Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. En institution

Biografen Rio invigdes den 15 november 1943, filmen som premiärvisades var: Vägarnas folk gör revolt med en kommande president, Ronald Reagan, i huvudrollen.

1973 tog eldsjälen René Reiss över biografen och gjorde om den till en kvartersbiograf, 2008 förlorade René det kommunala kulturstödet och blev tvungen att sälja bolaget. Numera är det Folkets hus och parker som tagit över biografen som också renoverats och moderniserats.

Den fungerar också som konceptbio: barnvagnsbio, kefébio, frukostbio, dokusoppa (man visar dokumentärt och serverar soppa). Man kör även livesändningar från Dramaten och Metropolitan m.m.

Bio Rio blev riksbekant 2012 då fotbolls-EM sändes härifrån, så även om ni inte sett den i verkligheten kanske ni varit där i era TV-apparater.

Inlagt 2015-08-21 00:04 | Läst 944 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
... och bara femtio meter från den fina biografen, i det röda tegelhuset med cafe Vurma i bottenplanet, brukar Ingvar Hirdwall stå på balkongen på en av de översta våningarna, iklädd stödkrage, och surra med Martin Beck... "Ska du ha en stänkare?".
Jag brukar tänka att om man tar en passare och slår en cirkel på tre hundra meter från Bio Rio så kan man säga att inom den cirkeln finns allt man behöver: Affärer, kultur, krogar, fik, småbåtshamn, en stor grön park, dagis, Frälsningsarme'n, äldreboenden, en vacker bro, rockklubb och ett flytande badhus. Det är den bästa biten av Södermalm helt enkelt.
Att sedan Affe också plåtar där gör verkligen inte saken sämre.
Svar från alf109 2015-08-21 14:56
Man har allt man behöver här Per-Erik, och jag trivs verkligen i området (även om det låter annorlunda ibland),
jag delar ju gård med Bio Rio dessutom. :)
Kul med stänkarna, man ser när en ny Beck är på gång i och med inspelningarna på balkongerna. Försökte pressa dem på vem som skulle ersätta Gunvalld senast, men det var tji. ;)
-affe

Ps. snart är man själv nästan en institution i området. ;)
En sak som kan vara värt att notera är att även om baldakinen återfått sin neonbelysning så är formen på namnet Rio av senare datum. Det är ju från början en Ri-teater och hade följaktligen en sådan form på bokstäverna.

För övrigt är det för lite snygg neon och för mycket fula skyltlådor, bildskärmar och vepor på stadens kåkar. Biografen är en kulturgärning även på utsidan. :)
Svar från alf109 2015-08-21 20:30
Tack ska du ha Martin.
-affe