppet och kanske det viktigaste; att man själv är avspänd i det man gör.

En del har förmågan att plåta på ett sådant sätt att människorna i bilderna slappnar av, eller inte ens tar notis om fotografen. Jag tror att detta blir mycket enklare om man har rent mjöl i påsen och inga baktankar med sina bilder. 

Inlagt 2015-04-19 13:09 | Läst 1063 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Håller helt med. Du tog orden ur mun på mig, eller skriften på skärmen, eller...du förstår. Väl formulerat. Jag har också gett uttryck för tankar åt det här hållet.
Hälsningar//GöranR
Svar från alf109 2015-04-19 19:22
Tack ska du ha Göran.
Några färdiga regler finns inte, det är som du skriver upp till var och en att sätta sina egna.
En viktig regel för mig personligen är att visa respekt för dem jag fotografer, det räcker långt.
/Krister
Svar från alf109 2015-04-19 19:23
Jo vi har samma syn på detta Krister.
Jag tycker dock det är viktigt att dokumentera vårt samhälle vår samtid så ärligt och uppriktigt som det bara är möjligt och det inbegriper även det eller de som avviker på ett eller annat sätt, kanske vi annars missar något som kan vara viktigt för kommande generationer. Han gatumusikanten på din bild "tycker jag" avviker från normen utan att du för den skull missfirmat honom på något sätt. Föresten avviker på ett eller annat sätt det gör vi nog alla om vi synar oss i sömmarna.
/Hans-Åke
Svar från alf109 2015-04-19 19:22
Jag menar inte att man skall ducka för verkligheten, tvärt om.
Bra text. Tydligt ställningstagande. Man ska alltid lämna något efter sig, ett samtal, ett tack eller en blick för att bekräfta att det var/är ok att ta bilden.
Svar från alf109 2015-04-19 19:23
Tack ska du ha Per-Erik.
Vi får nog passa oss , så att inte våra bilder ständigt visar på någon form av respekt och Lullull gosigt vänligt. Det händer annat också som vi ser dagligen som bör visas. Varför är det ok i text att reagera mot orätt händelser men inte i bild?, När jag visade min bild på personen som sparkade den unga rumänska tiggande kvinnan mot huvudet anser jag den bilden visade på sanningen mycket starkare än om jag hade berättat det i text.Bilden kan inte avhysas som påhitt.
Kameran kan funka som typ. Om du inte tror mig titta här. Visa på! Det är gatufoto för mig.Så väl kul vardagliga och tragiska möten.
/ Bengt
Svar från alf109 2015-04-19 19:21
Det verkar som om du missförstått det jag skriver.
bassa 2015-04-19 20:02
Det är mycket möjligt.
/ Bengt
Det finns olika skolor och din skola är en av dom. För mig blir "öppen fotografering" väldigt begränsande, speciellt om man gillar gatufoto. Om man skulle behöva fråga folk om lov när man gatufotar förstör inte bara koncentrationen på ögonblicket, det kommer dessutom göra att det spontana ögonblicket kommer försvinna.

Men ditt inlägg kanske egentligen handlar om arrangerade bilder? Då är det ju en annan sak...

mvh Tommy
Svar från alf109 2015-04-20 06:46
Att plåta öppet har inget med att fråga om lov eller arrangera att göra.